Snart är det jul! Tyvärr verkar det inte bli någon vit jul i år heller, men det blir jul i alla fall. Lika tråkig som jag tycker november är, lika härligt tycker jag det är när vi kommer in i adventstid och man får tända granen på tomten, alla ljusstakar i fönstren och adventsljusen på borden. Då är det också skönt att krypa upp i soffan och läsa senaste numret av tidningen.

Ur innehållet.

Distriktsinfo med bl a julbrev samt kåseri om ett 40-årigt patient perspektiv

Lokalförenings info

Annons om förstoringskärm till TV.

Vårt land av Åke Minsberg

Thomssons nyhetsbrev.

Distriktsinfo
Syntolkad teater
Onsdag 14 januari är det syntolkad föreställning av pjäsen Tribes på Länsteatern. Ni bokar själva era biljetter på telefonnummer 019/ 689 89 89 och begär syntolkning.

Syntolkad bio
Hur det blir med den syntolkade bion vet jag inte i nuläget. Filminstitutet har inte meddelat hur det blir med bidragen för arvoden till syntolkarna ännu. Så fort jag vet något mer skickar jag ut information till er som jag har på min intresselista. Vet du med dej att du inte finns på listan, men är intresserad av att testa på syntolkad bio så hör av dej till kansliet så sätter vi upp ditt namn på listan. Du kan få informationen på mail eller svart (skulle någon vara intresserad så kan vi även skicka ut den som tal).

Syntolkad hockey
Är ni intresserade och vill gå på ishockey så finns det syntolkningsutrustning på kansliet 019/ 673 21 06 att låna.

Ledsagning vid aktiviteter
Vad man ska tänka på när man är med på något som distriktet eller lokalföreningarna ordnar är att man måste se till att ha med sej eller kolla om det finns någon ledsagare för er som behöver lite extra hjälp. Det är inte självklart att det går att ordna i föreningens regi.

Julgåva från arbetsnämnden
Distriktet har i år nominerat Irene Broström till att få en julgåva från arbetsnämnden i Örebro län. Hon får gåvan för sitt stora engagemang i lokalföreningen och brukarrådet. Hon är en av de eldsjälar som vi i SRF verkligen behöver.

Arbetsnämnden delar ut en liten julgåva varje år, så är det någon ni tycker förtjänar den så kontakta kansliet för nominering.

Ordförandeträff
Torsdag 15 januari kommer vi att ha den årliga träffen med ordförande och vice ordförande i lokalföreningarna. I år har vi även inbjudit studieombuden att delta eftersom temat för dagen är kongressbeslut och medlemsrekrytering. Alla berörda har fått en inbjudan till dagen.

Inbjudan teater vid Sparbanksbörsen
Lekebergs revysällskaps seniorgrupp spelar farsen

"Hemvärn och påssjuka" …årets roligaste fars…

på Sparbanksbörsen.

Premiär lördag den 31 jan kl.18; söndag 1 februari kl.14,

lördag 7 februari kl.18 och söndag 8 februari kl. 14.

Det serveras ärtsoppa, smör och bröd. Pris 200 kr.

Biljettsläpp den 1:a december.

Bokning: tel 070- 536 17 87; www.lekebergsrevyn.se

(Syntolkning erbjuds alla förställningar, säg till om det önskas)

SRFs medlemmar inbjuds till syntolkad genrep

inklusive mat, torsdag den 29 januari kl. 18. Vi samlas där klockan.17.Kostnad 100 kr. Bokning till kansliet senast 20 januari. Begränsat antal platser så först till kvarn. E-post: srf.orebro.lan@telia.com eller telefon 019/ 673 21 06 (månd - tors 9.00-12.00)

Välkomna!

Ett 40-års patientperspektiv
För en tid sedan fick jag tillsammans med andra gratulanter möjlighet att fira Syncentralens 40-års jubileum. Att under 10 minuter berätta min egen historia parallellt med att beskriva Syncentralens fantastiska utveckling kändes mycket stort för mig.

På tionde våningen i två små rum i en mycket lång korridor på Regionsjukhuset startades 1974 en av Sveriges första syncentraler i Örebro.

