Hösten är i full boning utanför fönstret. Man känner i luften att det blivit kallare och träden har fått sin fina höstfärg. Nu börjar tiden med tända ljus inne för att fördriva mörkret som kommer tidigare och tidigare på dagarna. Vi får inte heller glömma att sätta om klockan till vintertid.

En rättelse från förra numret. Det är Flexbussen och inget annat som finns i Örebro att åka med.

I det här numret finns:

Info från distrikt med intresseanmälan till resecirkel, rapport från Rosendal, traineeprojekt med mera

Info från lokalföreningar

Höstdikt

Thomssons nyhetsbrev nr 13

Info från distriktet.
E-post adress
Ibland så kommer det inbjudningar som vi behöver skicka ut mellan tidningens ankomst, därför uppmanar vi alla som har e-post att skicka in den till oss så att Leif kan lägga in den i Surfa (vårt medlemsregister). Alla utskick som sker med e-post går alltså ut från Surfaregistret. Är du osäker om din e-post adress finns i registret eller har du bytt adress nyligen så skicka in den en gång till för säkerhets skull. E-postadressen är: srf.orebro.lan@telia.com

Intresseanmälan till resecirkel.
En förfrågan från några medlemmar har inkommit ifall vi inte kan starta en resecirkel där vi läser om ett landskap i Sverige och sedan till våren försöka ordna en resa till målet. Ett förslag är att läsa om och resa till Gotland. Är du intresserad av att vara med i cirkeln så hör av dej till kansliet 019/ 673 21 06 och gör en intresseanmälan senast 10 november vill vi ha din anmälan.

Inbjudan hjälpmedelsvisning
Distriktet inbjuder till en eftermiddag där man har chansen att se nya och gamla hjälpmedel som kan vara bra att ha och använda i sin vardag som synskadad.

Åsa Lodin från Iris Hjälpmedel kommer och besöker oss med sina varor.

Hon kommer även att berätta om Ulla 82 som klarar sin vardag lättare tack vare flera hjälpmedel.

Tid: Onsdag 12 november kl. 14.00 – 16.00 öppet hus. Åsa berättar om Ulla ca kl. 14.30 – 15.15.

Plats: Brukarhuset, Mellringevägen 120 B, nedre våningen, Örebro

För att vi ska veta hur många som kommer vill vi att ni anmäler er till kansliet 019/ 673 21 06 mån till tors 9.00 – 12.00

eller e-post. srf.orebro.lan@telia.com senast 6 november.

VARMT VÄLKOMNA

Inbjudan till RP-träff
För alla medlemmar som är med i RP-föreningen eller vill bli medlemmar även i den föreningen.

Tid Onsdag den 12 november 2014  kl. 18.00

Plats I Ove Nilssons lusthus, Ekängsvägen 6 i Örebro.

Mat och dryck kommer att serveras till självkostnadspris.

Vi träffas och pratar igenom vad vi vill göra kommande träffar under året.

Anmälan senast den 10 november 2014 till

Inger Gustafsson, mobil 070-241 25 85

in.gustafsson@telia.com

eller Maggan Rydemalm 019/ 611 15 73

margareta.rydemalm@comhem.se

Välkomna hälsar Maggan, Inger o Ove

Festligt på Rosendals festgård
Arbetsnämnden för synskadade i Örebro län med landshövding Rose-Marie Frebran och Ingrid Görtz i spetsen bjöd alla SRF:are med eventuella ledsagare på lunch en onsdag i september. Jättegod mat och intressanta anföranden av Helena Eriksson som kom från Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd i Stockholm och Brukspatron Gustaf Svensson som äger Skyllbergs bruk och även är kammarherre hos kungen. Rosendals festgård ligger i Skyllberg vid en liten sjö där det även finns övernattningsstugor och en vigselplats. Tack för en härlig eftermiddag.

