Den tredje december = internationella funktionshinderdagen
På tisdag nästa vecka infaller internationella funktionshinderdagen, som instiftades av FN för att uppmärksamma funktionshindrades rättigheter. Synskadades Riksförbund bjuder i samband med detta in socialtjänstministern för att prova på livet som synskadad.
Förra veckan rapporterade bland andra Expressen om att Nicolina Pernheim, som i somras tog brons i judo vid Paralympics, inte längre kommer att få ledsagningshjälp genom sin hemkommun Göteborg. Det betyder att hon kommer att behöva avsluta sin idrottskarriär, för utan ledsagning blir det svårt att få ihop livet.
– Nicolina är tyvärr långt ifrån ensam om att få ett sådant här livsomvälvande, negativt besked. Det är såklart en tragedi när en duktig idrottare tvingas avsluta en lovande karriär, och för barn och unga inom parasport som har henne som förebild. Men det är en lika stor tragedi för alla andra synskadade som isoleras och utestängs från samhället i brist på ledsagning, säger Niklas Mattsson, ordförande i Synskadades Riksförbund, SRF.
Tidigare var ledsagning genom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ett vanligt sätt för personer med allvarliga synnedsättningar att få hjälp att till exempel gå och handla, gå till läkaren, idrotta, fika med en vän eller komma ut i naturen. Men mellan 2010 och 2023 minskade antalet personer som anses tillhöra personkrets tre i lagen, vilket synskadade gör, och som erhöll ledsagarservice med 72 procent. I en utredning från i juni 2023 föreslår Socialstyrelsen att ledsagning för synskadade ska regleras i en egen lag för att undvika ojämlika bedömningar.
– Men i ett och ett halvt år har nu vi synskadade väntat på att ansvariga politiker ska ta steg för en ny lag om ledsagning, lika länge har vi fått svaret att frågan bereds på ansvarigt departement. Eftersom det inte verkar speciellt angeläget för regeringen att komma framåt i den här frågan får vi anta att de inte tycker att vi behöver någon hjälp, säger Niklas Mattsson.
Synskadades Riksförbund har därför skickat bjudit in ansvarig minister Camilla Waltersson Grönvall till SRF för att prova på livet som synskadad.
– Då kan hon iförd ögonbindel och utan ledsagare få prova på att utföra ett antal moment, som vi synskadade nu för tiden förväntas klara. Vi tänker oss att hon kanske kan gå och handla, ta en promenad runt kvarteret och försöka hitta till närmaste kollektivtrafik. Vi tror att det kan bli riktigt intressant för henne, säger Niklas Mattsson.
SRF har föreslagit just funktionshinderdagen den 3 december som ett bra datum, men är öppna för att ta det när det passar Camilla Watersson Grönvalls kalender.
– Nu ser vi fram emot ett positivt svar från socialtjänstministern, säger Niklas Mattsson.
Kontakt
Niklas Mattson, förbundsordförande SRF
niklas.mattsson@srf.nu, 070-318 36 90