Det har börjat hända saker i ledsagningsfrågan. Riksdagen anser att regeringen bör se över förutsättningarna för avgiftsfri ledsagning för personer med synnedsättning. Regeringen bör även se över förutsättningarna för att reglera insatsen ledsagning i en särskild lag. Det röstades igenom efter en debatt i riksdagen om stöd till personer med funktionsnedsättning onsdagen den 12 juni.

Vi får höra SRF-medlemmen Anne Mondotter och intressepolitiska handläggaren på SRF Lennart Karlsson, som var på plats utanför riksdagen, från ett inslag i TV4. Hela inslaget går att se på denna länk

Synpodden får besök av Lennart Karlsson i studion, som berättar om riksdagsdebatten och aktionen i samband med denna, där Synskadade konstnärer och konsthantverkares förening och Unga med synnedsättning framförde sitt budskap om konsekvensen av den indragna ledsagningen. Lennart Karlsson förtydligar vad riksdagsdebatten handlade om och vad den förhoppningsvis kan få för följder.

Därefter tar Isabelle Ulfsdotter med oss till Vårgårda, där SRF Älvsborg utförde en aktion med anledning av att SRF-medlemmen Mattias Smok Palm har berövats sin ledsagning. Vi besöker ansvarig nämnd och deras ordförande, centerpartisten Anders Lennermo.

Aniridi i fokus

Den 31 maj till 2 juni arrangerades en stor europeisk Aniridikonferens i Stockholm, den första någonsin i Sverige. Synpodden får en pratstund med några av arrangörerna – Ivana Kildsgaard, som är ordförande för branschföreningen Aniridi Sverige, och ögonläkaren Neil Lagali.

Förändringar hos Sveriges Radio

Sommar i P1 kommer hädanefter bara gå att lyssna på i direktsändning samt i appen Sveriges Radio Play. Tillsammans med vår intressepolitiska handläggare Henrik Götesson diskuterar vi de stora förändringar som SR väljer att göra kring publicerandet av olika program.

Så här motiverar Sveriges Radio själva förändringarna:

”Vi vill att ännu fler ska hitta till appen Sveriges Radio Play, och stärka den som en trygg och trovärdig plats för våra lyssnare. /---/ Det är för sårbart för ett public service-bolag som Sveriges Radio att i alltför stor utsträckning vara beroende av andra aktörer för att nå ut med sitt innehåll.”

Källa och mer information på Sveriges Radios webbplats

Kontaktvägar för synpunkter och support

Behöver du hjälp med Sveriges Radio Play eller Sveriges Radios webbplats kan du kontakta Sveriges Radios forum för teknisk support via: Forum för teknisk support - Sveriges Radio

Forumet är tillgängligt och fungerar bra med hjälpmedelsprogram, skulle det ändå kännas krångligt finns även följande kontaktvägar:

Mejla lyssnarservice@sr.se

Ring Lyssnarservice under dagtid, telefon 08-784 84 84. Du kan säga ”synpunkter” för att få personlig service eller ”programtablå” för att få programtablån uppläst.

Techpepp

I Techpepp fortsätter vi på SR-tråden och går igenom nyligen uppdaterade SR Play-appen som fått helt nytt utseende.

Claudio guidar oss igenom bland annat huvudnavigeringen, hur man söker och prenumererar på program samt inställningar för lyssningshastighet och val av standardkanal.

SR Play för Iphone 

SR Play för Android

 

Programledare: Claudio Quitral, Monica Walldén och Johan Häglerud

Reporter: Isabelle Ulfsdotter

Ljudtekniker: Johan Häglerud

Lyssna i webbradion

Här hittar du Synpodden #46 i SRF:s webbradio

Lyssna i din Iphone/Ipad

Länk till Synpodden #46 i Podcaster

Lyssna i Spotify