Ystadsbon Benny Rosdahl tillhör gruppen personer med dövblindhet på grund av sin kombinerade syn- och hörselnedsättning. Han tar sig mödosamt fram med rollator men beskriver ändå sig själv som en aktiv person. Varje vecka reser han till Malmö för att umgås med vänner på Fontänhuset, en social verksamhet för personer med psykisk ohälsa. Härifrån tar Benny Rosdahl alltid färdtjänsten hem. Anledningen är att han inte ser vilken buss eller tåg som kommer, och har mycket svårt att ta sig ombord eftersom han inte kan lyfta rollatorn själv.

Besvären har varit tillräckliga för att i flera år beviljas färdtjänst men nu har Skånetrafiken tänkt om. I det nya beslutet har handläggaren tagit fasta på att Benny regelbundet åker buss med sitt serviceresekort hemma i Ystad. Bedömningen blir att han ”inte har väsentliga svårigheter att resa med allmänna kommunikationsmedel”. Handläggaren konstaterar också att Benny själv klarar av att gå till sin närmaste mataffär – 550 meter enligt handläggarens egen uträkning. 

Bennys förvaltare sedan 2014, som vill vara anonym, är förfärad. Han överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gick på Skånetrafikens linje.

– Jag kan verkligen gå i god för att Benny inte har blivit fysiskt starkare eller har bättre syn nu än vid tidigare bedömningar. Så ja, jag anser att det här beslutet är uppåt väggarna, säger han till Ystads Allehanda.

Fallet har skapat starka reaktioner hos såväl Förbundet Sveriges Dövblinda, FSBD, som hos politiker på region- och riksnivå. Skånetrafiken själva hänvisar till rättspraxis och en skärpt lag. Dalal Ali, områdeschef på färdtjänst på Skånetrafiken, pekar också på likställighetsprincipen – någonting som får SRF:s jurist Anna Quarnström att reagera. 

Hon menar att Skånetrafiken äger beslutet och har makten att göra någonting åt det. Det är enligt henne allmänt känt att det finns problem med tillämpningen av lagen, som antogs 1997, men att Skånetrafiken har två val: antingen att upprätthålla lagen i dess brister och kasta synskadade medborgare under bussen med den, eller i avvaktan på ny lag se till att det fungerar för personer som behöver färdtjänst.

Riksdagsledamoten Adrian Magnusson (S) delar Anna Quarnströms bild om att Skånetrafikens tolkning är hårdare än på andra platser i landet. Han vill få upp frågan om färdtjänstproblematiken på regeringens bord och har skrivit en interpellation till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD). 

– Jag vill veta om han som statsråd har vidtagit några åtgärder för att tillförsäkra att människor med behov av färdtjänst också får det, och vilka de åtgärderna i så fall är, säger Adrian Magnusson till Ystads Allehanda. 

Även Birte Sandberg (C) kräver krafttag i regionpolitiken för att komma till rätta med problemen inom färdtjänsten. Centerpartiet lyfte frågan kring färdtjänst för synskadade i regionfullmäktige 2024 men när ingenting hände på ett helt år, har de nu lämnat in en interpellation till kollektivtrafiknämndens ordförande. Mycket tyder på att Skåne är sämst i landet när det kommer till hanteringen av färdtjänsttillstånd, menar Birte Sandberg. Hon pekar på att Skånetrafikens handläggare använder statistik från serviceresekortet, som följer med färdtjänsttillståndet, för att neka beslut om färdtjänst. Detta utan att ta hänsyn till huruvida personen rest själv eller i sällskap av exempelvis ledsagare.

– Om vi vill ha ett inkluderande samhälle är det obegripligt för mig hur färdtjänsten kan få hanteras som den görs idag. Syftet med lagen är att möjliggöra för människor, inte omöjliggöra, säger Birte Sandberg till Ystads Allehanda.

Prenumeranter kan läsa mer här (extern länk).