Påverka Stockholm
Nyhetsbrev från SRF Stockholms stad
Nr 2:2024                                                  

Innehåll:
Manifestation utanför riksdagen
Öppet brev till Lars Strömgren
Funktionshinderråden samlade
Kontakt med Södermalms stadsdelsnämnd
På tal om Stockholm
Redaktören tar semester
Kontaktuppgifter

Manifestation utanför riksdagen
På morgonen onsdagen den 12 juni genomförde SRF Stockholms stad i samarbete med SKKF (Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares förening) en manifestation utanför riksdagen. Denna dag skulle riksdagen debattera ett initiativ från socialutskottet angående ledsagning.

I fjol gjorde Socialstyrelsen en utredning som slog fast att synskadade får allt mindre tillgång till ledsagning. Socialstyrelsen lyfte där att en möjlighet vore att stifta en särskild lag om synskadades rätt till ledsagning. Denna fråga har sedan drivits av SRF. Tidigare var vår linje att LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) behövde stärkas, men detta kräver en ny LSS-utredning, vilket inte känns särskilt troligt.

Och så, den 30 maj, stod det klart att en majoritet i riksdagens socialutskott ställt sig bakom motionsförslag om att en ny lag om ledsagning ska utredas och att ledsagning för synskadade ska vara kostnadsfri. Riksdagen föreslogs tillkännage detta för regeringen. Utskottsinitiativet stöttades av C, MP, S, SD och V. Regeringspartierna var emot. Den 12 juni skulle så riksdagen debattera utskottets förslag, och därefter fatta beslut.

Vid vår manifestation använde vi ett koncept med skelettkonst som SKKF tagit fram. Några personer iklädda skelettdräkter delade ut information. Vi hade plakat med texter och en högtalare gav inspelade vittnesmål om hur synskadade drabbats av nedskuren ledsagning. Huvudidén kommer från ett konstverk där ett skelett sitter "i väntan på ledsagning". Detta konstverk har tidigare uppmärksammats i massmedia.

Vi fick tillfälle att prata med riksdagsledamöter som var på väg in till debatten. Och det hela slutade bra. Utskottsinitiativet bifölls, och regeringen uppmanas att utreda frågan. Nu ligger bollen alltså hos regeringen.

Öppet brev till Lars Strömgren
SRF Stockholms stad har vid ett flertal tillfällen försökt få till stånd ett möte med trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP), men hittills utan resultat. Detta har lett fram till att vi den 1 juli lät sända följande öppna brev till Strömgren.

Är du vaken lars?

Varför ska vi behöva riskera våra liv för att de ljudsignaler som finns vid övergångsställen, och som just är till för oss, sänks till en ohörbar nivå på de mest trafikerade gatorna?

Varför blir det allt svårare för oss att komma till den adress vi önskar med färdtjänst, då det blir allt fler bilfria gator?

Varför ska vi, vinter efter vinter, riskera att ramla eller inte med vår vita käpp finna övergångsställen och busshållplatser, på grund av snö och dessa ständiga isvallar på trottoarerna?

Det är svar vi önskat få från dig, trafikborgarrådet Lars Strömgren. Trots flera påstötningar har du inte svarat på våra kontaktförsök.

I februari klubbade Stockholms stads fullmäktige ett Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Där uttrycks att Stockholm ska vara en stad där funktionshindrade är fullt delaktiga och jämlika i alla delar i samhället. Detta borde rimligen även gälla för oss synskadade.

Att vår stad är väl försedd med ljudsignaler vid övergångsställen, beror på att SRF Stockholms stad drivit fram denna säkerhetsfråga för synskadade.

Nu sänks ljudnivån på dessa, inte minst vid våra mest trafikerade gator, till en nivå som gör att vi måste riskera våra liv för att kunna ta oss över gatorna. Vi kräver att gatukontoret ges direktiv, så att ljudsignalerna höjs och ger oss en säker och trygg möjlighet att ta oss över gatan.

Vi är självklart inte motståndare till att vår stad blir miljövänligare. Ambitionerna att skapa allt fler bilfria gator och zoner, skapar dock stora problem för oss som måste kunna åka fram till alla adresser med färdtjänst. För oss är det inget alternativ att promenera några hundra meter för att komma dit vi ska.

Därför måste skyltar sättas upp vid dessa gator: Att färdtjänstbilar undantas.

Vintersäsong efter vintersäsong sammanfattas av ansvariga politiker: Nästa vinter ska de stora problemen med snöröjningen försvinna. Men vi har inte märkt någon skillnad. Snökaoset leder till fallolyckor och att vi som synskadade inte tar oss fram med våra vita käppar.

Vi kräver att stadens trottoarer hålls snö- och isfria, som ofta är fallet med cykelbanorna.

Vi väntar nu på dina svar, Lars Strömgren! Möt oss för en öppen diskussion!

