Lyssna

Nyheter

Här samlar vi de senaste rikstäckande nyheterna från Synskadades Riksförbund.

Person vid datorskärm

Maria Thorstensson generalsekreterare i EBU

Maria Thorstensson från SRF:s förbundsstyrelse får förnyat förtroende att vara generalsekreterare för European Blind Unions, EBU:s, styrelse. Det bestämdes på generalförsamlingen i Lissabon 11-14 februari.

Ledarhundsverksamheten

Ledarhundsverksamheten kommer att ha begränsad service och tillgänglighet under mars månad. Anledningen är att verksamheten flyttar över till Myndigheten för delaktighet (MFD) den 1 april. Service och tillgänglighet kommer därför att vara begränsad.

Förlorade synen när han röjde minor

Vladislav Jestjenko röjde minor utanför Bachmut i östra Ukraina i augusti 2022. När en av dem oväntat detonerade förlorade han synen och det mesta av sin hörsel. Nu har han startat en organisation för synskadade i Ukraina.

Varning för bedrägeri: Falska telefonsamtal

Just nu förekommer bedrägerisamtal där uppringaren påstår att de ringer från Synskadades Riksförbund. Därefter ber personen om pengar. Det är falskt: Synskadades Riksförbund ringer aldrig upp och ber om donationer.

Ett steg mot valhemlighet för synskadade

Som synskadad är det idag omöjligt att personrösta med bevarad laghemlighet. Regeringen tillsätter nu en parlamentarisk kommitté för att utreda systemet med valsedlar.

Debatt: Ledsagning måste regleras i ny lag

Allt fler blinda och gravt synskadade sitter idag isolerade i sina hem sedan de nekats rätt till ledsagning av sin kommun. Nu måste socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall agera, skriver Niklas Mattson, förbundsordförande för Synskadades Riksförbund i Dagens ETC.

Nominera till ögonvårdspriset

Ögonvårdspriset delas ut till yrkesutövare som gjort betydelsefulla insatser inom ögonområdet. Prissumman är 100.000 kronor och delas ut till en eller två enskilda pristagare. Nominera senast 30 april.

Fullspäckat kalendarium

Vi är en månad in i år 2024 och vårt kalendarium är redan fullt med kurser, resor och föreläsningar. Vad intresserar dig?

Debatt: Snöröj så att vi som inte ser kommer fram

Debattartikel i Dagens Samhälle: Snöröjningen måste fungera, så att vi som är synskadade och blinda kan orientera oss. Annars riskerar vi att bli isolerade i våra hem, skriver Niklas Mattsson, Synskadades Riksförbund.

Är du vår nya utredare?

Vi ska anställa en ny utredare med ansvar för att planera och genomföra undersökningar, bearbeta och analysera rådata samt sammanställa statistik och skapa faktaunderlag till vårt informations- och påverkansarbete. Är det du?

Synlinjen utökar sina öppettider

Rådgivningstjänsten Synlinjen utökar sina öppettider från 1 februari – från tre till fem dagar i veckan!

Inspelat webbinarium om diskriminering av ledarhundsförare

Den 22/1 livesände Synskadades Riksförbund ett webbinarium om diskriminering av ledarhundsekipage (förare + hund). Webbinariet spelades in och finns nu att titta på i efterhand.

SRF träffar Muharrem Demirok

I vackra Riksdagsbiblioteket i Stockholm träffade representanter för Synskadades Riksförbund Muharrem Demirok som leder Centerpartiet.

Kontanternas framtid under lupp

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över kontanternas ställning i samhället.

Valpkalendern 2024 rekordpopulär – nybeställningar begränsas

Valpkalendern är Synskadades Riksförbunds största informations- och insamlingskampanj. Trots att årets kalender trycktes i över en miljon exemplar, är den i princip slut. Men oroa dig inte, nu trycker vi upp fler!

Pressmeddelande: Punktskriftens dag 4 januari

Torsdagen 4 januari var internationella punktskriftsdagen, även kallad punktskriftens dag. Synskadades Riksförbund lyfte sina krav för att säkra tillgången för punktskrift för synskadade och blinda.

