text: Ilias Bennani Illustration: Linnea Blixt

Du hittar Chat GPT på chat.openai.com och det finns officiella appar för både IOS och Android. Gränssnittet fungerar bra med skärmläsare och förstoring. Chat GPT är gratis men med kraftiga begränsningar. Vill du ha snabbare svar och avancerade funktioner kan du prenumerera för 20 dollar i månaden (cirka 210 kronor). Detta kommer jag berätta mer om i nästa artikel.

Chat GPT är byggt med hjälp av artificiell intelligens. När du skriver in din fråga ger systemet svar som liknar mänsklig kommunikation. Här är några exempel på hur Chat GPT kan vara till hjälp:

Skriva ett brev: Skriv in det du vill ha sagt på svenska och få tillbaka ett välformulerat brev. Till exempel, om du vill skriva en ansökan om hjälpmedel, berätta vad du behöver och varför. Chat GPT ger dig en färdig ansökan. Exempel: ”Skriv en ansökan till Försäkringskassan om att jag behöver en … som hjälpmedel.”
Skriva en motion till årsmötet. Skriv vad du vill åstadkomma och be om argument för din sak.

Förklara svåra texter: Kopiera in en svår text och fråga: ”Vad handlar detta om?” Chat GPT ger dig en sammanfattning med de viktigaste punkterna.
Översätt mellan olika språk. Klistra in en text och be att få den översatt till ett annat språk.

Beskriv bilder: Klistra in en länk till en bild och fråga vad bilden visar. Denna funktion är för närvarande endast tillgänglig för prenumeranter.
Eftersom du pratar med Chat GPT kan du be om ändringar. Säg till exempel ”Gör ansökan lättare att förstå” eller ”Lägg till några övertygande argument i ansökan”. Ju mer du delar med dig, desto bättre blir svaren – precis som i en riktig konversation.