Slopa krånglet kring arbetshjälpmedel och öka jobbchanserna för synskadade
På Synskadades Riksförbunds kongress i Göteborg i oktober antog kongressen detta öppna brev till Sveriges arbetsmarknadsminister Mats Persson, i syfte att förbättra tillgången till arbetshjälpmedel. Nedan kan du läsa brevet, som är skickat till ministern, i sin helhet.
Vi vänder oss till dig som högsta ansvarige för arbetsmarknadspolitiken med ambitionen att få till stånd en bättre ordning i fråga om arbetshjälpmedel. Det är en av de viktigaste arbetsfrämjande åtgärderna för oss med synnedsättning. Vi menar att vi har ett gemensamt intresse i att förenkla och effektivisera processen.
Ansvaret för arbetshjälpmedel delas som bekant mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Två parallella myndigheter gör alltså liknande saker, fast på olika sätt och utifrån varsin lagstiftning. Det ger varken effektivitet eller samordning och skapar onödigt krångel för den som behöver stödet. SRF anser därför att all handläggning borde skötas av en myndighet och att fullt fokus ska läggas på att främja arbete och egen försörjning.
Efter kontakt med Försäkringskassans företrädare är vår bild att myndigheten inte har den kompetens på området som behövs. Det gäller såväl kunskapen om hur hjälpmedelsutbudet ser ut, hur hjälpmedlen används i en praktisk arbetssituation och hur andra anpassningar kan underlätta på en arbetsplats.
Ett annat problem är att Försäkringskassan hanterar bidrag till arbetshjälpmedel som en förmån, något den enskilde ska bevisa sig ha rätt till. Det ses således inte i första hand som ett stöd för att främja möjligheterna till arbete och är en konsekvens av den lagstiftning som styr Försäkringskassan.
Arbetsförmedlingen behöver å sin sida korta tiderna för utredning och handläggning väsentligt. Men i grunden har myndigheten ett uttalat arbetsfrämjande uppdrag. I det ligger att ha aktuell kunskap om lämpliga arbetshjälpmedel och att ha kompetens om andra arbetsplatsanpassningar som kan behövas för den enskilde.
Frågor som rör arbetshjälpmedel hör naturligt hemma i den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Sammantaget talar det för att all sådan handläggning ska flyttas till Arbetsförmedlingen. Det var också slutsatsen i Funkautredningen (SOU 2012:92), som kom för mer än tio år sedan. Men sedan dess har vi inte sett några politiska initiativ för att reformera hjälpmedelshanteringen. Det är hög tid att ändra på det.
Ytterst är det här en fråga som kräver politisk handling. SRF bjuder därför in dig till en diskussion för att skapa samsyn kring hur hanteringen av arbetshjälpmedel kan förnyas. Hur kan våra gemensamma resurser användas på bästa sätt och bidra till fler i arbete?
Antaget vid Synskadades Riksförbunds kongress i Göteborg den 17 till 20 oktober 2024.