Ledarhunden var med - då blev Sofia portad

O’Learys och Synskadades riksförbund: Nu måste reglerna bli tydligare.

Synpodden #42 Kreativitet, Techpepp om ljudinspelningar, fyrverkeriet och hundar

Den här gången bjuder vi på ett lite kortare avsnitt där musik och kreativitet står i fokus.

Begränsade öppettider i jul

Kansliet går på julledigt och har begränsade öppettider.

SRF söker intressepolitisk utredare

Synskadades Riksförbund söker nu en intressepolitisk utredare till vårt rikskansli i Enskede, Stockholm. Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100 procent.

Glädjande att diskriminering mot ledarhundsförare drivs vidare

Synskadades Riksförbund välkomnar att Diskrimineringsombudsmannen DO nu begär skadestånd från företag som avvisat personer som använder ledar- eller assistanshund. Nu hoppas förbundet att fallen ska bli prejudicerande.

Synpodden #41 Tema träning och fysisk aktivitet, Techpepp om orienteringappar

Synpodden testar fäktning, får följa Parasport Sveriges projekt Träningspasset, pratar fotboll och 5-a-side och motiverar oss till vinterlöpning med en Synpoddenveteran. I Techpepp utforskar vi orienteringsappar som Soundscape och Voice Vista.

Datum för 2024 års punktskriftskurser

Nu börjar det bli dags att anmäla sig till SRF:s populära nybörjarkurser för vuxna personer med synnedsättning. 2024 års datum är nu spikade!

Debatt 13 december: Synskadades isolering måste brytas

Glad lucia? Vi firar med att debattera i Dala-demokraten på Luciadagen 13/12.

Möte med Johan Pehrson

Så länge endast 50 procent av synskadade i Sverige är etablerade på arbetsmarknaden på något sätt, så kommer vi att tjata och beskriva hur situationen ser ut för många människor.

Fel QR-kod i några av Valpkalenderns följebrev

Vi har upptäckt att det i några av Valpkalenderns följebrev, har smugit sig in en felaktig QR-kod när man vill ge en gåva via Swish.

Synskadad i kollektivtrafiken

Synskadades Riksförbund uppmärksammade den internationella funktionshinderdagen den 3 december med en film.

Möte med Magdalena Andersson

Vårt politiska påverkansarbete fortsätter och i slutet av november träffade vi Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson för en liten pratstund utanför riksdagen. Självklart var möteshunden Quick med.

Synpodden #40 Självbestämmande, aktivism och Techpepp om hur AI kan förenkla

Programledare Isabelle Ulfsdotter och Monica Walldén serverar ett matigt Synpodden #40.

Svensk e-handel brister i tillgänglighet

I juni 2025 träder en ny tillgänglighetslag i kraft. Men svensk handel är inte på långa vägar redo för de nya lagkraven, visar en ny undersökning.

"Det här är tortyr"

Evelina Lindberg i Piteå är döv och blind. Hon har sedan 2017 haft en stödperson via kommunen som kan taktilt teckenspråk och som hjälper henne i vardagen. Nu ska hon i stället få vanlig hemtjänst - som hon inte kan kommunicera med alls.

Mohamed Ezzaoui ny ordförande för AFUB

Stort jubel när African Union of the Blind valde sin nya ordförande.

påverkansarbete politik färdtjänst ministermöte

SRF träffar infrastrukturministern

På mötet med Andreas Carlson var förbundets huvudbudskap att synskadade måste få långsiktig tillgång till färdtjänst.

Ny resekatalog från SRF Go!

Nu är resorna för mars-juli 2024 släppta. Gran Canaria, tågluff i Skåne eller vandring i norr är tre av de resor vi erbjuder. Boka senast 9 januari.

Synpodden #39: Techpepp om hur man hittar poddar, hemlös med synnedsättning och ledarhundsverksamheten lämnar SRF

Synpodden är tillbaka! Det är premiär för nya programledaren Isabelle Ulfsdotter som kommer att podda tillsammans med Monica Walldén resten av året.

