Från SRF Stockholms Stad

 

Innehåll

Ordföranden har ordet: Kom igen 2025! 2

Vill du skänka ett bidrag till SRF Stockholms stad. 3

Nya volontärer underlättar verksamheten. 3

Kallelse till årsmöte. 4

Lämna förslag till valberedningen. 5

Syncentralen i ny regi 5

Ansiktslyftning för Synskadades Museum.. 6

Välkommen på torsdagscaféer och pubar 6

Studiecirklar vårterminen 2025. 6

Simning och sittgympa. 10

Sök ur föreningens fonder 11

Punktskriften firar 200-årsjubileum.. 11

Kait Bessing ur tiden. 13

Kontakta kansliet 14

Kontakta styrelsen. 14

Redaktionella uppgifter 14

 

Ordföranden har ordet: Kom igen 2025!


År 2025 har börjat i vinterskrud. För oss blir det till att bråka om att trottoarerna ska plogas, inte bara körbanorna och cykelbanorna. Vi ska väl kunna ta oss fram och känna kanten på trottoaren, med hjälp av den vita käppen?

 

Under 2024 konstaterade vi att många av våra äldre medlemmar har problem med hemtjänsten. Som synskadad brukare behöver man kunna tala svenska med hemtjänstpersonalen, få hjälp av människor som förstår att saker och ting ska ligga på sina ordinarie platser. Det fungerar exempelvis inte att tvålen byter plats jämt och ständigt. Nix, vi behöver tryggt bara känna efter, där vi lagt tvålen senast.

Och givetvis måste olika sorters information vara tillgänglig för oss, såsom dagstidningar och kommunal information. Och man måste kunna använda sig av telefonen. Ja, att kunna ringa till olika myndigheter är av yttersta vikt.

 

Under 2025 tänker vi genomföra caféer, pubar och andra sociala aktiviteter för våra medlemmar och andra stockholmare med synnedsättningar. Det gäller inte minst studiecirklar, något subventionerade, i alla möjliga ämnen

Vi fortsätter att bedriva vår verksamhet på Gotlandsgatan 44, i Gotlandssalen.

 

Låter allt detta bekant? Svaret är givetvis jag. Det vi arbetar med, är på lång sikt. Man måste förstå att Rom inte byggdes på en dag. Vi får knega på. Och utgår ifrån att det synskadade stockholmare vill ha, genomför vi efter förmåga. Nya medlemmar ska få utlopp för vad de tycker vi ska arbeta med.

 

Vi ska alltid ha i minnet, att SRF Stockholms stad tillhör SRF, Synskadades Riksförbund. År 1889 startade riksförbundet. Vår avdelning i Stockholm bildades 1913. Länge nekades äldre blinda att bli medlemmar. Idén var att man organiserade yrkesverksamma synskadade. Först på 1960-talet ändrades stadgarna, så att även äldre som blivit synskadade, blev välkomna in i organisationen. I dagens läge blir de allra flesta allvarligt synskadade i pensionsåldern. Och så är det i hela den utvecklade delen av världen.

Vi organiserar alla synskadade som vill vara med i SRF i Stockholm med omnejd. Kriteriet för att bli röstberättigad är allvarliga problem, på grund av nedsatt syn. Alla våra möten är till för människor med synnedsättningar. Att en del är över 65 års ålder hör inte dit. När vi företräder gruppen, så är det ur synvinkeln nedsatt syn och inget annat. Våra verksamheter är anpassade för människor vars syn inte fungerar normalt. Föreningen har representanter i alla de funktionshindersråd som finns i Stockholms stad, och även i funktionshinderrådet i Ekerö. Och vi bevakar vad som händer i Stockholm ur synskadesynpunkt.

 

Något som behöver extra fokus 2025 är att värva nya medlemmar. Du som läser Brokiga Blad är redan medlem. Men var snäll att hjälpa till att få in flera synskadade, som har problem i sitt dagliga liv, alltså kan bli röstberättigade medlemmar. Men det krävs också många stödjande medlemmar. I arbetet behövs en rad frivilliga som ställer upp i verksamheten. Och vi tackar gärna ja till stöd från alla som tycker vi bedriver en verksamhet som de vill bidra till.

