Lyssna

Nyheter

Här samlar vi de senaste rikstäckande nyheterna från Synskadades Riksförbund.

Person vid datorskärm

Smart ljudteknik ger synskadade frihet att rida

Ny teknik utvecklad av Olle Axelsson gör det möjligt för synskadade att rida självständigt, skriver Hippson.

Femteklassare testade på livet som synskadad

Klass 5A på Nossebro skola fick testa på hur det är att leva med en synnedsättning. ”Det är nog inte jätteenkelt att vara blind”, säger eleven Alva Karlsson till Nya Lidköpings-Tidningen.

Synskadad programmerare får rätt mot Försäkringskassan

En synskadad programmerare behövde en digital punktskriftsbok som arbetshjälpmedel. När personen ansökte om ett bidrag på 100 000 kronor för detta beslutade Försäkringskassan att ge halva summan, skriver HejaOlika.

Monica Korp 2024 års läsombud

2024 års läsombud är utsett och priset går till Monica Korp, bibliotekarie på Ersbodabiblioteket i Umeå, för hennes sätt att utveckla högläsning för vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar och synnedsättningar.

"Att lyssningsläsa är ett sätt att läsa bredvid läsning med ögonen och/eller läsning med fingrarna"

Anna Lundh är fil. dr. och forskare i biblioteks- och informationsvetenskap. Hon har nyligen publicerat en forskningsartikel om "lyssningsläsning", att läsa med öronen. Hon konstaterar det många av oss synskadade redan vet: Lyssningläsning kan vara ovärderligt, men behovet av att läsa på sitt skriftspråk kvarstår.

Trots läkarens dom kom Stickan tillbaka till golfen

Stroken ledde till en synnedsättning och förlamning i vänster sida, men inte till att Stickan Olsson i Falun slutade golfa.

Fem saker SRF åstadkom 2024

Året börjar lida mot sitt slut och då summerar vi på Synskadades Riksförbund vårt arbete. Vi har valt ut fem saker som vi åstadkom under 2024 som vi är extra stolta över.

Begränsade öppettider i jul

Kansliet går på julledigt och har begränsade öppettider.

Hallå där Jan Johannesson, hur går det med ledarhästarna?

Vi har tidigare berättat om Jan Johannesson som har tagit en lite annorlunda väg i livet. Istället för ledarhund har han vid sin sida två ledarhästar.

Lucia är synskadades skyddshelgon

Enligt sägnen är den heliga Lucia synskadades skyddshelgon. År 304 fick hon plikta med livet för sin tros skull och för att hon lovat att leva sitt liv i celibat. En försmådd friare angav henne sedan hon vägrat gifta sig med honom. Sankta Lucia är skyddshelgon för synskadade, blinda, sjuka barn, bönder, f.d. prostituerade, glasmästare, chaufförer, sjuksköterskor, sadelmakare, skräddare, vävare, knivsmeder, sekreterare, notarier, vaktmästare och dörrvakter.

Evelina fortsätter kampen för att kunna delta i sin omvärld

En kamp. Så beskriver Evelina Lindberg sitt liv efter att Piteå kommun drog in hennes stöd. Och hon fortsätter kämpa, rapporterar DN.

Ny bok berättar om Nystagmus genom det lekfulla

När treåriga Lovi fick diagnosen Nystagmus gick familjen från sjukhuset utan tillräcklig information om ögonsjukdomen eller hur de skulle hantera den. Nu har Lovis mamma, Lilly Vikman, släppt en bok för att upplysa andra – genom att blanda fakta med saga.

Använd de verktyg som finns för att personer med funktionsnedsättning ska få jobb

Bara varannan person med funktionsnedsättning i yrkesverksam ålder har arbete. Trots detta har antalet som får lönebidrag och annat stöd till arbete minskat drastiskt under en följd av år. Jobbpolitiken har svikit de som har svårast att få jobb, skriver Niklas Mattsson, ordförande i SRF och Lennart Karlsson och Fredrik Stockhaus från SRF:s intressepolitiska avdelning i Altinget.

Åsa kommer inte kunna se sina barnbarn

När Åsa Gunnarsdotter var 17 år fick hon beskedet att hon en dag kommer att bli blind. Hennes värld rasade samman.

Slopa krånglet kring arbetshjälpmedel och öka jobbchanserna för synskadade

På Synskadades Riksförbunds kongress i Göteborg i oktober antog kongressen detta öppna brev till Sveriges arbetsmarknadsminister Mats Persson, i syfte att förbättra tillgången till arbetshjälpmedel. Nedan kan du läsa brevet, som är skickat till ministern, i sin helhet.

Den tredje december = internationella funktionshinderdagen

På tisdag nästa vecka infaller internationella funktionshinderdagen, som instiftades av FN för att uppmärksamma funktionshindrades rättigheter. Synskadades Riksförbund bjuder i samband med detta in socialtjänstministern för att prova på livet som synskadad.

Debattartikel i Expressen: Hon vann brons – men nu stryps hennes stöd

Det är självklart en tragedi när idrottsstjärnor som Nicolina Pernheim får en karriär krossad för att samhällets stöd stryps. Men det är en lika stor tragedi för alla de som vill värna sin hälsa genom motionsidrott eller naturvistelser, skriver Niklas Mattsson, Åsa Llinares Norlin och Mattias Winsa.

