text: Monica Walldén foto: Mark Blake

Sveriges representationslag för damer kvalade in på reservplats med endast en månad kvar till avspark.

– Det var debut för det här laget, och vi spelade helt okej från och med andra matchen när vi kom i gång med vårt spel. Mästerskapet var välorganiserat och proffsigt. Vi fick mycket stöd och tid att träna tillsammans och skratta tillsammans, säger huvudtränaren Mark Blake.

Efter en skakig start tog sig laget vidare från gruppspelet, då de ställdes mot Marocko, Japan och England.

I den andra gruppen möttes Tyskland, Argentina, Indien och Österrike. Svenskorna besegrades av Argentina i semifinalen, som sedan tog hem guldet i finalmatchen mot Japan.

I bronsmatchen besegrade Sverige Indien med 1–0 på straffar i en match som slutade 0–0 efter full tid.

– Det blev en otroligt spännande bronsmatch. Alice Berntsson gjorde mål på straff. Det kändes stabilt. Vi var det starkaste laget. Det var en fantastisk prestation, säger Mark Blake.

Helena Thelin från Bollebygd var med i den svenska truppen. När Perspektiv ringer upp henne efter hemkomsten har hon inte hunnit packa upp sin medalj, men den ska få en hedersplats.

– Sverige har gjort en superinsats med de förutsättningarna. Och Argentina var en väldigt värdig vinnare. För min del har det varit fantastiskt att få vara med om ett VM. Det ger ett stort hopp inför framtiden för svensk 5-a-side-fotboll, säger Helena Thelin.

International Blind Sports Federation (IBSA) World Games 2023 är världens största internationella mästerskap för idrottare med synnedsättning, med över 1 250 deltagare från 70 länder. Det genomfördes den 14–27 augusti i Birmingham i

Storbritannien. Övriga grenar var bowling, bågskytte, cricket, goalball, judo, schack, showdown, tennis och tyngdlyftning.

Fakta 5-a-side eller ”blindfotboll”

5-a-side spelas på en 40 gånger 20 meter lång plan med sarg på båda långsidorna. Bollen är försedd med en bjällra som gör att den hörs så länge den är i rörelse. Det är fyra utespelare och en målvakt i varje lag. Utespelarna spelar med ögonbindel, för att alla ska ha samma förutsättningar. Målvakten får vara seende. Guide finns bakom respektive motståndarlags mål samt längs långsidan för att ge instruktioner till spelarna.