Vi utgår ifrån att Stockholms stad ser värdet av vad vi arbetar med. Och gärna att många enskilda tycker likadant, alltså vill bidra till föreningens verksamhet. Kom igen 2025!

Kaj Nordquist, ordförande SRF Stockholms stad


Vill du skänka ett bidrag till SRF Stockholms stad


I många år har våra kostnader överstigit våra intäkter. Alla som kan och vill är välkomna att stötta föreningen med en gåva.

Sätt gärna in ett bidrag på vårt plusgiro: 96 78 70-7

 

Nya volontärer underlättar verksamheten


SRF Stockholms stad vill genomföra en bred och omfattande verksamhet, men de personella resurserna på kansliet är begränsade och att betala professionella ledsagare blir kostsamt för föreningen. Det var utgångspunkten för SRF Stockholms stads vice ordförande Urban Fernquist då han skrev ihop en projektansökan till Synskadades Riksförbund om stöd till att utbilda volontärer. Ansökan beviljades, och under hösten har totalt nio nya volontärer utbildats vid två olika tillfällen.

- Det är ett mycket bra resultat, säger Urban. Vid utbildningen har vi pratat igenom vad det innebär att vara volontär, och Madeleine har introducerat dem i vår lokal, Gotlandssalen.

 

Vid introduktionen har volontärerna fått lära sig om lokalens nödutgångar, vår hjärtstartare, hur köket fungerar samt om möblering och tekniken i våra mötesrum. De ska kunna vara behjälpliga med olika saker såsom ledsagning, servering, att vara mikrofonbärare på möten med mera. Tre av de nio har egen synnedsättning.

 

Madeleine Fredriksson arbetar på kansliet och har varit med och hållit i projektet. Hon är glad över att föreningen fått så många nya frivilligarbetare:

- Det är så härligt med deras engagemang, säger hon, det värmer.

 

Volontärerna kan hjälpa till med olika saker. Därför kommer det att fungera att tre av dem, själva är synskadade.

- Alla kan hjälpa till på något sätt, säger Madeleine. Och hur mycket, bestämmer de själva. Vi ringer och frågar inför aktiviteterna, och de kan svara ja eller nej.

 

Vi har redan haft stor glädje av våra nya volontärer. Det är tydligt att det i vårt individcentrerade samhälle trots allt finns människor som vill bidra positivt med ett handtag där det behövs. Stort tack för det!

 

Kallelse till årsmöte


SRF Stockholms stad håller sitt årsmöte torsdagen den 20 mars klockan 18.00 i Gotlandssalen, Gotlandsgatan 44,Stockholm.

Från klockan 17.00 serveras kaffe/te och smörgås.

På årsmötet behandlas bland annat verksamhetsberättelse, bokslut, motioner samt val till styrelse, valberedning och revisorer.

 

Vill du ha möteshandlingarna måste du anmäla dig senast fredagen den 28 februari på tfn 08-452 22 00 eller via e-post till anmalan@srfstockholm.se

Handlingarna kommer även att kunna laddas ner från föreningens hemsida, www.srf.nu/stockholm. Vill du ha fika före mötet måste du meddela detta senast måndagen den 17 mars.

 

Självklart har du som medlem yttrande-, förslags- och rösträtt även om du inte anmäler dig i förväg, men för att ha rösträtt måste du ha betalt medlemsavgiften för år 2025.