Smolket i glädjebägaren är färdtjänsten som inte hittar i vårt län. Vi var minst fyra olika beställare som fick vänta en timme eller mera för att bilarna inte hittade dit när vi skulle hemåt. SRF kansliet hade varit förutseende och lämnat en utförlig vägbeskrivning till beställningscentralen. Det fanns också tydliga skyltar där man skulle svänga ifrån Riksväg 50. De flesta bilar har också GPS. Lägger chaufförerna sitt sunda förnuft i handskfacket? Ett par från Karlskoga fick åka runt åt Nora, vilket tog 2 timmar istället för 45 minuter! Det är inte acceptabelt att handikappade och mer eller mindre sjuka människor behandlas som fraktgods. När man beställer en bil, efter ca 8 minuters väntetid i telefonen får man välja på att komma en timme för tidigt till ett möte eller komma när halva mötet har avverkats.

Färdtjänsten fungerade bättre för några år sedan men nu känns det som ett enda stort sparbeting.

Vid tangentbordet

Kristina Johansson

Debatt färdtjänst
I Nerikes Allehanda måndag 6 oktober fanns en artikel om färdtjänst. I artikeln har Leif Eriksson från SRF; Christer Johansson DHR och Ing-Marie Wessén från RTP uttalat sej om förare som inte hittar, som är stressade och kör fort. I både DHR och hos oss i SRF konstateras det att färdtjänst frågan diskuteras på varje möte vi har. Ingen är speciellt nöjd, men Länstrafiken vill inte lyssna. Allt har blivit sämre sedan nya upphandlingen som började gälla 1 juli i år. Exempel är nya chaufförer som inte hittar utan förlitar sig på gps:en, många stressade chaufförer som tvingas att köra för fort eftersom de beräknade tiderna för uppdraget är för snålt tilltaget. Passagerare som ifrågasätter den höga farten har blivit avsnästa av föraren. Ibland är det svårt att kommunicera med chauffören för en del inte kan det svenska språket så bra samt att många saknar utbildning i hur man ska bemöta funktionshindrade. Tyvärr är det ofta inte förarna som är boven utan det är Länstrafikens planering som brister.

Det konstaterades att Länstrafiken har ställt en massa krav i upphandlingen om utbildning av förare, men inte kontrollerat att kraven efterlevs. Nu ställer handikapprörelsen ett konkret krav: Länstrafiken måste snarast möjligt starta en utbildning där de som kör färdtjänst och sjukresor blir certifierade.

Länstrafikens områdeschef Lisa Bystedt svarar att hon har förståelse för kritiken, men vill understryka att det är långt ifrån alla åkerier och förare som missköter sej, men de har en stor del av entreprenörer som visar brister till stor del i dem områden som handikapporganisationerna pekar ut; bemötande, språket, bristande geografisk kännedom samt bristande teknikkunskap. Hon fortsätter med att säga att det är viktigt att man kommer igång med certifieringen av förare så fort som möjligt. Hon betonar också att alla avvikelser dvs förseningar, dåligt bemötande med mera ska rapporteras så att de kan gå på de åkerier som inte sköter sej. I vissa fall så vitesförlägger länstrafiken åkerierna om de inte kan förklara varför exempelvis en försening uppstått. I kritiken att länstrafiken inte lyssnar på handikapprörelsen vill hon inte riktigt ta åt sej då hon menar att hon har regelbundna träffar med referensgruppen där handikapprörelsen är representerade samt blir inbjuden till LHR ibland. Hon avslutar med att säga "Vi jobbar så mycket vi kan för att erbjuda en så bra tjänst som möjligt.

Artikeln i Nerikes Allehanda är skriven av Mattias Frödén

Jag kan också tillägga att i NA 10 oktober fanns ett debattinlägg i ämnet som är underskrivet av bland annat av vår distriktsordförande Ove Nilsson.

