Nyheter i iOS 18
Årets stora uppgradering för Iphone och Ipad har precis kommit. Här har vi sammanställt sådant som främst rör dig som använder VoiceOver, alltså tal och punktskrift.
Vad som är nytt i största allmänhet går att se exempelvis på Apples webbplats eller i appen Tips.
När det gäller förbättringar för den som använder förstoring har vi haft begränsade möjligheter att testa detta. Dock ska den som vill ha större text medan man skriver kunna få det genom en inställning under Hjälpmedel > Tangentbord och skrift. Det ska också finnas ett speciellt läsläge i appen förstorare. Vi hoppas kunna återkomma med mer information inom kort.
Innehåll
Kan jag uppdatera?
Bör jag uppdatera?
Hur du ser nyheter om VoiceOver
Igenkänning i realtid
Guide för nybörjare
Röster
Ljudduckning
Fördröjning innan markering
Slå av och på uppdateringar av livematerial
För dig som gillar punktskrift på skärm
För dig som använder punktdisplay
Vidare läsning och lyssning
Synpunkter och frågor
Kan jag uppdatera?
Om du använder iOS 17 eller skulle kunna göra det kan du uppdatera. Alla enheter från Iphone XR och XS och senare stöds. Stöds gör även Iphone SE, andra och tredje generationen.
När det gäller Ipad, som vi inte närmare fokuserar på här skriver sajten Macworld.se följande:
”Ipad OS 18 slutar stödja modeller med A10X Fusion och är kompatibelt med Ipad Pro från 2018 och senare, Ipad Air från 2019 och senare, Ipad mini från 2019 och senare samt Ipad från 2020 och senare.”
Bör jag uppdatera?
Känner du dig osäker på att uppdatera kan du vänta någon månad tills iOS 18.1 kommer, men när vi har testat med beta-versioner har ingenting väsentligt påverkats och VoiceOver har varit stabilt. Det har fungerat bättre än de flesta andra år.
Det går att välja mellan att uppdatera till iOS 18 och att istället uppdatera till iOS 17.7 som är en säkerhetsuppdatering. Vill du uppdatera till iOS 18 går du till Inställningar > Allmänt > programuppdatering och trycker på ”Uppgradera till iOS 18” allra längst ner på skärmen. Tryck med fyra fingrar långt ner så kommer du dit.
Hur du ser nyheter om VoiceOver
En av de största nyheterna är kanske att det nu enkelt går att se vad som är nytt och, som det verkar, även att få en push-notis om nya funktioner och förbättringar.
När du har installerat nya iOS och öppnar Inställningar > Hjälpmedel får du frågan om du vill ha notiser från Hjälpmedel. Svara ja och du får en notis om att det finns nyheter om VoiceOver.
Långt upp i VoiceOver-inställningarna som du hittar under Inställningar > Hjälpmedel > VoiceOver, finns en länk för att se en kort lista över nyheter. I den version av VoiceOver som finns i skrivande stund har ibland fokus tappats om man scrollat i listan med de olika nyheterna så att man fått börja om igen. Liknande problem har inte märkts någon annanstans, utan det verkar bara vara just här.
Igenkänning i realtid
Detta är en funktion som funnits i appen Förstorare på pro-modeller av Iphone för andra språk än svenska. Nu fungerar det även på svenska och delvis också på äldre telefoner. Precis som med Seeing AI kan du snabbt läsa text på förpackningar, dörrar etcetera. Det går också att få beskrivningar av objekt. Till exempel gick det att se att jag höll kameran över min induktionsspis eller min bärbara dator. Det går att aktivera olika funktioner, såsom textuppläsning och scenarier. Scenarier betyder att objekt som kameran fångar i realtid beskrivs. Protelefoner som har en sensor som kan mäta avstånd till objekt kan också känna igen om man närmar sig en dörr och uppskatta avståndet till dörren, dörrdetektering.
Det finns två sätt att aktivera detta, antingen genom ett rotorval eller genom att trycka tre gånger med fyra fingrar. Tycker du att gesten är svår kan du välja en annan under Kommandon > Gester i VoiceOver-inställningarna.
Vill du hellre använda rotorn kan du behöva lägga till valet i rotor > rotorobjekt.
