I juli rapporterade Läkartidningen om konsekvenserna av väntetider i ögonvården i Region Västernorrland, som nu lex Maria-anmälts. Nio patienter med glaukom, även kallat grön starr, har fått vänta så länge att de utvecklat allvarliga synskador. Glaukom är en ögonsjukdom som gör att trycket i ögat blir förhöjt, vilket skadar synnerverna. Det är därför av stor vikt att sjukdomen upptäcks och det förhöjda trycket behandlas för att rädda den syn som finns kvar. Anledningen till väntetiderna är brist på ögonspecialister i regionen. 

En patient fick vänta i sex månader istället för i sex veckor, vilket ledde till att hen blev blind på ena ögat. En annan patient hade ett återbesök inbokat efter tre månader, men det blev framskjutet sex månader. Vid det laget hade patienten så lite synrester kvar att körförbud fick utfärdas. En tredje patient, som var blind på ena ögat sedan tidigare, skulle nu operera det andra ögat. Men operationen flyttades fram två månader vilket ledde till att synskadan hann bli ännu värre. Enligt Läkartidningen kunde patienten vid tillfället för den ursprungliga operationen både läsa tidningar, se på teve och i stort klara sig själv. Det rapporteras nu inte länge vara möjligt.

Synskadades Riksförbund har bakåt i tiden undersökt väntetiderna i ögonvården. Från år 2017 till 2019 såg vi exempelvis en försämring av väntetiderna i Region Västernorrland. År 2019 fick de en bottenplacering i vår undersökning. Samtidigt har de skador som Läkartidningen rapporterar om uppkommit från 2021.