Traineeprojekt
I dagarna har det gått ut en inbjudan om att delta i riksförbundets traineeprojekt. Projektet går ut på att hitta nya funktionärer inom organisationen och ska pågå i 2 år. Vi, inom Örebro distrikt, hoppas vi hittar 10 stycken som vill hoppa på ett bra och givande projekt så vi kan bli fler i organisationen som kan arbeta bland annat för ett tillgängligare samhälle. Inbjudan har gått till alla medlemmar i åldern 25 - 71 år som vi tror kan vara intresserade och inte haft något funktionärsuppdrag nu eller förr. Känner du att du är en av dem som är intresserad, men inte fått någon inbjudan så hör av dej till kansliet.

Seniormässan
Föreningen var representerad på den stora seniormässan lördag 6 oktober som hölls som avslutning på den seniorfestival som varit hela veckan i Örebro. Vi hade ett bord där vi hade med oss information om organisationen samt våra tygkassar med vår logga på och "svamptavlorna" som vi delade ut i samband med 125 års jubileumet. Svamptavlorna visade sej vara väldigt intressanta och det stannade mycket folk vid vårt bord för att prata om hur det är att vara synskadad samt vad föreningen sysslar med. Det här ser distriktstyrelsen som en viktig del i vår medlemsrekrytering så vi hoppas på att ialla fall få några fler medlemmar. Vi har redan beslutat att återkomma nästa år.

Kongressgenomgång
Inför kongressen har ordnats 3 stycken träffar där vi tillsammans gått igenom kongressmaterialet och diskuterat de olika punkterna så att våra ombud vet vad vi här i vårt distrikt tycker. Tyvärr var det inte många medlemmar som tog chansen att få framföra sin åsikt, men jag tror att våra 3 ombud, Sandra Johansson, Ove Nilsson och Agneta Elfving, kommer att framföra våra åsikter på ett bra sätt under förhandlingarna. Kongressen i år ligger på Södra Berget i Sundsvall 24 - 26 oktober så det är en lång tågresa innan vi anländer dit. I nästa nummer av Synvinkeln så får ombuden rapportera om besluten som tagits. Jag har förmånen att få åka med som ledsagare. Detta blir min andra kongress och det ska bli mycket spännande att följa förhandlingarna. För er som inte kan åka till Sundsvall så kan man följa allting via webbradion via www.srf.nu. Dessutom kan man varje onsdag 18.30 – 20.00 höra ett program med blandat innehåll. Jag rekommenderar er att lyssna om ni har en dator.

Gratis nummerupplysning
118 400 är tillgängligt för alla med synnedsättning. Det är en helt gratis nummerupplysning för den synskadade och kan användas hela 1 000 gånger per år. Vi hjälper varje månad nästan 10 000 personer med telefonnummer och adresser. Vi kopplar samtal också helt kostnadsfritt. Det fungerar från båda fasta och mobila telefoner.

Gå in på www.118400.se om ni vill läsa mer. Vill ni anmäla en patient till tjänsten ringer ni enklast på 08- 52 21 44 64 så lägger vi upp kunden direkt.

Hälsningar Markus Öhman, VD för Teleinfo 118 400 AB

"Vi är synliggjorda"
På SRFs hemsidan kan vi läsa kommentarer om statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring som blev klar 3 oktober. Kommentarerna från funktionshinderrörelsen var försiktigt optimistiska.

"Torsdagsaktionen och vårt arbete i valrörelsen, bland annat i Almedalen, har givit tydligt avtryck i regeringsförklaringen – mycket bra " säger Håkan Thomsson i en kommentar till regeringsförklaringen.

Vill ni läsa hela regeringsförklaringen så hör av er till kansliet eller gå in på riksförbundets hemsida. Här kommer några bitar som rör funktionshinderpolitiken:

"Fas 3 avskaffas. Istället ges möjlighet till riktiga jobb som gör nytta för samhället med riktig lön och bra villkor samt goda utbildningsmöjligheter. För personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga skapas möjlighet till flexjobb. Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att verka i vardagen på lika villkor vad gäller delaktighet och tillgänglighet. Ett nationellt regelverk och ett samlat huvudmannaskap för hjälpmedel tas fram. Den nya lagen om otillgänglighet som diskrimineringsgrund ses över och breddas. Hinder för människors delaktighet i samhället ska rivas. Det är en fråga om jämlikhet och rättvisa."