Ledarhundsverksamheten flyttar

Riksdagen har beslutat att ledarhundsverksamheten ska tas över av en statlig myndighet. Synskadades Riksförbund som har haft ansvaret i 15 år hoppas nu att förbundets kompetens tas tillvara.

Riksdagsdebatt om ledarhundsverksamheten

Onsdagen 8 november cirka 17.30 ska ansvaret för ledarhundsverksamheten debatteras i Sveriges riksdag.

Uppdaterad textfunktion hos SVT Play

Sedan några år tillbaka har det gått att få uppläst text med strömmande tal på SVT play. Nu har det kommit ytterligare några uppdateringar för förbättrar textfunktionen.

SVT Nyhetstecken lyfter minskad ledsagning för personkrets 3

Programmet "15 minuter på teckenspråk" lyfter den nedåtgående trenden för ledsagning enligt LSS.

Barnläger på höstlovet

29-31 oktober höll vi ett kulturläger för barn och unga med synnedsättning.

Arbetsförmedlingen måste få i uppdrag att inkludera oss

Synskadades Riksförbund och övriga funktionshinderrörelsen har gett regeringen förslag på hur Arbetsförmedlingen kan inkludera oss.

Navigeringstips till nya srf.nu för dig som använder skärmläsare

Till dig som använder skärmläsare finns här en kort översikt till nya srf.nu. Guiden innehåller tips och tricks för att navigera via dator, PC eller Mac samt för att navigera genom en smartphone.

Arbetet med nya srf.nu

Allting är som vanligt, men inget är som förr. Du besöker just nu Synskadades Riksförbunds helt nya webbplats.

Hjälp oss hjälpa Försäkringskassan

Försäkringskassan utvecklar sitt funktionsrättsarbete. De behöver hjälp med att komma i kontakt med personer som 1) har en synskada, och 2) har varit i kontakt med myndigheten. Är det du eller någon du känner?

Perspektiv nr 3 i brevlådorna

Nu har Perspektiv nummer 3 kommit ut. Läs om hur Nicolina Pernheim Goodrich använder sina kunskaper från judon i sitt arbete på syncentralen. Följ med Perspektiv till Ukraina och besök synskadade som lever där i krigets skugga.

Tillgänglighetsnyheter i iOS 17 och iPadOS 17

Nu har Iphone släppt nya uppdateringar som underlättar tillgängligheten på enheterna. Vi på rikskansliet har testat iOS 17, som går att ladda ner från den 18 september.

Synskadad vägras färdtjänst

SRF:s ordförande Niklas Mattsson kommenterar Hudiksvalls kommuns beslut att inte förlänga Kristoffer Kjellssons färdtjänsttillstånd.

Inslag om ledsagning i TV4

TV4 sände 2 augusti ett nyhetsinslag om svårigheterna för synskadade och blinda att få ledsagning. Förr var gravt synskadade garanterade detta genom lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller socialtjänstlagen.

Sommarhälsning och summering av vårt arbete för ledsagning

Nu är den svenska sommaren här och vi är alla förtjänta av lite ledighet och lata dagar. Men först vill jag berätta lite från våra dagar i Almedalen.

Synlinjen stängd vecka 28-32

Synlinjen, vårt informationscenter som erbjuder kostnadsfri rådgivning inom synrelaterade frågor, håller sommarstängt.

Semesterstängt 10-21 juli

Mellan den 10-21 juli har Synskadades Riksförbunds kansli stängt för sommarledighet.

Synskadade Linus Johansson nekas färdtjänst

Linus Johansson från Helsingborg har bara två procents syn men ändå får han inte färdtjänst.

Allvarlig minskning av ledsagning för synskadade – ny lag föreslås

Socialstyrelsen föreslår idag att en ny lag om ledsagning ska utredas. I en rapport konstaterar myndigheten att antalet personer med synnedsättning som beviljats ledsagarservice enligt LSS har minskat kraftigt under en följd av tio år.