 

Som medlem kan du lämna in motioner till årsmötet. En motion är ett skriftligt förslag om vad föreningen ska göra. Sista dagen för att lämna in motioner är torsdagen den 6 februari. Du skickar dina motioner antingen med vanlig post till SRF Stockholms stad, Gotlandsgatan 44, 116 65 Stockholm, eller via

e-post till kansli@srfstockholm.se

 

Årsmötet brukar också göra ett eller flera uttalanden. Med uttalande menar vi en kortare skrivelse där vi tar upp en aktuell fråga som föreningen driver. Uttalandet innehåller ett eller flera krav och skickas till ansvariga politiker och/eller tjänstemän. På årsmötet behandlas endast färdiga förslag till uttalanden. Har du förslag på ett uttalande så hör av dig i god tid före mötet till kansli@srfstockholm.se eller på tfn 08-452 22 00.

 

Varmt välkommen på årsmötet!

Styrelsen

 

Lämna förslag till valberedningen


SRF Stockholms stads valberedning vill inför årsmötet ha in förslag på personer som kan väljas till olika poster. Årsmötet ska tillsätta ordförande på ett år och fyra ledamöter till styrelsen på två år. Mandatperioden går ut för ordförande Kaj Nordquist samt styrelseledamöterna Marie Bergström, Joakim Centervik, Carola Gioti och Mattias Lundberg. Valda fram till årsmötet 2026 är Urban Fernquist, Lillemor Högselius, Pia Stenberg och Gunilla Thomsson.

 

Årsmötet ska också välja en verksamhetsrevisor med ersättare på ett år. För närvarande har Viviann Emanuelsson den ordinarie platsen med Katarina Tull som ersättare. Vi behöver dessutom 17 ombud plus ersättare till distriktets årsmöte som genomförs i april.

 

Har du förslag på lämpliga kandidater eller vill du själv vara med och driva föreningen framåt? Ladda upp med positiv energi och hör av dig till valberedningen!

 

Ring eller SMS:a någon av de tre i valberedningen: Birgitta Lindén, tfn

070 276 38 18, Viviann Emanuelsson, tfn 070 636 08 66, eller Gunnar Sandström, 070 882 48 54.

 

Syncentralen i ny regi

 

Syncentralen i Stockholm har sedan våren 2017 drivits av det privata företaget Sodexo. När Sodexo tog över verksamheten på uppdrag av Stockholms läns landsting (nuvarande Region Stockholm) var det första gången i Sverige som en syncentral drevs av ett privat företag.

 

Men från den 1 mars i år så återtar Region Stockholm syncentralen i egen regi.

- Vi har haft en god kontakt med förvaltningen hela tiden, och i den nuvarande processen att regionen tar över syncentralen har vi haft en bra dialog, säger Karin Hjalmarson som är ordförande i SRF Stockholm Gotland.

 

På kort sikt kommer brukarna kanske inte att märka någon större skillnad. Syncentralen blir kvar i lokalerna på Fleminggatan 48 på Kungsholmen. Ett problem som finns i hela landet är att antalet synpedagoger minskar eftersom det inte funnits någon synpedagogutbildning i Sverige på länge. Men även här är Karin försiktigt optimistisk:

- Det som är viktigt och positivt är att regionen i sin budget har med en satsning på kompetensförsörjning, säger hon.

 

Ansiktslyftning för Synskadades Museum


Synskadades Museum har under många år haft en undanskymd plats i källaren på Sandsborgsvägen 52 i Enskede. Men nu ska muséet få nya lokaler.

Ny plats för muséet blir på plan 1 på Sandsborgsvägen 52, det vill säga en trappa upp från huvudentrén. Detta gör att verksamheten blir mycket mera besöksvänlig och lokalerna mera ändamålsenliga.

Exakt när muséet slår upp portarna är inte klart i dagsläget, men det ska bli under våren 2025.

 

Välkommen på torsdagscaféer och pubar


Ungefär en gång i månaden ordnar vi torsdagscaféer i Gotlandssalen som ligger på Gotlandsgatan 44 på Södermalm.

Tiden är kl. 13.00-15.00. Ingen föranmälan krävs. Fika finns att köpa på plats.

 

Nästa torsdagscafé äger rum den 30 januari.

Torsdagscaféer är även inbokade 27 februari, 27 mars, 24 april och 22 maj.