"Dagens nationella riktlinjer som handlar om hälso- och sjukvård ska bli obligatoriska för att säkra en likvärdig sjukvård. Allt fler unga, särskilt kvinnor, hbtq-personer och personer med funktionsnedsättning, mår dåligt i dagens samhälle. Sjukvården behöver förstärkas så att det blir lättare att få hjälp med ät störningar, ångest eller depressioner. Psykiskt sjuka och personer med funktionsnedsättning ska få bättre möjlighet till vård, boende, rehabilitering och sysselsättning. Sjukförsäkringen ska hjälpa människor tillbaks till arbete och egen försörjning. Taket i sjukförsäkringen höjs och den bortre tidsgränsen i sjukpenningen tas bort."

"Sammanfattningsvis en bra regeringsförklaring för funktionshindrade, bland annat vad gäller tillgänglighet och arbetsmarknad, att vi är synliggjorda är mycket viktigt, sa Håkan Thomsson.

Info från SRF Bergslagen
Torsdag 23 oktober blir det månadsmöte i Lindesberg, samma tid och plats som vanligt. Birgit Anderbert spelar och sjunger. Ture Larsson är värd för mötet. Anmäl till honom 0581 -  312 23.

Torsdag 20 november blir det månadsmöte i DHR-lokalen, Rådmansgatan 9, ingång från gården, i Nora. Förhoppningen är att vi får besök av polisen som ska informera om hur vi ska kunna skydda oss från inbrott och överfall. Anmäl till Irene om ni tänker komma tel. 0587- 254 56.

Vi påminner också redan nu om att vi äter jultallrik på Sollidens kursgård 11 december kl. 12.00. Mer information i nästa nummer av SYNvinkeln.

Styrelsen har börjat fundera på program för våren. Har ni något förslag på en dagsresa i början av juni så hör av er till någon av styrelseledamöterna och lägg fram dit förslag så får vi se vart vi åker nästa år.

Info från SRF Karlskoga Degerfors
Lördagen den 25 oktober kl. 14.00 på Nickkällan blir det vår årliga auktion. Vi bjuder på kaffe och smörgås. Gåvor till försäljning mottages tacksamt.

Ta gärna med vänner och bekanta till en trevlig eftermiddag.

Anmälan till Kent 592 07 eller Inga 579 27 senast den 21oktober.

Fredag 7 november blir det bingo på Nickkällan kl. 14.30. Brickor 10 kr. Kaffe 30 kr. Även till den anmäler ni er till Kent och Inga senast 4 november.

Fredag 21 november är det medlemsmöte på Nickkällan kl. 14.30. Information om Lions verksamhet. Kaffe 30 kr. Lotterier. Anmäl till Kent eller Inga senast 18 november.

Vi har plats för flera medlemmar; medlemsavgift 175 kronor/år, synskadades eller stödjande.

Hjärtligt välkomna hälsar styrelsen genom Kristina Johansson

0586- 414 12, 070/ 660 69 81

Info från Sydnärke
Hej alla glada Synviklare!

Sommarens soliga dagar går mott sitt slut och föreningslivet börjar väl komma igång så smått. När det gäller Sydnärke så blir det mest en rapport om vad som har hänt.

Hallsberg och Kumla har planer på att gå tillsammans. Den 1 september hade vi ett möte i Kumla där ett 10-tal medlemmar från Hallsberg var med. Vi kom överens om att göra ett försök. Vi kommer då att träffas hos varandra varannan gång i Kumla och varannan gång i Hallsberg. Så får vi väl se hur vi trivs med varandra. Vår nästa träff var då 1 oktober då vi träffades i Hallsberg och spelade bingo. I Kumla träffades vi 6 oktober med förhoppningsvis ett besök av apoteket.