JO kritiserar Arbetsförmedlingen för hantering av kvinna med synnedsättning

Trots medicinska underlag som styrkte synnedsättningen fick kvinnan inte stöd i sitt arbetssökande. När hon senare inte lämnade in aktivietsrapporter blev hon bestraffad. Nu kritiserar Justitieombudsmannen (JO) Arbetsförmedlingen för hanteringen.

Elliot släpper bok – del av en större dröm

Elliot Holmgren, 21 år, är född med en synskada som gör att hans synceller bryts ned successivt. För Västerbottens-Kuriren berättar han om målsättningen att en dag kunna livnära sig som författare och singer-songwriter – ett mål som han är på väg mot genom nysläppta boken Landet av is.

Varning för telefonbedrägeri!

Just nu förekommer bedrägerisamtal där uppringaren påstår att de ringer från Synskadades Riksförbund. Därefter ber personen om pengar. Det är falskt: Synskadades Riksförbund ringer aldrig upp och ber om donationer.

Elever testar livet som synskadad

Vård- och omsorgselever i Vårgårda får testa hur det känns att vara 60 år äldre och synskadad. Syftet är att få en idé om hur vardagen är för människor de snart ska vårda.

”Om krisen eller kriget kommer” på punktskrift och tal

I veckan landar broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” på hallmattor och i brevlådor runtom i Sverige. Avsändare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men för dig som inte kan läsa med ögonen finns broschyren i andra format.

Kommuner backar om ledsagning och hjälp till dövblind

Synskadade Mathias får ledsagning, och dövblinda Evelina ska ha insatser enligt LSS. Dessutom får en blind, rullstolsburen man i Skåne rätt till utomhusvistelse och promenader av kammarrätten.

Pengarna räcker inte när studenters stödbehov ökar

De senaste tolv åren har antalet elever på högskolor och universitet som behöver särskilt stöd fyrdubblats. Dessutom behöver de berörda eleverna ett mer omfattande stöd än tidigare. Nu räcker inte pengarna, rapporterar Dagens Nyheter.

Ett liv som prematur

Den 17 november är det världsprematurdagen, som uppmärksammar för tidigt födda barn. Eva Nilsson, som jobbar med internationellt utvecklingssamarbete på SRF, föddes 12 veckor för tidigt år 1958 tillsammans med sin tvillingsyster som tyvärr inte överlevde. Här berättar Eva lite om hur det har påverkat henne att vara för tidigt född.

Socialstyrelsen söker personer med gråstarr (katarakt) i vårdkö

Lider du av gråstarr och har fått vänta eller tror att du kommer få vänta längre än 90 dagar på gråstarroperation? Då har du erfarenheter och insikter som Socialstyrelsen behöver.

Premiär för fotokurs för synskadade

Nyligen anordnade Hasselblad Center i Göteborg för första gången en fotokurs för personer med synnedsättning. En av deltagarna var Denise Cresso som hållit sitt intresse för fotografi vid liv efter att hon blev blind, rapporterar Kulturnytt.

Vårens och sommarens resor med SRF Go! släppta

Nu finns resekatalogen för mars-juli ute. Att resa med vår resebyrå SRF Go! är en medlemsförmån för våra synskadade medlemmar. Vi organiserar och bekostar ledsagare för alla resenärer.

Fyra guldmedaljer till Pelle Chamliden

Dövblinde Pelle Chamliden är världsmästare i armbrytning. Han åkte nyligen till Grekland för att tävla i paraklassen i VM – och återvände med fyra guldmedaljer.

Ta initiativ till en kraftfull frihetsreform för synskadade

På Synskadades Riksförbunds kongress i Göteborg i oktober antog kongressen detta öppna brev till Sveriges statsminister Ulf Kristersson, men krav på åtgärder för att frigöra synskadade från beroende och isolering. Nedan kan du läsa brevet, som är skickat till statsministern, i sin helhet.

Samhällets skyddsnät sviker – anhöriga tar bördan

När personer med synnedsättning nekas hjälp av samhället får deras anhöriga ofta agera stödpersoner. Det är ett tärande jobb som tvingar de närstående att sätta sitt eget liv på paus.

Ingenting nytt i färdtjänstfrågan

Nu har svar på den skriftliga frågan som ställdes av Kadir Kasirga (S) till Statsrådet Andreas Carlson (KD) publicerats. Frågan var när ministern avser att återkomma med ett förslag på hur tillståndsfrågan inom färdtjänsten ska lösas med utgångspunkt i Trafikanalys utredning, samt hur barnperspektivet tydligare ska beaktas.

Fallet Evelina: Dövblinda får rätt till stöd i Piteå

Trots socialtjänstens rekommendation att avslå förslag om taktilt stöd till dövblinda valde politikerna i Piteå kommun att säga ja. En stor vinst, men inte tillräckligt, menar Synskadades Riksförbund.

Hemundervisning ger barn framtidshopp

Utsatta barn får skolundervisning i hemmet med hjälp av speciallärare från Svenska Afghanistankommittén (SAK) – en modell som både skapar framtidshopp och ändrar attityder gentemot personer med funktionsnedsättning.

