Hoppas ni har haft en härlig sommar med lite skön ledighet. Nu har höstens arbete dragit i gång för fullt med både förberedelser inför kongressen, men mycket annat också så klart. I detta nummer får ni läsa om en del av det som hänt under sommaren och vad som kommer i höst.

Trevlig läsning!

Niklas Mattsson
Förbundsordförande

Sommarens barn/ungdomsläger

Den 24–29 juni samlades 36 barn och ungdomar med 15 lägerledare, varav 4 av ledarna hade en egen synnedsättning, på Ågestagården vid Farsta Strand. Vi hade tur med vädret så det blev mycket sol och bad och paddling med både paddelboards och kanoter. Vi gjorde ett besök till trampolinparken Hop´n Pop där det finns stora studsmattor, klätterväggar och hinderbanor. Sista kvällen var det såklart det traditionsenliga discot med barnens egna uppträdanden.

Det var ett lyckat sommarläger med glada och nöjda barn och ungdomar.

Träff med Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen

Som ett led i SRF:s arbete för att en särskild lag om ledsagning ska utredas träffade vi den 22 augusti SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg. Som många vet gick Sverigedemokraterna i juni ihop med oppositionen och riktade ett tillkännagivande till regeringen om att en sådan lag bör utredas och att ledsagning ska vara kostnadsfri för synskadade. Men för att så ska ske måste ord bli till handling. Syftet med mötet var således att påminna om detta och uppmana SD att i diskussionerna med regeringen driva frågan vidare.

Vi uppfattade att frågan om en utredning hittills inte varit uppe inom ramen för SD:s budgetförhandlingar med regeringen. Men att tillsätta en utredning innebär ingen stor kostnad och frågan skulle kunna tas upp på annat sätt. Vi hann också diskutera färdtjänstfrågan. Här efterfrågar vi mer tryck på regeringen för att de förtydliganden av färdtjänstlagen som Trafikanalys har föreslagit ska genomföras.

Förutom mig som förbundsordförande deltog vår intressepolitiska handläggare Lennart Karlsson och pressansvariga Amanda Schulin vid mötet.

Möte med socialminister Jakob Forssmed

SRF:s ordförande Niklas Mattsson och sakkunnig Jimmy Pettersson har träffat Sveriges socialminister Jakob Forssmed, som är ansvarig för bland annat folkhälsa, idrott och psykisk hälsa.

Jakob Forssmed har som politiker engagerat sig i ensamhet, och sagt att ofrivillig ensamhet är ett stort samhällsproblem. I innevarande årsbudget satsade regeringen 300 miljoner kronor för att motverka ofrivillig ensamhet.

Det tog vi fasta på när vi lyfte frågor som är viktiga för synskadade. För ofrivillig ensamhet och isolering är ett stort problem när samhällsstöd urholkas och människor nekas insatser som ledsagning och färdtjänst. När det är ett lotteri vilken hjälp du får som synskadad, beroende på var i Sverige du är bosatt.

Vill denna regering motverka ensamhet och isolering – se till att vi har lagar som speglar synskadades behov och ger dem de stöd de har rätt till. Det var våra huvudsakliga medskick till socialministern.

Barbie lanserar blind docka med vit käpp

Leksaken Barbie har varit med under flera decennier och närvarande under mångas uppväxt. Och för synskadade barn finns nu bättre möjlighet att identifiera sig med sin leksak - för nu finns en blind barbie med tonade glasögon och vit käpp.

SRF:s vice ordförande Tiina Nummi Södergren intervjuas i TV4 om nyheten:
– Jag lekte själv med Barbiedockor när jag var barn, men då fanns det inte så många alternativ. Hade jag kunnat leka med en docka med en vit käpp hade jag inte känt mig lika annorlunda på den lilla orten där jag var det enda barnet med synnedsättning, säger Tiina Nummi Södergren.

Läs hela intervjun med Tiina (extern länk).

Den blinda Barbiedockan kommer gå att köpa i leksaksaffärer inom kort.

Förberedelser för ombud och andra deltagare inför kongressen

Som förberedelse inför kongressen kommer två testkongresser och fem utskottsmöten att hållas. På utskottsmötena kommer ombuden att kunna diskutera frågorna och lägga yrkanden på de ärenden som ska debatteras och beslutas under kongressen. På testkongresserna ges ombuden chans att träna på den digitala mötestekniken som ska användas för att rösta och begära ordet. Det är alltså viktigt att ombuden deltar på dessa så att alla är bekanta med systemet när vi väl är på kongressen.

Synskadades museum flyttar till nya lokaler

Vi håller just nu på att färdigställa nya och lättillgängliga lokaler till Synskadades Museum. Den nya lokalen finns i samma hus som Riksförbundets kansli i Enskede. Invigning planeras till årsskiftet i samband med punktskriftens 200 årsjubileum. Men redan efter kongressen kommer vi att kunna ta emot besökare i små grupper, men då till en begränsad utställning. Mer information kommer när vi närmar oss invigning.
För frågor kring museet kontakta Gunilla Söderström på gunilla.soderstrom@srf.nu 

Föreläsning – att vara förälder till en tonåring

Att vara förälder till en tonåring kan innebära många utmaningar.
Har tonåringen dessutom en synnedsättning som gör att man känner sig annorlunda i en redan kravfylld miljö kan stressen öka än mer.
Hur kan vi på bästa sätt stötta våra ungdomar i dagens samhälle med prestationskrav, sociala relationer och sociala medier?

Nu erbjuder vi kostnadsfria föreläsningar till er föräldrar och er som arbetar med tonåringar. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor. Ni kan anmäla er till ett datum eller båda två.

Några siffror från vårt medlemsregister

Siffrorna nedan är per den 27 augusti 2024.

  • Antalet medlemmar: 11 270
    Synskadade: 8 119 Stödjande: 3 151
  • Antal medlemskap: 11 924
  • Antalet nya medlemskap 2024: 1 268
    Synskadade: 894 Stödjande: 374


Viktiga datum under september och oktober

  • 11–12 september förbundsstyrelsemöte.
  • 26 september arbetsutskott med beslut om administrativt stöd.
  • 30 september testkongress 1, klockan 18:00 – 19:30.
  • 3 oktober Testkongress 2, klockan 14:00 – 15:30.
  • 17–20 oktober kongress.