Välkomna till Ordförandenytt nummer 2 2025! Våren är här med härliga dofter och ibland skön värme ute. Men för oss i föreningslivet betyder det också årsmötestider. Både lokalföreningar och distrikt samlar sina medlemmar och fattar kloka beslut om både bokslut för föregående år och om de nya stadgarna som ska antas efter kongressen. Fast det är inte bara i föreningarna som det händer saker, i detta nummer får ni veta vad som hänt här på riks och lite annat om vad som är på gång. Jag vill också uppmuntra er att påminna varandra om att det är hög tid att betala medlemsavgiften för 2025 för de som fortfarande inte har gjort det.

Trevlig läsning!

Niklas Mattsson
Förbundsordförande

Nytt inom förbundsstyrelsen

Det har hänt en del inom förbundsstyrelsen under början av året. Fyra ledamöter har lämnat styrelsen, tre av de har förklarat varför i senaste numret av Perspektiv och den fjärde som är Maria Thorstensson lämnar eftersom hon fått en anställning i SRF Skåne och då kan man inte enligt stadgarna sitta i förbundsstyrelsen. Det kommer att ske fyllnadsval till styrelsen på ett extrainsatt organisationsråd i oktober.

Ordinarie organisationsråd

Nu har kallelsen till det ordinarie organisationsrådet skickats till distrikt och branschföreningar. Det äger rum den 4 juni och det blir i år ett digitalt möte.

Funktionärsutbildning rullar vidare

Riksförbundets funktionärsutbildning rullar vidare genom landet, och har nu senast varit i region väst (SRF Göteborg, Halland, Bohuslän, Skaraborg och Älvsborg). Den ägde rum den 21–23 februari i Herrljunga. Där deltog 22 engagerade medlemmar på utbildningen. Gruppen var blandad, med både förtroendevalda som har blivit invalda under de senaste två åren och medlemmar som kan tänkas engagera sig i framtiden.

Deltagarna har nu även deltagit på en av två digitala träffar, med den sista nu den 3:e april som handlar om medlemsvärvning.

De tidigare pass som deltagarna har tagit del av har bland annat handlat om SRF:s historia, organisationskunskap, aktivitetsplanering, digitala verktyg (Teams) och vad som påverkar våra frågor.

Utbildningen rullar snart vidare mot region norr (SRF Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland). Den kommer då äga rum i Umeå den 23–25 maj.

Den sista funktionärsutbildningen 2025 kommer att äga rum i Stockholm för region CWUX & Stockholm Gotland (SRF Dalarna, Västmanland, Uppsala och Gävleborg) den 24–26 oktober.

Mer detaljer kommer i inbjudan till distrikten när tillfället närmar sig.

Vi hoppas kunna fylla fler platser under de kommande funktionärsutbildningarna, då det har funnits platser över i de tre tidigare regionerna.

Har du frågor eller funderingar om Riksförbundets funktionärsutbildning? Vänligen kontakta Robert Lindblom på Rikskansliet på nummer 08-39 91 91 eller robert.lindblom@srf.nu.

Färdtjänstundersökning

Under mars har företaget Origo Group i samarbete med SRF genomfört en omfattande intervjuundersökning bland våra medlemmar. Vi har nått 1000 personer och syftet är att kartlägga hur vi synskadade upplever färdtjänsten och kollektivtrafiken. Frågor om tillstånd, bemötande, begränsningar och oro har blandats med att intervjupersonerna också har kunnat lämna förslag på vad som behöver förbättras inom färdtjänsten och kollektivtrafiken.

Synskadade upplever på många håll drastiska försämringar avseende just färdtjänsten och SRF planerar en större kampanj med start i höst för att sätta fokus på det. Då kommer den här undersökningens resultat att vara mycket viktiga för vilka krav vi ska ställa, förbättringsförslag vi ska lägga och de strategier vi ska använda. Det är viktigt att vi har evidens för det vi påstår och faktaunderlag att ge till politiker och tjänstemän.