Nekas färdtjänst för att besöka fruns grav

Henrik Rüffel har färdtjänst till och från jobbet, men övriga resor han ansöker om får avslag från Region Stockholm. Som ensamstående tvåbarnspappa är det ett stort problem att döttrarnas fritidsaktiviteter och besök vid deras mammas grav inte anses väsentliga.

Synskadades Riksförbund har valt en ny förbundsstyrelse

Under söndagen 20/10 röstades SRF:s nya styrelse fram i sin helhet. Styrelsen kommer att leda organisationen fram till år 2027. Valet ägde rum under SRF:s kongress – den genomförs vars tredje år och är organisationens högsta beslutande organ.

Niklas Mattsson omvald som förbundsordförande

Under fredagens kongress, 18/10, valdes Niklas Mattsson till förbundsordförande för Synskadades Riksförbund under ytterligare en kongressperiod.

Mona Forsell och Ulrika Nyberg får Eva Björks stipendium

Stipendiet delas ut till någon eller några som tillgängliggjort och/eller gjort punktskriften särskilt synlig. 2024 års vinnare har i flera decennium drivit företaget Punkt Design.

Ny behandling kan ge synen tillbaka vid ärftlig blindhet

En studie med genterapi ger hopp om att drabbade kan få synförmågan tillbaka, och belönas nu med Synskadades Riksförbunds Ögonvårdspris. Nästan alla som fått testa behandlingen har fått förbättrad syn.

Blinde komikern segertippad i brittiska Let's Dance

Komikern och skådespelaren Chris McCausland är den första blinda deltagaren i showen Strictly Come Dancing, den brittiska motsvarigheten till Let’s Dance. Efter cha cha-succén till Beatles låt Twist and Shout är Chris nu tippad som vinnare av hela tävlingen, skriver Daily Mail.

Ny podd från Unga med synnedsättning

Synvillan på 52:an är en ny podcast av Unga med synnedsättning. Podden har som mål att stoppa funkofobi och tar avstamp i ett avslutat arvsfondsprojekt som drivits av bland annat Unga med Synnedsättning, Unga rörelsehindrade, Unga hörselskadade och Dövblind barn och ungdom.

Föddes med ovanlig flerfunktionsnedsättning – kunskapen brister

Familjen Gunberg/Anderssons tredje barn föddes med den extremt ovanliga genetiska mutationen CACNA1E. Förutom en synskada innebär sjukdomen svårigheter att prata, sitta, äta och stå. För tidningen Smålänningen berättar föräldrarna om sin vardag.

Om krisen kommer – det bör synskadade tänka på

Vad behöver synskadade egentligen i händelse av kris? I samband med Beredskapsveckan, som varje år anordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), gjordes insatser på flera ställen i landet för att prata möjligheter och brister vad gäller samhällets beredskap.

Ronja klagade på trafiksäkerheten – kommunen lyssnar

Synskadade Ronja Linderstam Eriksson i Hemsta i Gävle har länge påpekat bristerna med vad som liknar ett övergångsställe mellan hemmet och affären i hemtrakten. Nu lyssnar kommunen på kritiken och inför ett riktigt övergångsställe på platsen, rapporterar P4 Gävleborg.

Internationella syndagen den 10 oktober

Den andra torsdagen i oktober infaller varje år ”World sight day”, internationella syndagen. Årets syndag har temat ”Children, love your eyes” och belyser vikten av att barn begränsar tiden vid skärmar och är mycket utomhus för att skydda ögonen. Och i Sverige pågår forskning med banbrytande resultat för synskadade och blinda.

AI-bil ska hjälpa synskadade i trafiken

Just nu rullar en bil utrustad med artificiell intelligens på Göteborgs gator. Bilen ska genom en filmkamera undersöka och analysera hur personer med begränsad mobilitet beter sig i trafiken och på så sätt kunna lära sig att hjälpa dem.

Arbetsförmedlingens nya generaldirektör ger signaler om förbättringar

Det finns tecken på positiva förändringar hos Arbetsförmedlingen. Det står klart efter att Synskadades Riksförbund träffat den nya generaldirektören.

Konstnären pratar ut om sin ögonsjukdom

Den kreativa mångsysslaren Micce Rylander kommer en dag att bli helt blind. Efter år av förnekelse hittade han en väg framåt. I ett avsnitt av ”Beroendepodden” berättar han om hur han hanterar sitt öde.

Viktigt utvecklingsbistånd hotat – synskadade kan bli av med hjälp

Det svenska internationella biståndet till människor med funktionsnedsättningar förändras i snabb takt och ger inte organisationerna någon chans att ställa om. Risken är nu stor att viktig hjälp till synskadade försvinner.

Här ställs ministern till svars i radio

Minns ni Mathias Smok Palm, 35-åringen från Vårgårda som fick all sin ledsagningshjälp indragen?

Maria uppfyller sin dröm i ny dokumentär

Maria E Norberg har alltid velat bli präst, men hennes funktionsnedsättningar har gjort att yrket inte har känts nåbart. I dokumentären ”Jesus du har fel” får vi följa hennes resa.