 

Vi ordnar dessutom regelbundet pubkvällar i Gotlandssalen, fredagar kl. 17.00-22.00. Alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, snacks och pizzabitar finns alltid till försäljning. Ingen föranmälan krävs.

Följande fredagar är inplanerade för vårens pubar: 7 februari, 7 mars, 11 april, 9 maj och 13 juni.

 

Studiecirklar vårterminen 2025


Här är vårens studiecirklar. Studieprogrammet genomförs i samarbete med ABF Stockholm. Ytterligare cirklar kan komma att startas senare.

 

Till följande cirklar kan anmälan göras från och med

onsdagen den 5 februari kl. 09.00:

- Engelsk konversation, måndagar kl. 13

- Spela teater, måndagar kl. 18

- Sömnad, tisdagar kl. 10 resp. kl. 14

- Stickning kvällstid, tisdagar kl. 18           

- Skriv och utforska poesi, varannan tisdag kl. 18

- Korgflätning, onsdagar kl. 12.30 resp. kl. 17

- Stickning dagtid, onsdagar kl. 14

- Spanska, torsdagar kl. 18

- Spela gitarr, torsdagar kl. 18.45

 

Många av våra studiecirklar är väldigt populära, och det är vi såklart både glada och stolta över. För att så många som möjligt ska få plats och för att undvika orättvisor har vi därför fasta anmälningsrutiner inför cirkelstarten.

Första dag för anmälningar till vårens cirklar är onsdagen den 5 februari kl. 09.00. Anmälningar som görs före detta datum och klockslag, oavsett om de görs via mail eller telefon, kommer att räknas som ogiltiga och raderas.

Anmälningarna är personliga och en deltagare kan alltså inte anmäla någon annan än sig själv till en cirkel.

Vi skickar inte ut några skriftliga bekräftelser, utan du får besked i samband med din anmälan. Om en cirkel blir inställd får du förstås besked om detta.

Vi vill att du meddelar oss om du hoppar av från en cirkel eftersom vi då kan kalla in en reserv.

 

Anmälningar till samtliga cirklar görs endast på tel. 08-452 22 00 eller via e-post anmalan@srfstockholm.se. Använd alltså inte våra direktanknytningar eller personliga e-postadresser när ni vill anmäla er till cirklarna.

 

I och med din anmälan godkänner du att cirkelledaren får ta del av din e-postadress och/eller telefonnummer.

 

Enligt beslut från föreningens höstmöte höjs alla deltagaravgifter, utom för hantverkscirklarna, med 100 kronor från och med vårterminen 2025. Avgiften för att delta i våra cirklar varierar något. I vissa cirklar tillkommer kostnad för material. För deltagare som inte är medlemmar i SRF tillkommer en avgift på 250 kronor. Vi ser helst att du betalar med Swish, men kortbetalning går också bra och kommer att erbjudas vid det tredje eller fjärde cirkeltillfället. Vi tar inte längre emot kontanter. Vill du betala med Swish gör du detta på tel. 123 644 11 58, skriv cirkelns namn och ditt eget namn i meddelandefältet.

 

Kurslitteraturen är gratis och finns på Daisy, storstil och punktskrift. Du kan få grundboken på två valfria media om du har behov av detta.

 

Om inget annat anges genomförs cirklarna i Gotlandssalen. Adressen är Gotlandsgatan 44, en halvtrappa ned. Hiss finns. OBS: Ny portkod varje termin.

 

Om du är nyfiken men osäker på om en viss cirkel är något för dig, kan du vara med och prova gratis två gånger. Meddela oss om du hoppar av så vi kan kalla in reserver.

 

Mera om vårens cirklar:

- Engelsk konversation

Det här är cirkeln för dig som vill bättra på dina kunskaper i engelska. På ett lättsamt sätt lär vi oss mer om språket tillsammans. Vi diskuterar texter vi läst och mycket annat. Vi läser också en bok om något intressant ämne.