Om du har frågor om själva undersökningen är du välkommen att kontakta Fredrik Stockhaus på rikskansliet. Honom når du på fredrik.stockhaus@srf.nu eller nummer 08-399291.

Digitala barnbarn

Under hösten 2024 startade vi de första utbildningarna under namnet Digitala barnbarn. Insatsen innebär att unga synskadade utbildar äldre synskadade i att använda digital teknik med synhjälpmedel. Syftet är att öka deras digitala färdigheter och minska risken för utanförskap i ett alltmer digitaliserat samhälle.

Än så länge har ett 40-tal äldre fått utbildning och tagit stora steg framåt i sin digitala utveckling. Vi har haft elever som aldrig använt talsyntes tidigare men som nu kan behärska sin smarttelefon på egen hand med hjälp av det. Vi har haft elever som har gått från att använda en knapptelefon till att köpa sin första iPhone och vi har haft elever som lärt sig använda både iPhone, iPad, Apple Watch, Mac etcetera.

Nu kan vi med glädje berätta att vi har beviljats bidrag för att fortsätta med utbildningarna under hela 2025. Vi kommer att fortsätta arrangera utbildningar i de distrikt som vi började med i höstas vilka är Kronoberg, Stockholm, Örebro och Östergötland, men också starta utbildningar i fler distrikt. Är du intresserad av eller har frågor om utbildningen är du välkommen att kontakta projektledare Linus Johansson på nummer: 08-39 92 35 eller e-post: linus.johansson@srf.nu.

Föräldraträff på Almåsa

Den 14–15 mars samlades åtta föräldrar till barn med synnedsättning på Almåsa Havshotell. Syftet med träffen var att föräldrarna skulle få träffa andra föräldrar som också har barn med synnedsättning för att dela erfarenheter och samlas kring kunskap som SRF kan bidra med.

Föräldrarna fick bland annat träffa Unga med synnedsättning (US) som pratade om hur viktigt det är att arbeta med barns självständighet och gav några tips på hur man kan tänka kring det:

Som förälder, våga släppa taget och utmana och uppmuntra barnen att testa saker själva

Ställ dessa frågor till ditt barn: Vad vill du göra och vad behöver du för att göra det själv?

Som seende förälder kan du tänka så här: Vad skulle jag behöva om jag inte såg?

Detta kanske inte är helt lätt för barnet att veta så träna på saker tillsammans med barnet. Till exempel när ni bakar, beskriv processen, prata om vad ni gör och vilka verktyg ni använder. Om ni promenerar tillsammans utomhus, lyssna efter ljud och låt barnet känna själv efter kanter och föremål med käppen. Uppmuntra barnet att ställa frågor.

Vad kan ni föräldrar göra för att hjälpa era barn att bli självständiga?

Skapa rätt förutsättningar. Börja inte att träna på att bre sin egen smörgås kl. 7.00 en måndag morgon. Planera in det en kväll eller helg när det finns gott om tid. Det är också viktigt att inte flytta runt saker hemma, var sak måste ha sin plats.

Sedan fanns det också tid för föräldrarna att diskutera olika frågor och byta erfarenheter och ge tips och råd till varandra.

Debatt om ledsagning i riksdagen

Den 13 mars hölls en debatt i riksdagen om stöd till personer med funktionsnedsättning. Fyra av de motioner som behandlades rörde ledsagning. Alla motionerna avslogs efter att SD ställt sig bakom ett yttrande från regeringspartierna i socialutskottet.

Eftersom regeringen inte agerat alls på det tillkännagivande om ledsagning som togs i riksdagen i juni 2024, lade Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna under hösten 2024 nya motioner i riksdagen om att regeringen skyndsamt skulle agera på tillkännagivandet. Efter förhandlingar med regeringspartierna i socialutskottet har SD tagit tillbaka sina yrkanden om ledsagning.

