Viktigt utvecklingsbistånd hotat – synskadade kan bli av med hjälp
Det svenska internationella biståndet till människor med funktionsnedsättningar förändras i snabb takt och ger inte organisationerna någon chans att ställa om. Risken är nu stor att viktig hjälp till synskadade försvinner.
Uppsökande verksamhet för att hitta synskadade barn som inte går i skolan. Rehabiliteringsinsatser riktade till vuxna synskadade. Läkarvård och solkräm på recept till personer med albinism. Listan på vad Synskadades Riksförbunds biståndsverksamhet i länder som Rwanda, Nicaragua och Tanzania har bidragit med kan göras lång.
Men nu är den hotad, på grund av nuvarande regeringens omläggning av biståndspolitiken.
– Enligt Världsbanken har en femtedel av världens fattigaste människor en funktionsnedsättning, samtidigt som bara 0,4 procent av Sveriges biståndsinsatser via Sida hade funktionsnedsättning som huvudfråga förra året. Och trots att regeringen har lovat att funktionshindrade ska prioriteras, finns det inte en enda rad om oss i deras nya civilsamhällesstrategi. Funktionshindrade, som är de mest utsatta i utvecklingsländerna, lämnas helt åt sitt eget öde av regeringen, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund SRF.
En del i regeringens omläggning av biståndspolitiken går ut på att svenska ideella organisationer som bedriver biståndsprojekt ska finansiera en större del av verksamheten själva, i stället för via statsbidrag. För att kunna lämna in en ansökan till Sida om att få fortsätta med funktionshindersbiståndet behöver dessutom den 15-procentiga egeninsatsen, den del förbunden bekostar själva, vara minst fem miljoner under en treårsperiod. Det skulle för Synskadades Riksförbunds del innebära nästan en tredubbling av kostnaderna.
– Målet har hela tiden varit att våra projektländer ska hitta en egen finansiering av våra verksamheter till år 2027, men med de här ändringarna kan projekten behöva avvecklas redan nästa år. Dessutom kan vi inte ge dem några klara besked eftersom avtalen bara har sagts upp muntligt och inte skriftligt, säger Eva Nilsson som är handläggare för det internationella utvecklingssamarbetet på SRF.
Synskadades Riksförbund har efterfrågat ett möte med före detta biståndsministern Johan Forsell för att framföra vår oro, men det har hittills inte hörsammats.
– Om denna förändring innebär att vi inte längre kan vara en aktör inom svenskt bistånd kommer många synskadade som vi stöttar att gå miste om en ärlig chans till utbildning och därmed egen försörjning. Det blir ett ekonomiskt problem, men framför allt ett mänskligt, säger Niklas Mattsson.
Förändringarna i korthet
- Tidigare har förmedlingen av pengar till det bistånd som bedrivs av civilsamhället skötts via den svenska biståndsmyndighetens Sidas strategiska partnerorganisationer, för SRF:s del MyRight. Nu ska de delas ut direkt via Sida.
- Fler organisationer ska kunna söka, biståndet ska konkurrensutsättas. De projekt som beviljas ska vara större i ekonomiska termer. Det nya systemet ska vara genomfört till den 1 januari 2025.
- Regeringen har meddelat att de kommer att sänka den totala biståndsramen från och med nästa år, från 56 till 53 miljarder årligen.