Tidigare ministern vill att förslagen i färdtjänstutredningen genomförs

Tomas Eneroth var den infrastrukturminister som tillsatte utredningen om tillämpningen av färdtjänstlagen. Nu är Eneroth tydlig med att han vill att den nuvarande regeringen bör leverera på förslagen.

Lönlöst att driva synskadades rätt till ledsagarservice i domstol

Synskadades Riksförbunds styrelse konstaterar att det är helt meningslöst att fortsätta driva frågor om ledsagarservice i domstol. Därför har styrelsen beslutat att förbundet inte längre kommer driva några sådana ärenden. På grund av en rättslig förskjutning av lagen kan den som har en svår synnedsättning eller är blind inte längre få del av insatsen ledsagarservice.

Den europeiska funktionshinderrörelsen besökte Europaparlamentet

Den 23 maj fylldes Europaparlamentet i Bryssel av över 700 representanter från den europeiska funktionshinderrörelsen för att diskutera rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Debatt: Synskadade tvingas ut från välfärden

När välfärdens hål växer sig så stora att vi synskadade inte får existera som vanliga medborgare har det gått för långt, skriver förbundsordförande Niklas Mattsson i en debattartikel som publiceras i Svenska Dagbladet.

Socialdemokraterna i Region Västerbotten sparkar på funktionshinderrörelsen

Synskadades Riksförbund i Västerbotten riskerar att behöva stänga ned sin verksamhet efter mer än 80 år. Detta som en följd av Socialdemokraterna i Region Västerbottens nya beslut kring organisationsbidrag, som slår hårt mot fristående funktionshinderorganisationer.

Kammarrätten ger Melvin Johansson fortsatt rätt till färdtjänst

Melvin Johansson, 16, får fortsatt rätt till färdtjänst. Kammarrätten prövar inte Region Kronobergs överklagan.

Synskadades Riksförbund tog emot miljonöverskott från Månadslotten

Tidigare i vår mottog Synskadades Riksförbund nästan 4,5 miljoner kronor i egenskap av förmånstagare av Månadslottens överskott. Förbundsordförande Niklas Mattsson tog emot Siw Malmqvist, Månadslottens ambassadör, på SRF:s kansli när hon lämnade överskottet.

Region Kronoberg överklagar Melvin Johanssons färdtjänst

Region Kronoberg överklagar beslutet om 16-årige Melvin Johanssons färdtjänst till Kammarrätten.

Synskadades Riksförbunds anseende i topp

Svenskar mellan 18 och 79 år har stort förtroende för Synskadades Riksförbund. Det visar Kantar Publics stora anseendeundersökning som presenterades igår.

Funktionshinderrörelsen i dialog med fackförbunden LO, Saco och TCO

Arbetsgruppen för arbetsmarknadsfrågor inom funktionshinderrörelsen träffade måndagen den 22/5 representanter för de centrala fackliga organisationerna, LO, TCO och SACO.

Debatt: Friheten för synskadade är hotad

"Nu är tiden för ett skifte. Nu finns förslagen som kan ge synskadade personer möjlighet att röra sig mer obehindrat i samhället igen", skriver förbundsordförande Niklas Mattsson i en debattartikel i Jönköpings-Posten.

Boka höstens resor nu!

Slingrande vägar på Mallorca, som är en av destinationerna i höst.

Melvin, 16, får färdtjänst – efter beslut i förvaltningsrätten

16-årige Melvin Johansson nekades färdtjänst tidigare i år. Trots att han är gravt synskadad ansåg Region Kronoberg att han kunde träna på att gå över en tungt trafikerad väg för att ta sig till skolan. Förvaltningsrätten håller inte med. De bifaller nämligen Melvins överklagande.

Regeringen, hur ska ni förbättra situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning?

Sysselsättningen bland personer med funktionsnedsättning är alldeles för låg. Nu kräver funktionsrättsrörelsen handling från regeringen och lämnar flera förslag som hade kunnat öka sysselsättningsgraden markant.

