Halmstad kommun, där Ulrika bor, har tidigare beviljat ledsagning för att hon ska kunna träna på gym två gånger i veckan. Denna möjlighet är nu borta.

Ulrika Sonesson Wiland har varit blind sedan 13 års ålder, en konsekvens av svår reumatism vars behandling under barndomen även ledde till hämmad längdtillväxt och bestående benskörhet. 

I Hallandsposten den 26 augusti berättar Ulrika att hon tidigare har klarat av mer än vad läkare trott vad gäller den påfrestning som tre graviditeter och återhämtning efter operationer innebär för kroppen. Hon är övertygad om att kroppen har klarat av påfrestningarna för att hon har varit aktiv med sin träning.

Förra året var det dags att skicka in en ny ansökan om ledsagning, vilket beviljas tre år åt gången. När beslutet från kommunen kom redovisade det en neddragning från 23 till 15 timmar i veckan, trots att läkarintyg bekräftar att det är nödvändigt att Ulrika tränar för att kunna bibehålla sin rörlighet och hälsa. Nu är hon orolig för vad neddragningen av antalet ledsagartimmar kommer att innebära för hennes framtid.

– Jag är orolig att beslutet kommer att påverka min livslängd, säger hon till Linda Kling, som intervjuat henne för Hallandsposten den 26 augusti. 

I beslutet argumenterar kommunen att de träningsrutiner som Ulrika hade under pandemin borde fungera lika bra nu som då. Under pandemin ersattes hennes gymträning med promenader och träning utomhus. Ett högst ofrivilligt val som grundar sig i rädslan för att bli smittad av Corona, menar Ulrika, som vidare berättar för Hallandsposten att det halkiga underlaget på ett kallt utegym under vintern inte är förhållanden som fungerar för en person som är blind. 

Hon fortsatte att kämpa för sin ledsagning genom att överklaga till både förvaltningsrätten och kammarrätten, där hon förlorade. Nu har även en överklagan till högsta förvaltningsdomstolen avslagits. Anna Quarnström, förbundsjurist på Synskadades Riksförbund, ser en skrämmande utveckling gällande ledsagning för personer med synnedsättning i Sverige.

– När jag började som förbundsjurist på Synskadades Riksförbund 2019 var normen att blinda gavs 20-25 timmar ledsagning i månaden. Man gav det som var rimligt och man löste problem. Så är det inte idag. Nu ska allt ifrågasättas, säger hon.

Läs mer om hur Synskadades Riksförbund arbetar med rätten till ledsagning.

Du som är prenumerant på Hallandsposten kan läsa hela artikeln via denna länk.