Funkofobi är en samlingsbeteckning för exempelvis fördomar om, särbehandling av och utestängande av personer med funktionsnedsättning. Under höstens fem avsnitt av Synvillan på 52:an pratas det brett om ämnet inom flera olika områden, såsom arbetsmarknad, relationer och utbildning, vilket är temat i avsnitt två.

– Det är rätt vanligt att man (idrottslärare reds. anm.) sätter en elev med synnedsättning på en träningscykel och tycker att den kan få sitta där i en timme medan resten av eleverna spelar fotboll eller basket, istället för att göra en inkluderande undervisning för alla, säger Linus Johansson, en av de drivande krafterna bakom podden.

När han skulle söka gymnasium och ännu inte hade bestämt sig för vilken inriktning han skulle ta tittade han på gymnasielinjer inom hotell och turism. Det är en av gångerna i livet då han har mött funkofobi. Han åkte till en skola för att träffa rektorn och studievägledaren.

– De sa: Ja, du får gärna söka, men samtidigt målade de upp en bransch med väldigt många problem. Det kändes som att de tyckte att det skulle bli svårt att ha mig där och jag kände att här borde jag nog inte vara, säger Linus Johansson i podden.

Två avsnitt av podcasten Synvillan på 52:an är redan ute och finns att nå via Apple Podcasts, Spotify eller där poddar finns.