Regeringen blundar för behoven hos synskadade

”Vi vet att ni bara får det sämre och sämre, men avser inte att göra någonting åt det.” Ungefär så kan regeringens hållning i budgetpropositionen för nästa år sammanfattas, där åtgärder för att förbättra livet för synskadade uteblir.

Digital tillgänglighet Iphone IoS

Nyheter i iOS 18

Årets stora uppgradering för Iphone och Ipad har precis kommit. Här har vi sammanställt sådant som främst rör dig som använder VoiceOver, alltså tal och punktskrift.

Ny rapport: Få känner till sina rättigheter

Många personer med funktionsnedsättning känner sig misstrodda, misstänkliggjorda och som en belastning när de försöker utkräva sina rättigheter. Samtidigt vet endast 36 procent vart de kan vända sig om deras rättigheter inte efterlevs. Det framgår i en ny rapport från MR-institutet.

10-åriga Anton är blind – hans skolklass testar på 5-a-side

Under Paralympiska spelen i Paris tävlade idrottare bland annat i 5-a-side, blindfotboll. SVT:s nyhetsprogram Lilla Aktuellt hälsade på en mellanstadieklass i Västerås för att testa på sporten.

Sandra blev utslängd från intervjun

Vi har tidigare berättat om Sandra Ristic som blev utsparkad innan en arbetsintervju ens hann börja, på grund av sin synskada. I tidningen Chef berättar hon med egna ord om upplevelsen och hur det har gått för henne sedan dess.

Debatt om ledsagning i Aftonbladet

SRF:s ordförande Niklas Mattsson skriver på Aftonbladet Debatt att regeringen måste tillsätta en utredning om en ny lag om ledsagning för synskadade och blinda. Det får vara nog nu. Vi uppmanar regeringen att göra verklighet av det här.

Intervju om ledsagning med DN

I en större intervju i Dagens Nyheter intervjuas SRF:s ordförande Niklas Mattsson om trådlös ledsagning, vad ordet folkhälsa betyder och att vikten av motion verkar gälla för alla i samhället förutom synskadade.

Ledsagningen drogs ner – Ulrika oroar sig för framtiden

Halmstad kommun har beslutat att skära ner på synskadade Ulrika Sonesson Wilands ledsagartimmar - trots att hennes reumatism kräver regelbunden träning för att hon ska kunna må bra. Nu är hon orolig för sin framtid.

parasport

Ny rapport: Parasporten har inte återhämtat sig efter pandemin

Pandemin är över men svensk parasport har ännu inte återhämtat sig, meddelar Parasport Sverige och PwC Sverige i rapporten ”Idrott som förändrar liv” som lanserades inför Paralympics i Paris.

Möte med socialministern

SRF:s ordförande Niklas Mattsson och sakkunnig Jimmy Pettersson har träffat Sveriges socialminister Jakob Forssmed, som är ansvarig för bland annat folkhälsa, idrott och psykisk hälsa.

Föräldraskap och fysisk funktionsnedsättning?

Just nu pågår en insamling av erfarenheter, tankar och tips om föräldraskap och fysisk funktionsnedsättning. Det sker inom ramen för projektet ”Föräldraskap på lika villkor” som drivs av Funktionsrätt Sverige och RFSU med stöd av Allmänna Arvsfonden. Vi vill gärna att synskadeperspektivet fångas in.

Möte med SD:s Linda Lindberg

Som många vet gick Sverigedemokraterna i juni ihop med oppositionen och riktade ett tillkännagivande till regeringen om att en ny lag om kostnadsfri ledsagning för synskadade och blinda ska utredas. För oss som förbund är det väldigt viktigt att detta inte glöms bort.

Möjligheter och risker med AI

Utvecklingen av AI, däribland så kallad generativ AI, går mycket snabbt. Genom maskininlärning kan AI-verktyg skapa texter, bilder, ljud- och videomaterial som inte funnits tidigare. Det är någonting hela samhället behöver förhålla sig till, även synskadade.

Lediga jobb hos SRF

Just nu söker Synskadades Riksförbund nya kollegor. Kanske är du, eller någon du känner, rätt person för någon av tjänsterna?

Brist på ögonläkare ledde till synskador

Sedan 2021 har nio patienter hunnit utveckla allvarliga synskador till följd av långa väntetider i Region Västernorrland. Men Synskadades Riksförbund har undersökt och larmat om farligt långa väntetider långt före det. År 2019 fick Region Västernorrlands väntetider ett bottenbetyg i vår undersökning.

Blind Barbiedocka lanserad

Leksaken Barbie har varit med under flera decennier och närvarande under mångas uppväxt. Och för synskadade barn finns nu bättre möjlighet att identifiera sig med sin leksak - för nu finns en blind barbie med tonade glasögon och vit käpp.

Om diskriminering mot ledarhundsförare i TV4

TV4-nyheterna uppmärksammar den tyvärr alltför utbredda diskrimineringen mot ledarhundsekipage i Sverige. Synskadades Riksförbund vill ha ett förtydligande i lagstiftningen - personer med ledarhund får inte nekas tillträde till offentliga miljöer.

Begränsade öppettider i sommar

Nu är sommaren igång på allvar, och med den kommer semestrarna. Synskadades Riksförbund håller generellt öppet, men bemanningen är lägre och svarstiderna lite längre.

