Lyssna

Artiklar

Här publiceras ett urval artiklar ur Perspektiv. För att ta del av tidningen i sin helhet är du välkommen att prenumerera, läsa i Word eller lyssna via Spotify.

Flera nummer av tidningen perspektiv ligger utspridda
Perspektiv

Diskriminering och hatbrott drabbar ledarhundsförare – unik studie om bemötande

Nästan var fjärde ledarhundsförare i Sverige har någon gång utsatts för hatbrott. Det visar en studie som Göteborgsstudenten Finn Hellman står bakom. Med sin masteruppsats i sociologi vill han belysa hur ofta assistans- och ledarhundsförare utsätts för någon form av diskriminering.

Perspektiv

Fäktning i blindo – bästa rehabiliteringen för Thomas

När Thomas Mebratu förlorade synen kände han inte till parasport. Men fäktningen förändrade allt. På syncentralen hade han tränat balans och att använda både sina synrester och sina övriga sinnen. Som fäktare har han fått praktisk nytta av kunskaperna och dessutom upptäckt ett nytt sätt att träna. – Oftast lyssnar vi på varandras fotsteg, och med hjälp av ljudet kan jag avgöra var min motståndare är, säger Thomas.

Signerat

Jag hade älskat att resa om …

Jag hade älskat att resa om det inte vore för min blindhet. Tänk så roligt att åka till Liseberg över dagen. Eller varför inte tågluffa till Paris under sommaren? Att sitta med en kopp te i bistron och småprata med övriga resenärer eller att med musik i öronen halvsova till tågets vaggande rytm.

Hopptimisten Marie Hav Lundkvist: ”Man kan se med hjärtat också”

Trots en förlamande funktionsnedsättning och allt sämre syn använder Marie Hav Lundkvist sin orubbliga livskraft till att hjälpa andra till en vardag utan begränsningar. På samma sätt låter hon hopp och optimism ge kraft till alla sina egna äventyr.

Medlemsvärvning: ”Medlemsveckan ska bli en fantastisk kraftsamling”

Medlemsveckan som inträffar den 9–15 oktober är årets största kraftsamling för att välkomna nya medlemmar till SRF. Perspektiv har fått en pratstund med projektledaren Jeanet Kjöller och förbundsordförande Niklas Mattsson.

Teknikhörnan

Det kvittrar i luren!

Vill du bli bättre på att identifiera fåglar och andra djur i närheten under sommarens alla naturäventyr? Det kan du göra med hjälp av din smarta telefon. Perspektiv testar Kvitteromat och Viltappen.

Isolering i krigets Ukraina – Perspektiv besöker de synskadade som stannat kvar

I krigets Ukraina handlar anpassad miljö och tillgång till modern teknologi om liv eller död. Strider och raketbeskjutningar gör att många synskadade ukrainare aldrig vågar lämna sina hem. Få skyddsrum är tillgängliga.

Teknikhörnan

Så kan Chat GPT förenkla ditt liv

Att ha en diskussion med en dator är nu lika enkelt som att prata med en person. I två artiklar ska jag berätta hur vi som har nedsatt syn kan dra nytta av Chat GPT för att öka vår självständighet.

VM i 5-a-side: Svenska damlaget tar historiskt brons

Sveriges damlag skrev idrottshistoria i augusti när de tog brons i tidernas första världsmästerskap för damer i 5-a-side, blindfotboll. Det var åtta länder från världens alla kontinenter som fajtades om medaljerna i Birmingham i Storbritannien under mästerskapet IBSA World Games 2023.

Syntolkad dans – är det ens möjligt?

Hur syntolkar man dans, och är det ens möjligt att syntolka något så visuellt? Perspektiv träffar dansaren och koreografen Stina Nyberg som var aktuell med föreställningen ”Sweet” i november 2022. I nästan tio år har hon arbetat med att syntolka sina föreställningar.

Signerat

Särskild kunskap om blinda

Varför behövs spetskompetens om barn och vuxna med blindhet? Kan vi inte bara inkludera oss ute i landet och leva som andra? Låta vanlig skola ta hand om undervisning, vända oss till specialpedagog och logoped för dyslexi och språkstörning samt till barn/vuxenpsykiatri för neuropsykiatrisk utredning?

Digital ledsagning ger frihet på skidor

Skidåkning både på längden och tvären lockade elva hugade deltagare med synnedsättning till Östersund under fyra vackra vinterdagar för att testa ett system för digital ledsagning. Perspektiv var på plats.

Vill du prenumerera?

Tidningen är gratis för medlemmar i Synskadades Riksförbund, men vem som helst kan teckna en prenumeration.

Lär mer: Prenumerera på Perspektiv