Brokiga Blad Nr 4 2024
Brokiga Blad
Från SRF Stockholms Stad
Nr 4, december 2024
Innehåll
Ordföranden har ordet: Vi arbetar vidare år 2025
Nästa års verksamhet i fokus på höstmötet
SRF-kongressen i Göteborg
Trygghetskonferensen 2024
Temakväll om Gambia
Möte med trafikborgarrådet
Vita käppens dag
Ögats Dag
Alla kan boka Gotlandssalen
Kallelse till årsmöte
Kom på luciapub
Starta en ny studiecirkel
Simning och sittgympa
Sök föreningsbidrag
Kontakta kansliet
Kontakta styrelsen
Redaktionella uppgifter
Ordföranden har ordet: Vi arbetar vidare år 2025
Det sägs att vår värld alltmer präglas av polarisering, konflikter och missförstånd. Vi kan kanske inte göra så mycket åt den saken. Utom att vi själva kan försöka lyssna på varandra och inte bara ägna oss åt att skapa onödiga konflikter.
Under hösten 2024 genomförde SRF, Synskadades Riksförbund, en kongress i Göteborg. Vår kassaförvaltare Gunilla Thomsson valdes till första vice ordförande i riksförbundet. I fortsättningen ska vi ha samma medlemsavgift över hela Sverige. Kongressen fastslog att vi ska arbeta för full delaktighet under livets alla faser. Vi ska vara varma och välkomnande mot nya medlemmar, och givetvis också vad redan befintliga medlemmar anbelangar.
I grunden handlar allt om att vi ska ha goda levnadsförhållanden. Eller sagt på annat sätt, kunna leva som andra. Det här tolkar vi inom SRF Stockholms stad, som att vi ska arbeta för en väl fungerande ledsagartjänst, hemtjänst och gatumiljö. Att vi ska kunna ta oss fram utan problem även när snön kommit till Stockholm. Vi ska ägna kraft åt Omvärldsbevakning. Och när vi blivit varse andra problem för synskadade stockholmare, ska vi agera efter förmåga.
Att bli välkomnad in i vår gemenskap innebär också att kunna delta i föreningens pubar, torsdagscaféer och annat. Och vi ber fler medlemmar att ställa upp och vara med och organisera olika former av sådana aktiviteter. Från och med 2024 har vi börjat att utbilda volontärer. Om någon känner någon som vill hjälpa till, så är denne mycket välkommen som frivillig i verksamheten.
Under 2025 kommer föreningen att ordna många studiecirklar. Och vill gärna genomföra ytterligare en "ögats dag". Kanske går det att fortsätta vårt projekt tillsammans med organisationer av synskadade i Afrika. Det beror på hur Sveriges regering beslutar i frågan. Föreningens ekonomi behöver förbättras genom att öka intäkterna och minska utgifterna.
Du som läser detta, ställ gärna upp. Det är faktiskt både intressant och spännande att vara med. Och av och till dessutom riktigt roligt. Du kan alltid läsa vad vi kommer att genomföra för aktiviteter i Brokiga Blad och höra på vår telefonsvarare: 08-452 22 06.
Snart är vi inne i 2025 och föreningens verksamhet under vårt år nummer 112. God jul och gott nytt år!
Kaj Nordquist, ordförande SRF Stockholms stad
Nästa års verksamhet i fokus på höstmötet
Lördagen den 9 november genomfördes SRF Stockholms stads höstmöte. Från kl. 13.00 serverades kaffe med smörgås, och kl. 14.00 öppnades själva mötet av vår ordförande Kaj Nordquist. Han höll ett inledningsanförande som återspeglas i "Ordföranden har ordet" först i denna tidning. Röstlängden fastställdes sedan till 33 röstberättigade medlemmar. Till att leda mötesförhandlingarna valdes Leni Philip (C), som är ledamot i kommunstyrelsens funktionshinderråd. Till mötessekreterare hade styrelsen utsett Eva Hildursmark.
Nästa års verksamhet och finansiering är det som höstmötet fokuserar på. Medlemmarna diskuterade först förslaget till verksamhetsplan och budget i tre utskott. Därefter återsamlades man för att fatta beslut.