Dövblinda Evelina kan få stöd

Synskadades Riksförbund har nära följt fallet med dövblinda Evelina Lindberg som förra hösten fråntogs sitt personliga stöd, som kan taktilt teckenspråk, för att hänvisas till vanlig hemtjänst utan möjlighet att kommunicera med Evelina.

Nu vill en majoritet ha ledsagning

Som Synskadades Riksförbund tidigare har rapporterat om så finns nu en riksdagsmajoritet bakom förslaget om en ny lag om ledsagning, som regeringen drar i långbänk. I Göteborgs-Posten intervjuas en rad berörda synskadade och politiker.

Bättre stöd från Arbetsförmedlingen ett måste

Under förra veckan träffade Synskadades Riksförbund (SRF), tillsammans med bland andra Funktionsrätt Sverige, arbetsmarknadsministerns statssekreterare Sophia Metelius. Vi uttryckte stark kritik om pågående försämringar i Arbetsförmedlingens stöd till personer med funktionsnedsättning.

Riksdagen röstar ja till utredning om ledsagning

Riksdagen uppmanar regeringen att utreda förutsättningarna för en särskild lag om ledsagning. Det står klart efter att en majoritet i riksdagen i går debatterat och röstat för två motioner som föreslår en sådan utredning.

Lego med punktskrift tillgängligt för privatpersoner

Synskadades Riksförbund har tidigare samarbetat med LEGO Foundation och tagit fram Lego Braille Bricks, lego märkt med svensk punktskrift. Tidigare har det bara gått att beställa till förskolor och skolor med synskadade elever. Men nu är det förändrat – Lego Braille Bricks finns till försäljning för privatpersoner!

Debatt om ledsagning i riksdagen 12 juni

Den 30 maj blev det klart att en majoritet i riksdagens socialutskott ställer sig bakom motionsförslag om att en ny lag om ledsagning ska utredas och att ledsagning för synskadade ska vara kostnadsfri. Riksdagen föreslås tillkännage detta för regeringen. Regeringspartierna, alltså M, L och KD är de enda partier som inte gav sitt stöd till förslaget och de har reserverat sig i utskottet.

Inspelning av organisationsråd tillgänglig

Tisdagen 4 juni höll Synskadades Riksförbund ett organisationsråd. Rådet hölls digitalt och spelades in. Du som inte kunde medverka kan därför kolla i efterhand istället.

SD bryter regeringslinjen – en riksdagsmajoritet vill ha ny lag om ledsagning

Tvärtemot regeringspartierna ställer sig Sverigedemokraterna nu bakom att en ny lag om kostnadsfri ledsagning för synskadade ska utredas. – Det här är ett stort steg i rätt riktning, nu vet vi svart på vitt att det finns en majoritet i riksdagen för att ta itu med de stora bristerna i ledsagningen. Regeringen kan inte vänta med att agera längre, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.

Noll timmar ledsagning - nu överlämnas namninsamling

Synskadades Riksförbund har följt fallet med Mathias Smok Palm i Vårgårda som inte får en enda timme ledsagning av kommunen. En namninsamling lämnas idag över för att få kommunen att tänka om, och representanter har besökt ansvarig nämnds möte för att prata med politiker.

Synskadade skåningar får stärkt digital rehabilitering när regionen tar över

Efter ett framgångsrikt projektsamarbete med Synskadades Riksförbund Skåne, ett av våra distrikt, permanentas projektets upplägg och arbetssätt för digital rehab. Region Skåne utgör därmed ett gott exempel som säkerställer stärkt digital rehabilitering för synskadade inom hela regionen.

Förvaltningsrätten ändrar domen: Kristoffer får behålla färdtjänsten

Förra sommaren fick Kristoffer Kjellsson i Hudiksvall veta att hans färdtjänst skulle dras in, trots att han nästan är helt blind. Nu har överklagandet avgjorts: han har rätt till färdtjänst.

Kammarrättens dom: Dövblinda Evelina blir utan tolkstöd

Evelina Lindberg kan tillförsäkras en skälig levnadsnivå genom insatser av hemtjänsten och ledsagning. Den bedömningen gör kammarrätten och avslår hennes överklagan.

Ny resekatalog från SRF Go ute nu

SRF Go, Synskadades Riksförbunds egen resebyrå, ordnar varje år 10-20 resor för synskadade medlemmar där vi bekostar ledsagare. Nu finns höstens och vinterns resor ute.

Förslag om valhemlighet för synskadade röstas ned

Igår röstades en motion om synskadades rätt att rösta med bevarad valhemlighet ned i riksdagen. Synskadades Riksförbund är besvikna över att inte politikerna anser att personer med allvarliga synnedsättningar bör omfattas av grundlagsskyddade rättigheter.

Nominera till Eva Björks stipendium!

Vet du någon som har gjort punktskriften särskilt synlig? Nominera i så fall personen till vårt stipendium till minne av Eva Björk. Prissumman är 10.000 kronor och går till någon som gjort att punktskriften (eller andra taktila företeelser) har tillgängliggjorts där de inte fanns innan. Nominera senast 1 juli.