Vi har också träffats en extra gång på äldreboendet Knuten i Hallsberg där det serverades äppelkaka med vaniljsås, mycket gott! Vi blev underhållna av Lars-Erik Hägg, en präst från Snavlunda, som visste allt om Elvis och sjöng flera sånger till sitt gitarr spel. Han var bra på det.

Sydnärke brukar göra en bussresa varje sommar men så blev det inte detta år. Vi gjorde istället en matresa. Den gick till Rosendals Festgård, som ligger vackert vid en liten sjö mellan Åsbro och Skyllberg. Det är inte så långt dit så vi anlitade färdtjänst och det gick bra. En del förare hade lite svårt att hitta dit, det ligger ju långt ut i skogen. Men det gick bra och vi gick in till en trerätters festmåltid. Mycket, mycket gott var det. Sång och spel hade vi utav Peter Karlsson som trakterade keybord och trumpet med bravur. Ja, detta blev en dag att minnas och vi tackar vår kassör Ulla-Britt som ordnat allt så bra.

Ja, det var väl vad som i Sydnärke sig tilldragit haver och vi ser med spänning fram mot kommande dagar, vi sänder en glad sensommar/höst hälsning till alla glada Synvinklare genom Åke Minsberg.

INBJUDAN
Välkommen till Knuten onsdagen den 29 oktober kl. 15.00.

(Adress. Nytorgsgatan 6, Hallsberg.)

Då är det Ostkakefest och kaffe. Pris 35:-.

Underhållning av HässlebyAnders. Lotterier.

Anmälan senast 22 oktober till Ulla-Brith tel 0582- 13 119.

Info från SRF Örebro
Öppet hus
Öppet hus fortsätter 5 november med bingo vid vår lokal på Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13. Tid: kl. 14.00, ingen föranmälan. Fika köper ni själva vid Evas café i lokalen.

NYA-gruppens aktiviteter
NYA-gruppens aktiviteter är till för alla medlemmar i distriktet eftersom det kan vara svårt för andra lokalföreningar att ha lite annorlunda aktiviteter. Distriktet betalar resorna till träffarna med allt som överstiger 40 kronor enkel resa. Alla är välkomna på Programmakeridagen för att ge förslag på aktiviteter.

Vecka.45 5 november Ölprovning. Plats: Rödklövervägen 42.
Ansvarig: Tony

Vecka.47 19 november Programmakeri. Plats: ännu inget bestämt
Ansvarig; Dan

Vecka.49 3 december Julbord; knytkalas.Plats: Västra Vintergatan 208 (Hyresgästföreningens lokal i källaren) . Ansvarig: Dan, Tony, Sandra

Alla aktiviteter startar 18:00 ojämna veckor, onsdagar om inget annat anges i inbjudan.
Anmälan görs till kansliet srf.orebro.lan@telia.com eller via email anmalnyagruppen@srforebro.se

Äppelprovning med Nya – gruppen
Onsdag den 8 oktober samlades 7 personer hemma hos Ann-Britt och Sten Karlsson. Vi skulle få en äppelprovningskväll. Vi satte oss i köket där de hade lagt ut 8 tallrikar med åtta olika sorters äpplen. De olika sorterna hette Åkerö, Elon äpple, Husmoder, Ingrid - Marie, Signi Tillisch, Lobo, Magleme och Coxooransh. Vi fick prova en sort i taget, med att se hur de såg ut inuti, smaka och höra lite historia om den sorten. Vilket land det kom ifrån samt lite annan fakta som var intressant för det äpplet. Det blev en mycket trevlig och intressant kväll där man fick prova på olika smaker och mycket "äppel prat". Efter cirka en timma tog vi kaffe och te med fika till. Samtliga sa de var mycket nöjda och tyckte det var roligt att de hade gått på aktiviteten.

Varma hälsningar från Sandra Johansson (före detta Tjärnberg)

Höstdikt
Hösten är kommen till vår stad.

Gatorna fylls av blöta gula blad.

Gator blir hala och våta.

Hjälper ej att gråta.

En ljusglimt väl skymtar

När affärerna skyltar.

Det blir Lucia och jul

livet känns lite mera kul.

