
Ordförandenytt #3 2025
Om vårt kommande organisationsråd och färdtjänstkampanjen. Läs också om vårt möte med Acko Ankarberg Johansson, och hur det gick för socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall att ledsagas och använda vit käpp.
Välkomna till Ordförandenytt nummer tre 2025!
Redan maj, allt växer och frodas och fåglarna sjunger fantastiskt. Årsmötestiden är över för de flesta och nya styrelser är på väg att börja jobba. Det är bara på riks som årsmötet inte är genomfört. Det blir den 4 juni när vi har Organisationsråd. I detta nummer får ni bland annat läsa om när vi hade besök av socialtjänstministern här på kansliet i Stockholm och om kommande punktskriftskurser.
Trevlig läsning!
Niklas Mattsson
Förbundsordförande
Från förbundsstyrelsen i april
På förbundsstyrelsen i april beslutade vi bland annat att dra igång en strategisk arbetsgrupp som ska jobba med AI, enligt de motioner som blev bifallna på kongressen. Gruppen består av Christoffer Telin, Linus Forsberg och Neven Milivojevic. Vi antog också en plan för medlemsutveckling 2025–2027. Planen syftar till att hitta hållbara arbetsmetoder som gör att organisationen fortsatt är attraktiv att vara medlem i. Den fokuserar på medlemsvärvning, medlemsnytta och marknadsföring samt arbetsmetoder.
Vi gjorde också några tillfälliga justeringar av kontaktpersoner för distrikten och branschföreningarna. Dessa kommer uppdateras igen när styrelsen är fulltalig. De nya kontaktpersonerna är följande:
Distrikt
- SRF Blekinge, Niklas Mattsson
- SRF Bohuslän, Niklas Mattsson
- SRF Dalarna, Gunilla Thomsson
- SRF Göteborg, Linus Forsberg
- SRF Jämtland, Niklas Mattsson
- SRF Kalmar, Linus Forsberg
- SRF Norrbotten, Peter Tjernberg
- SRF Sörmland, Tiina Nummi-Södergren
- SRF Västmanland, Neven Milivojevic
Branschföreningar
- Retina Sverige, Neven Milivojevic
- SKKF, Christoffer Telin
Organisationsråd 4 juni
Den fjärde juni kommer vårt ordinarie organisationsråd äga rum. Vi kommer så klart behandla verksamhetsberättelse och årsredovisning för år 2024. Men flera andra saker står på dagordningen. Dels kommer vi att göra fyllnadsval till beredningsutskottet och vi kommer för första gången besluta om medlemsavgift för hela SRF. I nästa nummer får ni veta hur besluten gick.
Lär dig musiknoter i punktskrift!
Är du musikintresserad och spelar något instrument, sjunger i en kör, men saknar notkunskaper? Då kan det här vara en kurs för dig! Kursen är på nybörjarnivå och det som krävs är att du har grundläggande kunskaper i musikteori samt kan läsa punktskrift.
Kursen genomförs veckoslutet 26 - 28 september 2025 på Almåsa havshotell utanför Stockholm. Det är ett pangerbjudande då deltagaravgiften endast är 600 kr.
Kursledarna är Anna Nord och Frank Skaret.
För frågor och intresseanmälan kontakta Lena Nisula Wester på telefon 08-39 91 70 eller med e-post punktskrift@srf.nu
Gör din anmälan senast 10 augusti. Glöm inte att tala om vilket instrument du spelar eller om du sjunger.
SRF träffade Acko Ankarberg Johansson
Den 29 april träffade SRF sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på socialdepartementet. SRF representerades av Niklas Mattsson, Cecilia Ekstrand och Jimmy Pettersson. På mötet lyfte vi de långa väntetiderna inom ögonvården, behovet av en sammanhållen universitets/högskoleutbildning för synspecialister och att det behövs ett uppföljande stöd på kommunnivå som krokar i syncentralernas rehabilitering och som stöttar individen i hemmiljön. Vi tog även upp Socialstyrelsens uppdrag kring att se över rehabiliteringen och att synområdet i nuläget inte är prioriterat där. Vi lyckades även lyfta in behovet av en vassare synrehabilitering för människor i yrkesverksam ålder än vad som erbjuds idag. Mot slutet av mötet tog vi också upp situationen kring Cosmic. Mötet var konstruktivt och ministern var avslappnad, påläst och ställde bra frågor.