Tid: Måndagar kl. 13-15.30

Start: 10 februari, 8 ggr  

Deltagaravgift: 500 kronor

Cirkelledare: Maria Prigorowsky

- Spela teater

Välkomna att spela teater med Elina. Vi kommer att ha improvisationsövningar, dans, pantomim, andra rörelseövningar samt talteknik. Vi låter fantasin och impulserna styra.

Cirkelledaren jobbar pedagogiskt inom teater för både barn och vuxna och har erfarenhet och utbildning sedan 90-talet och framåt. 

Tid: måndagar kl. 18-20.30

Start: 10 februari, 6 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor.

Cirkelledare: Elina Sibelia

 

- Sömnad

Sömnadscirkeln är till för dig som vill bättra på kunskaperna när det gäller att sy, sy upp eller ändra kläder. Det går bra att sy även om du ser dåligt eller inte alls. Vi erbjuder 2 grupper.

Förmiddagsgruppen

Tid: Tisdagar kl. 10-13.30

Start: 11 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Maud Häger Norberg

Eftermiddagsgruppen

Tid: Tisdagar kl. 14.00-17.30

Start: 11 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Maud Häger Norberg

 

- Skriv och utforska poesi

Tillsammans läser och skriver vi olika typer av lyrik: rimmad vers, politisk poesi, talad poesi med mera. Cirkeln passar både för nybörjare och mer erfarna poeter.

Tid: Tisdagar kl. 18.00-20.30, obs varannan tisdag

Start: 22 april, därefter enligt följande: 6 maj, 20 maj, 3 juni, 17 juni.

Deltagaravgift: 400 kronor

Cirkelledare: Desideria Jungelin

 

- Stickning kvällstid

Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid: tisdagar kl. 18.00-20.30

Start: 11 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kr + material

Cirkelledare: Anitha Svensson

 

- Stickning dagtid

Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid: Onsdagar kl. 14.00-16.30

Start: 12 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Dominique Lunnerdal

 

- Korgflätning

Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Vi erbjuder 2 grupper.

Eftermiddagsgruppen

Tid: Onsdagar kl. 12.30–16.00

Start: 12 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Dane Zetterwall

Kvällsgruppen

Tid: onsdagar kl. 17.00-20.30

Start: 12 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Dane Zetterwall

 

- Spanska för nybörjare

Många drömmer om att lära sig ett nytt språk. Nu har du chansen att delta i vår studiecirkel i spanska. Du behöver inga förkunskaper och cirkeln bygger i hög grad på konversation. Cirkelledaren har en universitetsexamen i spanska och talar språket flytande.

Tid: torsdagar kl. 18-20.30

Start: 20 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor

Cirkelledare: Angelica Brofjorden

 

- Spela gitarr

Nu har du chansen att lära dig grunderna i ackordsspel på gitarr. Vi spelar utan noter och övar på att kompa när vi sjunger. Ta med din egen gitarr. Inga förkunskaper krävs.

Tid: torsdagar kl. 18.45

Start: 13 februari, 8 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor

Cirkelledare: Helena Gummesson

  

Vill du starta en ny studiecirkel? Kanske har du länge drömt om att lära dig mer om ett visst ämne som du är intresserad av, eller kanske har du stora kunskaper inom något område och vill dela med dig till andra medlemmar i föreningen? I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss. Vi samarbetar med ABF Stockholm, och det finns alla möjligheter för dig att anordna en studiecirkel i SRF Stockholms Stads regi och i våra lokaler.

Du måste inte ha några expertkunskaper. Ofta räcker det att du och dina studiekamrater är nyfikna och vill lära er mer om det ämne ni vill studera. Det finns en uppsjö av studiematerial på olika media och mer går att producera. Du kan också delta i ABF:s kurser för cirkelledare om du håller i en cirkel hos oss i SRF. Ta chansen och lär för livet!

 

Kanske startar vi ännu fler cirklar under terminens gång. Information om dessa hittar du i så fall i taltidningarna samt på vår hemsida, infotelefonen (08-452 22 06) och i e-postutskick från föreningen.

