
Oro bland synskadade i händelse av kris
Personer med funktionsnedsättning känner oro för att missa viktig information eller bli övergiven i händelse av kris eller krig. Det visar en ny rapport om kommunal krisberedskap för personer med funktionsnedsättning.
Vad är viktigt för funktionshinderorganisationerna i händelse av kris eller krig? Och hur säkerställer kommuner att personer med funktionsnedsättning får den hjälp och det stöd de behöver vid en sådan situation? Det har MFD, Myndigheten för delaktighet, kartlagt i en ny rapport.
I intervjuer med organisationerna, där Synskadades Riksförbund ingår, framgår att många känner oro för att missa viktig information eller att bli övergiven. I händelse av kris eller krig behöver alla medborgare nås av relevant information så snabbt som möjligt. Samtalsgruppen identifierade några viktiga punkter för att även personer med funktionsnedsättning ska kunna ta del av informationen. Sammanfattningsvis måste kommunikationen vara tillgänglig och begriplig, menar de, och informationen behöver utformas så att alla kan förstå den vare sig det handlar om bildstöd, filmer eller lättläst material. Det är också viktigt att kommunerna följer och tillämpar den senaste teknikutvecklingen.
Rapporten visar samtidigt att kommunernas krisberedskap brister när det kommer till att ta hänsyn till de behov som personer med funktionsnedsättningar har. De flesta kommuner saknar rutiner eller arbetssätt för att säkerställa detta. "Resultatet är nedslående och kräver åtgärder” skriver MFD i sin rapport. De hoppas att lägesbeskrivningen ska synliggöra de stora behov av utveckling som finns kring frågor om krisberedskap och funktionsnedsättning.
Fotnot: Rapporten baseras på intervjuer med kommunrepresentanter och funktionshinderorganisationer samt enkätsvar från kommuner och personer med funktionsnedsättning.