Det har väll inte undgått någon att riksförbundet har firat sitt 125 års jubileum här hos oss i Örebro. Helgen som varit har varit helt fantastiskt. Fredagkvällen som vi här i Örebro var värdar för fungerade bättre än vi hade hoppats. Mer om helgen inne i tidningen. Ur innehållet:

Info från distriktet, inbjudan träff om Iphone samt studieombudsträff.

Info från lokalföreningarna, fortfarande finns platser kvar på resor till både Vinön och Almåsa.

Thomssons nyhetsbrev nr 7

Info från distriktet
125 års jubileum
Fredag 16 maj var dagen som det var vita käppar över hela Örebro på eftermiddagen. Alla deltagare på jubileumet anlände från alla hörn av landet till Conventum Konferens på förmiddagen. Eftermiddagen startade med en käpp parad genom hela centrala Örebro som avslutades på Olofs Palmes torg. På torget fanns både distriktet och riksförbundet med broschyrer om vår verksamhet. Man fick prova på att gå med ledarhund för de som funderar på att skaffa hund.

Dagen avslutades med middag i Närkes tecken. Vi, programgruppen, hade hyrt in Kalle Selander, känd från radio Örebro, som konferencier under kvällen. Kvällen blandade kåserier med sång och musik. Mycket uppskattat blev vår egen Axel Jakobsson som underhöll i omgångar med pianospel och sång.

Axel Jakobsson vid pianot.         Ove Nilsson och Agneta Elfving hälsar välkommen.

Lördagen startade med att förbundsordförande Håkan Thomsson inledde dagen. Förmiddagen var vikt av olika föreläsningar. Efter lunchen öppnade utställningen med ett 10-tal utställare från både hjälpmedelsföretag som medlemmar från SRF som sålde sina egna hantverk. Dessutom fanns olika seminarier med teman så man kunde välja det man var intresserad av. Klockan 16.00 intogs scenen av Maria Möller, komiker, sångerska och imitatör, som gav oss många skratt och svängig sång och musik.

Lördagens 3-rätters middag bestod också av flera olika talare som ville framföra sina gratulationer till organisationens ålder. Bästa talet, tycker jag, under kvällen höll ordförande för Unga Synskadade, Jakob Larsson. Kvällen avslutades med dans till "Synliga", det blindaste bandet i landet.

Jag är väldigt glad över att få ha varit delaktig i detta event. Tänk så många fantastiska människor man träffade under helgen. Ingen sur min så långt ögat kunde nå. Jag har sagt det förut och säger det igen. Ingen har så roligt jobb som jag.

Inbjudan till informationsträff om Iphone
Tisdag 17 juni inbjuder distriktet till en träff med information om Iphone och Smartphones. Joakim Kåhlman, ombudsman för DEST-regionen kommer och berättar om telefonerna och funktioner som vi har nytta av. Vi träffas på Brukarhusets övre våning klockan 13.00 – 15.00. Kanske kan träffen leda till en studiecirkel där vi byter erfarenheter med varandra. Anmäler dej gör du till kansliet 019/ 673 21 06 senast 10 juni så vi kan beräkna fika.

Studieombudsträff
Lokalföreningarnas studieombud inbjuds till en träff måndag 16 juni. Vi träffas på Sommaro klockan 11.00 där vi först promenerar runt bröllopsstigen för att sedan inta lunch på värdshuset. Alla berörda har fått en inbjudan med posten.

Ann slutar
Efter semestern kommer min kollega och arbetskamrat Ann Lennermark gå i pension så det kommer att bli lite ändringar på kansliet. Vilka ändringar kommer jag tillbaka till när allt är klart. Jag och alla med mej önskar Ann en riktig härlig tid. Hennes sista dag är inte riktigt bestämt ännu, men definitivt slutdatum är 30 juni.

Info från SRF Bergslagen
Resa till Almåsa
Det finns fortfarande platser kvar om det är några som vill följa med till Almåsa 11 juni. Om ni tycker att resan är för dyr så kolla med styrelsen i er lokalföreningen om de subventionerar något.

