Det finns många orsaker till att en person drabbas av demens utöver det naturliga åldrandet. Två riskfaktorer är ensamhet och synnedsättning. Det visar Lancetkommissionens senaste rapport från 2024. I den listar de 14 riskfaktorer, varav synnedsättning och högt LDL-kolesterol är nya på listan.

Synnedsättning som riskfaktor är omdiskuterat, menar Ingmar Skoog, professor och seniorforskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. 

– En teori är att synnedsättning minskar stimulansen till hjärnan och därigenom ökar risken för demens eller minskar hjärnans reservkapacitet att kompensera för en sjukdom i hjärnan. Här kan det ju gå åt bägge hållen. En demenssjukdom gör det ju svårare att klara av en synnedsättning och en synnedsättning gör det svårare att klara av en demenssjukdom, säger han.

 

Ingemar Skoog har grått kortklippt hår och tittar in i kameran.
Ingemar Skoog. Foto: Emelie Asplund.

När det kommer till att minska risken för demens gäller samma sak för alla personer i samhället. Det handlar om fem komponenter, skriver Aftonbladet. Dessa är fysisk aktivitet, hälsosam kost, hjärngymnastik och att ha koll på sin hjärt- och kärlhälsa. Det femte fingret är social aktivitet, som är viktig även när man har fått en demenssjukdom.
Känner sig ensamma i högre grad
Under hösten 2022 undersökte Synskadades Riksförbund upplevelsen av ensamhet bland sina medlemmar i ålderskategorin över 65 år. 26 procent uppgav att de kände sig ensamma. Bland de allra äldsta, 85 år och uppåt, låg siffran på 35 procent.
Lars Karlström, handläggare på Synlinjen, möter en hel del synskadade som känner sig ensamma. Han tror att en bra rehabilitering, socialt stöd och samhörighet är tre viktiga faktorer som kan motverka ensamhet.
– Många jag pratat med har lite tappat tron på sig själva, de har associerat sin nuvarande situation med att ”jag kan inte”. Med en bra rehabilitering så kan personer börja få tillbaka självförtroendet, med färdtjänst och ledsagning får de hjälp att komma ut och genom sociala aktiviteter kan de hitta samhörighet igen, säger Lars Karlström, handläggare på Synlinjen.
Har du problem med ensamhet och vill prata om det? Hör av dig till Synlinjen (extern länk).