Nu har vi kommit igång igen efter semestern med utskick och planering inför höstens all verksamhet. Sommaren i år har ju varit ovanligt varm, för en del skönt och för andra inte så skönt. Men, hade vi inte vädret och tala om, klaga på, fundera över, vad skulle vi ha då? Det här numret av tidningen går ut till alla medlemmar i SRF Örebro län, så ni som inte har fått tidningen förut; hoppas ni tycker att tidningen är bra och informativ.

I det här numret:

Info från distriktet med en inbjudan till träff med arbetsnämnden

Ny medarbetare, nya telefontider.

Info från lokalföreningarna om träffar

Svenska Syn utställning

Thomssons nyhetsbrev nr 11

Kåseri om husdjur

Kåseri om motorcykel

Info från distriktet
Syntolkad bio
När hösten börjar så börjar vi även syntolka biofilmer och teater under säsongen igen. Vill du ha fortlöpande information om filmer som kommer att syntolkas så hör av dej till mej. Jag skickar ut information via mail men även brevledes. Den första filmen visar vi tillsammans med syntolkningsutbildningen fredag 29 augusti och heter Turist.

Filmen handlar om en familj som åker på semester till Alperna. Efter en lavinolycka där pappa Tomas lämnar fru och barn fortsätter filmen gestalta hur Tomas och hans fru hantera händelsen som kommer att påverka deras bild av varandra och även Tomas egen bild av sej själv.

Låter den bra? Ring kansliet 019/673 21 06 eller maila mej charlotte.akerlind@telia.com för att anmäla dej.

Inbjudan från arbetsnämnden
Från arbetsnämnden för synskadade i Örebro län kommer en inbjudan om en träff för alla medlemmar samt ledsagare 24 september vid Rosendals festgård i Skyllberg. Inbjudan finns som bilaga till tidningen.

Ny medarbetare
När nu Ann har gått i pension har vi fått en ny medarbetare på kansliet, Leif Stockhult. Många av er känner säkert igen honom eftersom han varit med i organisationen i flera år. Han har telefonnummer 019/ 6732106. Varmt välkommen.

Nya telefontider.
Fr.o.m. 4 augusti så kommer våra telefontider vara måndag till torsdag 9.00 – 12.00. Telefonnumret kommer även fortsättningsvis att vara 019/673 21 06.

Referat från Teater Nolby
En lagom varm och härlig lördagseftermiddag i augusti 2014 samlades vi för att avnjuta årets teater i Nolby, norr om Karlskoga.

I år gav de "Tartuffe" av Moliere. En fransk 16hundra-talspjäs. Den var både allvarlig och rolig.

Vi var 24 personer från länet som innan föreställningen fick bekanta oss med skådespelarna och känna på deras fina dräkter. Det var både korsetter, rosetter, spetsar, krås, peruker och mustascher.

Anita Karlsson som syntolkade teatern gav oss först en bra beskrivning av scenen och lite om historien bakom pjäsen.

I pauserna fick vi snabbt äta från varsin picknickkorg som innehöll lite smått och gott och dricka kaffe.

Ett stort och varmt tack till alla på Nolby och till Anita för ett verkligen fint mottagande där alla ställde upp till 100 procent.

Av Kristina Johansson, Karlskoga

Info från SRF Bergslagen
Första mötet för hösten blir på Uskavi torsdag 28 augusti klockan 14.00. Fikat kostar 75 kronor men föreningen subventionerar 25 kronor så alla betalar 50 kronor. Vill du med så anmäl till Irene 0587- 254 56 senast 25 augusti.

Info från SRF Karlskoga Degerfors
Vi träffas på Berget i Degerfors fredagen den 22 augusti klockan 14.30. Var och en köper sitt kaffe. Anmäl er till Kent telefon 592 07 för eventuell samåkning.

Fredagen den 12 september spelar vi Bingo på Nickkällan.

