Länsstyrelsen besökte nyligen Synskadades Riksförbund i Östersund för att prata beredskap ur ett nytt perspektiv. De ville ta reda på vilka behov synskadade personer har under en samhällsstörning, och fick träffa flera medlemmar ur föreningen för att diskutera saken, skriver de på sin hemsida.

Ylva Hellström, ordförande i SRF Östersund, poängterade att synskadade ofta hittar bra hemma hos sig själva. Om de däremot befinner sig på en okänd plats under en plötslig samhällsstörning innebär det stora svårigheter att utföra även enkla saker, menar hon. Länsstyrelsen kunde konstatera att många efterfrågar bättre information i offentliga miljöer och skyddsrum.

Även skåningar fick en speciell genomgång i krisberedskap. Civilförsvarsförbundet har på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utbildat sammanlagt 15 instruktörer. Deras uppgift är att informera och ge konkreta tips om vad man som synskadad bör tänka på vid en kris samt att bevaka kommunens krisplanering.

I ett inslag i P4 Malmöhus lyfter Mikael Haraldsson, synskadad instruktör i Skåne, att en samhällskris kan leda till att ledsagning och färdtjänst inte fungerar som det brukar. Det kan därför vara en bra idé att prata med sina grannar och andra i sin omgivning om att man kan behöva extra stöd vid en kris, menar han. Mikael Haraldsson tycker också att samhället måste bli bättre på mycket, som att underlätta för synskadade personer att hitta skyddsrum eller platser där kommunen delar ut vatten vid en katastrof.

Lyssna på hela inslaget i Sveriges Radio P4 (extern länk)

Läs Lässtyrelsens artikel (extern länk)