Info från SRF Karlskoga Degerfors
Fredagen den 30 maj klockan 14.30 spelar vi bingo på Nickkällan. Brickor 10 kr/st. Kaffe 30 kr

Onsdagen den 11 juni följer vi med på SRF Bergslagens resa (heldag) till Almåsa.

Tack vare en gåva från 2 medlemmar är priset endast 250 kr för medlemmar, övriga 500 kr. Anmälan senast 1 juni till Kristina 414 12.

Fredagen den 13 juni klockan 16.00 blir det korvkalas med underhållning utanför Nickkällan. Gratis för medlemmar, övriga 30 kr (inomhus vid dåligt väder).

Anmälan till Kent tel 592 07 eller Inga 579 27 senast 3 dagar före alla möten.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

hälsar Styrelsen

genom Kristina Johansson tel. 0586/ 414 12, 070- 6606981

Info från SRF Örebro kommun
Resa till Vinön
Det finns fortfarande platser kvar på vår resa till Vinön 3 juni. Vi ser gärna att medlemmar från andra lokalföreningar åker med. Sista anmälningsdag är 28 maj. Kostnaden är 200 kronor. Anmäl till kansliet 019/ 673 21 06 senast 12.00.

Sommaraktiviteter
Vi hoppas att våra syninstruktörer kommer att hålla i sommarprogrammet även i år. Information om detta kommer via mail eller per post. Är man intresserad av att ta del av det så hör av er till kansliet så skickar vi det till er så fort vi kan.

Thomssons nyhetsbrev nr 7
Tisdagsaktionen
Tisdagen den 6 maj deltog undertecknad i tisdagsaktionen utanför Riksdagen. Syftet med aktionen är att dela ut flygblad till riksdagsledamöter som passerar. Flygbladen tar upp problem med de begränsningar som finns i regeringens lagförslag om att klassa otillgänglighet som diskriminering. Olika problem tas upp varje vecka. I tisdags fick jag möjlighet att diskutera begränsningarna i lagförslaget med riksdagsledamöterna Maria Lundqvist-Brömster (FP), Eva Olofsson (V) och Agneta Luttropp (MP).

Nu tar tisdagsaktionen paus i två veckor eftersom riksdagen gör uppehåll på grund av EU-valet. Slutbehandlingen av lagförslaget sker i riksdagen den 23 juni.

Viktigt angående förhållningssätt till SD
Vid förbundsstyrelsens möte den 28 - 29 april 2014 diskuterades SRF:s förhållningssätt till Sverigedemokraterna.

Förbundsstyrelsen beslutade följande:

"Baserat på SRF:s värdegrund rekommenderar förbundsstyrelsen att distrikt och lokalföreningar intar följande förhållningssätt till Sverigedemokraterna (SD):

SRF ska inte göra uppvaktningar av SD eller delta i träffar som SD bjuder in till.

SRF ska heller inte bjuda in SD till träffar, politiska debatter eller andra evenemang.

SRF kan göra uppvaktningar i politiska församlingar (exempelvis nämnder eller utskott), delta i möten eller debatter där även SD ingår som ett av flera partier, och där det är andra än SRF som arrangerar mötet.

SRF avstår således inte från att ta diskussioner med SD, men vi ska inte som organisation bidra till att ge SD ökat utrymme."

Klart med deltagare i nordiskt kvinnoforum
Nu är den svenska delegationen till nordiskt kvinnoforum för synskadade utsedd. Delegationen består av: Ulla Bergeros, Cecilia Ramstedt, Birgitta Ekenberg, Marianne Andreasson, Margareta Söderlund, Elvira Kivi, Karin Sundbaum och Karin Hjalmarson. Därtill kommer tre ledsagare, varav en är SRF:s pressekreterare Åsa Nilsson.

Aktiviteten äger rum den 12 -15 juni och inkluderar deltagande i det stora kvinnoforum som hålls i Malmö.

