– Egentligen är det sjukt svårt för mig, men övning ger färdighet. 

Det säger Janne Thorin från Karlstad om att orientera som gravt synskadad till Nya Wermland Tidning, där han intervjuas. Janne Thorin fick under sina tonår en ovanlig ögonsjukdom vid namn Lebers syndrom, och det mesta av hans syn försvann från en dag till en annan. Men han har ändå fortsatt att utmana sig själv och testa nya saker. Det var genom det av arvsfonden finansierade projektet Vägvisaren som han kom i kontakt med orientering förra året. 

När han deltog i orienteringstävlingen O-Ringen så hade han hjälp av en ledsagare, som bara ryckte in vid allt för knöligt underlag eller vid sträckor rakt genom skogen i obanad terräng. Det finns taktila kartor, men Janne klarar sig med en förstorad.

Eftersom Janne Thorin aldrig tackat nej till utmaningar har han nu som mål att lära fler med funktionsnedsättningar att orientera. Han är anställd av föreningen Progress Motion och Friskvård.

– Vi vänder oss till intellektuellt funktionsnedsatta och är runt 70 medlemmar. Tidigare fanns det inte så mycket att göra för den här målgruppen. Tanken är nu att vi ska ha orientering ett par gånger i månaden under säsongen, berättar han. 

Janne Thorins entusiasm inför både att själv orientera och att lära andra bottnar till stor del i gemenskapen i idrotten. 

– Det är en härlig sport, som bonus får man komma ut i naturen, höra fåglarnas kvitter och vindens sus. Det vill jag att fler ska få vara med om.