Zebastian Modin prisad på Svenska Parasportgalan

Zebastian Modin fick pris som årets manliga idrottare på Svenska Parasportgalan.

Riksdagsbeslut om att tillgänglighetsdirektivet ska införas i Sverige

Onsdagen den 3 maj röstade riksdagen ja till att införa EU:s tillgänglighetsdirektiv i Sverige. Lagen syftar till att öka tillgängligheten till produkter och tjänster på den inre marknaden, särskilt för personer med funktionsnedsättning.

Hederspris till Elisabeth Skog

Synskadades Stiftelses hederspris går i år till bibliotekarien Elisabeth Skog.

Möte med BankID om bättre tillgänglighet

I onsdags träffade vi BankID, som visade upp en förhandsversion av det digitala ID-kort som snart lanserad. Syftet är att fysiskt kunna legitimera sig i butiker utan en traditionell legitimation. Våra sakkunniga gavs möjligheten att själva testa produkten för att testa hur förståelig och tillgänglig den är för en person med synskada.

Ledarhundens dag 2023

Ledarhundens dag inträffar sista onsdagen i mars. Då uppmärksammas alla ledarhundar, som både är livsavgörande hjälpmedel och trogna vänner.

Ledarhundsförare fortsätter att diskrimineras i Sverige

Ledarhundsförare fortsätter att diskrimineras i Sverige. Fortfarande upplever många att man inte har tillgång till det offentliga rummet som andra medborgare. "Diskrimineringen mot ledarhundsförare måste upphöra", säger Niklas Mattsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund.

Debatt: Öppna utredningen om sjuk- och aktivitetsersättningen igen

Vi uppmanar nu socialförsäkringsminister Anna Tenje att öppna utredningen med att se över beräkningen av sjuk- och aktivitetsersättningen igen, skriver förbundsordförande Niklas Mattsson ihop med representanter från funktionsrättsrörelsen på Aftonbladets debattsida.

Synskadades Riksförbund med skrivelse till justitiedepartementet

Synskadades Riksförbund har skickat en skrivelse till justitieminister Gunnar Strömmer.

Brev till Svensk Kollektivtrafik angående färdtjänstfrågan

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik kommenterade Trafikanalys utredning om färdtjänstlagen i ett kritiskt inlägg som publicerades den 31/3. Synskadades Riksförbund svarar nu i ett öppet brev, som går att läsa enligt nedan.

Nytt bottenrekord för ledsagning åt synskadade

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att antalet personer som får ledsagning via LSS fortsätter att minska. I fjol var det endast 779 i personkrets 3 som mottog insatsen ledsagarservice.

Trafikanalys utredning klar – delseger för SRF!

Under fredagen presenterades Trafikanalys utredning av tillståndsgivningen för färdtjänst. Utredningen visar på en lägesbeskrivning som stämmer väl överens med den som Synskadades Riksförbund har. Därtill lämnas flera förslag på lagändringar som förtydligar att blinda och personer med svåra synnedsättningar ska ha rätt till färdtjänst.

Debatt: Återupprätta en värdig färdtjänst

Friheten för synskadade är hotad – återupprätta en värdig färdtjänst. Personer med synnedsättning nekas färdtjänst med absurda motiveringar, skriver förbundsordförande Niklas Mattsson på Altinget.

Debatt: Tjata på era barn om skärmtid!

20/3 publiceras en debattartikel i Aftonbladet: "Fortsätt tjata på era barn om skärmtid! Det handlar om deras ögonhälsa – barnen kan få synproblem" skriver SRF och medförfattare.

Fortsatt stora problem med tillgänglighet på offentliga webbplatser

Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, har granskat tillgängligheten på offentliga webbplatser. Resultatet visar att det återstår ett stort jobb att göra innan tillgängligheten är på en tillfredsställande nivå.

