Synskadades isolering måste brytas
Att neka blinda och allvarligt synskadade livsviktiga insatser som ledsagning och färdtjänst får stora konsekvenser för deras hälsa. Det är inte värdigt vårt samhälle att synskadade isoleras i sina hem.
Använd de verktyg som finns för att personer med funktionsnedsättning ska få jobb
Bara varannan person med funktionsnedsättning i yrkesverksam ålder har arbete. Trots detta har antalet som får lönebidrag och annat stöd till arbete minskat drastiskt under en följd av år. Jobbpolitiken har svikit de som har svårast att få jobb, skriver Niklas Mattsson, ordförande i SRF och Lennart Karlsson och Fredrik Stockhaus från SRF:s intressepolitiska avdelning i Altinget.
Hon vann brons – men nu stryps hennes stöd
Det är självklart en tragedi när idrottsstjärnor som Nicolina Pernheim får en karriär krossad för att samhällets stöd stryps. Men det är en lika stor tragedi för alla de som vill värna sin hälsa genom motionsidrott eller naturvistelser.
När skolan inte kan möta alla elevers förutsättningar skapas a-lag och b-lag
För barn och unga med funktionsnedsättning blir skolgången många gånger fylld av känslor av misslyckande, utanförskap och behov som inte blir mötta. Styrande skolpolitiker måste se till att alla elever får chansen, skriver SRF:s ordförande Niklas Mattsson med flera.
Debatt om ledsagning i Aftonbladet
SRF:s ordförande Niklas Mattsson skriver på Aftonbladet Debatt att regeringen måste tillsätta en utredning om en ny lag om ledsagning för synskadade och blinda.
Ta FN:s kritik på allvar, regeringen
Det som vi och många andra liknande organisationer länge har larmat om har vi nu fått svart på vitt: Sverige är inte ett tillräckligt bra land för den som har en funktionsnedsättning. Det skriver Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.
Synskadade måste få tillgång till digitala tjänster
Post- och telestyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att öka förutsättningarna för digital inkludering. Bland synskadade finns ett stort digitalt utanförskap, vilket bland annat beror på brister i resurser och utbildningsinsatser hos landets syncentraler.
Glöm inte kvinnor med funktionsnedsättningar på internationella kvinnodagen
Alla kvinnor har inte samma förutsättningar till ekonomisk och social frihet. De som lever med funktionsnedsättningar glöms ofta bort, och samhällets stöd sviktar, skriver Niklas Mattsson och Tiina Nummi Södergren i SRF:s förbundsstyrelse.
Ledsagning måste regleras i ny lag
Allt fler blinda och gravt synskadade sitter idag isolerade i sina hem sedan de nekats rätt till ledsagning av sin kommun. Nu måste socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) agera.
Snöröj så att vi som inte ser kommer fram
Snöröjningen måste fungera, så att vi som är synskadade och blinda kan orientera oss. Annars riskerar vi att bli isolerade i våra hem.
Ledarhunden var med - då blev Sofia portad
O’Learys och Synskadades Riksförbund: Nu måste reglerna bli tydligare
Synskadade måste få rätt till ledsagning
Allt färre synskadade får rätt till ledsagning. De senaste tio åren har antalet personer som beviljats detta viktiga stöd minskat kraftigt. Sämst är utvecklingen för unga. I praktiken innebär det att synskadade blir ofrivilligt inlåsta i sina hem.
Synskadade tvingas ut från välfärden
När välfärdens hål växer sig så stora att vi synskadade inte får existera som vanliga medborgare har det gått för långt. Vi synskadade märker hur våra möjligheter att leva som andra krymper bit för bit.
Regeringen borde fatta att vissa inte kan jobba
Med hänvisning till att arbetslinjen ska återupprättas, lägger regeringen ner den utredning som ska stärka ekonomin för en av de grupper i samhället som i dag tvingas leva i fattigdom.
Friheten för synskadade är hotad – återupprätta en värdig färdtjänst
Personer med synnedsättning nekas färdtjänst med absurda motiveringar. När personer som är blinda, lever med dövblindhet eller har en svår synnedsättning nekas färdtjänst, då har något viktigt gått förlorat i Sverige. Det handlar om den grundläggande rättigheten för oss alla att röra oss i samhället. Om den rätten inte värnas borde varningsklockorna ringa både i riksdagshuset och Rosenbad.
Fortsätt tjata på era barn om skärmtid
Svenska barn tillbringar många timmar dagligen stillasittande framför skärmar, på bekostnad av utomhusvistelse. Föräldrar tycker ofta att tjat om skärmtid leder till konflikt. Men att sluta prata med barnen om detta är att göra dem en otjänst – och det kan påverka barnens ögonhälsa negativt.
Barn kan fortfarande väljas bort – skollagen måste ändras
Regeringen har sagt sig prioritera barnrättsfrågor. Då krävs det att arbetet för att stärka alla barns rättigheter och möjligheter intensifieras. De rekommendationer som FN:s barnrättskommittén lämnat till regeringen utgör en bra start.
Regeringens biståndspolitik försämrar för världens synskadade
Vi i Synskadades Riksförbund ser med oro på regeringens biståndspolitik och kräver att man tänker om. I ett läge där världsfattigdomen ökar är det inte läge att dra ned på bistånd till en grupp som redan tillhör världens fattigaste och mest marginaliserade.
Synskadade kan inte rösta med valhemlighet
Synskadade kan fortfarande inte personkryssa i svenska val och behålla sin valhemlighet. En utredning för att utveckla hjälpmedel har nu pausats. Denna viktiga fråga kan inte förhalas mer.
Skriv in rätten till punktskrift i skollagen
Vi ska inte behöva inte fråga vår partner om konservburken i skafferiet innehåller krossade tomater eller hundmat. Att kunna läsa handlar om självständighet, skriver förbundsordförande Niklas Mattsson i Göteborgs-Posten.
Vad skulle Lucia säga?
Lucia miste synen för sin övertygelses skull. Men vad ska de som är blinda idag göra med sin övertygelse om att samhället inte längre är anständigt ordnat för dem?
Rädda rätten till ledsagning för blinda och dövblinda
Allt fler kommuner nekar blinda och dövblinda ledsagarservice. Många med synnedsättning får därmed inte längre möjligheten till ett jämlikt och värdigt liv. Återigen får vi stå med mössan i handen och be om hjälp.
Digitaliseringen leder till ett utanförskap för synskadade
Magdalena Andersson, när får vi höra dig tala om att inga stenar ska lämnas orörda i kampen mot den digitala segregationen? Och Ulf Kristersson, när får vi se dig kräva språktest för de politiker som inte har förstått innebörden i riksdagens beslut om funktionshinderpolitiken?