I stället har de en gemensam skrivning om att de förväntar sig att regeringen agerar. SD:s Mona Olin uttrycker det så här: ”Det framgår att utskottet anser att det är en angelägen fråga och vi ser fram emot regeringens slutsatser när det gäller avgiftsfri ledsagning och att insatsen ledsagning regleras i en särskild lag, i syfte att förbättra insatsen.” Därmed blev det inget nytt tillkännagivande från riksdagen.

Christofer Bergenblock, Centerpartiet, lyfte i flera inlägg att dagens lagstiftning om ledsagning inte fungerar och att en ny lag behöver utredas. Han kritiserade regeringen för att ingenting händer i frågan och SD för att de har bytt linje och dragit tillbaka sitt yrkande.

Karin Sundin, S, framförde liknande kritik och beskrev mer utförligt varför en fungerande ledsagning behöver regleras i lag. Hon lyfte uppmärksammade fall i media, som Evelina i Piteå och Mathias i Vårgårda och refererade till Unga med Synnedsättning, som manifesterade utanför Riksdagen med budskap som: ”Hur skulle du må om du inte fick gå ut”. Även hon frågade SD varför partiet bytt fot och nu tänkte rösta mot yrkandet i sin egen motion.

Mona Olin, SD, sa att SD fortfarande anser att ledsagningsfrågan är mycket viktig och att partiet fortfarande står bakom tillkännagivandet från ifjol. De ansåg dock inte att ett nytt tillkännagivande på det gamla tillkännagivandet skulle göra så mycket nytta utan tänkte i stället driva frågan i de diskussioner som förs mellan Tidöpartierna. Beskedet från socialtjänstministern är att frågan just nu bereds och SD förväntar sig att besked ska komma snart. 

Malin Höglund, Moderaterna, gav liknande besked på frågor från oppositionen. Hon sa att hon varit i mailkontakt med ministern om tillkännagivandet och fått beskedet att området prioriteras. Men Höglund kunde inte säga när besked kan väntas.

Även om det inte blev något nytt tillkännagivande är intrycket att samsynen idag är större om att förändrad lagstiftning om ledsagning behövs. Det gäller även inom partierna i regeringen. Det finns en tydlig konfliktyta mellan Tidöpartierna och oppositionen vilket ökar chanserna att frågan hålls vid liv. Vi ska förstås försöka bidra till det.

Riksdagsdebatt om färdtjänst

Den 26 februari debatterades färdtjänstfrågan av riksdagen i samband med att Trafikutskottets betänkande 2024/25:TU6 behandlades. Det var två motioner som rörde tillståndsfrågan. Trafikutskottets förslag var att avslå dessa motioner.

Frågan om färdtjänst och vikten av lagändringar i enlighet med Trafikanalys förslag var uppe flera gånger under debatten. Aktivast att lyfta frågan var Ulrika Heie (C), som dels lyfte den i sitt eget anförande, men där hon också ställde frågor i ämnet till tre ledamöter. C har motionerat om vikten av lagändring, samt reserverat sig mot att utskottet föreslår att motionen avslås. Ulrika Heie ställde frågor till Magnus Jacobsson (KD), Helena Gellerman (L) och Ann-Sofie Lifvenhage (M). Ledamoten från KD medgav öppet att han inte alls kunde frågan. Helena Gellerman (L) sa att frågan är viktig och att partiet följer utvecklingen. Ann-Sofie Lifvenhage (M) sa efter en fråga från Ulrika Heie att hon inte alls är främmande för att lyfta frågan ytterligare. Hon sa också att hon ser att det finns en majoritet i kammaren för att detta är en viktig frihetsfråga. Detta är första gången som en moderat politiker medger detta.

Zara Leghissa (S), ställde en fråga om när regeringen avser att lägga förslag i färdtjänstfrågan till Maria Stockhaus (M), som svarade att frågan fortfarande bereds av regeringen.