När jag för första gången besökte Syncentralen som en vilsen och trött tonåring kändes mitt liv som ett enda stort vakuum. Som en blixt från klarblå himmel fick jag och mina föräldrar en kort tid innan beskedet att jag drabbats av RP en ovanlig ögonsjukdom som skulle mycket snabbt försämra min syn. Tillbaka till korridoren på tioende våningen där började min vandring in i en långsam förändring av mitt liv.

Syncentralen har alltid varit en mycket betydelsefull pusselbit för mina och andra patienters behov av varierande stöd och hjälp.

Under dessa fyrtio år har mina behov av rehabilitering och hjälpmedel varit mycket skiftande utifrån min synstatus och var jag har befunnit mig i livet.

Idag är Syncentralen en stor avdelning med en stor personalstyrka där man möter oss patienter på ett mycket professionellt sätt.

Jag har på nära håll under många år genom brukarrådet kunnat följa verksamheten. Senaste tidens alla förändringar med omorganisationer, minskad budget, långa väntetider, nya riktlinjer för med sig en viss oro inför framtiden

Glöm aldrig bort att vi bär med oss olika erfarenheter när vi vandrar långa och korta sträckor in i en stor livsförändring.

Möt oss alltid med värdighet och respekt!!!

Av Agneta Elfving

Julbrev
Tänk vad tiden går. Nu är det snar Jul igen. Att få julstämning och

glädjas av julen utan snö, kan vara svårt. Men man får gilla läget och hoppas på det bästa.

Vi vill trots detta från oss alla till er alla ge er ett antal mjuka julklappar med glädje.

Men vi kan glädjas och tänka på den fantastiska sommaren som vi hade.

Vi kan även glädjas av att förbundsstyrelsen beslutade att SRFs 125års jubileet förlags till Örebro och att vi tillfrågades om vi ville vara ansvariga för fredagen. Vilket vi tackade ja till. Vi har fått många positiva och glädjande respons för vårt program.

Vi kan glädjas åt NYA gruppens engagemang och idéer för att aktivera oss.

Vi kan glädjas åt Karlskoga, Degerfors föreningen som har värvat och ökat medlemsantalet.

Vi kan glädjas åt att samarbetet med Syncentralen har en positiv trend.

Vi kan också dela glädjen med Agneta Elfving som på kongressen valdes in som ledamot i förbundsstyrelsen. Vi får önska henne lycka till i detta uppdrag.

Med hennes erfarenheter kommer hon att bli en resurs i styrelsen..

Agneta som många inom SRF känner som en initiativrik, ambitiös och drivande person.

Agneta har haft uppdrag som Distriktsordförande i Örebro län, styrelseledamot i Iris Hantverk, sammankallande för Riksförbundets valberedning.

Från oss alla till er alla.

God Jul o Gott Nytt År

Styrelsen SRF Örebro Län.

SRF Bergslagen
Torsdag 11 december fick vi båda från kansliet äran att följa med och äta jultallrik på Sollidens kursgård utanför Örebro. Det var ganska stökigt när vi kom för det var annat ett ganska stort sällskap som skulle äta julbord samtidigt med oss. Det här gjorde att vi fick sitta vid 2 bord med 12 personer vid varje bord. Men, jag tror att vi alla hade trevligt med dem kamraterna vid sitt bord. Vi blev väldigt bra uppassade och maten var god, speciellt Janssons frestelse. Alla åkte vi hem mätta och belåtna.

SRF Bergslagen har sitt första Månadsmöte

Torsdagen 22 januari kl.13.00 i ABF-lokalen i Lindesberg. Det serveras gröt och skinkmacka samt kaffe med kaka. Kostnad 50kr.

Anmälan senast 16 januari till Ingegerd 05 81/ 61 15 67 eller

Irene 0587/ 254 56

Varmt Välkomna

22 februari kommer vi att ha vårt årsmöte i DHR-lokalen i Nora. Alla handlingar kommer att skickas ut i stadgeenlig tid. Vill ni skriva motioner till årsmötet så ska dem ha kommit in till föreningen en månad innan årsmötet. Skicka dem till SRF Bergslagen, Mellringevägen 120 B, 703 53 Örebro

Till slut vill styrelsen önska alla medlemmar och alla SRF are en riktigt god jul och gott nytt år.