När det gäller frågan om väntetiderna inom ögonvården så såg ministern luckor i SKR:s underlag och i regionernas sätt att rapportera in statistik. Regeringen avser att ta över SKR:s databas om vi förstod det rätt. Ministern välkomnade också mer underlag från oss i frågan.
Ministern insåg behovet av en utbildning för synspecialister. Även andra yrkesgrupper har utmaningar på utbildningsområdet, såsom logopeder. Hon lovade att lyfta frågan mot kompetensrådet och möjligen att ställa en fråga till utbildningsdepartementet, som vi har haft en dialog med tidigare.
Att synområdet saknas i Socialstyrelsens översyn tog ministern med sig. Frågan om Cosmic är problematisk och ministern såg problem i att leverantören av systemet nästan har monopol på marknaden. Regeringen avser att ta fram någon form av krav på standard inom området.
Besök av socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall
”Det kändes otryggt, men det blev stor skillnad när jag fick en ledsagare.”
Det var socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvalls reflektion efter att ha besökt vårt kansli i Enskede för att prova på livet som synskadad. Ministern fick gå en sträcka med fingerad optik och vit käpp och fick även prova på att handla som synskadad. På vägen tillbaka behöll hon den fingerade optiken men fick ledsagning av en seende.
Efter promenaden samlades representanter för Synskadades Riksförbund tillsammans med Mattias Winsa, ordförande för Unga med Synnedsättning, och Nicolina Pernheim Goodrich för ett samtal med ministern. På mötet, som leddes av ordförande Niklas Mattsson, lyfte alla behovet av en ny lag om ledsagning. Vi har väntat i nästan 700 dagar.
Tyvärr, precis som tidigare, uteblev beskeden. Ministern lyfte behovet av informationsinsatser till kommunerna, lagarna ska tillämpas som det var tänkt. Vi tryckte på att det tyvärr inte är realistiskt utan en ny lag, det blir mer och mer av en utopi.
För samtidigt som vi väntar på en ny lag, år efter år, väntar synskadade runtom i Sverige på att få livet åter. Synskadade trixar, livspusslar, ger sig ut, ramlar ner på tågspår, ramlar ner i en damm och drunknar, ger sig ut i trafiken trots byggarbeten, riskerar bokstavligen sina liv. För det mesta är bättre än isolering.
Detta i brist på ledsagning. Detta i brist på lagar som fungerar. Vi kräver bättring, vi kräver förändring. Eller som Nicolina uttryckte det:
”Min dotter ska inte behöva ledsaga mig i framtiden. Det är inte hennes jobb.”
Trots de uteblivna svaren är vi glada att ministern kom och besökte oss och provade på att gå utan att se. Varje möte med en beslutsfattare är ännu en droppe som urholkar stenen.
Ridläger
Den 9–11 maj genomförde SRF ett ridläger på Tungelsta Ridklubb. 17 barn och unga deltog. Deltagarna red både utomhus och inomhus och fick testa det digitala ledsagarsystemet som Olle Axelsson tagit fram i sitt företag Nordic Evolution. Förutom att rida så fick grupperna även prova på att köra häst och vagn med en liten shetlandsponny.
Det är också viktigt att ta hand om hästen, borsta, rykta och kratsa hovar och lära sig om allt som behövs för att kunna rida. Vi hann även med hästmys, hundmys, hästquiz och lördagsgodis.
Tävla med din bästa story om punktskrift
Är du en fena på att skriva och entusiasmera? Klappar ditt hjärta dessutom extra för punktskriften? Punktskriften fyller 200 år. Samtidigt är den ifrågasatt då många hävdar att ny teknik i form av exempelvis tal kan ersätta ett skriftspråk. Vi behöver alla stå upp för punktskriften.
Slå två flugor i en smäll. Skriv om hur du använder punktskriften och tävla om att vinna.
Vem kan tävla? Du som läser och skriver punktskrift i din vardag.
Hur lång får texten vara? Max 1000 ord
Vad får bidraget innehålla? Det ska handla om punktskrift och varför punktskriften behövs, men det är också det enda kravet.
Deadline: 24 maj 2025 (obs! Förlängt jämfört med annons i Perspektiv)
Belöning: Några bidrag kommer att publiceras i Perspektiv och på webben. En vinnare kommer att utses som får ett mindre pris.
Vi ser helst att du skickar ditt bidrag via e-post till adressen punktskrift@srf.nu
Kan du inte skicka in via e-post går det bra att sända bidraget i punktskrift till:
Synskadades Riksförbund
Att. Lena Nisula Wester
Box 90277
120 24 Stockholm
Lars Norrmans Fond
Visste du att det finns möjlighet för synskadade att söka stipendium ur Lars Norrmans fond för resor utomlands?