Zara Leghissa (S), Linus Lakso (MP), Malin Östh (V) och Patrik Jönsson (SD) lyfte inte alls färdtjänstfrågan i sina egna anföranden.

SRF träffade Kristdemokraternas Camilla Brodin

Synskadades Riksförbund vill att fler politiker ska få upp ögonen för de svårigheter synskadade idag möter och därför träffar vi ledande representanter för olika partier. Nu har vi träffat Camilla Brodin, som är Kristdemokraternas gruppledare i Riksdagen. Hon har en viktig roll som företrädare för ett av regeringspartierna. Jag beskrev hur våra möjligheter att få stöd i form av ledsagning och färdtjänst har urholkats under senare år. Vi beskrev hur försämringarna leder till att synskadade blir isolerade i sina hem och inte kan vara aktiva som andra.

I fråga om både ledsagning och färdtjänst finns förslag om ändrad lagstiftning på regeringens bord men ingenting händer. Vi frågade Camilla Brodin vad hon kan göra för att ändra på det. Hennes svar blev att hon kan ta upp dessa frågor med de KD-ministrar som har ansvar för transporter och sociala frågor, det vill säga infrastrukturminister Andreas Carlson och socialminister Jakob Forssmed. Den senare har profilerat sig i frågan om att motverka ofrivillig ensamhet.

Synskadades stiftelses hederspris

Stämningen på Cirkus i Stockholm var på topp den 19 mars när Stora ljudbokspriset 2025 delades ut i 7 kategorier: spänning, ”feel-good”, roman, fakta, ungdom, barn och inte minst Synskadades Stiftelses Hederspris. Hederspriset delas varje år ut till någon eller några som har gjort något alldeles särskilt för att främja ljudbokens utveckling och spridning.

Som ordförande i stiftelsen var jag på plats för att dela ut hederspriset å juryns vägnar, och i år gick det till Sölve Dahlgren för nyhetssajten "Boktugg".

Hedersprisjuryns motivering: ”Sölve har sedan han startade den oberoende nyhetssajten Boktugg år 2014 noga följt ljudbokens utveckling, både som utgivningsform och som konstform. I Boktugg rapporterar han löpande om ljudbokens utveckling och spridning. Med skarp journalistik och djup branschkunskap navigerar Sölve skickligt och pedagogiskt i komplexa frågor som ersättningsmodeller, maktstrukturer och tillgänglighet, och blickar bortom Sveriges gränser för nya perspektiv. Han lyckas göra allt detta med en blandning av seriositet och glimten i ögat, vilket gör honom till en verkligt unik och värdefull röst.”

SRF mötte toppolitiker i SKR

Synskadades Riksförbund har träffat toppolitikerna i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Närmare bestämt presidiet som består av Anders Henriksson (S), Leif Sandberg (C), och Peter Danielsson (M). Vi ville lyfta hur de senaste årens samhällsförändringar gör att personer med synnedsättning hamnar i en alltmer utsatt situation. Möjligheterna för synskadade att få kommunal ledsagning har försämrats under en följd av år. Samtidigt hotas rätten till färdtjänst för personer som är blinda eller har en svår synnedsättning i flera regioner. Kompetensen kring synnedsättningar minskar tyvärr också både i kommuner och regioner eftersom det inte längre utbildas personer med specifik synkompetens. Vårt syfte med mötet var att starta en dialog med SKR kring möjliga samarbeten för att vända den negativa trenden.

Från SRF deltog jag och den intressepolitiska handläggaren Lennart Karlsson. Vi diskuterade bland annat möjligheterna för regionerna att ta gemensamt ansvar för utbildning av nya synpedagoger till landets syncentraler. En annan fråga som väckte intresse var om vi trots kommunernas pressade ekonomi kan hitta vägar att förbättra ledsagarservicen. Vi diskuterade även den uppdatering av färdtjänstlagen som myndigheten Trafikanalys har föreslagit, som skulle förbättra synskadades möjlighet att få färdtjänsttillstånd. I den frågan har SKR än så länge inte tagit ställning. Kontakterna med SKR i frågor vi lyfte ska fortsätta.