Studieansvarig är Eva Hildursmark, tfn 08-452 22 02,

e-post eva.hildursmark@srfstockholm.se

 

Simning och sittgympa


Simningen i det ganska varma vattnet i Beckomberga simhall fortsätter!

Tisdagar kl. 11.00-13.00 kan du som är ledig på dagen ha det skönt och hälsosamt i vattnet och då finns också en ledsagare på plats.

Du har alltid en halvtimme för att byta om och duscha före och efter simningen.

 

Det finns också möjlighet att simma på södra sidan om stan. På torsdagar närmare bestämt, mellan kl. 16.00 och 17.00 är du välkommen att simma och njuta en stund på Gubbängsbadet, med adress: Gubbängsvägen 61 i Gubbängen. Alla intresserade får kvittera ut ett eget nyckelkort på SRF Stockholms stads kansli mot en deposition på 200 kr i kontanter. Observera att på denna aktivitet finns ingen ledsagare kontinuerligt på plats.

 

Den uppskattade sittgympan fortsätter, och det finns plats för fler deltagare!

Tiden är tisdagar kl. 15.00-15.45 och platsen Gotlandssalen.

Det är roligt att röra sig till musik, och du sitter på en stol. Du behöver inte ha några speciella kläder.

 

Anmälan till simningen och sittgympan kan ske fortlöpande. Anmäl dig per mejl till anmalan@srfstockholm.se eller på tfn 08-452 22 00.

 

Sök ur föreningens fonder


Har du ont om pengar? Då kan du söka ur föreningens fonder!

 

Gudrun Hammars fond

Ur denna fond kan du söka för vistelse på Almåsa Havshotell under vissa rekreationsveckor, några tillfällen per år. Vistelsen kan vara upp till två veckor. Du måste vara medlem i SRF Stockholms stad för att kunna söka ur fonden. Din ansökan ska vara oss tillhanda senast 1 maj för sommarvistelse på Almåsa.

Du behöver ingen ansökningsblankett utan du kan skriva helt fritt, men din ansökan måste innehålla följande: Personnummer, namn, adress, telefonnummer och eventuell e-postadress samt vilken tidsperiod din ansökan gäller. Bifoga din senaste inkomstdeklaration. Du får ha haft högst 235.200 i taxerad inkomst.

 

Margareta och Stig Jönssons stiftelse

Ur denna fond kan du söka för sådant du inte har råd med, dock inte till uppehälle. Du måste vara bosatt och skriven i Stockholms stad. Din ansökan ska vara oss tillhanda senast 1 maj.

 

Du behöver ingen ansökningsblankett utan du kan skriva helt fritt, men ansökan måste innehålla: Personnummer, namn, adress, telefonnummer och eventuell e-postadress, vad du behöver pengarna till samt prisuppgift, i form av offert, annons eller liknande. Bifoga intyg på din synskada, om du inte är SRF-medlem samt din senaste inkomstdeklaration. Du får ha haft högst 235.200 i taxerad inkomst. Kom ihåg att ange kontonummer, som pengarna ska betalas ut till.

Ange också om du sökt eller fått bidrag till samma sak från annan bidragsgivare.

 

Skicka din ansökan med bilagor till:

SRF Stockholms Stad, Gotlandsgatan 44, 116 65 Stockholm.

Du kan också mejla ansökan med bilagor till: ansokan@srfstockholm.se.

Skriv vilken fond det gäller.

Har du frågor? Det går bra att ringa handläggare Madeleine Fredriksson på tfn 08-452 22 04.

 

Punktskriften firar 200-årsjubileum


Punktskriften är blindas främsta läs- och skriftspråk. Den konstruerades av den blinde fransmannen Louis Braille, och år 1825 brukar anses vara punktskriftens tillkomstår. Därmed firar punktskriften nu 200-årsjubileum.