Den här funktionen kan startas när som helst. Du behöver alltså inte öppna någon speciell app.
All data som används för detta bearbetas på den egna telefonen och sprids inte i något moln.
Guide för nybörjare
Det finns nu en guide, träningsläge, för nybörjare. Träningsläget går att komma åt i VoiceOver-inställningar > VoiceOver-träning. Här finns lektioner gällande grunderna i VoiceOver. Grundläggande gester och vad de är till för beskrivs. Man tränar på gesterna på själva telefonen. När man lyckats med en gest går man vidare till nästa moment. Det går att avbryta träningen och att återvända dit man var. Detta ska inte förväxlas med VoiceOver-övning, där man på egen hand kan öva och testa olika gester, punktskriftskommandon och tangentbordstryckningar.
Röster
Du kan nu lägga till hur många röster du vill, även flera röster för språket du normalt använder. Det går också att döpa om rösterna. Du kan till och med installera en röst flera gånger och göra olika inställningar för till exempel uppläsningshastighet, volym och tonhöjd. Det finns också en equalizer-funktion som kan vara särskilt användbar om du har en hörselnedsättning.
Du väljer röster genom det nya rotorvalet Röster som ersätter rotorvalet Språk.
Ljudduckning
Ljudduckning innebär att annat ljud, såsom musik, sänks när VoiceOver talar. Det går nu att bestämma om ljudduckningen ska vara av, alltid vara på eller endast vara på när löpande text läses och inte när man navigerar på skärmen. Den som vill kan också ställa in så att musik hörs högre än VoiceOver-talet. Inställningarna görs under Ljud > Ljudduckning i VoiceOver-inställningarna.
Fördröjning innan markering
Ibland kan man vidröra skärmen av misstag. Det går nu att ställa in så att du behöver hålla på ett objekt en kort stund för att det ska läsas upp av talsyntesen och gå att aktivera. Detta gäller inte när du sveper åt häger till nästa objekt eller åt vänster till föregående objekt utan bara om du letar runt på skärmen eller lägger fingret på ett objekt. Standard är ingen fördröjning, alltså noll sekunder, men det går att ställa in så att man måste hålla hela två sekunder. Fördröjningen ökas med 0,05 sekunder i taget. Det går också att mata in ett eget värde med tangentbordet.
Slå av och på uppdateringar av livematerial
Ibland kan du se att någon exempelvis skriver i en chatt utan att behöva göra någonting. Detta är för det mesta bra. Problemet är snarare det motsatta, att det inte går att se fastän man skulle vilja, men ibland kan det användas felaktigt så att det blir jobbigt. Då kan du stänga av detta. Det gör du antingen genom ett rotorval som du lägger till i rotorinställningarna eller genom att du går in i VoiceOvers snabbinställningar som du kommer åt genom att trycka standardgesten fyra gånger med två fingrar.
För dig som gillar punktskrift på skärm
Punktskrift på skärm eller Braille Screen Input (BSI), innebär att du kan skriva med punktskrift direkt på hela skärmen istället för att använda det vanliga tangentbordet. Om du går in under VoiceOver-inställningarna > Punktskrift > punktskrift på skärm > Läs mer så finns det information om hur punktskrift på skärm fungerar.
Om du använder punktskrift på skärm kan du fortsätta att göra precis som tidigare (med ett undantag som gäller hur du växlar mellan fullskrift och kortskrift), men det finns flera mycket intressanta nyheter.
Tänk på att välja punktskriftstabellen Svenska Liblouis för att få ut så mycket som möjligt av punktskriftsinmatningen på svenska. Du lägger till den under VoiceOver-inställningar > Punktskrift > Punktskriftstabeller > Lägg till. Numera utgör fullskrift en tabell och kortskrift en annan. När du lagt till tabellen eller tabellerna om du både vill ha fullskrift och förkortat behöver du välja den i listan över tillagda punktskriftstabeller som visas.
Du växlar numera mellan olika punktskriftstabeller, till exempel fullskrift och kortskrift, genom att svepa uppåt med två fingrar.