Brickor 10 kr/st. Kaffe 30 kr. Anmälan till Kent 592 07 eller Inga 579 27 senast den 9 september.

MEDLEMSMÖTE 26 september klockan 14.30 på Västergården i Degerfors Underhållning. Lotteri. Vi bjuder på kaffe.

Anmälan till Kent eller Inga senast 23 september

STUDIER
Studieombud Anita Karlsson erbjuder cirklar i höst:

Läsecirkel- läser en bra bok

Passion för livet – må bra

Sångcirkel – vi sjunger tillsammans

Gamla Karlskoga – om kruthäxor, surrogat, ransonering m.m.

"Gula fläcken" – vi läser om en ögonsjukdom

Hjälpmedel och tips i vardagen –för oss som ser dåligt

Tid och plats meddelas senare.

Anmäl ditt intresse till Anita tel. 395 65 eller Kristina 414 12 senast den 12 september. Det bör vara 6 -8 deltagare i varje cirkel.

VÄLKOMNA!

hälsar styrelsen gm Kristina Johansson

tel. 0586- 41412 eller 070- 660 69 81

Vi tar tacksamt emot gåvor, lotterivinster m.m.

Det finns plats för flera medlemmar, både synskadade och stödjande.

"Aftonstjärnan" på Sparbanksbörsen i Fjugesta.
Aftonstjärnan av Hjalmar Söderberg tar upp de eviga frågorna om hur vi människor bemöter varandra. Vi befinner oss i mellankrigsperiod, en brytningstid då världen förändrades och klassamhället blev allt tydligare. En tid, då de förtryckta reste sig mot sina förtryckare.

"Aftonstjärnan" spelas av en seniorensemble, alla erfarna och skickliga skådespelare som gestaltar gästerna på Café Aftonstjärnan någonstans i Sverige. Vi följer de olika gestalternas funderingar om livet och samhället.

Denna humoristiska djupt mänskliga föreställning ger oss under ca 50 minuter en bild av Sverige som fanns och som inte har försvunnit. Föreställningen är naturligtvis en angelägenhet för alla åldrar.

Lördagen den 6 september klockan 18.00. Entré 180 kr. Mat ingår: pytt i panna med rödbetor och stekt ägg.

Söndagen den 7 september klockan 15.00. Entré 120 kr. Ingen mat.

Anmälan, med besked om man vill få syntolkning, till:

www.lekebergsrevyn.se   eller tel: 0585- 317 01, 070/ 536 17 87

Medverkande:

Fru Dahlgren – Lill-Britt Karlsson

Vivan – Lena Söderberg

Tora – Ingrid Bergström

Ingenjören – Stefan Chrunak

Hovkamreren – Lennart Jinnestrand

Doktorn – Bo Larsson

Fernstedt – Tomas Bergström

Ström – Olle Söderberg

Regi, scenografi, kostym, rekvisita: Lena och Olle Söderberg.

Info från SRF Sydnärke
Måndagen den 1 september klockan 14.00  träffas vi på Kvarngården, Skolvägen 6 i Kumla. Vi ska diskutera ett eventuellt samgående mellan dessa grupper. Det är viktigt att Du kommer (för Föreningens framtid) och framför Dina synpunkter. Meddela till Berit telefon 0197 57 81 36,

070/ 312 08 91 eller Ulla-Brith 0582/ 131 19 om du kommer.

Styrelsen

Info från SRF Örebro kommun
Från 1 september ska vi finnas med vår verksamhet på Föreningarnas hus, Slottsgatan 13 A.

Upptaktsmöte
Höstens upptaktsmöte blir i Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13 A, lokal Ateljen lördag 20 september klockan 14.00. Se separat bilaga (för Örebro lokalförening).

Öppet hus verksamhet
Vi startar Öppet Hus verksamheten onsdag 10 september med att spela bingo. Alla är varmt välkomna, ingen för anmälning behövs. På Föreningarnas hus finns nu också Evas Café där vi kan köpa kaffe och bröd så nu behöver ni inte ta med er något eget kaffebröd.

