Arvsfondsprojektet Konsumenträtt för alla har undersökt hur personer med funktionsnedsättning upplever möjligheten att använda sin konsumenträtt. 19 procent av de svarande hade en synnedsättning och i enkätsvaren framgår att en funktionsnedsättning gör det extra svårt att få hjälp. Problemen har sin grund i att konsumenten har svårt att få tag i tillgänglig information, att hälften av Sveriges kommuner saknar kommunal konsumentvägledning samt att konsumentvägledare saknar de verktyg som krävs för att hjälpa gruppen.

När Konsumenträtt för alla undersökte hur konsumentvägledare upplever sin förmåga att hjälpa personer med funktionsnedsättning framgick att hälften saknar utbildning i bemötande och tillgänglighet.

– Många svarar att de kan erbjuda personligt samtal och en tillgänglig webbplats. En enda vägledare svarar att kommunen kan erbjuda videoformat med textning. Två kan erbjuda teckenspråkstolkning, säger Cecilia Backentorn som leder Arvsfondsprojektet Konsumenträtt för alla på Sveriges Konsumenter, i ett pressmeddelande.

För att förbättra situationen har Sveriges Konsumenter tillsammans med stiftelsen Funka påbörjat ett arbete med att ta fram tillgängligt material som kan användas av såväl konsumenter som konsumentvägledare. 

Här kan du som konsument nå det stöd som projektet har tagit fram (extern länk).