Synskadades Riksförbund ger juridisk hjälp till synskadade när kommuner drar in insatser. Under hösten har tre fall av stor symbolisk betydelse avgjorts.

  • Blinde Mathias Smok Palm i Vårgårda fick all sin ledsagningshjälp indragen för tre år sedan. Efter en rättslig process och stort medialt tryck svänger kommunen och han får 15 timmar ledsagning i månaden. Mathias är "väldigt glad" över beslutet, enligt ett uttalande i Alingsås tidning.
  • Dövblinda Evelina Lindberg i Piteå fick sitt personliga stöd, som kan taktilt teckenspråk, indraget för ett år sedan. I stället hänvisades hon till vanlig hemtjänst som hon inte kan kommunicera med. Fallet har lyfts regelbundet i både lokal och nationell media och efter ett år vände kommunen och gav henne rätt till fyra timmars kommunikationsstöd i veckan. Nyligen slog dessutom förvaltningsrätten i Luleå fast att hon ska ha rätt till insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Ärendet är återförvisat till kommunen.
  • Kammarrätten i Göteborg avgjorde nyligen ett fall där en blind, rullstolsburen man i Skåne ska beviljas ledsagning för promenader och annan utomhusvistelse, i strid med hans hemkommuns beslut. Även detta ärende har skickats tillbaka till kommunen.

– Besluten är naturligtvis positiva för de enskilda individerna och visar att det kan löna sig att kämpa och hävda sin rätt. Samtidigt måste vi komma ihåg att inte alla har resurser och förmåga att driva sina avslag i domstol och media, säger Anna Quarnström, förbundsjurist på Synskadades Riksförbund.

SRF:s ordförande Niklas Mattsson välkomnar också de ändrade besluten.

– Även om insatserna inte räcker visar fallen att juridisk hjälp och uppslutning kring synskadade gör skillnad, och att kommunerna inte måste lägga sig på lagens absoluta miniminivå, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.

Han tycker dock att det är viktigt att komma ihåg att processerna, trots positiva utfall, illustrerar ett genomgripande systemfel i Sverige.

– När vi har lagstiftning som i praktiken gör det möjligt för kommuner att tolka synskadades rätt till hjälp lite hur som helst, då behöver vi ändra lagen. Det kan inte vara ett lotteri vilken hjälp du får beroende på var du bor, säger Niklas Mattsson.

Synskadades Riksförbund arbetar för en ny lag som ska reglera synskadades rätt till ledsagning, då förändrad rättspraxis gör att många faller ur LSS. En riksdagsmajoritet står bakom det beslutet, visade en omröstning tidigare i år.

Regeringen har dock inte vidtagit några åtgärder, trots att Socialstyrelsen la fram förslaget om en ny lag i juni 2023. De hänvisar till att frågan bereds på ansvarigt departement.