NYA-gruppen
Fortsätter sin verksamhet onsdag 27 augusti och 10 september med bilkörning och spelkväll. Kontakta Dan 076 /76 76 171 ifall du vill ha mer information om deras verksamhet.

Svensk Syn
Ett unikt tillfälle

Se alla nya synhjälpmedel som säljs i Sverige på en plats nära dig. Samtliga av landets större leverantörer är samlade på samma plats och visar dig sina produkter.

Helt utan kostnad

Visningen är kostnadsfri och Svensk Syn bjuder på både fika och lunch! Synmässan är en landsomfattande turné som besöker 6 orter under hösten.
Anmäl dig senast 1 vecka i förväg på www punkt svensksyn punk s e där du också kan läsa mer om synturnén.

Välkommen till SYNMÄSSAN 2014

Umeå 23 september Folkets hus, Vasaplan

Stockholm 25 september Tellus Fritidscenter, Lignagatan 8

Borlänge 30 september Quality Hotel Galaxen, Jussi Björlings väg 25

Jönköping 2 oktober Jönköpings Hotel & konferens, Centralvägen(A6)

Göteborg 7 oktober Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12

Malmö 9 oktober Folkets Hus, Olof Palmes Plats 1 Nobeltorget

ÖPPETTIDER

9.00 -12.00 Mässan inriktad till yrkesverksamma som

arbetar med personer med nedsatt syn

12.00 - 16 30 Mässan öppen för allmänheten

WORKSHOPS

Under dagen kommer våra utställare att presentera nya hjälpmedel under 20 minuter långa Workshops.
Uppdaterat program för respektive orthittar du på vår hemsida: www punkt svensksyn punkt se. Där får du information om vilka tider som gäller för respektive företags presentationer.

Thomssons nyhetsbrev nr 11
Framgångsrik SRF-insats i Almedalen
Vid årets Almedalsvecka deltog SRF med en rekordstor delegation, hela tio deltagare! En av dessa var från Unga Synskadade (U S), men U S hade dessutom en egen delegation på plats. Och det blev den mest framgångsrika Almedalsvvistelse som SRF haft.

Totalt hade vi korta träffar med sju partiledare, däribland statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Stefan Löfvén. Vi träffade självklart en lång rad andra politiker också. Ett viktigt möte hölls med Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, och vi träffade också L O-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

SRF var inbjudna att medverka i hela fem panelsamtal eller liknande. Viktiga kontakter skapades med fackförbundet Transport och Svenska Taxiförbundet som vi behöver ha dialog med för att bättre kunna påverka färdtjänstfrågan. Själv fick undertecknad möjlighet att hålla tal från vuxenskolans podium på Strandgatan, där jag krävde att regeringen utreder möjligheterna till elektronisk röstning i allmänna val.

Under Almedalsdagarna hann vi dessutom delta i intressanta seminarier, och vi fick också tillfälle att fördjupa våra relationer till Dyslexiförbundet, F U B och P R O. Helt klart börjar SRF framstå som en viktig organisation i det svenska samhället.

Urbans efterträdare utsedd
Neven Milivojevic, 44 år, bosatt i Solna, blir den som ska efterträda Urban Fernquist som intressepolitisk chef vid SRF-kansliet. Urban går i pension vid årsskiftet.

Neven Milivojevic är synsvag sedan barndomen. Han börjar sin anställning den 1 oktober, och kommer att gå två och en halv månad parallellt med Urban. Neven har lång erfarenhet av intressepolitiskt arbete inom folkrörelser och har även varit tjänsteman i kommun, landsting och på riksdagen. Han har tidigare lett Sida finansierat internationellt utvecklingsarbete och ansvarat för Shias (nuvarande MyRight) internationella utbildningsprogram kring konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

- Det är verkligen roligt att få förtroendet att arbeta med SRF. Föreningen är en mycket viktig aktör i samhället och jag vill bidra till att vi blir ännu starkare. Själv är jag medlem sedan tidig ålder, sa Neven Milivojevic när anställningsavtalet undertecknades.