Istället för att aktivera punktskrift på skärm med rotorn kan du nu göra en gest när du behöver aktivera punktskrift på skärm. Du trycker två gånger samtidigt med ett finger i vardera ända av skärmen, som om du skulle skrivit ett c, ett å, ett bindestreck eller ett snedstreck. Du kan med andra ord ta bort punktskrift på skärm från rotorvalen för att få färre val att bläddra mellan när du använder rotorn. Känns gesten svår att använda kan du skapa en egen gest under VoiceOver-inställningar > Kommandon > Gester.
Om du inte får gesterna att fungera kan alternativet att starta punktskrift på skärm med en gest vara avstängt. Du slår på och av detta långt upp i inställningarna för punktskrift på skärm.
Du kan ställa in så att punktskrift på skärm alltid väljs så fort du kommer till ett textfält. Om du kommer till ett textfält där punktskrift på skärm inte fungerar, såsom för bank-id eller Swish. Du gör då tillbaka-gesten eller så drar du två fingrar i motsatt riktning, exempelvis särar pekfingret och långfingret. Då visas det vanliga tangentbordet istället.
Det har sedan länge gått att öppna appar genom att skriva appens namn om du varit på hemskärmen. Nu kan du på samma sätt söka efter ord inne i appar med undantag av webbsidor. Låt oss säga att du öppnar listan över kanaler i Sveriges Radio Play-appen och vill lyssna på P4, så kan du skriva P4 och sedan svepa med två fingrar åt höger, som när du gör en ny rad. Du kommer då till P4 och kan sedan aktivera objektet (mer om aktivering nedan). Det som är lite synd är att det endast går att söka efter ord som är synliga på skärmen och det kan vara lite svårt att veta exakt vad som syns.
Det finns nu två lägen för punktskrift, själva inmatningsläget som är det som hitintills har funnits och någonting helt nytt, kommandoläget. Kommandoläget innebär att du kan styra i princip hela telefonen med hjälp av punktskriftskommandon istället för med svep- och pekgester som vi hitintills har varit vana vid. Kommandona är desamma som för punktdisplayer där ett kommando utförs tillsammans med mellanslag. Här gör du kommandona utan mellanslaget. Några exempel: Tryck punkt 1 för föregående objekt och punkt 4 för nästa objekt. Tryck punkterna 3 och 6 för att aktivera objektet du står på. Tryck c för att kopiera och v för att klistra in. Om du trycker k startar du ett hjälp-läge. Det kan vara ett bra sätt att lära sig de olika kommandona. Du växlar mellan kommandoläge och inmatningsläge genom att svepa med tre fingrar åt vänster eller åt höger, vilket du vill. Dessa gester var tidigare kommandona för att skifta mellan fullskrift och kortskrift.
Vanliga punktskriftskommandon för VoiceOver (Extern webbplats)
För dig som använder punktdisplay
- Du kan nu få en fast markör istället för en blinkande markör. Detta ställs inte in under VoiceOver-inställningarna. Istället finns inställningen under Inställningar > Hjälpmedel > Rörelse. Allra längst ner hittar du ”Föredra pekare som inte blinkar”. Det kan därför vara klokt att t4rycka med fyra fingrar längst ner på skärmen eller att använda kommandet punkt 4,5,6 och sedan gå ett objekt åt vänster (föregående objekt) för att snabbt slå på inställningen. Detta påverkar även hur markören/pekaren visas visuellt på den vanliga skärmen.
- Du kan nu söka efter en text som är synlig på skärmen genom att trycka enter (punkt 8), skriva in texten och sedan enter igen. Det fungerar likadant som det gör att söka med punktskrift på skärm.
Vidare läsning och lyssning
På webbplatsen applevis.com delar synskadade världen över med sig av erfarenheter om Appleprodukter. Här finns mycket om nya iOS 18 och nylanserade telefoner. Tänk på att Apple Intelligence som säkert kommer diskuteras ganska mycket framöver inte finns i EU.
Poddcasten Living Blindfully har en fyllig genomgång av hjälpmedelsnyheter i iOS 18. Den här genomgången bygger delvis på den.
Synpunkter och frågor
Har du synpunkter på den här artikeln? Har du hittat ytterligare nyheter som du vill andra ska få del av eller har du hittat en bugg? Skriv till digital@srf.nu.
Skriv också gärna både till oss och till Apples tillgänglighetsteam när du hittar någonting som inte fungerar som förväntat. Du kan mejla på svenska till adressen accessibility@apple.com.