Uppdrag ska ge bättre tillgänglighet i allmänna lokaler

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att bedriva en informationsinsats om så kallade enkelt avhjälpta hinder under resterande del av 2024. Syftet är att öka tillgängligheten i allmänna lokaler.

Så röstar du i EU-valet

Här finns samlad information till dig som har en synskada och som tänker rösta i valet till Europaparlamentet. Du kan förtidsrösta från och med den 22 maj, eller rösta i din vallokal på valdagen den 9 juni.

Grundlagsändringar på gång med anledning av tillgänglighetsdirektivet

Synskadades Riksförbund (SRF) har träffat den särskilda utredaren Lisa Englund Krafft som leder utredningen om mediegrundlagarna och tillgänglighetsdirektivet.

Dubbelvinst för synskadade idrottare på Parasportgalan

När prestationer och förebilder hyllades på Parasportgalan fanns idrottare med synnedsättning bland de nominerade i flera kategorier. Till slut var det Zebastian Modin och Fatmir Seremeti som fick ta emot utmärkelser. Det blev en afton av glädje och stolthet.

Parasportgalan 2024

Ikväll smäller det! Ganska exakt fyra månader innan Paralympics ska nu Sveriges främsta parasportare utses när Parasportgalan går av stapeln. Bland de nominerade finns bland andra Fatmir Seremeti, känd synskadeprofil och framgångsrik goalballspelare.

Möte med socialtjänstministern

SRF träffade socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall tillsammans med Funktionsrätt. Syftet var att diskutera den nya socialtjänstlagen som utreddes för några år sedan men först nu om en månad går ut på lagrådsremiss. Lagen är tänkt att börja gälla 1 juli 2025.

Pressmeddelande: Trenden fortsätter nedåt – rekordfå får ledsagningshjälp

Att som synskadad få hjälp med ledsagning via kommunen kan innebära skillnaden mellan att leva och inte bara överleva. Ändå fortsätter den nedåtgående trenden, fler och fler nekas rätten till ledsagningsstöd.

Ett år sedan färdtjänstutredningen

I april 2023 kom den så kallade färdtjänstutredningen, som konstaterade att synskadades rätt till färdtjänst behöver tryggas. Ett år har gått och nu ställer Synskadades Riksförbund frågan: Varför gör politikerna inget?

Isabelle nekades lägenhet med sin ledarhund – diskriminering säger DO

Det är diskriminering att neka en person att flytta in i ett studentboende med sin ledarhund, vilket Isabelle Ulfsdotter utsattes för när hon sökte bostad i Borås. Den bedömningen gör Diskrimineringsombudsmannen som nu som begär att hyresvärden ska betala diskrimineringsersättning till Isabelle.

Pressmeddelande: På onsdag är det ledarhundens dag

Onsdagen den 24 april är ledarhundens dag. Ledarhundar är ovärdeliga som hjälp för många synskadade, men tyvärr är diskrimineringen bland ledarhundsförare utbredd. En del lämnar ledarhunden hemma av rädsla för att inte bli insläppta.

SRF:s arbetsmiljö debatteras

Den senaste månaden har arbetsmiljön på Synskadades Riksförbunds (SRF:s) rikskansli blivit omskriven. Merparten av medarbetarna trivs mycket bra, samtidigt som andra kritiserar den psykosociala arbetsmiljön.

EU-valet 2024: SRF:s prioriterade frågor

Synskadades Riksförbund vill se ett mer tillgängligt Europa, där den fria rörligheten omfattar alla – även personer med synnedsättningar.

Har två procents syn - lär ut orientering

Med två procents syn gjorde Janne Thorin från Karlstad förra året debut i orienteringstävlingen O-ringen. Nu vill han få in fler med funktionsnedsättningar till sporten.

Möte med Heléne Fritzon

Inför valet till Europaparlamentet i juni vill såklart vi på Synskadades Riksförbund spela in våra viktiga frågor och prioriteringar. Därför hoppas vi få träffa så många som möjligt av partiernas toppkandidater.

Träff med Socialdemokraterna inför EU-valet

Inför valet till Europaparlamentet i juni vill vi spela in våra viktiga frågor och prioriteringar till våra politiker. Därför jobbar vi för att träffa så många som möjligt av partiernas toppkandidater. Fredagen 12 april träffade vi Heléne Fritzon, Socialdemokraterna.

Nu har ledarhundsverksamheten flyttat

Den 1 april gick flytten av ledarhundsverksamheten. Den lämnade då Synskadades Riksförbund (SRF) och flyttade till Myndigheten för delaktighet (MFD).

Skojfrisk 1 april

Synskadades Riksförbund bjöd på inte mindre än två aprilskämt under 1 april – ett skämt i egen regi och ett i samarbete med Pressbyrån.

SRF och Pressbyrån i nytt samarbete

Vill du ingå i vår testpanel? Pressbyrån och Synskadades Riksförbund testar nu en revolutionerande ny teknik för doftmeddelanden i Pressbyrån-appen.

Skriv in synskadade i djurskyddslagen

Synskadades Riksförbund har länge drivit att personer med allvarliga synnedsättningar ska få självklar rätt till ledsagning och färdtjänst för att komma ut och ta sig runt. Förbundet bedömer dock att vi nått vägs ände med nuvarande strategi, den politiska viljan saknas. Därför skickade vi idag detta brev till Sveriges justitieminister.