Pratorer för järnvägsstationer på gång
För att förbättra informationen till gravt synskadade på landets järnvägsstationer har tre varianter av pratorer utvecklats. Genom att trycka på knappar kan man få talad information som motsvarar det som finns på perrongskyltar eller informationstavlor.

SRF:s arbetsgrupp för resandefrågor träffade företrädare för Trafikverket den 26 juni. I mötet ingick ett studiebesök på Göteborgs central, där de tre varianterna av pratorer som tagits fram nu finns på plats och fungerar.

Efter att ha provat pratorerna var gruppen överens om att de två varianter som hämtar text från den allmänna tågtavlan är mycket bra och fullt användbara för synskadade. Det som skiljer de två varianterna åt är att det finns en med skärm (för inomhusmiljö) och en utan skärm (för utomhusmiljö). Den tredje varianten av prator har ingen skärm, och anger nästa avgång (så som perrongskylten gör). Den sistnämda anser SRF vara otillräcklig, om den inte kompletteras med en av de andra pratorerna.

En viktig sak är att pratorerna placeras på ställen som är lätta att hitta. Dialogen med Trafikverket fortsätter.

Work for you – en väg till arbete
Work for you är ett företag som på uppdrag av Arbetsförmedlingen ska hjälpa synskadade att komma in på arbetsmarknaden genom stödinsatser och att ordna praktikplatser. Man har verksamhet för synskadade i Stockholm, Göteborg och Malmö, och man har möjlighet att komma dit från hela landet efter beslut från Arbetsförmedlingen.

Den 12 juni gjorde tre SRF:are, däribland undertecknad, ett studiebesök hos Work for you i Göteborg. De har lokaler på Hisingen.

Anmärkningsvärt är att det råder en stor överrepresentation av män i insatsen som Work for you erbjuder. Detta går igen i den statistik som vi får från Arbetsförmedlingen, och som visar att fler synskadade män än kvinnor arbetar, och att också männen är i klar majoritet när det gäller sysselsättningsfrämjande insatser. Vad detta beror på vet vi inte, men det är något som vi måste borra djupare i.

Work for yous insatser är säkert till nytta för många synskadade. Framförallt lyckas de ordna relevanta praktikplatser. De utför det jobb som Arbetsförmedlingen upphandlat. Men det behövs större insatser, framförallt på rehabiliteringsområdet. Det är Work for you och SRF överens om. Vi måste därför fortsätta att påverka Arbetsförmedlingen för att få till stånd en samling av resurserna för arbetslivsinriktad rehabilitering för synskadade.

Nytt från Lika Unika
Lika Unikas federationssekreterare Lotta Sondell deltog i det så kallade statspartsmötet i New York i juni. Detta möte hålls årligen för att stämma av implementeringen av FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lika Unikas deltagande finansierades av regeringen.

Och så har Lika Unika nu utsett sitt presidium. Förutom ordföranden Bengt Olsson (Neuroförbundet) så finns nu två personer som tituleras vice ordförande. Det är Håkan Thomsson, SRF, och Hanna Sejlitz, HRF.

Lika Unika hade ett tält i Almedalen den 30 juni och 1 juli. Här gavs information, och Lika Unikas valplattform delades ut. Nästa tunga aktivitet är den 4 september, då Lika Unika träffar Arbetsförmedlingens nye generaldirektör Mikael Sjöberg.

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11. E-post hakan.thomsson@srf.nu

Ett kåseri om husdjur
En del husdjur har vi mycket glädje av och de blir en älskad familjemedlem. Andra finns bara där i vår närhet fast vi kanske avskyr dem. Tänker främst på alla småkryp. Tänk vad en liten spindel eller geting kan få oss att fullständigt tappa kontrollen och börja skrika, fäkta och rusa runt som om värsta odjuret var löst.

