Nu är december och advent här och lyser upp i höstmörkret. Hösten har gått fort i år med allt vi har haft att göra före och efter kongressen. I detta nummer kommer ni få läsa om en del av det som beslutades i Göteborg, men också lite annat som har hunnit hända sedan förra utskicket. Jag är väldigt stolt och glad över att ha blivit omvald och fått det stora förtroendet att få fortsätta som förbundsordförande i tre år till.

Trevlig läsning!

Niklas Mattsson
Förbundsordförande

Ny förbundsstyrelse

På kongressen valdes som brukligt en ny förbundsstyrelse. Det fanns ganska många som kandiderade och dessa är de kongressen valde att utgöra styrelse för de kommande tre åren:

Niklas Mattsson blev omvald som förbundsordförande, som första vice ordförande valdes Gunilla Thomsson och som andra vice ordförande valdes Tiina Nummi Södergren.

Övriga tio ledamöter blev Dan Andersson, Linus Forsberg, Erika Hudson, Per Karlström, Neven Milivojevic, Sam Motazedi, Jenny Näslund, Kristoffer Telin, Maria Thorstensson och Peter Tjernberg. 

 

Kvinna med långt gråbrunt hår och grön blus, man i kort grått hår, skjorta och kavaj samt kvinna med långt brunt hår och kulört blus, porträttfoto.
Gunilla Thomsson, Niklas Mattsson och Tiina Nummi Södergren.

Möjligen kan det finnas ett visst intresse i att veta att med dessa personer i styrelsen så sänktes medelåldern i förbundsstyrelsen från 56 år till 49 år.

Lite från kongressen

Den 17 till 20 oktober var 85 ombud och många andra samlade i Göteborg för Synskadades Riksförbunds kongress. Förutom att det är trevligt att träffas och få chansen att umgås, så fattades många beslut. Debattens vågor gick stundtals höga och ett antal voteringar krävdes innan besluten kunde klubbas. Här följer några axplock av det som beslutades.

  • Gemensam medlemsavgift för hela SRF. Kongressen beslutade att vi i hela organisationen ska ha samma medlemsavgift från och med 2026. Avgiftens storlek kommer att beslutas på organisationsrådet i juni 2025.
  • Färdtjänstkampanj. Under kongressperioden kommer vi att genomföra en färdtjänstkampanj där vi vill engagera både lokalföreningar och distrikt. Kampanjen börjar planeras under 2025.
  • Ett intressepolitiskt program är klubbat. Nu har vi samlat vad SRF tycker i en massa olika frågor i ett intressepolitiskt program som gäller för hela förbundet. Här har vi samlat våra ståndpunkter för de flesta politikområdena. 

Träff med Moderaternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson

Den 2 oktober träffade Niklas och Jimmy Moderaternas gruppledare, Mattias Karlsson (Norrbotten). I början av mötet deltog även riksdagsledamoten Malin Höglund (Dalarna) som även sitter i Socialutskottet.

Syftet med mötet var främst att prata ledsagning och färdtjänst men även arbetsmarknad och då med fokus kring de arbetstekniska hjälpmedlen.

Mötet var bokat till 30 minuter men det slutade med att de var där närmare timmen. Mattias ställde många bra och relevanta frågor. 

För att summera så var det ett bra möte även om det inte gav några löften. Det handlade mer om att sätta SRF på kartan.

Arbetsgrupp om tågutrop

Trafikverket har inlett ett projekt som har personer med synnedsättning som målgrupp. Syftet är att hitta en långsiktig lösning när det gäller högtalarutrop på järnvägsstationer. För att fördjupa sin kunskap tittar myndigheten också på synskadades förutsättningar att orientera sig i stationsmiljöer. Projektet inleds hösten 2024 och avslutas i december 2029. Målet är att man då ska ha hittat en lösning för utropen som också börjat användas i praktiken. 

Under första halvåret 2025 kommer Trafikverket att inleda tester på några särskilt utvalda järnvägsstationer. Testerna ska genomföras med hjälp av synskadade testpersoner. Försöksstationerna som inledningsvis kommer att vara tre, men på sikt fem, har ännu inte utsetts. Tanken är att successivt förbättra de utsedda järnvägsstationerna utifrån testernas resultat tills det att både Trafikverket och SRF är nöjda med den framtagna lösningen. Detta betyder att testerna kommer att utföras i flera omgångar från våren 2025 till och med vintern 2026. Därefter kommer lösningen så småningom att spridas till flera stationer.

Fotoutställning – World Unseen 

Den 29 oktober var vi några som var på en fotoutställning där Canon ställde ut foton som också gick att känna på. Utställningen var på Fotografiska i Stockholm och bilderna var ett resultat av ett samarbete mellan SRF och Canon. Canon har samarbetat med synskaderörelsen i flera europeiska länder och utställningen har genomförts i över 25 länder nu. För mig som inte varit så vidare intresserad av foton var detta en väldigt intressant upplevelse. Att i hörlurar kunna få en beskrivning av vad fotografen har haft för tanke med sitt foto, samtidigt som det gick att känna på en bild med fingrarna var ett helt nytt perspektiv på foton.

Ny grafisk profil 

Den grafiska profilen finns för att sammanställa hur vi ska presentera SRF grafiskt (text, bild och form) för att man ska känna igen oss, SRF, när vi kommunicerar. 