Pressmeddelande: SRF fyller 135 år!

Idag är det 135 år sedan De blindas förening, föregångaren till dagens Synskadades Riksförbund, bildades. Trots många viktiga segrar behövs förbundet mer än någonsin. – Vi får löpande rapporter om att våra medlemmar inte får det samhällsstöd de har rätt till, säger ordförande Niklas Mattsson.

Debatt: Säker stadsplanering för synskadade

Funktionshindrades rättigheter regleras i såväl FN-konventioner som lokala föreskrifter. Men oavsett på vilken nivå reglerna har beslutats sker ofta det praktiska tillgänglighetsarbetet lokalt ute i kommunerna.

Nekade ledarhundsförare - fälls i DO

En kvinna i Falköping nekades tillträde till en buss med hänvisning till att hon använder ledarhund. Nu fälls researrangören i DO.

Riktlinjer och tips för emojis

Emojis, emojier eller smileys är etablerade i digital kommunikation och kan fungera bra i text även för synskadade. Men det finns en del saker att hålla koll på.

Synskadades Stiftelses hederspris till Sören Olsson och Anders Jacobsson

Årets Storytel Awards, föredetta Ljudboksgalan, ägde i år rum på Cirkus i Stockholm. Synskadades Stiftelse satt traditionsenligt i juryn och ansvarade för att dela ut hederspriset. I år gick det till Sören Olsson och Anders Jacobsson, författarna bakom böckerna om Sune, Bert och Håkan bråkan.

Sverige bryter mot funktionsrättskonventionen – ställs till svars i Genève

Sverige uppfyller inte sina åtaganden i FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning. Det rapporterar en lång rad civilsamhällesorganisationer, som menar att politikerna fastnat i bilden av Sverige som ett föregångsland för funktionsrätt. Nu ställs regeringen till svars.

Debatt: Glöm inte funktionsnedsatta kvinnor den 8 mars

Alla kvinnor har inte samma förutsättningar till ekonomisk och social frihet. De som lever med funktionsnedsättningar glöms ofta bort, och samhällets stöd sviktar, skriver Niklas Mattsson, ordförande, och Tiina Nummi Södergren, vice ordförande.

Skatteverket söker synskadad utvärderare

Just nu rekryterar Skatteverket till en viktig tjänst på 50 %. De söker en utvärderare till funktionen Tillgänglighetscenter som ska utvärdera deras digitala tjänster. Ett av kraven är att den sökande ska ha en grav synnedsättning.

Maria Thorstensson generalsekreterare i EBU

Maria Thorstensson från SRF:s förbundsstyrelse får förnyat förtroende att vara generalsekreterare för European Blind Unions, EBU:s, styrelse. Det bestämdes på generalförsamlingen i Lissabon 11-14 februari.

Ledarhundsverksamheten

Ledarhundsverksamheten kommer att ha begränsad service och tillgänglighet under mars månad. Anledningen är att verksamheten flyttar över till Myndigheten för delaktighet (MFD) den 1 april. Service och tillgänglighet kommer därför att vara begränsad.

Förlorade synen när han röjde minor

Vladislav Jestjenko röjde minor utanför Bachmut i östra Ukraina i augusti 2022. När en av dem oväntat detonerade förlorade han synen och det mesta av sin hörsel. Nu har han startat en organisation för synskadade i Ukraina.

Varning för bedrägeri: Falska telefonsamtal

Just nu förekommer bedrägerisamtal där uppringaren påstår att de ringer från Synskadades Riksförbund. Därefter ber personen om pengar. Det är falskt: Synskadades Riksförbund ringer aldrig upp och ber om donationer.

Ett steg mot valhemlighet för synskadade

Som synskadad är det idag omöjligt att personrösta med bevarad laghemlighet. Regeringen tillsätter nu en parlamentarisk kommitté för att utreda systemet med valsedlar.

Debatt: Ledsagning måste regleras i ny lag

Allt fler blinda och gravt synskadade sitter idag isolerade i sina hem sedan de nekats rätt till ledsagning av sin kommun. Nu måste socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall agera, skriver Niklas Mattson, förbundsordförande för Synskadades Riksförbund i Dagens ETC.

Nominera till ögonvårdspriset

Ögonvårdspriset delas ut till yrkesutövare som gjort betydelsefulla insatser inom ögonområdet. Prissumman är 100.000 kronor och delas ut till en eller två enskilda pristagare. Nominera senast 30 april.

Fullspäckat kalendarium

Vi är en månad in i år 2024 och vårt kalendarium är redan fullt med kurser, resor och föreläsningar. Vad intresserar dig?

Debatt: Snöröj så att vi som inte ser kommer fram

Debattartikel i Dagens Samhälle: Snöröjningen måste fungera, så att vi som är synskadade och blinda kan orientera oss. Annars riskerar vi att bli isolerade i våra hem, skriver Niklas Mattsson, Synskadades Riksförbund.

Är du vår nya utredare?

Vi ska anställa en ny utredare med ansvar för att planera och genomföra undersökningar, bearbeta och analysera rådata samt sammanställa statistik och skapa faktaunderlag till vårt informations- och påverkansarbete. Är det du?