Louis Braille föddes den 4 januari 1809 i byn Coupvray utanför Paris. Vid tre års ålder lekte han i faderns sadelmakeri och skadade då sitt ena öga. Infektionen spred sig till det andra ögat, och Louis blev blind.

 

I Paris startades år 1785 världens första skola för blinda av Valentin Haüy. Den heter Institut National des Jeunes Aveugles och fungerar fortfarande som blindskola. Här blev Louis Braille elev, och så småningom lärare. Skolan fick sin nuvarande plats i Paris år 1843. Louis Braille avled på skolan till följd av TBC den 6 januari år 1852.

 

På skolan fick eleverna lära sig läsa genom upphöjda latinska bokstäver. Ett problem var dock att formatet var otympligt och det fanns inget bra sätt för blinda att skriva med detta system.

 

Fransmannen Charles Barbier uppfann natskriften, som är ett förstadium till vår moderna punktskrift. Under Ludvig XVIII tjänstgjorde Barbier som kapten vid signaltrupperna. Han konstruerade ett system för att förmedla meddelanden i mörker. Han insåg att detta system skulle kunna vara till nytta för blinda. Blindskolan i Paris var till att börja med skeptisk, men så småningom fick han visa sitt system. Detta inspirerade Louis Braille, som bearbetade och förenklade systemet, och på så sätt utarbetade punktskriften. Med hjälp av tre punkter på höjden och två på bredden skapade han bokstäver, siffror och skiljetecken. Braille var organist, och han konstruerade också musiknoter på punktskrift. Han hade dock svårt att övertyga skolledningen om punktskriftens överlägsenhet, och först 1849 fick punktskriften en officiell ställning på skolan.

 

Manillaskolan var en skola för döva i Stockholm. År 1846 upprättades en särskild avdelning vid Manillaskolan där blinda erbjöds undervisning. Här anställdes läraren Otto Åstrand, som arbetade hårt för att etablera punktskriften. År 1866 utgavs den första svenska punktskriftsboken.

 

Det visade sig dock vara problematiskt att bedriva en skola som vände sig till både blinda och döva. Blindundervisningen flyttades 1879 till lokaler på Nybrogatan i Stockholm och år 1888 invigdes "Blindinstitutet å Tomteboda", en internatskola för synskadade belägen i Solna. Tomteboda fungerade som skola ända fram till juni 1986.

 

I april 1892 grundade Amy Segerstedt (1835-1928) Föreningen för blindskrift. Samma år öppnades ett litet lånebibliotek. Det var först inrymt i Tysta skolan, men år 1895 flyttade biblioteket till DBF (idag SRF). År 1912 övertog DBF biblioteket. Det utvecklades och blev på 1950-talet även talboksbibliotek. År 1980 övertogs det av staten, och det är det som idag är MTM (Myndigheten för tillgängliga medier).

 

Punktskriften är fortfarande mycket relevant som blindas och synsvagas läs- och skriftspråk. Tidningar och böcker ges ut på punktskrift. Vi möter den på medicinförpackningar, hissknappar, orienteringstavlor med mera. Vi kan märka upp våra kryddor, CD-skivor eller dylikt. I dataåldern finns punktskriftsdisplayer som underlättar datoranvändandet. Musiknoter på punktskrift är fortfarande mycket betydelsefulla för blinda och synsvaga.

 

Det sägs ibland att punktskriften spelat ut sin roll eftersom vi kan lyssna på inlästa böcker och datorerna kan förses med syntetiskt tal. Men för att få en riktig språkkänsla, lära sig stava, studera språk och matematik är punktskriften oersättlig för blinda och personer med grav synnedsättning. Därför finns all anledning att fira att punktskriften nu funnits i 200 år!

 

Kait Bessing ur tiden


SRF Stockholms stads tidigare medarbetare Kait Bessing har lämnat oss i en ålder av 68 år. Kait föddes den 5 april 1956, och avled i början av januari 2025.