Dagar kommer, dagar går

man längtar till vår.

Man längtar och hoppas

Den kommer, då åter och träd och blommor de knoppas.

Av Åke Minsberg

Thomssons nyhetsbrev nr 13.
Förändringar föreslås i färdtjänsten
Myndigheten Trafikanalys har nu presenterat sin förstudie gällande så kallad särskild kollektivtrafik. Det handlar om möjligheterna att samordna färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjutsar.

Trafikanalys pekar på olika sätt att hantera samordningen, men förordar att de regionala trafikmyndigheterna ska ta över ansvaret för färdtjänsten. Detta skulle ske med hjälp av ändrad lagstiftning, där färdtjänstlagen ändras eller tas bort. Färdtjänsten samordnas då länsvis och kopplas till den allmänna kollektivtrafiken. Eventuellt kan det skapas två nivåer inom färdtjänsten, en billigare som innebär mer samordning och sämre tidpassning, och en dyrare nivå där tidpassning prioriteras högre. Men det finns många otydligheter i förstudien från Trafikanalys. SRF har en arbetsgrupp för färdtjänst som kommer att bevaka frågan och föreslå agerande vid behov.

Stora ljudbokspriset till två kvinnor
För första gången gick Stora Ljudbokspriset till två kvinnor: författaren Carol Rifka Brunt och uppläsaren Hanna Schmitz.

Vinnarboken heter "Låt vargarna komma" och priset delades ut på Bokmässan i Göteborg torsdagen den 25 september.

Detta var sista gången som priset delades ut på Bokmässan med Synskadades Stiftelse som huvudsponsor. Nu tar företaget Storytell över priset.

Från och med nästa år kommer de att ordna en särskild ljudboksgala med priser i tre klasser: skönlitteratur, deckare samt barn- och ungdom. Synskadades Stiftelse kommer dock att finnas med på ett hörn, och dela ut ett hederspris.

Arbetslinjens trovärdighet
Olika former av otillgänglighet eller brister i färdtjänsten är sådant som kan motverka synskadades möjligheter att jobba. Den 2 september höll SRF presskonferens i Luleå. Här pekade vi på det ologiska i att politikerna i valrörelsen säger att arbetslinjen (allas insatser på arbetsmarknaden) ska prioriteras samtidigt som samhället inte ställer upp mer resurser så att detta blir praktiskt möjligt.

Som levande exempel medverkade SRF:s ombudsman Thomas Tillberg. Han har sökt om personlig assistans enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Förutom att Thomas är blind så har han ett rörelsehinder samt sjukdomen A L S. För att orka jobba 75 procent behöver Thomas stöd både i hemmet och på jobbet. Men Luleå kommun har avslagit ansökan om stöd via LSS, bland annat med hänvisning till att Thomas jobbar 75 procent – en moment 22-situation.

Såväl lokalradion i Norrbotten som SVT:s regionala nyheter uppmärksammade detta inspel i valrörelsen från SRF.

Ohlsson backar ett steg
Den 11 september uppvaktades demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) angående frågan om synskadades möjlighet att rösta med bibehållen valhemlighet. Här deltog SRF:s 2:a vice ordförande Victoria Öjefors, vår intressepolitiska chef Urban Fernquist samt Jakob Larsson från Unga Synskadade. Detta var en uppföljning på debatten i Studio ett i början på augusti.

SRF ville att den pågående demokratiutredningen ska få i tilläggsdirektiv att titta på frågan om synskadades möjlighet att rösta med bibehållen valhemlighet. Vid uppvaktningen ansåg demokratiministern att SRF borde skriva till utredningen. Hon avsåg inte att utöka direktiven. Nu avgår ju den gamla regeringen, så frågan kommer nu att hanteras på det sätt som ministern föreslog.