Den antagna verksamhetsplanen uttrycker att föreningen ska sträva efter att öka antalet medlemmar. Ett led i detta arbete är att söka extern finansiering för att genomföra ett event kallat "ögats dag" med syfte att informera synskadade som ännu inte är medlemmar om föreningen och vårt arbete och locka dem att bli medlemmar och engagera sig i vår verksamhet. Vi ska också sträva efter ett utökat samarbete med de kommunala syn- och hörselinstruktörerna. Studiecirklarna fortsätter, dock med något högre avgifter. Aktiviteter ska ordnas såväl dagtid som kvällstid, och torsdagscaféerna och pubarna fortsätter. Andra aktiviteter kan bli träffar kring intressepolitiska frågor, nya hjälpmedel, information från staden, underhållning och föredrag av olika slag. Studiebesök och utflykter kan också ske. Vilka aktiviteter som anordnas styrs av och är beroende av medlemmarnas engagemang.
Vi sprider information genom vår tidning Brokiga Blad, hemsidan, infotelefonen, på sociala medier samt annonsering i taltidningarna. Intressepolitiskt fokuserar vi på ledsagning, hemtjänst och gatumiljö under 2025. Vi arbetar bland annat för fritt antal ledsagartimmar utan begränsningar i hur ledsagningen får användas. Vi vill att ett försök med fri ledsagning ska genomföras, för att kommunen ska kunna utvärdera om det verkligen skulle leda till nämnvärt ökade kostnader. I Stockholm ska ledsagningen fortsätta att vara avgiftsfri, och vi ska arbeta för att avgiftsfri ledsagning införs även i Ekerö.
Föreningens ambition är att fortsätta stötta synskadade i Afrika. Regeringens nya biståndspolitik kan på ett negativt sätt drabba vårt nuvarande projekt. Vi måste under våren 2025 utvärdera hur vårt internationella utvecklingssamarbete kan bedrivas framöver.
Valberedningens förslag var att styrelsens arvoden för år 2025 skulle vara oförändrade, och detta fastställdes av höstmötet. Föreningen har en fortsatt ansträngd ekonomi. Nya rutiner för ekonomihanteringen håller på att sjösättas. I budgeten för 2025 beräknas ett underskott på 925.000 kronor. Detta är inte långsiktigt hållbart. Därför arbetar föreningen för att intäkterna ska öka, och vi ska sträva efter en större kostnadseffektivitet.
Under punkten "uttalanden" ställde sig höstmötet bakom tre skrivelser. Dessa handlade om att stadens träffpunkter för äldre måste vara tillgängliga för synskadade, att stadens riktlinjer för exempelvis ledsagning måste följas samt att snöröjning och halkbekämpning måste fungera så att synskadade kan ta sig fram på gångvägar, trottoarer och på övergångsställen.
Datum för års- och höstmöte år 2025 fastställdes. Årsmötet ska äga rum torsdag den 20 mars och höstmötet lördag den 8 november. Därefter tackades mötesordföranden för ett väl genomfört möte. Birgitta Lindén och Mikael Rasmark avtackades efter ett mångårigt engagemang, framförallt vad gäller pub- och caféverksamheten. Sedan avslutade Kaj Nordquist mötet.
Direkt efter höstmötet ordnades en pub, där det denna gång bland annat fanns möjlighet att köpa kokt eller grillad korv. Göran Bjellert höll i ett musikquiz, och Göran Ringblom ledde en vinprovning med fyra röda viner. Vinprovningen var begränsad till tio deltagare, men fler var intresserade. Det kan leda till nya vinprovningar under nästa år.
SRF-kongressen i Göteborg
Synskadades Riksförbund har nu antagit en verksamhetsinriktning för åren 2025-2027. Likaså har SRF ett nytt intressepolitiskt program, uppdaterade stadgar och en ny förbundsstyrelse. Allt detta efter att Synskadades Riksförbunds kongress genomförts på Radisson Blu Scandinavia i Göteborg den 17-20 oktober.
Kongressen är SRF-organisationens högsta beslutande organ. Här deltog 85 ombud för distrikt och branschföreningar, förbundsstyrelsen samt andra funktionärer och personal. Ordinarie kongress hålls vart tredje år, och det är endast de valda ombuden som har rösträtt.