SRF Karlskoga Degerfors
Vi önskar alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Det nya året börjar vi den 23 januari med ett medlemsmöte på Nickkällan kl. 14.30. Information om pågående och nya studiecirklar. Kom gärna med önskemål om ämnen för cirklar. Anmälan till Kent 592 07 eller Inga 579 27.

Årsmötet blir lördag 21 februari. Kallelse till alla kommer ca 14 dagar innan mötet. Eventuella motioner ska vara föreningen till handa minst en månad innan mötet. Skickas till Kristina Johansson, Nya Brogatan 2, 693 35 Degerfors.

Tack för ett gott SRF år 2014. Väl mött på det nya året. Styrelsen genom Kristina Johansson 0586/ 414 12 eller 070- 66 06 981.

SRF Sydnärke
Hej alla glada "SYNvinklare" som sitter och väntar på tomtarna! Här kommer en hälsning från Sydnärke, som förnärvarande bara består av Kumla och Hallsbergsgrupperna. Medlemsantalet är i ständigt sjunkande dock hoppas vi på bättring. Nytt år, nya tag. Vågar man tänka så? Det ser mörkt ut, men det är ju en mörk tid nu också, vi ser fram mot ljusare tider!

Den första december samlades grupperna till en liten julfest på Kvarngården i Kumla. Vi var inte många, ett femtontal. Kärngruppen bestående av Marie, Berit och Kerstin hade lagt ner stort arbete på att göra det trevligt, dukat fint, blommor och ljus. Det serverades bland annat både frestelse, skinka, gröt och kaffe med tårta.
Den andra december hade vi styrelsemöte i Hallsberg då vi hade besök av Charlotte och Leif från kansliet. Vi talade bland annat om föreningens fortsatta framtid. Vår ordförande Micke tackade för visat intresse och vi önskade varandra god jul.

Den sjunde december hyrde vi, ett tjugotal hungriga sydnärkingar en buss och drog iväg till Rosendals Festgård för att inmundiga deras förträffliga julbord, och du milde vilket julbord. Där fattades ingenting, tror jag. Där fanns ett femtiotalet gäster till, gissa om det surrade. Vi kom dit halv två och åkte hem strax före fem, så vi hann stoppa i oss många godsaker, magen stod i elva hör och "verkmästarn" i magen klagade högljutt, men det får man ta en sån da. Nu har vi en "festdag" kvar och det är på Knuten i Hallsberg då vi äter julgröt och blir underhållna med sång och musik.

Och nu är det slut på mitt skrivande för denna gång, hela sydnärkegruppen önskar övriga SRF-are i Örebro län ett strålande jul och ett lysande gott nytt år genom Åke Minsberg.

SRF Örebro kommun
NYA-gruppen
3 december hade NYA-gruppen sitt årliga julbordsknytis. Jag hade äran att få delta för första gången och det gör jag gärna om. Dan, Sandra och Ann-Britt och Sten hade ordnat väldigt mysigt i lokalen vi befann oss. Alla deltagarna bidrog med något till julbordet så vi fick äta oss riktigt mätta. Tyvärr var det fler än jag som hade glömt att det skulle vara julklappsbyte, men de som bytte julklappar tror jag var mycket nöjda med paketen.

Program NYA-gruppen
14/1 Bowling

Onsdag 14/1 är första tillfället på NYA Gruppen start på 2015.

Enligt tradition börjar vi vårterminen med Bowling på strike & Co.

Antal banor som bokas görs några dagar innan så alla får plats.

Anmälan görs till kontoret eller anmalnyagruppen@srforebro.se

Mer information kommer när datumet börjar närma sig.

28/1 blir det första länsaktivitet för alla i länet. Vi kommer att vara på Bodaborg i Karlskoga.

Bodaborg är ett lekcentrum ungefär som "fångarna på fortet" på tv. Man går in i ett rum och försöker göra uppdraget i ruppet för att komma ut, man blir aldrig inlåst i rummet om man inte klarar uppgiften.