Synlinjen utökar sina öppettider

Rådgivningstjänsten Synlinjen utökar sina öppettider från 1 februari – från tre till fem dagar i veckan!

Inspelat webbinarium om diskriminering av ledarhundsförare

Den 22/1 livesände Synskadades Riksförbund ett webbinarium om diskriminering av ledarhundsekipage (förare + hund). Webbinariet spelades in och finns nu att titta på i efterhand.

SRF träffar Muharrem Demirok

I vackra Riksdagsbiblioteket i Stockholm träffade representanter för Synskadades Riksförbund Muharrem Demirok som leder Centerpartiet.

Kontanternas framtid under lupp

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över kontanternas ställning i samhället.

Valpkalendern 2024 rekordpopulär – nybeställningar begränsas

Valpkalendern är Synskadades Riksförbunds största informations- och insamlingskampanj. Trots att årets kalender trycktes i över en miljon exemplar, är den i princip slut. Men oroa dig inte, nu trycker vi upp fler!

Pressmeddelande: Punktskriftens dag 4 januari

Torsdagen 4 januari var internationella punktskriftsdagen, även kallad punktskriftens dag. Synskadades Riksförbund lyfte sina krav för att säkra tillgången för punktskrift för synskadade och blinda.

Ledarhunden var med - då blev Sofia portad

O’Learys och Synskadades riksförbund: Nu måste reglerna bli tydligare.

Synpodden #42 Kreativitet, Techpepp om ljudinspelningar, fyrverkeriet och hundar

Den här gången bjuder vi på ett lite kortare avsnitt där musik och kreativitet står i fokus.

SRF söker intressepolitisk utredare

Synskadades Riksförbund söker nu en intressepolitisk utredare till vårt rikskansli i Enskede, Stockholm. Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100 procent.

Glädjande att diskriminering mot ledarhundsförare drivs vidare

Synskadades Riksförbund välkomnar att Diskrimineringsombudsmannen DO nu begär skadestånd från företag som avvisat personer som använder ledar- eller assistanshund. Nu hoppas förbundet att fallen ska bli prejudicerande.

Synpodden #41 Tema träning och fysisk aktivitet, Techpepp om orienteringappar

Synpodden testar fäktning, får följa Parasport Sveriges projekt Träningspasset, pratar fotboll och 5-a-side och motiverar oss till vinterlöpning med en Synpoddenveteran. I Techpepp utforskar vi orienteringsappar som Soundscape och Voice Vista.

Datum för 2024 års punktskriftskurser

Nu börjar det bli dags att anmäla sig till SRF:s populära nybörjarkurser för vuxna personer med synnedsättning. 2024 års datum är nu spikade!

Debatt 13 december: Synskadades isolering måste brytas

Glad lucia? Vi firar med att debattera i Dala-demokraten på Luciadagen 13/12.

Möte med Johan Pehrson

Så länge endast 50 procent av synskadade i Sverige är etablerade på arbetsmarknaden på något sätt, så kommer vi att tjata och beskriva hur situationen ser ut för många människor.

Synskadad i kollektivtrafiken

Synskadades Riksförbund uppmärksammade den internationella funktionshinderdagen den 3 december med en film.

Möte med Magdalena Andersson

Vårt politiska påverkansarbete fortsätter och i slutet av november träffade vi Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson för en liten pratstund utanför riksdagen. Självklart var möteshunden Quick med.

Synpodden #40 Självbestämmande, aktivism och Techpepp om hur AI kan förenkla

Programledare Isabelle Ulfsdotter och Monica Walldén serverar ett matigt Synpodden #40.

Svensk e-handel brister i tillgänglighet

I juni 2025 träder en ny tillgänglighetslag i kraft. Men svensk handel är inte på långa vägar redo för de nya lagkraven, visar en ny undersökning.

"Det här är tortyr"

Evelina Lindberg i Piteå är döv och blind. Hon har sedan 2017 haft en stödperson via kommunen som kan taktilt teckenspråk och som hjälper henne i vardagen. Nu ska hon i stället få vanlig hemtjänst - som hon inte kan kommunicera med alls.

Mohamed Ezzaoui ny ordförande för AFUB

Stort jubel när African Union of the Blind valde sin nya ordförande.

påverkansarbete politik färdtjänst ministermöte

SRF träffar infrastrukturministern

På mötet med Andreas Carlson var förbundets huvudbudskap att synskadade måste få långsiktig tillgång till färdtjänst.

Navigeringstips till nya srf.nu för dig som använder skärmläsare

Till dig som använder skärmläsare finns här en kort översikt till nya srf.nu. Guiden innehåller tips och tricks för att navigera via dator, PC eller Mac samt för att navigera genom en smartphone.

Tillgänglighetsnyheter i iOS 17 och iPadOS 17

Nu har Iphone släppt nya uppdateringar som underlättar tillgängligheten på enheterna. Vi på rikskansliet har testat iOS 17, som går att ladda ner från den 18 september.

Prenumerera på Synskadades Riksförbunds nyheter

RSS flöde

Nytt från ordföranden

Är du nyfiken på vad vår ordförande Niklas Mattsson har på gång? 

Aktuellt från förbundsordföranden