Det börjar på våren när myrorna marscherar in på uteplatsen och gräver sina gångar under stenplattorna. De arbetar febrilt från morgon till kväll. Vid 21 00 verkar arbetsdagen var slut för då är det myrfritt och jag brukar då sopa bort all sand de samlar på plattorna. En och annan myra åker väl också med och så småningom brukar de tröttna på min terror och försvinna. Myror är visserligen harmlösa men sååå många. Inomhus har vi ofta silverfiskar som objudna gäster. Imponerande är dock att de har funnits i 300 miljoner år. Nu har en ny sorts silverfisk kommit till Sverige. Den är större, kraftigare och har längre spröt än den vanliga. Enligt Anticimex är de en "Bokslukare med mustasch" eftersom den gillar att käka inbundna böcker och papper. Skulle kanske kunna utnyttjas till att förstöra hemliga dokument, något för SÄPO?

Betydligt trevligare är det med katt och hund. Är själv uppväxt med katt och när jag flyttade till Brickebacken blev jag med katt efter bara en vecka. Plötsligt en morgon vaknade jag av ett väldigt jamande i hallen. Där satt en liten misse som hade hoppat in genom vädringsluckan. Katten såg mager ut och hade sår i pälsen. Han blev kvar hos mig ett tag eftersom ingen ägare hörde av sig trots efterlysningar. Misse som han fick heta åt med god aptit, lade på hullet och blev fin i pälsen. Det började lacka mot jul och jag skaffade en julgran. Misse blev genast förtjust i att klättra i granen och den svajade rejält. Att hänga glaskulor i granen var inte att tänka på utan jag fick köpa plastkulor. Dom fick jag plocka upp från golvet nästan varje dag. Julafton kom och Misse var i toppform för han hade gått lös på julklapparna under granen. Pappret var trasigt och snören överallt som var jättekul att leka med. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Gjorde nog både och. På juldagen åkte granen ut och det var nära att kattskrället också gjorde det men naturligtvis fick han stanna kvar. Alla kattägare inser ganska snart att det är katten som bestämmer. Så småningom hamnade han på en lantgård för jag började studera på annan ort och var borta under veckorna. Men, min lilla bus misse glömmer jag aldrig.

Har ibland undrat om det är lämpligt att ha katt i lägenhet. Läste i Hem&Hyra december 2013 att minikrav för att få en innekatt att trivas är att den har ett klösträd som är högre än vad katten är lång och ett träd för varje katt om man har flera. Katten ska även ha flera gömställen liksom höga liggplatser och roliga leksaker att aktivera sig med. Mest uppskattat är utkiksplatser i fönster eller balkong med nät där katten kan ha koll på omvärlden. Allra viktigast är förstås socialt umgänge. Om man är borta på dagarna bör någon vara hemma på kvällarna. En katt som känner sig ensam börjar ofta urinmarkera i lägenheten, riva sönder tapeter och äta dåligt. Så ska väl inte katten behöva ha det?

Av Birgitta Karlsson

Kåseri om motorcykeln!
Jag tog mitt körkort på vintern 19hundra52, då köpte jag min första motorcykel. Det var en Rex med Jap motor, 500-kubikare av 19hundra28- års modell. Samma årgång som jag själv. Det ni, det var grejer det.

En granne till trädgården där jag jobbade höll på med cyklar och motorer. Han hade två motorcyklar som han ville sälja. En med sidovagn men den vågade jag mej inte på, så det fick bli Rexen. Han ville ha 600 kronor för den. En oerhörd summa för en fattig trädgårdsdräng. Jag försökte naturligtvis pruta men det gick ju inte. Han förstod ju att jag så gärna ville ha den. Det var minst 200 kronor för mycket, det kom jag underfund om så småningom. Jag köpte den på avbetalning med 75 kronor i månaden. Sedan var det bara att dra hem den och börja jobba.