Det finns olika rum med olika svårighetsgrader och karaktärer av rum.

11/2 Skall NYA Gruppen ut och åka på hal is (bana) Folkrace.

Det kommer bara att vara en bil på banan när man kör. Man hör mot sin egen tid och inget annat. Eller så har man bara det roligt och umgås. Hoppas på att snön har kommit till det och det blir lite slira av.

Aktiviteten kommer att vara en bit utanför Kumla på Ytong banan vid Kvarntorp.

25/2 Träffas NYA Gruppen på Föreningarnas hus för att se syntolkad DVD från dator som visas på projektorduk. I dagsläget har inte film bestämts än. Fika blir det naturligtvis efteråt.

ALLA aktiviteter som NYA Gruppen har börjar 18.00 ojämna veckor om inget anges i utskick eller email.

För att få mer information om gruppens aktiviteter så kontakta Dan 076 -76 76 171.

//NYA Gruppen, Dan

Öppet hus
Öppet hus är vid Föreningarnas hus, Slottsgatan 13 a kl. 14.00 -16.00 på datum som nämns i texten nedan.

Jag tänkte presentera de trubadurerna som kommer till Öppet hus.

Den 28 januari kommer Monika och Fredrik Sturtsenbecker.

De är två duktiga sångare som denna gång kommer att sjunga och spela låtar av Povel Ramel med flera.

Dom har varit på Öppet hus en gång tidigare.

Den 25 februari kommer Axel Jacobsson.

Axel är en SRF medlem som sjunger och spelar piano.

Hans förkärlek är Elton John men han spelar även egna låtar.

Vid tangenterna Fredrik Sterner.

En liten hälsning.
Hej alla medlemmar!

Nu börjar 2014 lida mot sitt slut och 2015 står utanför dörren och knackar på.

Luciafirandet som vi I Örebro-föreningen genomförde I Vasakyrkan I Örebro, blev en lyckad tillställning med skönsjungande luciatåg och gott fika.

Ett varmt tack till alla som hjälpte till med att genomföra aktiviteten.

Några tankar om 2015.

Eftersom vi numera har tillgång till bra och tillgängliga lokaler hoppas jag att vi tillsammans fortsätter utforma vår verksamhet så att den blir attraktiv för fler medlemmar och som gör föreningen intressant för de synskadade som inte ännu blivit medlemmar.

Med dessa rader önskar jag er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Vid datorn

Roger Alexanderson, ordförande SRF Örebro kommun

Annons
Till salu:

Jag har en förstoringsskärm som man ställer framför TV som jag själv tyckte var mycket bra innan vi skaffade en stor TV.

Nu tänkte jag om det finns nån som vill köpa den av mig för 200:- och för avhämtning kontakta mig. Birgitta Wahlund, Christinelundsvägen 14 i Nora. Tel: 070-623 31 44

Vårt land
Sverige är med säkerhet ett av jordens bästa länder att bo i. Men, vad är bra med att:

Landsbygden avfolkas mer och mer

Skolor och affärer läggs ned

Alltmer små jordbruk läggs ned

Större och större del av våra livsmedel importeras

Städerna överbefolkas

Alldeles för lite bostäder byggs

Studerande har ingenstans att bo

Ungdomar upp till 30-årsåldern bor kvar hos sina föräldrar

Skolan är under all kritik så få vill utbildas till lärare

Allt fler och fler klarar inte prov till vidarutbildning.

Sjuksalar stängs i brist på sjuksköterskor

Utbildade sjuksköterskor tar jobb i Norge

SJ får mer och mer kritik

Hemtjänsten är överbelastad

Sjuksköterskorna går in i väggen

Polisen hinner inte med

Många äldre vågar inte gå ut på kvällen

Många ungdomar blir sittande vid sin dator eller är slavar under telefonen

Sprit och öl hämtas i stora mängder från Danmark och Tyskland

Droger kan hämtas hem hur enkelt som helst.

Listan kan göras längre, men nu orkar jag inte mer, jo en sak till.

Varför ska pensionärer betala mer i skatt än löntagare???

Av Åke Minsberg

Julbråska
Tiden rusar på med fart.

Lucia är förbi.