Senaste nytt om MyRight
Vid MyRights årsmöte den 28 april valdes Tiina Nummi Södergren till ny ordförande. Hon efterträder Roland Håkansson. Tiina var ju förbundsordförande i SRF fram till kongressen 2011. Även SRF:aren Dan Berggren ingår i MyRights styrelse.

Regeringens biståndsorgan SIDA har meddelat att MyRight (före detta SHIA) inte fortsättningsvis beviljas status som ramorganisation för folkrörelsebistånd. MyRight består av cirka 30 funktionshinderorganisationer med intresse av internationellt solidaritetsarbete.

SIDA har nu gett signaler om att det internationella solidaritetsarbete som bedrivits inom ramen för MyRight ska kunna leva vidare. Exakt vad detta betyder för MyRight är i dagsläget oklart och situationen och tänkbara vägar framåt kommer att analyseras av organisationens styrelse.

Första steget mot en jobbpakt
Den 23 april hölls ett möte mellan SRF och LO på vårt kansli i Enskede. Syftet med mötet var att diskutera förutsättningarna för en jobbpakt i Sverige. LO representerades av Patrick Roselin.

Med jobbpakt menar vi en överenskommelse på den svenska arbetsmarknaden, där staten, arbetsgivarorganisationer och fackförbund tillsammans skulle skapa bättre förutsättningar för funktionshindrade. Förebild är det inkluderingsavtal som finns i Norge. Genom att staten garanterar att den anställda ska få det stöd hon eller han behöver kan man överbrygga rädslor och negativa attityder hos arbetsgivare och potentiella arbetskamrater.

Patrick Roselin ställde sig positiv till SRF:s idéer och kommer att ta upp frågan med LO-ledningen. Förhoppningsvis kan detta bli ett initiativ som väcker intresse i bredare kretsar, och då bli en framgångsrik väg för att skapa en bättre situation för synskadade på arbetsmarknaden.

Hjälp valberedningen
Alla distrikt ombedjes omgående mejla valberedningen namn, telefonnummer och mejladresser på de nyligen utsedda ordinarie kongressombuden. Sänd mejlen till valberedningens ordförande Lena Höjdevall: lena.hojdevall@srf.nu

Inför kongressen håller valberedningen nu på att förbereda val av ordförande plus sex ytterligare ledamöter till beredningsutskottet.

Beredningsutskottet ska bestå av sju ordinarie kongressombud. Utskottet tar fram förslag till uttalanden till kongressen samt förbereder val av valberedning och föreslår arvode till valberedningen.

Val av beredningsutskott görs på nästa organisationsråd, som hålls per telefon onsdagen den 11 juni. Valberedningen tar gärna emot förslag på ledamöter i beredningsutskottet på valberedningen@srf.nu

Tack
Den 5 maj var det mingel med förtäring i Matborgen i Enskede med anledning av att undertecknad fyllt 50 år. Det var mycket trevligt!

Jag vill tacka alla som på olika sätt uppmärksammat min födelsedag! Jag vill också uttrycka ett varmt tack för de gåvor som satts in på "Håkan Thomssons fond för intressepolitiskt påverkansarbete". Dessa medel kommer att användas av SRF för att föra synskadades sak framåt.

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Slutord
Än en gång så uppmanar jag er medlemmar att skicka in era små berättelser till tidningen. Det vore så roligt att kunna få med era egna tankar och åsikter så tidningen blir ännu mer levande. Era åsikter och berättelser är viktiga för SRF. Inget är för stort eller för smått att skriva om. Det gör inget om det är stavfel eller om grammatiken inte är den rätta, skriv ändå. Har du svårt att få ihop en skriven text så hör av dej så skriver vi genom telefonen. Jag vet att ni, medlemmar, uppskattar tidningen därför så tycker jag att det vore roligt att utveckla den ännu mer. Tveka inte, ta chansen.

Redaktör: Charlotte Åkerlind,
telefon 019 673 21 05
E-post: charlotte.akerlind@telia.com