Verksamhetsinriktningen som antogs har titeln "I synskadades tjänst när samhället förändras". Den består av två delar: Dels en framtidsbild, som beskriver hur SRF vill utveckla sitt arbete fram till 2035, och dels prioriteringar för den kommande kongressperioden. Rehabilitering, arbete och försörjning, färdtjänst, ledsagning och digital inkludering ska prioriteras inom intressepolitiken. Tack vare en bifallen motion kommer en riksomfattande färdtjänstkampanj att ske under kongressperioden. På det organisatoriska området betonas att SRF finns till för medlemmarna och ska utgå ifrån deras behov. Nya arbetsformer och sätt att organisera oss kan komma att provas. En organisationsöversyn genomförs under kongressperioden. Vidare ska SRF satsa på att öka medlemsantalet samt att utbilda förtroendevalda och personal kring påverkansarbete och opinionsbildning.
Förbundsstyrelsevalet blev spännande och kanske lite överraskande. Niklas Mattsson från Kungsbacka omvaldes enhälligt till förbundsordförande. Men vid valet av första vice förbundsordförande fanns fyra kandidater: Gunilla Thomsson, Stockholm, som var valberedningens förslag, Dan Andersson, Kristinehamn, Tiina Nummi Södergren, Huddinge, och Leif Westerlind, Ulricehamn. Vid omröstningen fick Gunilla 56 av de 85 rösterna, och hon är därmed ny första vice förbundsordförande. Vid valet av andra vice förbundsordförande fanns fem kandidater. Här var Maria Thorstensson, Kristianstad, valberedningens förslag, men istället valdes Tiina Nummi Södergren, som fick en majoritet av rösterna redan vid första valomgången. Dessutom skulle kongressen välja tio förbundsstyrelseledamöter bland femton kandidater. Här fick vi fyra nya ledamöter, och det blev totalt sett en tydlig dominans i förbundsstyrelsen av personer bosatta i Stockholmsområdet. De fyra nya ledamöterna blev Erika Hudson, Stockholm (för tillfället bosatt i Bryssel), Neven Milivojevic, Solna, Christoffer Telin, Sundsvall, och Peter Tjernberg, Sundsvall. Omvalda blev Dan Andersson, Linus Forsberg, Växjö, Per Karlström, Sollentuna, Sam Motazedi, Stockholm, Jenny Näslund, Umeå, och Maria Thorstensson.
För första gången på länge så antog kongressen ett fylligt intressepolitiskt program. Här kan anställda och förtroendevalda få vägledning i ett stort antal intressepolitiska frågor. En stor stadgeändring var att det blir enhetlig medlemsavgift i lokalföreningarna och för till distrikten direktanslutna medlemmar. Detta börjar gälla från år 2026. Medlemsavgiftens storlek ska beslutas av organisationsrådet, som är ett möte som hålls ett par gånger per år med ett ombud för varje distrikt och branschförening. År 2017 infördes möjlighet till familjemedlemskap. Detta har dock inneburit tekniskt strul för medlemsregistret, och har dessutom inte efterfrågats i någon större utsträckning. Nu beslutades därför att familjemedlemskapet försvinner.
Kongressen behandlade 115 inkomna motioner. En av dessa handlade om att kartlägga synsvagas behov. Sedan några år tillbaka har SRF-medlemmar bildat och drivit ett nätverk för synsvaga. I motionen föreslogs att SRF ska undersöka vilka frågor som är viktiga för gruppen synsvaga. Denna motion bifölls.
Regeringen aviserade i våras att det kommer att bli stora ändringar i biståndspolitiken. Detta riskerar bland annat att drabba SRF Stockholms stads internationella utvecklingssamarbete med African Union of the Blind och synskadeorganisationerna i Botswana, Etiopien och Gambia. En motion ville att kongressen skulle slå fast att SRF skulle fortsätta driva biståndsprojekt, och att SRF ska arbeta för alternativa former för finansiering av verksamheten om det ekonomiska stödet från staten drastiskt dras ner. Motionen bifölls och en handlingsplan ska nu tas fram.
En annan motion hade tagits fram som en reaktion på att kongressen 2021 begränsat förbundsstyrelsens arbetssätt. I motionen skrev man bland annat:
"I en demokratisk organisation är det förbundsstyrelsen som ska leda organisationens arbete mellan kongresserna. Förbundsstyrelsen ska styra, och kansliet ska verkställa styrelsens beslut. Självklart ska kansliet också bereda ärenden, men kansliet ska inte vara en självständig maktfaktor". Beslutet blev nu att förbundsstyrelsen, utan särskilda riktlinjer från kongressen, ska besluta om arbetsformer och delegationsordning.
