Smarttelefoner för dig som är synsvag eller blind
Vare sig du är synsvag eller blind kan du använda en smart mobiltelefon och göra nästan allt som en person som inte är synskadad kan göra. Det gäller för såväl Iphone som Androidtelefoner.
Det är viktigt att komma ihåg att du som inte gillar att installera saker eller experimentera, har lättare att komma igång med en Iphone än med en Androidtelefon. Hur pass bra en Androidtelefon fungerar beror också mycket på vilken telefon man skaffar. Alla Iphone-telefoner fungerar på samma sätt.
Det finns hjälp för att komma igång.
För dig som är synsvag
Du kan förstora det som finns på skärmen, anpassa färger och kontraster, invertera och använda mörkt läge. Du kan även använda telefonen som ett förstoringsglas för att se din omgivning bättre. Ett bra sätt är att öppna inställningar, hjälpmedel eller tillgänglighet på din telefon för att se vad som finns och prova dig fram.
Studiecirklar och studiematerial
Många distrikt och lokalföreningar erbjuder studiecirklar i att komma igång med sin telefon, för såväl Iphone som Android. Det går också få hjälp av syncentralen. Kontakta distriktet där du bor för mer information.
SRF Skåne har i samarbete med Region Skåne tagit fram ett utbildningsmaterial för användning av Iphone med förstoring.
Att materialet endast finns för Iphone-användare beror på att det finns stora skillnader mellan olika modeller av Androidtelefoner och att det därför inte gått att göra ett studiematerial. Materialet kallas "GSM - Grundutbildning Smarta Mobiler för synskadade". Det kan beställas från SRF:s materialservice, materialservice@srf.nu.
Vidare läsning
Hjälpmedelsfunktioner för syn på Iphone (Apple Support, extern webbplats)
Tillgänglighetsfunktioner i Android (extern webbplats)
Det går även att använda skärmläsare som den som inte alls ser gör tillsammans med förstoring och andra tillgänglighetsfunktioner. Fortsätt att läsa för mer information.
För dig som är blind
Det går att styra telefonen utan att använda synen. Du använder då istället en så kallad skärmläsare; tal, gester med fingrarna och/eller punktskrift för att navigera och interagera. På Iphone heter skärmläsaren VoiceOver och på Androidtelefoner heter den Talkback.
Den som vill använda punktskrift istället för tal eller som komplement till talet kan ansluta en punktskriftsdisplay för att både läsa och styra
telefonen. Det går också att använda ett externt blåtandstangentbord för att skriva och navigera om det känns krångligt med pekgester.
Vidare läsning
Grundläggande gester när du använder voice over (extern webbplats)
Komma igång med Talkback (extern webbplats)
Studiecirklar och studiematerial
Många distrikt och lokalföreningar erbjuder studiecirklar i att komma igång med sin telefon, för såväl Iphone som Android. Det går också få hjälp av syncentralen. Kontakta distriktet där du bor för mer information.
SRF Skåne har i samarbete med Region Skåne tagit fram ett utbildningsmaterial för användning av Iphone med VoiceOver.
Att materialet endast finns för Iphone-användare beror på att det finns stora skillnader mellan olika modeller av Androidtelefoner och att det därför inte gått att göra ett studiematerial.
Materialet kallas "GSM – Grundutbildning Smarta Mobiler för synskadade". Det kan beställas från SRF:s materialservice, material@srf.nu