Allmänna tips

Dejta personer, inte en kravlista

När du träffar nya personer, fokusera med nyfikenhet på hur personen får dig att känna, inte hur många dejtingkrav på din lista hen bockar av. Känner du dig avslappnad/obekväm, lugn/stressad, lekfull/uttråkad? Det kan vara värdefullt att låta nya möten organiskt växa fram till den kontakt som passar just er. Det kanske visar sig att ni utvecklar en vänskap, att en gnista av kärlek tänds eller att relationen växer isär.

Ha tålamod

Det är kontraproduktivt att jämföra sig med andra eftersom vi alla är olika, men det kan vara utmanande när nära vänner hittar partner. När du dejtar är det därför bra att ha tålamod, för det kan ibland ta tid att hitta en person som du känner den där extra härliga kemin med.

Det kan kännas tråkigt att inte få till några dejter, att personer tackar nej på grund av synskadan eller att dejterna inte leder till någon vänskap eller relation. Det är därför bra att ha tålamod, att känna tillförsikt inför att det finns personer du kommer att klicka med och att det är helt okej att ta en paus från dejtandet när det inte längre känns meningsfullt.

Hitta njutningen i livet

Det finns många som oavsett relationsform känner att livet är härligare tillsammans med en partner. Men det behöver inte betyda att njutningen i livet saknas om man är singel. En person som känner livsglädje, engagemang och njutning kommer att utstråla mer positiv energi, vilket kan göra det lättare att skapa nyfikenhet hos andra.

Oavsett om du söker vänner eller dejter så kan det vara värt att fundera på hur du kan skapa den tillvaro och utstråla den energi som andra kan intresseras av. Fundera på vad i livet som får dig att le, som får dig att längta och vad som får dig att känna den där fantastiska livsnjutningen. Fokusera sedan på att fylla vardagen med sådana härliga upplevelser, vilket kan bidra till att du hittar dejter och vänner som vill dela dessa stunder med dig. En fin kärlek eller vänskap kan växa fram genom gemensamma intressen.

Tips för dejting online

Det finns en mängd olika appar och hemsidor för att dejta online. Några av de vanligaste som generellt fungerar okej med hjälpmedel är:

Dejtingprofilen

Använd bra bilder

För personer som dejtar online är den första bilden ofta det som får dem att stanna upp. När du väljer profilbild, fokusera på att välja en bild som utstrålar en känsla som du vill visa andra. Till exempel, vill du förmedla en vänlig, mystisk eller harmonisk känsla? Välj sedan två–fem andra bilder som visar vem du är i olika situationer. Här kan du exempelvis välja bilder som visar husdjur, stil och intressen.

Skriv specifikt

En strategi med profiltexten är att inte försöka fånga intresset från så många som möjligt, utan att väcka intresse hos de personer som du vill träffa. I din profiltext är det därför bättre att vara specifik snarare än generell. Fokusera på att föra fram saker som får dig att sticka ut från mängden. Till exempel är ”Jag gillar att resa” väldigt generellt. Om du i stället skriver ”Jag tycker om att besöka nya platser för att hitta de små juvelerna bortom turiststråken, där känner jag att de autentiska kulturella upplevelserna finns”, så visar du mer vem du är och vad du värderar med resor.

Att berätta om synskadan

Det finns för- och nackdelar med att nämna en synskada i profiltexten och i konversationen efter en matchning. Rekommendationen är därför att du experimenterar lite med vad som känns bäst för dig. Ett sätt är att nämna det efter en matchning när det känns naturligt att nämna det.

Det finns personer som kommer att välja bort synskadade och det finns personer som inte ser det som ett problem (och givetvis allt däremellan). Det finns också många fördomar, osäkerheter och rädslor som personer kan känna när de träffar en synskadad. Det är därför fördelaktigt om du kan prata om vad det innebär för just dig att se dåligt. Bjud in frågor och möt andras rädslor med förståelse.

Det kan givetvis vara ledsamt att ständigt få samma synskadefrågor från allmänheten, men tänk på att den här personen inte är en nyfiken främling på bussen utan en potentiell ny vän eller partner.

Vidare så är ett tips att vara tydlig med de behov du eventuellt kommer att ha vid en träff, för det kan lugna potentiell oro och rädsla hos din dejt. Till exempel: ”Jag är rätt så självständig av mig, men om jag behöver hjälp under träffen så kommer jag att berätta det.”

Den första dejten

När du har en match och konversationen har kommit i gång är det dags att börja fundera på den första dejten. Är du en person som hellre pratar online i månader innan du träffar någon, tar ett telefonsamtal efter en vecka, eller vill du utforska den personliga kemin fort?

En rekommendation är att välja en aktivitet och en plats där du känner dig trygg. Det här är dels för att det är viktigt att tänka på den personliga säkerheten, dels för att trygghet kan hjälpa dig att slappna av och visa mer av vem du är.

När dejten är bestämd, tänk på att visa en bra sida hos dig själv. Välj rena och bekväma kläder, kom fräsch och utvilad, för det är värdefullt att vara medveten om hur ens egna val, utseende och beteende kan uppfattas av andra.

Lycka till med dejtingsommaren!

Synlinjen

Om du har frågor eller funderingar så är du välkommen att kontakta Synlinjen på 08-39 93 00 eller via e-post på synlinjen@srf.nu