 

Kait växte upp söder om Stockholm. Hon föddes blind, men det upptäcktes inte förrän efter ungefär ett halvår. Hon hade grå starr, och efter att linserna opererats bort fick hon ledsyn. När US (Unga Synskadade) bildades år 1975 blev hon genast aktiv, och deltog bland annat i funktionshinderrörelsens stora demonstration för kultur åt alla, som ägde rum år 1976.

 

Kultur i olika former, och kanske framförallt litteratur, har alltid varit ett av hennes största intressen. Hon tyckte om att skriva dikter och noveller, och deltog i flera kabaréer och musikaler inom synskaderörelsen.

 

Efter studentexamen pluggade hon engelska på universitetet, och senare kom hon in på journalisthögskolan och skaffade sig på så sätt ett yrke. Därigenom fick hon år 1980 jobb på Unga Synskadades rikskansli. I början på 1980-talet var hon dessutom ledamot i styrelsen i US-distriktet i Stockholm, varav ett år som ordförande. År 1987 slutade Kait på US-kansliet och började arbeta som informationssekreterare på Verdandi.

 

Själv lärde jag känna Kait i mitten av 1980-talet. Hon var en fin kamrat och rolig att umgås med.

 

I oktober 2006 började Kait arbeta på SRF Stockholms stads kansli, där hon blev kvar i drygt fjorton år. Bland annat har hon varit redaktör för Brokiga Blad. Hennes hälsa sviktade dock, och därför lämnade hon arbetslivet år 2021.

Vi är många som minns Kait Bessing med stor saknad.

Håkan Thomsson


Kontakta kansliet


Ring på tfn 08-452 22 00 eller mejla till
kansli@srfstockholm.se

Anmälningar:

e-post: anmalan@srfstockholm.se, tfn: 08 452 22 00.

Hemsida: www.srf.nu/stockholm

Ring infotelefonen, med aktuellt som är på gång: 08-452 22 06

Du kan också kontakta personalen direkt på personal@srfstockholm.se

eller fornamn.efternamn@srfstockholm.se

Du som vill boka Gotlandssalen kan ringa kansliet på 08 452 22 01, eller      e-posta till boka@srfstockholm.se

Vi som jobbar på kansliet är:

Madeleine Fredriksson, medlemsregister och fonder, 08 452 22 04

Eva Hildursmark, ombudsman medlemsfrågor och studier, 08 452 22 02

Sandra Olofsson, administration och arbetsbiträde, 08 452 22 09

Annica Stigson, administration, Gotlandssalen, 08 452 22 01

Håkan Thomsson, ombudsman intressepolitik, 08 452 22 07

Anna Asp, anlitas för ekonomitjänster, e-post: anna.asp@srfstockholm.se

Kontakta styrelsen


Styrelsens e-postadress är:
styrelsen@srfstockholm.se.

Ordförande Kaj Nordquist nås på 070 580 42 94.
Arbetsledare Urban Fernquist nås på 072 506 81 81.

Övriga styrelseledamöter är:

Marie Bergström, 070 816 60 89

Joakim Centervik, 070 325 67 25

Carola Gioti, 073 726 11 46

Lillemor Högselius, 070 244 18 10

Mattias Lundberg, 070 523 52 95

Pia Stenberg, 073 872 98 67

Gunilla Thomsson, 070 209 92 98

 

Redaktionella uppgifter


Brokiga Blad är en medlemstidning för Synskadades Riksförbund Stockholms stad, Gotlandsgatan 44, 1 halvtrappa ned, 116 65 Stockholm. SRF Stockholms stad är en lokalförening som omfattar kommunerna Stockholm och Ekerö. Manusstopp för nästa nummer är den 3 april 2025.

Ansvarig utgivare: Kaj Nordquist

Redaktör: Håkan Thomsson, 08-452 22 07

Layout: Sandra Olofsson

Produktion av detta nummer: EMB-Konsult AB (punktskrift), Tundell & Salmson (daisy), SRF Stockholms stad (svartskrift samt e-post och webb).