Olika sätt att läsa Perspektiv

Här nedan finns länkar för att ladda ner Perspektiv i Wordformat eller lyssna direkt på hela senaste numret. Du kan också ladda ner en komprimerad ljudfil att lyssna på.

 

Vill du i stället prenumerera på tidningen och få den hem i brevlådan? Gå till prenumerera. Du kan välja mellan att få tidningen tryckt på papper, i punktskrift eller inläst på daisyskiva.

Redaktörens ruta

Tänk dig att duschen sätts igång först när du börjar sjunga och stängs av när du blir tyst. Kommer du att duscha längre eller blir det bara snabbduschar i stället? Den typen av sonisk interaktion är redan verklighet och forskning pågår om ljuddesign som ett sätt att påverka energianvändningen. Och det finns ju många andra applikationer för den här tekniken som kan göra vardagen enklare när man har en synnedsättning. Vi sneglar in i framtiden i detta nummer av Perspektiv.

Våren är äntligen här för att stanna och det börjar spira i naturen. Det är hög tid att plocka fram våra gröna fingrar och börja med frösådden. Vi får de bästa tipsen för att driva upp tomater hemma för att sedan kunna glädja oss åt dessa välsmakande färgklickar under hela sommaren.

I år har Synskadades Riksförbund kämpat för synskadades rättigheter så länge som 135 år. Vi får läsa om hur det hela började och möta några av grundarna till föreningen. Vi får också läsa om de intressepolitiska segrar som vi uppnådde under förra året. Men trots alla år av hårt arbete finns det fortfarande mycket kvar att göra. Läs om Finn Hellmans unika kartläggning som visar hur utbredd diskrimineringen av ledarhundsförare fortfarande är i samhället. Kampen fortsätter. 

Trevlig läsning!

Monica Walldén, redaktör

perspektiv@srf.nu