SRF:s Ögonvårdspris delades ut under kongressen. Det gick till professor Anders Kvanta, KI, och Marie Burstedt, Umeå, för forskning kring retinitis pigmentosa. Marie Burstedt var på plats och tog emot priset. Ett annat pris som brukar delas ut på kongresserna är ett stipendium till Eva Björks minne, där någon som gjort en insats för punktskriften premieras. Det priset gick denna gång till Mona Forsell och Ulrika Nyberg som länge arbetat på företaget Punkt Design i Fagersta.
Ytterligare några viktiga val gjordes på kongressen. Till verksamhetsrevisorer utsågs Monika Svedesjö, Skellefteå, som sammankallande samt Pia Andersson, Göteborg, Arvid Lindén, Stockholm, och Steve Sjögren, Kalmar. Här fanns vår ordförande Kaj Nordquist som kandidat, men han blev alltså inte vald. SRF:s auktoriserade revision ska den kommande kongressperioden skötas av KPMG.
Till valberedning utsågs Torbjörn Sjörén, Kristianstad som sammankallande samt Anita Andersson, Töreboda, Ulla Bergeros, Luleå, Elisabet Ravstis, Tyresö, Maria Sjötång, Västervik, Ther Tomma, Norrköping, och Tomas Wallén, Knivsta.
Tre öppna brev antogs vid kongressen. Ett av dessa riktade sig till Sveriges statsminister Ulf Kristersson och hade rubriken "Ta initiativ till en kraftfull frihetsreform för synskadade". I brevet föreslogs åtgärder inom färdtjänst, ledsagning, rehabilitering, tillgängliga digitala tjänster samt ett stärkt myndighetsansvar. Till riksdagspartiernas ledare sändes ett öppet brev med rubriken "Låt punktskriften leva". Slutligen skickades ett öppet brev till arbetsmarknadsminister Mats Persson med rubriken "Slopa krånglet kring arbetshjälpmedel och öka jobbchanserna för synskadade".
Trygghetskonferensen 2024
Förmiddagen den 22 oktober hölls Stockholms stads årliga trygghetskonferens på Kulturhuset vid Sergels torg. Konferensen hade denna gång tema "Ökad trygghet för personer med funktionsnedsättning – förebyggande insatser till individer i riskzon för kriminalitet". Här diskuterades den ökade risk som finns för funktionshindrade att utsättas för brott, men också hur funktionshindrade utnyttjas av den organiserade brottsligheten.
Konferensen inleddes av social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne. Därefter följde ett föredrag av docent Niklas Långström om psykiska inklusive neuropsykiatriska tillstånd och brottsrisk. Det finns ingen självklar koppling mellan en psykisk diagnos och brottslighet. Niklas Långström menade dock att det finns individer som i sin diagnos har ökad risk att bli brottslingar.
Nästa pass handlade om ett projektsamarbete mellan barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och socialtjänsten i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Här diskuterades om BUP kan göra mer för att förhindra allvarlig kriminell utveckling hos ungdomar, och ett pilotsamarbete mellan BUP och socialtjänsten inom
sociala insatsgrupper (SIG) i Stockholms stad presenterades. Genom att följa individer i riskzonen på nära håll ansåg man sig kunna styra individens utveckling åt rätt håll.
Personer med LSS-bostad utnyttjas för att begå brott. Detta beskrevs på ett skrämmande sätt i nästa föredrag. Här måste personalen gå en balansgång mellan brukarens personliga integritet och att förebygga och förhindra att hon eller han dras in i brottslighet. Det är helt klart att den organiserade brottsligheten ser en möjlighet att påverka personer med intellektuell funktionsnedsättning genom både smärre belöningar och genom hot. Varningssignaler kan vara att personen har mera pengar än vanligt, har en ny jacka eller dylikt. Personalen försöker prata med personen om situationen, och om att polisanmäla, men har ingen rätt att ta alltför stora initiativ på grund av tystnadsplikten.
