Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.
Vi använder även kakor för besöksstatistik och marknadsföring. Det gör vi för att förbättra vår kommunikation, ge dig en bättre användarupplevelse och möjliggöra individanpassad marknadsföring. Du kan läsa mer om det här på Googles webbplats.
Du väljer själv vilka kakor du accepterar, utöver de nödvändiga. Du kan alltid ändra eller dra tillbaka ditt samtycke genom att klicka på ”Inställningar för kakor” längst ner på vår webbplats.
Inställningar för kakor
Du kan alltid ändra eller ta tillbaka ditt samtycke genom att klicka på ”Inställningar för kakor” längst ner på vår webbplats.
Synnedsättning och ensamhet nya riskfaktorer för demens
Risken att drabbas av demenssjukdom kopplas till synnedsättning och ensamhet. Det visar en ny rapport från Lancetkommisionen.
Det finns många orsaker till att en person drabbas av demens utöver det naturliga åldrandet. Två riskfaktorer är ensamhet och synnedsättning. Det visar Lancetkommissionens senaste rapport från 2024. I den listar de 14 riskfaktorer, varav synnedsättning och högt LDL-kolesterol är nya på listan.
Synnedsättning som riskfaktor är omdiskuterat, menar Ingmar Skoog, professor och seniorforskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
– En teori är att synnedsättning minskar stimulansen till hjärnan och därigenom ökar risken för demens eller minskar hjärnans reservkapacitet att kompensera för en sjukdom i hjärnan. Här kan det ju gå åt bägge hållen. En demenssjukdom gör det ju svårare att klara av en synnedsättning och en synnedsättning gör det svårare att klara av en demenssjukdom, säger han.