Urban Fernquist, vice ordförande SRF Stockholms stad
Håkan Thomsson, ombudsman SRF Stockholms stad
SRF (Synskadades Riksförbund) Stockholms stad företräder synskadade i Stockholm.

Funktionshinderråden samlade
På kvällen den 13 maj samlades stadens funktionshinderråds ledamöter i Gotlandssalen. Det var Stockholms stad som ordnade mötet, som leddes av stadens funktionshinderombudsman Astrid Thornberg.

På agendan stod det nyligen fastställda programmet för tillgänglighet och delaktighet 2024-2029 med tillämpningsanvisningar. En annan programpunkt var information om tillgängligheten vid det då kommande EU-valet. Vidare har vägledningen för rådens arbete setts över, och denna presenterades på mötet.

På sina håll finns kritik mot att rådsarbetet fungerar mindre väl. På andra håll tycks det fungera bättre. En utvärdering av de nya arbetsformerna för råden ska göras efter två år, men redan i höst behöver funktionshinderrörelsen ha en djupare diskussion om detta.

Kontakt med Södermalms stadsdelsnämnd
Vid vår intressepolitiska grupps möte den 29 maj medverkade Anders Göransson. Han är ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd och sitter också i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Anders Göransson var inbjuden för att prata om stadsdelsnämndernas roll i kommunen.

Göransson började med att beskriva stadsdelsnämndens uppgifter som till stor del handlar om socialpolitik. Stadsdelsnämnden fattar självständiga beslut men måste givetvis följa lagar och gemensamma riktlinjer för Stockholms stad för att alla kommunmedborgare ska behandlas lika.

Här hamnade vi i en lång diskussion kring ledsagning. Besluten i individärenden fattas av förvaltningen. Individen kan överklaga och då hamnar ärendet direkt i förvaltningsrätten, utan att gå genom den politiska nämnden. Problemet med detta är att förvaltningsrätten prövar tilldelning av ledsagning enligt socialtjänstlagen, som säger att insatsen ska ge "skälig levnadsnivå". Men stadens riktlinjer föreskriver att insatsen ska ge goda levnadsförhållanden, vilket är betydligt starkare.

I diskussionen med Göransson menade vi att stadens riktlinjer sätts ur spel när förvaltningen skickar ärenden direkt till förvaltningsrätten. Där prövas inte vad stadens riktlinjer säger, utan enbart om beslutet strider mot socialtjänstlagen. Detta är ett faktiskt problem, där tjänstemännen kan gå runt de politiska ambitionerna. Det riskerar också att leda till att kommunmedborgare får olika bedömningar beroende på om tjänstemännen väljer att följa riktlinjerna eller inte.

Anders Göransson berättade att en kartläggning av bland annat insatsen ledsagning görs 2023 och 2024. Denna kartläggning kan tas som utgångspunkt för framtida diskussioner.

Angående funktionshinderrådens roll menade Anders Göransson att de ska ge råd, och att de kan utgå från kommunens program om tillgänglighet och delaktighet. En viktig funktion är också att göra inspel inför budgetprocessen. Sådana inspel bör göras i augusti varje år.

Ett förslag som framkom var att SRF kunde besöka stadsdelsnämnden, och eventuellt skulle nämnden kunna förlägga ett av sina möten i vår lokal, Gotlandssalen. Styrelsen för SRF Stockholms stad har beslutat att vi ska be att få ett möte med nämnden, och att vi där ska diskutera vår idé om ett projekt med friare ledsagning som vi gjorde ett uttalande om vid årsmötet 2024.

På tal om Stockholm
Kommunens taltidning, På tal om Stockholm, är en mycket viktig informationskanal för oss synskadade. Den ges ut på daisyskiva och finns också att läsa på nätet. Taltidningen görs på entreprenad av Iris Media AB.

Den 23 maj genomfördes en träff för intresserade läsare. Vi höll till i Iris Medias nya lokaler på Timmermansgränd 4 på Södermalm. En representant för kommunen medverkade.

Bland de frågor som togs upp kan nämnas att vi upplevt vissa problem med daisyproduktionen. Det är ett tekniskt problem som företaget ska försöka lösa. Innehållsmässigt var deltagarna positiva till taltidningen . Lite mera skildring av SRF:s verksamhet efterlystes dock. SRF är ju en organisation som arbetar för förbättrade möjligheter för taltidningens målgrupp.

Taltidningen upphandlas nu, och frågan om entreprenör för de kommande åren blir klar i höst.

Redaktören tar semester
Nu tar undertecknad, Håkan Thomsson, semester. Min semester pågår den 3-31 juli.

Jag önskar läsarna en skön sommar!

Kontaktuppgifter
Detta nyhetsbrev ges ut av SRF (Synskadades Riksförbund) Stockholms stad som har verksamhetsområdet Stockholm och Ekerö. Redaktör är Håkan Thomsson.

Vill du nå redaktören, eller inte längre prenumerera på nyhetsbrevet, så skicka ett mejl till
hakan.thomsson@srfstockholm.se
eller ring 08-452 22 07.