Funktionsrättsriksdagen 2025

Funktionsrättsriksdagen i år anordnades av bland andra riksdagspartiernas funktionshinderspolitiska talespersoner och SRF. Årets funktionsrättsriksdag hade temat fritid, hälsa och föreningsengagemang. Den här delen av mitt anförande sammanfattar väl det budskap jag ville förmedla:

"För många av oss är föreningsengagemanget ett sätt att erövra livet på nytt. Stödet och gemenskapen med andra, som har liknande erfarenheter som oss själva, ger hopp och styrka. Det är ofta en avgörande del av rehabiliteringen. Det här är en levande sanning för oss."

Hur ser förutsättningarna ut för föreningsengagemang när du har en funktionsnedsättning? Det finns onekligen en del trösklar. En av de mer allvarliga är den rädsla för att förlora sin sjukersättning som gör att vissa som lever med knappa marginaler inte vågar engagera sig. Trots att det i Försäkringskassans vägledning inte finns några hinder för det.

Att människor vill, men inte vågar, engagera sig och kandidera till förtroendeuppdrag blir ett demokratiskt problem. Det måste förändras, var alla närvarande överens om.

Några rader från kanslichef Ulrika Norelius

Nu är det snart dags för oss på kansliet att lämna över årsredovisning och verksamhetsberättelse till förbundsstyrelsen och därefter till organisationsrådet. Varje år pågår ett intensivt arbete med att färdigställa dessa dokument och det är en nyttig påminnelse att se tillbaka på året som gått och konstatera att vi tillsammans i SRF har genomfört en massa verksamhet som kommit till nytta både för våra medlemmar och alla synskadade i Sverige.

Vi har också anställt en nygammal person på vår IT-avdelning, det är Henrik Götesson som nu lämnar intressepolitiska avdelningen för att i stället ägna hela sin arbetstid åt IT-relaterade frågor. Även på vår kommunikationsavdelning har vi fått ett nytt ansikte. Det är Rebecca Lundholm som börjat arbeta som kommunikatör hos oss. Den årliga skyddsronden är nu genomförd på kansliet och i skrivande stund har vi precis skickat ut en medarbetarenkät till alla anställda på rikskansliet. Resultatet kommer bearbetas av alla medarbetare under maj och juni.

Några siffror från medlemsregistret

Siffrorna nedan är per den 28 mars 2025. (28 mars 2024 inom parentes)

Antalet medlemmar: 10 476 (10 042)
Synskadade: 7 516 (7 210)                                     

Stödjande: 2 960 (2 832)

Antal medlemskap: 11 083 (10 608)

Antalet nya medlemskap 2025: 553 (408)
Synskadade: 369 (292)                                         Stödjande: 184 (116)

Av de nya medlemskapen 2025 är det 135 som ännu inte är betalda.

I mitten på mars skickades påminnelse ut till de medlemmar som ännu inte betalat sin medlemsavgift i årsaviseringen.

Viktiga datum under april och maj

  • 2 april: Funktionshindersriksdagen.
  • 4–5 april: Syskonträff för synskadade och seende syskon.
  • 24–25 april: förbundsstyrelsesammanträde.
  • 30 april: Sista dag för distriktens årsmöten.
  • 7 maj: Socialtjänstministern besöker SRF.
  • 9–11 maj: Ridläger för barn 7–16 år.
  • 15 maj: Distrikten ska skicka årsmöteshandlingar till riksförbundet.
  • 19–22 maj: Nybörjarkurs i punktskrift för synskadade.
  • 22 maj: Arbetsutskott.
  • 23–25 maj: Funktionärsutbildning i Umeå, för de norra distrikten.
  • 4 juni: Organisationsråd.