Sedan följde ett panelsamtal kring dessa frågor, där även stadens funktionshindersombudsman Astrid Thornberg deltog. Slutligen delades stadens trygghetspris för 2024 ut. Vinnare blev FUB Stockholm, vars breda, aktiverande verksamhet ansågs vara viktig för att skapa trygghet och minska risken att personer med intellektuella funktionshinder dras in i brottslighet. Detta pris är ju ett stort erkännande till föreningslivet!
Håkan Thomsson
Temakväll om Gambia
Synskadade i Afrika stöttas av SRF Stockholms stad. I april genomfördes en resa till Gambia, och vid en temakväll den 2 oktober fick vi lära oss en hel del om detta land.
Kvällen inleddes med en måltid där vi fick en gambisk gryta med kött i jordnötssås samt därefter gambianska bullar. Sedan berättade Håkan Thomsson om vårt biståndsprojekt som vi bedriver tillsammans med African Union of the Blind (AFUB). Projektet går ut på att utbilda personal, förtroendevalda och intresserade medlemmar kring mänskliga rättigheter med fokus på FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Projektet genomförs i Botswana, Etiopien och Gambia. Tyvärr är nu projektet hotat på grund av regeringens omläggning av den svenska biståndspolitiken. I nuläget är det mycket oklart om projektet kan drivas vidare som planerat fram till år 2027.
Efter detta berättade Christian Fabien om den resa han gjorde till Gambia i april i år inom ramen för vårt projekt. Gambia är ett litet och fattigt land i västligaste Afrika. Invånarantalet är drygt 2 miljoner personer. Han besökte Serrekunda, som är landets största stad. Här hölls projektmöten, och han besökte också den gambiska synskadeorganisationens anläggning där de har kontor, en skola, verkstäder och försäljning.
Temakvällen avslutades med att vi fick lyssna på musik från Gambia. Förhoppningsvis ska temakvällen ha givit en del nya insikter om Gambia och om SRF Stockholms stads internationella utvecklingssamarbete.
Möte med trafikborgarrådet
Efter flera försök lyckades SRF Stockholms stad äntligen få en träff med trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) torsdagen den 10 oktober. Träffen ägde rum på Stadshuset. Från SRF Stockholms stad deltog Kaj Nordquist, Berit Andersson och Håkan Thomsson med Annica Stigson som ledsagare. Vi fokuserade på övergångsställen och annan gatumiljö, framkomligheten för färdtjänsten samt snöröjning.
Att vår stad är väl försedd med ljus- och ljudreglerade övergångsställen är positivt. Ett problem är dock att ljudnivån på signalerna inte är tillräckligt hög. Detta gäller vid många av våra mest trafikerade gator. Det gäller också på kvällar och nätter. Ljudsignalerna ska vara anpassade efter bullret i omgivningen, men ticksignalerna är generellt för lågt ställda. Ett annat problem är att övergångsställena inte alltid gäller cykelbanorna. Att behöva korsa en cykelbana för att komma fram till signalstolpen skapar stor risk att bli påkörd av en cykel. Strömgren lyssnade och tog med sig våra synpunkter.
Uteserveringar är ett trevligt inslag i gatumiljön, men ibland tar de alltför mycket plats så att gående har svårt att passera. Dessutom är inte alla uteserveringar omgärdade av lämpliga staket som går att känna med den vita käppen. På en fråga om vi föredrar att serveringarna är på trottoaren eller gatan vid gågator svarade vi att vi föredrar att serveringarna är på gatan. Detta framförallt på grund av att vi behöver kunna följa husväggen för att hitta dörrar.
Vi är självklart inte motståndare till att vår stad blir miljövänligare. Ambitionerna att skapa allt fler bilfria gator och zoner, skapar dock stora problem för oss som måste kunna åka fram till alla adresser med färdtjänst. För oss är det inget alternativ att promenera en bit för att komma dit vi ska. Vi menade att skyltar borde sättas upp vid dessa gator om att färdtjänstbilar har rätt att köra där. Strömgren hävdade att färdtjänst får köra i dessa områden. Det verkar dock inte färdtjänstchaufförerna ha reda på. Om Strömgren har rätt så behövs tydlig information från trafikkontoret till regionens färdtjänstförvaltning om detta. Denna fråga behöver vi följa upp.
