– Vi är glada över beskedet från förvaltningsrätten, att Kristoffer får behålla sin färdtjänst tills vidare. Det är helt orimligt och en samhällsekonomisk förlust att någon ska riskera att förlora sitt jobb för att han inte kan ta sig dit, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.

Kristoffer jobbar som kock och har ungefär 20 procent syn på ena ögat, och är helt blind på det andra. Under tiden som Kristoffer har väntat på besked om överklagandet har han fått ha kvar sitt färdtjänsttillstånd.

– Att som gravt synskadad ha tillgång till färdtjänst handlar såklart om mer än att kunna jobba. Det påverkar också möjligheten att kunna ta sig fram på ett sätt som de som ser tar för given. Hälsa på vänner, handla, åka till läkaren eller frisören. Det är inte bara att hoppa på bussen, eller sätta sig på cykeln eller i bilen när du inte kan se, säger Niklas Mattsson.

Att Hudiksvalls kommun kunde neka Kristoffer Kjellssons färdtjänst från första början beror på hål i lagstiftningen om färdtjänsten, vilket adresserades för ett drygt år sedan när myndigheten Trafikanalys presenterade en utredning på temat. Den var sprungen ur ett regeringsuppdrag, och tydlig i sina slutsatser. Lagen om färdtjänst fungerar inte som det var tänkt, och ändringar behövs. Orienteringssvårigheter måste vägas in i besluten, och ett dörr till dörr-perspektiv vara grundläggande i tillståndsbedömningarna. Det vill säga att hela sträckan hemifrån räknas in.

– Men det är över ett år sedan den kom och ingenting har hänt. Kommer det här bli ännu en utredning som förpassas till skrivbordslådan, när den kunde gjort livet bättre för oss med synskador? Så länge ingenting görs kringskärs friheten för synskadade som inte får den färdtjänst som de skulle behöva, säger Niklas Mattsson.

Nu hoppas Niklas Mattsson och Synskadades Riksförbunds jurist Anna Quarnström, som bistått Kristoffer i ärendet, att inte kommunen överklagar domen.

– Saken är inte rättsligt utagerad, kommunen kan fortfarande välja att överklaga till kammarrätten. Det vore cyniskt och emot sunt förnuft för en kommun att i detta läge agera vidare. Men vi ser allt fler tillståndsgivare som inte värdesätter liv framför möjligheten att undandra rätt. Vilket även är skäl för att regeringen borde agerat för länge sedan, säger Anna Quarnström.

Kontakt