Stipendiet riktar sig till både enskilda personer och grupper och syftet med resan ska vara att skapa stimulerande kontakter med synskadade i andra länder eller att delta i idrottsutbyte internationellt.
Fonden öppnar dörrar till inspirerande möten världen över. En stipendiat reste till Nya Zeeland och mötte paraidrottaren Mary Fisher, född med ögonsjukdomen aniridi – ett bevis på att hinder kan övervinnas.
En annan person reste till Sydkorea med syftet att få en inblick i hur livet som synskadad och ledarhundsförare var i landet. För att få en djupare förståelse för hur landet arbetar med rättigheter, rehabilitering och självständighet för personer med synnedsättning besöktes bland annat Samsung Guide Dog School (världens enda privatägda ledarhundsskola), Korea Blind Union och Busan School for the Blind.
Det är också grupper som reser med stöd av stipendiet. Snart är det dags för en svensk trupp med fem spelare och två ledsagare att delta i schackolympiaden för synskadade i Serbien i juni 2025.
Vill du veta mer om Lars Norrmans fond och hur du ansöker? Mer information hittar du via länken nedan.
Observera att sista ansökningsdag för nästa omgång är den 15 oktober 2025.
KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM LARS NORRMANS FOND
SRF GO
Just nu pågår planeringen inför nästa resekatalog från SRF GO, som förväntas vara klar i början av juni.
I årets katalog vill vi knyta samman geografi med blindas historia, SRF:s verksamhet och firandet av punktskriftens 200-årsjubileum, samtidigt som vi erbjuder våra uppskattade gruppresor i traditionell stil.
Under våren 2025 har vi redan hunnit med flera resor, bland annat till Gran Canaria, Paris och en litteraturbåtsalong till Helsingfors. Snart väntar också en efterlängtad kryssning till Visby, som vi vet att många resenärer ser fram emot.
Inom ramen för projektet Skräddarsy egen resa erbjuder SRF GO även möjligheten att planera en egen resa. Som synskadad medlem kan du ansöka om ledsagarbidrag – oavsett om du reser på egen hand eller i grupp.
Vill du veta mer om SRF GO och hur du kan resa med oss?
KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM SRF GO
Färdtjänstkampanj
Från oktober i år till april 2026 kommer vi genomföra en färdtjänstkampanj i hela organisationen. En styrgrupp har börjat jobba och planeringen är i full gång. Förbundsstyrelsen har avsatt en reäl budget där distrikt och lokalföreningar ska kunna söka medel för att genoföra aktiviteter under kampanjen. Syftet är att skapa opinion och påverka beslutsfattare så att blinda och gravt synskadade åter får självklar rätt till färdtjänst. Målgrupper för kampanjen är riksdagsledamöter, intresseföreningar och allmänheten.
Mer information kommer till organisationen inom kort.
Några rader från kanslichef Ulrika Norelius
Den senaste tiden har jag lagt en del tid på att vara med i förhandlingsdelegationen för vårt kollektivavtal. Avtalet är nu klart och på kansliet pågår lönesamtal med alla medarbetare. I kommande vecka ska vi få en föreläsning om ergonomi så vi säkerställer att alla arbetar så ergonomiskt som möjligt. Vi börjar också arbeta med verksamhetsplan och budget för år 2026, samtidigt som vi följer upp och summerar vårens arbete.
Några siffror från medlemsregistret
Siffrorna nedan är per den 14 maj 2025.(14 maj 2024 inom parentes)
Antalet medlemmar: 11 154 (10 971)
Synskadade 8 024 (7 918)
Stödjande: 3 130 (3 053)
Antal medlemskap: 11 823 (11 593)
Antalet nya medlemskap 2025: 721 (516)
Synskadade: 487 (366)
Stödjande: 234 (150)
Under våren har påminnelse gått ut till de som inte betalat sin årsavisering. I dagarna stänger vi årsaviseringen och avslutar de ca 750 medlemskap som ligger obetalda.
Viktiga datum under maj och juni
- 19–22 maj: Nybörjarkurs i punktskrift för synskadade
- 22 maj: Arbetsutskott
- 28 maj: kassörutbildning via Teams
- 3–4 juni: träff för kanslister på Almåsa
- 4 juni: Organisationsråd
- 25 juni: förbundsstyrelsemöte
- 27 juni: Unga med synnedsättning har 50 års jubileum