Text: Isabelle Ulfsdotter

Fredagen den 3 maj 2024 ägde Svenska Parasportgalan rum för åttonde året i rad. Det var en majkväll med försmak av sommarvärme och Åby Arena i Mölndal fylldes av förväntan och feststämning.

Herrlandslaget i goalball var nominerade till årets lag, dessutom var förbundskapten Magnus Wislander nominerad till årets ledare, Alexander Smedberg till årets nykomling och Fatmir Seremeti till årets förebild. Det såg alltså ut att bli storslam för goalball-killarna.

Den livesända prisutdelningen leddes av Kristin Björfeldt och Per Skoglund. Kristin, som själv är verksam inom flera olika paraidrotter, skötte värdskapet lugnt och professionellt trots att hon inte gjort något liknande tidigare.

Skidåkaren och skidskytten Zebastian Modin tog hem priset i kategorin årets manliga idrottare, en titel han förärades med även 2023.

Zebastian är flerfaldig guldmedaljör i längdskidor och har rönt stor framgång såväl i paralympiska spel som i andra mästerskap. På hemmaplan i Östersund, under VM 2023, tog han sina första medaljer i skidskytte. Han säger att kvällens utmärkelse betyder mycket.

– Det visar på att jag förhoppningsvis gjort något bra och det gör mig glad att folk verkar tycka det, säger han.

Det är viljan att utvecklas som skidåkare och drivet att göra goda resultat som håller motivationen uppe. Under den senaste säsongen har Zebastian kämpat med en del skadeproblem, huvudfokus har därför legat på rehabträning.

– Jag har haft ett lite lugnare år och tävlat något mindre. Nu är jag helt bra men det gäller ju att det fortsätter vara så, säger han.

Nu är siktet inställt på Paralympics 2026 i Italien.

Priset för årets förebild gick till Fatmir Seremeti, landslagsspelare i goalball och aktiv som influencer i sociala medier. Det var en glad och stolt Fatmir som tog emot utmärkelsen.

– Det här är ett av de finaste priser jag fått. Självklart är det häftigt att bli världsmästare och ta medaljer, men att bli erkänd som förebild är en magisk känsla, säger han.

Jerringfondens Parasportpris gick till IK Eskilstuna Gymnasterna, gruppen ”Alla Kan Gympa”. En av gruppens representanter på plats var tioårige Mohammed Nour Mahameed som har en synnedsättning. Mohammed beskrivs av sina ledare som ett busfrö och en glädjespridare, något som märktes när han fick komma upp på scenen för att ta emot priset. Trots det festliga i att vara pristagare var det roligast att testa den spännande mikrofonen.

Zebastian i Synpodden

Synskadades Riksförbund var på plats under VM i början av 2023. Då intervjuade vi Zebastian, bland annat till Synpodden. Länk till avsnittet här.