Synskadades Museum
Synskadades Museum är ett litet specialmuseum med samlingar som rör synskadades historia i Sverige.
I början av 2025 nyöppnar Synskadades Museum och välkomnar besökare. Utställningen i museet börjar med en upplevelse i mörkret där du som är seende kan få en liten inblick i hur det är att inte kunna använda din syn.
Utställningen tar dig sedan med på en fascinerande resa genom synskadades historia i Sverige, från medeltiden fram till idag. Här möter du berättelser om utbildning, yrkesliv och sociala villkor, som belyser både utmaningar och framgångar.
Vår ambition är att ge dig som besökare en djupare förståelse för dessa erfarenheter och inspirera till en framtid med ännu större inkludering och möjligheter för alla.
Välkommen att upptäcka historien med nya ögon!
Öppettider
Mer information om det kommer inom kort.
Vill du besöka museet på andra tider så bokar vi gärna in ett besök.
För bokning, kontakta oss på: synskadades.museum@srf.nu
Gruppbesök
Vi tar emot grupper på max 15 personer för guidad visning.
För att boka ett besök med en grupp: Synskadades.museum@srf.nu
Ange vilken dag och tid ni önskar besöka museet samt hur många som deltar
Skolklasser
Skolklasser med medföljande lärare besöker Synskadades Museum kostnadsfritt, såväl entré som pedagogiskt material är utan kostnad.
Det finns möjlighet att äta medhavd lunch i anslutning till museet. I samma byggnad som museet finns även en restaurang. Kontakta oss på synskadades.museum@srf.nu om du vill boka in ett besök med din skolklass.
Möte i mörkret
Blir ni extra kreativa genom att ha möte där ni inte ser varandra? Går det att baka chokladbollar när man inte ser?
Hos oss har ni möjlighet att boka vårt konferensrum för upp till 8 personer för ett möte i mörker. Kontakta oss på synskadades.museum@srf.nu för bokning. Detta är ett samarbete med Blunda Events
Priser
- Skolor: Gratis
- Entré ordinarie öppettider: Gratis
- Grupper: Enligt överenskommelse, kontakta oss för prisuppgift.
- Konferensmöte: Enligt överenskommelse, kontakta oss för prisuppgift.
- Bokning: synskadades.museum@srf.nu
Adress
Sandsborgsvägen 52
120 24 Enskede
Föremålssamling
Museets samlingar speglar synskadades historia i Sverige huvudsakligen från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet fram till dagens situation med integrerad skolgång och breddat yrkesliv. Huvudområdet är synskadades villkor i samhället, utbildning, sociala förhållanden, yrkesliv, kultur och fritid.
Bildarkiv
Bildarkivet består huvudsakligen av bilder från De Blindas Förening/Synskadades Riksförbunds verksamheter och blindundervisningen på Kungliga Blindinstitutet och Tomteboda.
Kulturhistoriskt blindskriftsbibliotek
Biblioteket speglar bokutgivningen i Sverige när böcker började produceras med blindskrift. I samlingen finns exempel på representativa titlar med skriftsystem som latinskrift i relief, stachelskrift, Moons skrift, Fahlgrens skrift och Brailles punktskrift.
Relaterade arkiv
Förutom Synskadades Riksförbunds centralarkiv (från 1977) finns De Blindas Förenings arkiv (1889-1976/77). Dessutom ett antal små arkiv med koppling till synskadades historia.