Förbättringar för Voiceover på svenska

 • Många som använder Iphone med Voiceover har retat sig på buggen med felaktig uppläsning av tusental med decimaler. Den är nu fixad.
 • Om man använder en punktdisplay går det att få kortskrift för såväl inmatning som utmatning om liblouistabellen för svenska används. Rotorvalet punktskriftstabell kan behöva användas för att aktivera tabellen, men sedan går det smidigt att med tangentkommandon byta mellan olika sätt att visa och skriva punktskrift. Det går även att skriva med kortskrift för den som använder punktskrift på skärm. Svep med tre fingrar åt vänster eller höger för att byta mellan fullskrift och kortskrift.
 • För att växla inmatingsläge med en punktdisplay använder du kommandot mellanslag + g.

Andra förbättringar och nyheter

 • Om man vill starta en app och använder punktdisplay kan man först trycka enter, sedan skriva in appens namn och därefter trycka enter igen för att starta appen om man står på en hemskärm. Appen behöver inte finnas på hemskärmen man befinner sig på.
 • Det går nu att välja om man vill att rotorvalet automatiskt ställer om sig när det finns en åtgärdsmeny eller ett justerbart reglage. Det görs under rotorinställningarna.
 • Det går att välja om notiser på låsskärmen ska läsas upp när mobilen är i tyst läge med hjälp av skjutknappen (eller åtgärdsknappen på Iphone 15).
  Vissa pdf:er som under en tid inte gått att läsa, såsom SJ-biljetter och deklarationen, verkar återigen gå att läsa med VO.
 • Det går att göra inställningar för hur talsyntesens röst ska låta samt för hur långa pauser det ska vara mellan meningar. Under Voiceover-inställningar, tal, ställer man sig på den röst man vill ändra och drar sedan fingret uppåt. Därefter dubbeltrycker man.

Kända buggar

 • Om strömsparläget är påslaget verkar telefonen inte registrera när man läser på punktdisplay, för telefonen låses efter 30 sekunder.
 • Det finns rapporter om att det varit svårt att aktivera objekt med dubbelgester när objektet är ett åtgärdsobjekt, exempelvis verktygsfältet i Safari eller ett val i åtgärdsmenyn (”an actionable interface element”). I stället för att aktivera läses det objekt man trycker på när man dubbeltrycker.
 • En del användare har råkat ut för att talet har tystnat efter ett telefonsamtal. Enklaste sättet att komma runt detta är att snabbt aktivera och avaktivera Siri, då hoppar talsyntesen igång igen.

Så uppdaterar du

Uppdatera genom att gå till Inställningar, allmänt, programuppdatering. Välj iOS 17 långt ner på skärmen. Uppdateringar för iOS 16 kan också visas, men välj alltså iOS 17.

Har man inte bråttom med att uppdatera lär det som vanligt komma en IOS 17.01 med vissa buggfixar om ett par veckor.

Här lämnar du feedback

Lämna gärna en kommentar om vad du tycker om IOS 17! Har du feedback till Apple går det att skriva på svenska till accessibility@apple.com, samtidigt som du gör det får du också gärna skicka en kopia till digital@srf.nu.

Artiklar om tillgänglighetsnyheter och buggar på engelska

Nya tillgänglighetsbuggar och buggar som lösts på Applevis webbplats.

Tillgänglighetsnyheter i iOS 17 på Applevis webbplats (många av nyheterna finns tyvärr bara på engelska och är inte alls möjliga att använda om svenska valts som enhetens standardspråk