Julen kommer snart.

Klagar det gör vi,

det är mycket att stå i.

Mycken mat skall lagas,

Tiden räcker inte till.

på detta skall det klagas.

Man blir urlakad som en sill.

Julkort skall skrivas,

Och julskinkan skall grilljeras,

och sen skall den i fina skivor skivas.

Med dyra klappar skall briljeras.

Kanske man kan vid årets slut

då äntligen andas ut.

Av Åke Minsberg

Året
Januari, är årets första månad.

Februari, är ibland så kall som aldrig skådad.

Mars, är till för alla katters trånad.

April då skall man luras.

Maj, nu skall det fejas och skuras

och badviken måste prövas.

Juni, då skall stången lövas.

Juli, är en månad med så mycket kul i.

Augusti, äts det kräftor i.

September, än ligger surströmmingsdoften kvar så skön.

Oktober, nu kommer säkert snön.

November, då börjar kylan bita.

December, nu kommer Lucia

på detta kan vi lita.

Av Åke Minsberg

Thomssons nyhetsbrev nr 17
S F I och rehabilitering – bra kombination
Den 25 november hölls slutkonferensen för det Arvsfondsprojekt om S F I (svenska för invandrare) i kombination med rehabilitering för synskadade som SRF drivit tillsammans med bland andra Hagabergs folkhögskola i Södertälje. Slutkonferensen genomfördes på Hotel Royal Viking i centrala Stockholm.

Alla inblandade är överens om att projektet visat att det är en bra metod att kombinera S F I-undervisning med rehabilitering för synskadade. Nu gäller det att få till stånd sådan verksamhet på flera ställen i landet. Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Syncentralerna, Specialpedagogiska skolmyndigheten och de folkhögskolor som har synkompetens är viktiga resurser som måste samverka för att detta ska bli möjligt. SRF arbetar nu för att dialogen ska fortsätta mellan dessa parter.

SJ och biljettbokningar
I september lovade SJ att synskadade ska kunna boka biljetter via telefon även utanför kontorstid. Detta fungerade också till en början, men nu har vi fått in flera påpekanden om att personer nekats att boka resa.

SRF ser allvarligt på att SJ inte lever upp till sitt löfte på denna punkt. Att boka biljett som synskadad har blivit svårt för alla dem av oss som inte kan använda Internetbokning. Många försäljningsställen har stängts, och man hänvisas till otillgängliga biljettautomater och begränsade telefontider.

Vi har nu skrivit till SJ och kräver att deras löfte från september fortfarande ska gälla.

Nytt från Jernhusen
Den 4 december träffade SRF:s arbetsgrupp för kollektivt resande Thomas Brock från Jernhusen, som ansvarar för ledsagning i samband med tågresor. Nu varande utförare, Riksfärdtjänsten i Sverige AB, har ett avtal som löper till sommaren 2018. Jernhusen ställer krav på entreprenören att ledsagningarna ska genomföras, och om det uppstår problem på grund av ledsagningen ska situationen lösas till resenärens bästa, exempelvis med taxi utan kostnad för resenären.

Jernhusen arbetar för att få in fler trafikbolag i det nationella ledsagarsystemet. Nyligen har exempelvis Skånetrafiken gått med. Jernhusen ser positivt på att inrätta ett nationellt telefonnummer för ledsagarbeställningar, men trafikföretagen är hittills negativa till en sådan lösning.

Idag gäller i princip 24 timmars förbeställning vid ledsagning. Om man beställer senare än 24 timmar i förväg kan man dock få hjälp, ifall Riksfärdtjänsten i Sverige AB kan få fram en ledsagare. Det krävs dock att beställningsmottagaren kontaktar Riksfärdtjänsten i Sverige AB per telefon. Detta kan man begära, men av erfarenhet vet vi att det ofta inte fungerar i praktiken. Om man är i Stockholm, och beställer ledsagning via Storstockholms Lokaltrafik (SL) räcker det dock med cirka en timmes förbeställning.

Behovet av att kunna resa spontant, alltså med mindre än 24 timmars varsel, diskuterades med Jernhusen. Vi kom dock inte ända fram i den diskussionen.