Lämna förslag på framtida inriktning för SRF

Nästa kongress hålls hösten 2024. Då ska en ny verksamhetsinriktning klubbas för åren 2025–2027. Nu vill vi gärna få in förslag och idéer från er medlemmar runt om i landet. Vad behöver SRF lägga mest resurser och engagemang på under de kommande åren?

Iris Hadar söker synkompetens

Just nu behövs både en synpedagog och en utbildare för personer med synnedsättning. Gör som oss – tipsa vidare om tjänsterna. Eller sök själv!

8 mars: Mycket återstår att göra för synskadade kvinnor

Idag är det den internationella kvinnodagen. Vi på Synskadades Riksförbund vill därför prata om ekonomi och levnadsvillkor för synskadade kvinnor

Domstolarna slarvar bort ledsagarservicen för synskadade

På tio år har antalet personer som beviljas ledsagning via LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, minskat med 65 procent. Luttrade blinda har fått vänja sig vid avslag i kommunerna med en ofta kortfattad eller bristfällig motivering.

Debatt: Barn kan fortfarande väljas bort – skollagen måste ändras

Det är oacceptabelt skolor har möjlighet att tacka nej till elever med funktionsnedsättning, med hänvisning till ekonomiska och organisatoriska svårigheter. Idag uppmanar Synskadades Riksförbund, tillsammans med Friends, FUB och RBU, regeringen att anstränga sig mer.

SRF skickar skrivelse till regeringen om biståndet

Med anledning av regeringens nedskärningar i biståndet har Synskadades Riksförbund skickat in en skrivelse till regeringen och Sida.

Tågutrop blir kvar efter SRF:s påtryckningar

Tågutropen för inkommande och avgående tåg blir kvar på de 86 järnvägsstationer som har kvar dem. En stor seger för Synskadades Riksförbund – som arbetat för att utropen ska bli kvar.

FN vill se handling från regeringen

FN:s barnrättskommitté lämnade flera rekommendationer till den svenska regeringen i en rapport som kom under torsdagen.

1 av 4 synskadade äldre känner sig ensamma

26 procent av alla synskadade över 65 år känner sig ensamma. Motsvarande siffra hos seende personer ligger på knappt 7 procent. – Det är alarmerande siffror. En synnedsättning ska inte per automatik innebära ett utanförskap, säger Niklas Mattsson, förbundsordförande på Synskadades Riksförbund.

Grattis till medaljerna Zebastian!

Mellan den 20 och 29 januari pågick para-VM i skidskytte och längdskidåkning. Förhandsfavoriten Zebastian Modin kammade hem fyra medaljer under veckan, vilket gör mästerskapet till Sveriges bästa på över 20 år.

Färre synskadade äldre får hemtjänst – nu lanseras kravlista

Antalet äldre synskadade som erhåller hemtjänst har minskat med 17 procent under en 20-årsperiod. I samband med Hemtjänstens dag den 27 januari riktar Synskadades Riksförbund en rad krav på förbättringar till landets kommuner. En vanlig åsikt bland synskadade är att hemtjänstpersonalen inte har förståelse för vad det innebär för individen. – Ett av våra stora önskemål är att man tillsätter en specialgrupp som bara jobbar med synskadade, säger hemtjänsttagaren Inger Sundström, 90 år.

Regeringen vill flytta ledarhundsverksamheten ­– SRF kritiskt

I över 15 år har ansvaret för ledarhundsverksamheten legat hos Synskadades Riksförbund, SRF. Men det kan nu ändras. Regeringen kommer nämligen gå vidare med ett förslag som i stället hade placerat verksamheten hos Myndigheten för delaktighet, MFD.

Kontrolluppgift 2022 på väg

Har du gett en gåva på minst 200 kr till Synskadades Riksförbund vid ett och samma tillfälle under 2022 har du kontrolluppgifter att vänta från oss inom kort.

I Genève med barnrättskommittén

Sverige har haft ett möte med FN:s barnrättskommitté i Genève med anledning av att Sverige har lämnat in den 6 och 7 granskningsrapporten.

SRF:s medlemsavier för 2023 når brevlådorna

Är du medlem hos oss bör du dagarna få en avisering om att förnya ditt medlemskap.