Vår grafiska profil har några år på nacken så nu har den uppdaterats bland annat med den digitala delen, WCAG, med mera.

Den uppdaterade profilen har lite färre typsnitt och färger. Man har tagit hjälp av nätverket för synsvaga i detta arbete. 

Framåt kommer man att börja använda ett nytt typsnitt för rubriker i tryckt text. Våra interna dokument kommer fortsätta ha Arial 14.
Profilen innehåller även en manual för fotografer.
Den nya grafiska profilen kommer att presenteras för kansliet framåt.

EBU Advocacy Committe 

EBU Advocacy Committe (AC) är en kommitté som bevakar och leder arbetet på det intressepolitiska området inom European Blind Union (EBU). Genom beslut i EBU-styrelsen efter generalförsamlingen 2024 har kommittén förändrats så att den nu jobbar både med EU-frågor och allmänna europeiska frågor.

Håkan Thomsson representerade SRF vid mötet i kommittén, som ägde rum i Warszawa i Polen fredag till söndag 25–27 oktober. Som ledsagare var Cecilia Ekstrand med.

Under lördagsförmiddagen besöktes mötet av tjänstemän från den polska regeringen. I EU roterar ju ordförandeskapet i ministerrådet halvårsvis, och Polen har ordförandeskapet i EU det första halvåret 2025. Med representanterna för den polska regeringen diskuterades aktuella frågor såsom det europeiska funktionshinderkortet och tillgängliga val. 

Som ett uttryck för AC:s utvidgade europapolitiska uppdrag hade vi under lördagseftermiddagen ett pass med OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. OSSE har som syfte att förebygga krig mellan de europeiska staterna, främja ekonomiskt samarbete samt slå vakt om de mänskliga rättigheterna, demokratins spelregler och rättsstatens principer i medlemsländerna. 

AC diskuterade också vilka områden i EBU:s handlingsplan som ska prioriteras. Här beslutades att arbetet med tillgänglighet som försvåras av touch- och pekskärmar ska lyftas fram, exempelvis gällande otillgänglig hushållsutrustning. Ett annat prioriterat område blir varningsljud på tysta fordon.

Nytt om punktskrift

Det händer mycket i utvecklingen av punktskriften. Ett nytt verktyg för att kunna visa matematiska och naturvetenskapliga formler på punktskriftsdisplayer är under framtagande i ett svenskt-finskt projekt. Projektet med att utveckla ny svensk åttapunktskrift för framförallt punktdisplayer fortsätter också. Målet är att sexpunktskriften och åttapunktskriften ska likna varandra mer än i dag och att exempelvis grekiska tecken ska kunna visas med hjälp av åttapunktskrift. 

Den som är intresserad av att vara med i tester gällande matematik och naturvetenskap samt åttapunktskrift kan kontakta Henrik Götesson som är intressepolitisk handläggare på henrik.gotesson@srf.nu


De båda projekten presenterades på en konferens i Helsingfors för de nordiska punktskriftsnämnderna i början av oktober där bland annat Henrik deltog. I Norge går det att välja om man vill ha en punktskriftsbok med eller utan förkortningar och med glestryck eller normalt tryck. Det kan vi inte i Sverige, annat än i vissa specialfall och när vi använder punktskriftstjänsten för att få individuellt anpassat material, såsom personliga brev och bruksanvisningar. I Danmark har en översyn av förkortningssystemet gjorts. Ytterligare ett stort antal förkortningar införs.

Den som vill ha koll på vad som händer på punktskriftsfronten kan utan kostnad prenumerera på Myndigheten för tillgänglgia mediers tidskrift Vi punktskriftsläsare. Skriv till punktskrift@mtm.se för mer information eller beställ eller läs tidningen på MTM:s sajt.  

Debattartikel om ledsagning i Expressen

Som en del redan känner till så har vår parasportstjärna Nicolina Pernheim blivit av med sin ledsagning. I samband med det skrev jag på Expressen Debatt tillsammans med Parasport Sveriges ordförande Åsa Llinares Norlin och US Mattias Winsa. Vi uppmanar ansvariga politiker att agera mot det haveri som ledsagning för synskadade har blivit. Läs artikeln Hon vann brons – men nu stryps hennes stöd (extern länk).

Jag blev också intervjuad av Radiosporten i frågan. Även om det är lika illa oavsett om det är en idrottsstjärna eller någon annan synskadad som förlorar sig ledsagning, så är alla tillfällen när det mediala ljuset riktas på våra frågor bra tillfällen att höja rösten för förändring.

Några siffror från medlemsregistret

Siffrorna nedan är per den 27 november 2024.

  • Antalet medlemmar: 11 523
    Synskadade: 8 290
    Stödjande: 3 233
  • Antal medlemskap: 12 207
  • Antal nya medlemskap 2024: 1 772
    Synskadade: 1 239
    Stödjande: 533

Vårt mål för 2024 är 11 500 medlemmar vilket vi uppnått. Men viktigt att vi fortsätter med medlemsvärvning och att ta hand om våra befintliga medlemmar. Idag har vi 260 nya medlemskap som är obetalda.

Viktiga datum under december och januari 

  • 4–5 december: förbundsstyrelsemöte
  • 4 januari: Punktskriftens dag
  • 16 och 21 januari: invigningar av SRF:s museum
  • 23 januari: arbetsutskott med beslut om verksamhetsbidrag mm.