Cykeln plockades ned till minsta beståndsdel. All gammal färg skrapades bort och sen fick man slipa och putsa med smärgel duk, och sedan måla med en fin röd färg, två gånger. Det saknades lykta på den men jag fick tag på en på skroten. Den var stor och rund, som en kakburk, men den passade bra.

Jag hade en arbetskamrat som hjälpte mej plocka ihop motorn och en annan kompis hjälpte till med det elektriska. Allt arbete med att få cykel klar tog det mesta av min fritid under resten av vintern. Men gissa om det var en stolt kille som fram på vårkanten drog iväg till Karlstads torg. Där brukade det samlas ett hundratal motorcyklar av de mest skilda märken och storlekar allt från 125 kubikare till stora maffiga 1200 kubik.

Det kostade en del att få cykeln iordning och det var ju inte bara delar av olika slag, man skulle ha personlig utrustning också. Det skulle vara skinnjacka, kraghandskar, njurbälte, skinnhuva, stövlar eller kängor, motorglasögon. Och inte att förglömma celluloidtratt, som man nästan blev kvävd av, om man vred huvudet åt sidan. Mycket av det här fick man ju köpa på avbetalning. Skinnjackan kommer jag ihåg att jag tog på avbetalning och betalade med 5 kronor i veckan.

Någon form av besiktning fanns inte på den tiden. Tur var väl det för då hade varken jag eller cykeln gått igenom.

På 50-talet var det mycket grusvägar och krokiga var dem också, det var både roligt och farligt att åka fort på vägarna. Jag kommer särskilt ihåg en tur till Nora. Jag hade en kompis med på bönpallen. Han hade varit med några gånger förut och följde bra med i kurvorna. Och tur var det, för på den turen höll det på att gå riktigt illa. I en kurva kom vi ut i rullgrus och det gick väl lite för fort också. Cykeln började wobbla och det var ytterst nära att vi hade gått omkull. Tack vare att polaren var med på noterna så gick det bra.

Jag hade mycket glädje av denna motorcykel som tog mej till många fina platser runt om i det sköna Värmeland. Den fungerade bra ända tills oljepumpen pajade och en sådan gick inte att få tag på. Jag försökte till och med i England. Så det blev så att den hamnade hos den jag köpte den av. Han sysslade även med trav hästar och han använde hjulen till en tränings sulky.

Till nästa vår köpte jag en Monark 250-kubikare av min bror, som ville ha en större maskin. Den hade jag ett par år innan jag köpte min första bil som var så glapp i styrningen så man kunder vrida ratten minst ett varv innan hjulen rörde sej. Ja, det var tider det och en helt annan historia, som vi kanske kan ta en annan gång.

Av Åke Minsberg, Kumla

Slutord
Hoppas att alla ni som har läst tidningen för första gången tyckte att den var värd att läsa. Ännu bättre blir också tidningen om ni vill vara med och skriva i den. Inget bidrag är för litet eller för stort. Har du svårt att skriva ihop något själv, så ring mej så hjälps vi åt att få ihop något. Vill ni fortsätta att prenumerera på tidningen så kontakta kansliet innan 10 september så lägger vi till dej på vår utskickslista. Du kan välja mellan att få tidningen som svartskrift, på mail eller som daisyskiva. Manusstopp till varje nummer är 15 i varje månad och jag beräknar att tidningen ska finnas hos prenumeranterna senast 25 i varje månad. Naturligtvis är den kostnadsfri. OBS! Du får alltså ingen mer tidning om du inte har sagt till om fortsättningen. Ni som redan är prenumeranter behöver inte göra någonting.

Redaktör

Charlotte Åkerlind

Telnr: 019/ 673 21 05

e-post charlotte.akerlind@telia.com