Valhemligheten ska vara en rättighet för alla

Trots 100 år av allmän rösträtt kan synskadade fortfarande inte rösta med bevarad valhemlighet. Regeringen har avbrutit projektet som påbörjats för att ta fram hjälpmedel och kan i nuläget inte ge besked på någon alternativ lösning för att säkra synskadades rätt att kunna göra personval och rösta självständigt. Regeringen hävdar att de tar frågan på allvar, men i praktiken ser vi inga åtgärder.

Positiv medlemsutveckling 2022

Synskadades Riksförbund växer. Precis som många ideella organisationer har vi brottats med sjunkande medlemstal under senare år, men på kongressen 2021 antog organisationen ett mål. SRF skulle kraftsamla och få fler att förstå värdet i att vara medlem.

Ny plattform för hemtjänst

Synskadades Riksförbund har tagit fram en ny plattform för hemtjänsten i Sverige. Det innebär att vi sammanställt vad organisationen tycker och vad vi arbetar för i en sammanhållen skrivelse.

Skriv in rätten till punktskrift i skollagen

Vi ska inte behöva inte fråga vår partner om konservburken i skafferiet innehåller krossade tomater eller hundmat. Att kunna läsa handlar om självständighet, skriver Niklas Mattson, Synskadades Riksförbund på Punktskriftens dag.

God jul och gott nytt år!

Synskadades Riksförbund önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Öppettider i jul

Under jul-, nyår- och trettondagshelgen har många av oss ledigt. Det påverkar vår bemanning.

Äntligen mer jämlikt högskoleprov för synskadade

Äntligen är det klart att synskadade ska få mer jämlika möjligheter att göra högskoleprovet. Från och med nästa år ordnas vid två tillfällen per år anpassade högskoleprov för personer som är blinda eller har en svår synnedsättning.

Feltryck i Perspektiv nr 6

Perspektiv har dessvärre levererats i en felaktig version där sidordningen är omkastad. Tidningen börjar mitt i en artikel på sidan 11–18 och därefter följer innehållsförteckningen och sidorna 3–10. En ny, korrekt tidning kommer att skickas hem till våra prenumeranter inom kort. Vi beklagar det inträffade.

Vad skulle Lucia säga?

Lucia miste synen för sin övertygelses skull. Men vad ska de som är blinda idag göra med sin övertygelse om att samhället inte längre är anständigt ordnat för dem?, skriver Synskadades Riksförbund, Unga med Synnedsättning och Förbundet Sveriges dövblinda.

Synskadades Riksförbund ny medlem i Giva Sverige

Giva Sverige är en branschförening som arbetar för tryggt givande. Föreningens 180 medlemmar representerar en bredd av ideella organisationer med olika ändamål, av olika storlek och på olika platser i landet. Nu har Giva Sveriges styrelse beviljat Synskadades Riksförbund medlemskap.

Starka reaktioner när synskadades rösträtt bortprioriteras av regeringen

I maj beslutade den förra regeringen att ta fram hjälpmedel så att synskadade ska kunna rösta med bevarad valhemlighet. Nu pausas arbetet, enligt Valmyndigheten. Anledningen är strypta anslag i den nya regeringens budget för 2023.

Antagningsenhet backar om förhandsbesked

En informationsmiss på Göteborgs Universitet gjorde att studenten Finn Hellman inte fick det förhandsbesked om antagning som han har rätt till. Nu backar antagningsenheten och ser över sina rutiner.

SRF:s förbundsjurist: Än är slaget om LSS inte förlorat

För två veckor sedan sändes Uppdrag granskning's reportage ”Ett värdigt liv”. Synskadades Riksförbunds förbundsjurist Anna Quarnström har tittat och reflekterat.

Prenumerera på Synskadades Riksförbunds nyheter

RSS flöde

Nytt från ordföranden

Är du nyfiken på vad vår ordförande Niklas Mattsson har på gång? 

Aktuellt från förbundsordföranden