Texten i sin helhet:
"Vill du gå på konsert? Ta på dig blöja”

Blinda och synskadade nekas idag hjälp med ledsagning från samhället med bisarra motiveringar. Det finns en riksdagsmajoritet för att en ny lag om ledsagning för oss ska utredas. Nu måste regeringen agera, skriver Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.

En medlem som ansökte om ledsagning för att kunna gå till gymmet, uppmanades att träna på träningscykel hemma i vardagsrummet i stället. En annan som ville gå på en konsert, men var rädd för att bland annat inte hitta till toaletterna i lokalen utan ledsagare, fick frågan om inte blöja kan vara ett alternativ?

Här har vi hamnat i den urholkade välfärdens Sverige. En person utan inkontinensproblem men som saknar ledsyn – uppmanas att börja använda vuxenblöja. För någon ledsagningshjälp får man inte längre.

Det kan som seende vara svårt att förstå varför kommunernas ledsagningshjälp är så viktig för oss med svåra synskador. Många har sett oss röra oss ute med vit käpp eller ledarhund. Men för att kunna röra oss självständigt behöver vi känna till och ha tränat in sträckan sedan tidigare. I nya miljöer kan det vara förenat med livsfara om ett trafikljus är trasigt, en busshållplats har flyttats eller i gatumiljöer där ledstråk och övergångsställen saknas.

Tidigare var ledsagning för synskadade med stöd av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ett vanligt sätt att få hjälp att till exempel gå och handla, gå till läkaren, frisören, fika med en vän eller komma ut i naturen. Men mellan år 2010 och 2023 minskade antalet personer som anses tillhöra personkrets tre i lagen, vilket synskadade gör, och som erhöll ledsagarservice med 72 procent. Detta utan några lagändringar eller förändrade behov hos synskadade. Anledningen är en förändrad rättspraxis, förmodligen för att kommunerna har besparingskrav.

Numera får en del av oss synskadade ledsagning via Socialtjänstlagen, SoL, ett mer nödbetonat bistånd med stora begränsningar. De flesta kommuner tar dessutom ut avgifter för insatsen, på vissa håll flera hundra kronor i timmen. Vem har råd att betala 400 kronor för att gå en promenad? Många synskadade blir isolerade hemma eller beroende av anhörigas goda vilja för ett grundläggande mänskligt behov – att kunna lämna sitt eget hem ibland.

Vi som förbund har länge larmat om detta utan gehör hos politikerna, men i juni hände något. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i riksdagens socialutskott la nästan identiska förslag i sina motioner, nämligen att regeringen ska utreda en särskild lag om kostnadsfri ledsagning för synskadade och blinda. En majoritet fanns därmed i riksdagen vilket resulterade i ett tillkännagivande till regeringen: en ny lag ska utredas.

För oss i synskaderörelsen var detta en viktig milstolpe. I över ett år har vi försökt förmå regeringen att göra verklighet av Socialstyrelsens rekommendation att den för synskadade viktiga rätten till ledsagning ska regleras i en egen lag. Våra rättigheter behöver bli tydliga.

Att tillsätta en utredning i syfte att mejsla fram hur dragen i hur en sådan lag skulle kunna se ut kostar inte regeringen någonting. Regeringens expertmyndighet håller med, och det kan inte rimligtvis behövas mer tid till beredning.

Med den samlade svenska synskaderörelsen bakom mig uppmanar jag regeringen – visa att den politiska viljan finns att även göra livet för oss med funktionsnedsättningar värdigt. Tillsätt en utredning om en ny ledsagningslag.

Niklas Mattsson, ordförande Synskadades Riksförbund