Vintersäsongen är nu här. Snökaos och dålig snöröjning och halkbekämpning leder till fallolyckor och att vi som synskadade inte tar oss fram med våra vita käppar. Vi krävde att stadens trottoarer hålls snö- och isfria, som ofta är fallet med cykelbanorna. Lars Strömgren svarade att gångbanor har högsta prioritet, men att det tar tid att röja bort snön. Han uttryckte dock förståelse för våra problem. Särskilt angeläget är att övergångsställen hålls snöfria, och att snövallar i gatan tas bort vid övergångsställena.
Sammanfattningsvis hade vi ett bra möte med trafikborgarrådet Lars Strömgren. Nu hoppas vi att staden går från ord till handling.
Vita käppens dag
Den 15 oktober varje år firas den vita käppens dag runt om i världen. Vit käpp är ett mycket viktigt hjälpmedel för gravt synskadade och blinda. Den vita käppen används för att orientera sig i olika miljöer. Det kan handla om att följa kanter, upptäcka hinder, hitta stolpen vid ett övergångsställe eller att ta reda på var en trappa börjar och slutar. En annan väsentlig funktion för den Vita käppen är att den visar att man är synskadad, vilket är mycket viktigt i trafiken. Vit käpp innebär att andra behöver visa hänsyn.
Under första världskriget började soldater i Frankrike, som blivit synskadade i kriget, använda vita käppar. Detta spred sig till England och Amerika. I 1930-talets USA fick blinda personer med vit käpp företräde i trafiken. Ungefär samtidigt skedde försök att introducera den vita käppen i Sverige.
En mycket viktig händelse för användandet av vit käpp var när den amerikanske blindskoleläraren Richard Hoover år 1944 uppfann den moderna käpptekniken. Den består av pendelrörelser med en lång vit käpp. År 1953 introducerades denna teknik i Sverige tack vare gymnastikdirektören Anta Ryman (1913-2004). Hon hade året innan på eget initiativ genomgått utbildning i USA. Anta Ryman är den svenska käppteknikens portalgestalt och genom hennes insatser kom Sverige att bli något av ett föregångsland i Europa. Hon arbetade länge på Tomteboda i Solna som var en specialskola för synskadade som startades 1888 och var skola fram till år 1986.
Det finns två typer av käppar. Teknikkäppen är längre och används främst som orienteringshjälpmedel och skydd mot hinder. För personer med synrester är markeringskäppen ett alternativ. Den är kortare och kan användas för viss orientering, men har som huvudsyfte att visa omgivningen att man ser dåligt. Vita käppar finns i olika modeller och i olika material. Den vita käppen är idag den främsta symbolen för synskadade runt om i världen.
Den 15 oktober bjöd SRF Stockholms stad in till en information om den vita käppen. Vi träffade Arvid Vikman Rindevall (S), som är ordförande i kommunstyrelsens funktionshinderråd och också ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Stockholm. Vi berättade om käppens funktion och historia, och han fick också prova att gå med vit käpp och fingerad optik. Vi förde också en diskussion om framkomlighet på gatorna, problemet med nedhängande föremål och vikten av att uteserveringar är ordentligt avgränsade. Vi kom också in på att rehabiliteringen för synskadade borde bli mera omfattande. Det blev en bra aktivitet på den vita käppens dag!
Ögats Dag
SRF Stockholms stad genomförde Ögats Dag i Gotlandssalen på eftermiddagen den 20 september. Aktiviteten vände sig såväl till våra medlemmar som till personer som ser dåligt men ännu inte är med i SRF.
Vi fick en presentation av föreningen, och tre kommunala syn- och hörselinstruktörer berättade om sina uppgifter. Optikern Eva Lundmark föreläste om ögat, och flera hjälpmedelsföretag visade sina produkter. En intressant och givande dag!
Alla kan boka Gotlandssalen
Gotlandssalen ligger på Gotlandsgatan 44 på Södermalm. Här finns plats för fler! Sprid gärna information till släkt och vänner om att Gotlandssalen hyrs ut.
Här finns fyra rum av olika storlekar. De två största rummen kan dessutom omvandlas till ett ännu större, genom en vikvägg. Man kan hyra ett eller flera rum, eller hela lokalerna.
Gotlandssalen lämpar sig för allt möjligt, exempelvis fester, möten med bostadsrättsföreningar, barndop eller minnesstunder.
