Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.
Vi använder även kakor för besöksstatistik och marknadsföring. Det gör vi för att förbättra vår kommunikation, ge dig en bättre användarupplevelse och möjliggöra individanpassad marknadsföring. Du kan läsa mer om det här på Googles webbplats.
Du väljer själv vilka kakor du accepterar, utöver de nödvändiga. Du kan alltid ändra eller dra tillbaka ditt samtycke genom att klicka på ”Inställningar för kakor” längst ner på vår webbplats.
Inställningar för kakor
Du kan alltid ändra eller ta tillbaka ditt samtycke genom att klicka på ”Inställningar för kakor” längst ner på vår webbplats.
"Jag som jobbat och betalat skatt så länge kan nu bli bidragsberoende, det är förnedrande", säger synskadade Karl-Otto Rosenquist.
Två år sedan Trafikanalys utredning om färdtjänsten
För två år sedan väcktes ett hopp om färdtjänsten. Då presenterade regeringens expertmyndighet Trafikanalys en rapport med en rad förslag som skulle göra bedömningarna om vem som har rätt till färdtjänst mer rättvisa och rättssäkra.
Bland annat skulle hela sträckan, från dörr till dörr, tas i beaktande. Två år har gått, på dagen, och åtgärderna har uteblivit. På vissa håll i Sverige är det faktiskt värre än någonsin.
I Vejbystrand i Skåne är den synskadade programmeraren Karl-Otto Rosenquist orolig för att förlora sitt jobb efter sommaren när hans färdtjänst dras in.
– Det känns förnedrande att jag som jobbat och betalat skatt så länge nu kan bli bidragsberoende, säger han.
Det är inte bara i Skåne som synskadade blir av med färdtjänsten, problemet är landsomfattande.
– Visst kan många av oss med synskador använda kollektivtrafik, men att ta sig till bussen eller tåget då? Eller navigera byten? Det kan faktiskt uppstå riktigt farliga situationer när du inte ser, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.
Ta del av hela pressmeddelandet via den här länken.