Möte med Arbetsmarknadsdepartementet
Rasmus Cruce Naeyé och Milischia Rezai är politiskt sakkunniga på Arbetsmarknadsdepartementet. Den 18 november besökte de SRF-kansliet och träffade vår nya intressepolitiska chef Neven Milivojevic samt undertecknad.

Här diskuterades hur regeringen kan agera för att förbättra synskadades eftersatta situation på arbetsmarknaden. Behovet av en mycket mer omfattande arbetslivsinriktad rehabilitering, genomförandet av FunkA-utredningens förslag samt diskussioner med arbetsmarknadens parter om ett inkluderingsavtal var förbättringsområden som SRF lyfte på träffen. Vi poängterade också att även ungdomar med funktionsnedsättning måste inkluderas i regeringens planerade satsning på arbete till unga.

Personella stödet till distrikten ses över
Kongressen gav förbundsstyrelsen i uppdrag att se över det personella stödet till distrikten. En utredningsgrupp har nu tillsatts bestående av Håkan Thomsson, sammankallande, Eva Björk, Neven Milivojevic och Anita Svenningsson. Utredningen ska bedöma vilket personellt stöd som ska ges till distrikten samt kan lägga förslag på förändringar av det personella stödet. Även det interna ekonomiska stödet ska vägas in. Syftet är inte att säga upp personal eller att minska resurserna. Men det behöver värderas om det är rätt stöd som distrikten får idag.

Utredningen ska vara lyhörd för tankar och synpunkter från distrikten. Likaså ska berörd personal få lämna sina tankar och synpunkter.

Utredningen måste se över hur distrikten på ett bra sätt ska

ha förutsättningar att:

– Uppfylla ändamålsparagrafen i stadgarna.

– Fungera administrativt.

– Bedriva ett framgångsrikt påverkansarbete på landstings/regionnivå.

– Vid behov stötta lokalföreningarna inom distriktet administrativt och intressepolitiskt.

– Bedriva intressepolitisk och social verksamhet där lokalförening saknas eller är vilande.

– Vara en attraktiv hemvist för direktanslutna medlemmar.

– Fullfölja uppgifter i den ansvarsfördelning som antogs av kongressen 2011.

Femårsjubileum på Lika Unika
Måndagen den 8 december firade Lika Unika sitt femårsjubileum. Här några minnesmärken ur historien.

Den 16 december 2009 bildade fem funktionshinderorganisationer en federation för mänskliga rättigheter, som alltså fick namnet Lika Unika. SRF var en av grundarna, och vår dåvarande förbundsordförande Tiina Nummi-Södergren valdes till ordförande för interimstyrelsen. Vid det första årsmötet, som ägde rum den 31 maj 2010, på SRF-huset i Enskede, valdes Jan-Peter Strömgren, Hörselskadades Riksförbund, till ordförande.

Hösten 2010 anställdes Lotta Sondell som federationssekreterare. Hon innehar fortfarande den tjänsten, men är för närvarande föräldraledig. Lika Unika erhöll statsbidrag för funktionshindersamarbete från och med 2011.

År 2012 övertogs ordförandeklubban av Agnetha Mbuyamba (senare Vikenger), Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. År 2013 anslöts Sveriges Dövas Riksförbund till Lika Unika, som nu alltså består av sex funktionshinderorganisationer. År 2014 Blev Bengt Olsson, Neuroförbundet, ny ordförande för Lika Unika.

Jubileet firades på Lika Unikas kansli på S:t Eriksgatan 44 i Stockholm. Bengt Olsson höll ett litet tal, Östra Teatern spelade en pjäs om funktionshindrades arbetsmarknadssituation, och så var det mingel med lättare förtäring – en enkel men trevlig femårsfest!

Håkan Thomsson

Tfn 08 39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Slutord
Nu stänger vi kansliet och öppnar igen 7 januari så l jag och min kollega passar på att önska er alla en riktig God Jul och Gott Nytt År. Vi hoppas att ni får några riktigt fina helger tillsammans med era nära och kära.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, 019 673 21 05, 072 544 50 84,
Leif 019 673 21 06.
E-post: srf.orebro.lan@telia.com