Den som vill fråga om lokalerna eller hyra Gotlandssalen kan kontakta Annica Stigson. Hon nås på tfn 08-452 22 01, eller mejla till boka@srfstockholm.se
Kallelse till årsmöte
Ja, vi har nyss genomfört höstmötet, men det är redan dags att börja förbereda oss på årsmötet 2025!
SRF Stockholms stad håller sitt årsmöte torsdagen den 20 mars kl. 18.00 i Gotlandssalen, Gotlandsgatan 44, Stockholm. Från kl. 17.00 serveras kaffe/te och smörgås.
På årsmötet behandlas bland annat verksamhetsberättelse, bokslut och motioner. Vi väljer också ordförande, styrelseledamöter, valberedning och revisorer. Vill du ha möteshandlingarna måste du anmäla dig senast fredagen den 28 februari på tfn 08-452 22 00 eller via e-post till anmalan@srfstockholm.se
Handlingarna kommer även att kunna laddas ner från föreningens hemsida, www.srf.nu/stockholm
Självklart har du som medlem yttrande-, förslags- och rösträtt, även om du inte anmäler dig i förväg, men du måste ha betalt medlemsavgiften.
Som medlem kan du lämna in motioner till årsmötet. En motion är ett skriftligt förslag om vad föreningen ska göra. Sista dagen för att lämna in motioner är torsdagen den 6 februari. Du skickar dina motioner antingen med vanlig post till SRF Stockholms stad, Gotlandsgatan 44, 116 65 Stockholm, eller via
e-post till kansli@srfstockholm.se
Vid årsmötet brukar vi göra ett eller flera uttalanden. Ett uttalande är en kortare skrivelse där vi tar upp en aktuell fråga som föreningen driver. Uttalandet innehåller ett eller flera krav och skickas till dem som berörs, vanligen ansvariga politiker och/eller tjänstemän. På årsmötet behandlas endast färdiga förslag till uttalanden. Har du förslag på något uttalande så kontakta kansliet i god tid inför mötet.
Välkommen!
Styrelsen
Kom på luciapub
Fredagen den 13 december ordnar SRF Stockholms stad vår luciapub med körsång och besök av Lucia. Det finns också möjlighet att köpa en jullandgång, men den måste dock beställas i förväg.
Puben öppnar kl. 17.00 och vi håller på fram till kl. 22.00. Här finns alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, snacks och pajer till försäljning. Ingen förhandsanmälan krävs.
Vill du köpa en jullandgång, pris 150 kr, måste du meddela detta till kansliet senast fredagen den 6 december på anmalan@srfstockholm.se eller tfn 08-452 22 00. För ytterligare information så kontakta Annica Stigson, tfn
08-452 22 01.
Starta en ny studiecirkel
Vill du starta en ny studiecirkel? Kanske har du länge drömt om att lära dig mer om ett visst ämne som du är intresserad av, eller kanske har du stora kunskaper inom något område och vill dela med dig till andra medlemmar i föreningen. I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss. Vi samarbetar med ABF Stockholm, och det finns alla möjligheter för dig att anordna en studiecirkel i SRF Stockholms Stads regi och i våra lokaler.
Du måste inte ha några expertkunskaper. Ofta räcker det att du och dina studiekamrater är nyfikna och vill lära er mer om det ämne ni vill studera. Det finns en uppsjö av studiematerial på olika media och mer går att producera. Du kan också delta i ABF:s kurser för cirkelledare om du håller i en cirkel hos oss i SRF.
Ta chansen och lär för livet! Du kan kontakta studieansvariga Eva Hildursmark, tfn 08-452 22 02, e-post eva.hildursmark@srfstockholm.se
Simning och sittgympa
Simningen i det ganska varma vattnet i Beckomberga simhall fortsätter. Det är på tisdagar kl. 11.00-13.00 som du är välkommen att simma och njuta en stund. Simhallen är bokad fram till den 20 maj 2025. Det finns en ledsagare på plats och du har alltid en halvtimme på dig att byta om och duscha före och efter.
Från och med hösten 2024 finns nu möjlighet att simma även på södra sidan stan. På torsdagar närmare bestämt, mellan kl. 16.00 och 17.00 är du välkommen att simma och njuta en stund på Gubbängsbadet, med adress: Gubbängsvägen 61 i Gubbängen. Alla intresserade får kvittera ut ett eget nyckelkort på SRF Stockholms stads kansli mot en deposition på 200 kr i kontanter. Observera att på denna aktivitet finns ingen ledsagare kontinuerligt på plats.