SJ utvidgar telefonförsäljning till synskadade
Under 2014 har SJ genomfört en rad förändringar som varit dåliga för oss synskadade. Den talstyrda tidtabellsupplysningen har tagits bort, resebutiker stängts och telefontiderna försämrats avsevärt. Då vi från SRF:s sida tycker att detta är en oacceptabel utveckling som drabbar synskadade extra hårt, så har vi länge försökt få till stånd ett möte med SJ.

Den 4 september fick SRF:s arbetsgrupp för kollektivt resande äntligen till stånd ett möte med SJ. Här togs försämringarna upp till diskussion, och SRF framförde krav på förändring.

När det gäller biljettförsäljningen så sker den nu, förutom via Internet och telefon, främst i Pressbyrån samt på resebyråer. Det är inte alla Pressbyråns butiker som säljer biljetter och de hjälper inte till att boka ledsagning. Det ska dock resebyråerna kunna göra. Dessa har, enligt avtal med SJ, inte rätt att ta ut någon kostnad av resenären för att de hjälper till att boka ledsagning.

Efter mötet den 4 september har SJ meddelat att man nu kan köpa, boka om och boka av biljetter även utanför kontorstid om man ringer

0771/ 75 75 75 och väljer tonval 5 och sedan tonval 1. SJ vill dock själv inte sprida information om denna möjlighet, men den finns alltså.

Inget ändrat förhållningssätt till SD
Att Sverigedemokraterna (SD) gick framåt i de allmänna valen den 14 september föranleder inget ändrat förhållningssätt från SRF:s sida. Det beslutade förbundsstyrelsen vid sitt sammanträde den 18 -19 september.

Förbundsstyrelsens rekommendation till distrikt och lokalföreningar angående förhållningssätt till SD kvarstår alltså oförändrad. I korthet går den ut på att vi inte ska ge SD ökat utrymme genom att bjuda in dem eller delta i SD-arrangemang. Däremot kan vi ha möten, samråd, göra uppvaktningar eller delta i debatter där SD ingår som ett av flera partier.

Justeringar i det interna ekonomiska stödet
Förbundsstyrelsen har beslutat om vissa justeringar i det interna ekonomiska stödet för år 2015. Det administrativa stödet till distrikt och branschföreningar höjs till 1.100 tkr och söks senast den 30 november varje år. Utvecklingsstödet kan liksom tidigare sökas senast den 30 november respektive den 31 maj varje år.

Den stora förändringen gäller projektstödet. Här öppnas upp för större och längre projekt. Då projektstöd kan sökas för verksamhet inom de av kongressen prioriterade områdena så skjuts sista ansökningsdag för projekt 2015 fram till den 28 februari 2015. Projekten ska starta senast tolv månader efter att bidrag beviljats, och redovisning ska ske senast den 15 oktober 2017. Totalt anslås 1.800 tkr i projektstöd under kongressperioden.

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Efterlysning
Vid träffen på Rosendals festgård 24 september råkade någon ta fel rullator så att den fick med Maj-Britt Kjellbergs rullator istället. Rullatorn är blå till färgen med röd namnskylt där hennes namn, adress och telefonnummer på. Upptäcker du att du tagit fel rullator så ring till Maj-Britt 0586- 330 48 så ni kan byta tillbaks.

Slutord
Så var det här numret av tidningen klart för den här gången. Som ni märker i tidningen så var det mycket att rapportera om just nu. Jag försöker få med så mycket information som möjligt i varje nummer. Det är ju SYNvinkeln vi ska använda när ni i lokalföreningarna vill ha ut information till era medlemmar. 15 november är manusstoppet till nästa nummer så då behöver jag ha era inbjudningar till eventuella julfester som ni kommer att ha i de olika föreningarna. Tidningen ska finnas ute hos medlemmarna senast 25 november. I det här numret finns ju också en bild med de olika äpplesorterna som de fick provsmaka när NYA-gruppen hade äppelprovning. Ha det så bra tills vi hörs nästa gång.

Redaktör: Charlotte Åkerlind

Telnr: 019/ 673 21 05

e-post charlotte.akerlind@telia.com

kansliet: 019/ 673 21 06 eller e-post srf.orebro.lan@telia.com