Den uppskattade sittgympan fortsätter, och det finns plats för fler deltagare!
Tiden är tisdagar kl. 15.00-15.45 och platsen Gotlandssalen.
Det är roligt att röra sig till musik, och du sitter på en stol. Du behöver inte ha några speciella kläder.
Anmälan till simning eller sittgympa sker fortlöpande till kansliet. Detta gör du på anmalan@srfstockholm.se eller tfn 08-452 22 00.
Sök föreningsbidrag
”Blinda personers förströelse och rekreation” – ja, det var nyttigheter, som låg kamreren Harry Wallin och hans fru Greta varmt om hjärtat. Sålunda lät de instifta en fond för ändamålet, och till denna fond överfördes en ansenlig del av arvet efter dem.
Ur denna stiftelse kan föreningar som driver verksamhet med nämnda ändamål söka pengar, men ett villkor är att föreningen har sitt säte i Stockholm och att verksamheten bedrivs här under samma kalenderår.
Ansökan ska innehålla följande:
• Ändamålet med den verksamhet som medel söks för
• Kostnaderna för den
• Föreningens namn och organisationsnummer
• Bankuppgifter för utbetalning av beviljat anslag
• Namn, adress och telefonnummer till kontaktperson
• Underskrift
Vi vill ha er ansökan senast 31 januari. Det underlättar handläggningen om den skickas in via e-post. Adressen är ansokan@srfstockholm.se. Skriv då ”Wallins fond” i ämnesraden.
Om du skickar som pappers post är adressen:
Wallins fond
SRF Stockholms stad
Gotlandsgatan 44
116 65 Stockholm
Kontakta kansliet
Ring på tfn 08-452 22 00 eller mejla till kansli@srfstockholm.se
Anmälningar:
e-post: anmalan@srfstockholm.se, tfn: 08 452 22 00.
Hemsida: www.srf.nu/stockholm
Infotelefonen med aktuellt som är på gång: 08-452 22 06
Du kan också kontakta personalen direkt på personal@srfstockholm.se
eller fornamn.efternamn@srfstockholm.se
Du som vill boka Gotlandssalen kan ringa kansliet på 08 452 22 01, eller e-posta till boka@srfstockholm.se
Vi som jobbar på kansliet är:
Madeleine Fredriksson, medlemsregister och fonder, 08 452 22 04
Eva Hildursmark, ombudsman medlemsfrågor, studier, 08 452 22 02
Sandra Olofsson, administration och arbetsbiträde, 08 452 22 09
Annica Stigson, administration, Gotlandssalen, 08 452 22 01
Håkan Thomsson, ombudsman intressepolitik 08 452 22 07
Vi har anlitat Anna Asp för att sköta föreningens bokföring och bokslut. Hon finns på plats på kansliet några timmar i veckan. Anna nås på e-post anna.asp@srfstockholm.se
OBS! Kansliet stänger fredagen den 20 december och öppnar igen tisdagen den 7 januari.
Kontakta styrelsen
Styrelsens e-postadress är: styrelsen@srfstockholm.se.
Ordförande Kaj Nordquist nås på 070 580 42 94.
Arbetsledare är Urban Fernquist, 072 506 81 81.
Övriga styrelseledamöter är:
Marie Bergström, 070 816 60 89
Joakim Centervik, 070 325 67 25
Carola Gioti, 073 726 11 46
Lillemor Högselius, 070 244 18 10
Mattias Lundberg, 070 523 52 95
Pia Stenberg, 073 872 98 67
Gunilla Thomsson, 070 209 92 98
Redaktionella uppgifter
Brokiga Blad är en medlemstidning för Synskadades Riksförbund Stockholms stad, Gotlandsgatan 44, 1 halvtrappa ned, 116 65 Stockholm. SRF Stockholms stad är en lokalförening som omfattar kommunerna Stockholm och Ekerö. Manusstopp för nästa nummer är den 9 januari 2025.
Ansvarig utgivare: Kaj Nordquist
Redaktör: Håkan Thomsson, 08-452 22 07
Layout: Sandra Olofsson
Produktion av detta nummer: EMB-Konsult AB (punktskrift), Tundell & Salmson (daisy), SRF Stockholms stad (svartskrift samt e-post och webb).