Hösten börjar göra sig påmind utanför fönstret, det är kallare på morgonen när man ska åka till jobbet och framför allt mörkare på kvällarna. Det är nu man får ta fram ljusen och mysa i fåtöljen med favoritboken eller kanske lyssna på en favoritskiva. Men, först måste du läsa tidningen så du vet vad som händer under månaden som kommer.

Ur innehållet:

Info distriktet med vita käppens dag, studiecirklar, föreläsning om åldersrelaterad hörsel- och synnedsättning.

Info från lokalföreningarna

Syntolkningsbilaga

Tillgänglighet för alla

Tankar i tiden

Några sommarminnen

Giftermål och flyttlass

Thomssons nyhetsbrev

Info från distriktet
Vita käppens dag
Söndag 15 oktober är det som vanligt Vita käppens dag i hela landet. I år firar vi den i Lindesberg klockan 14 - 16 på ABF-lokalen, Smedjegatan 9. Vi träffas och tar en vandring runt i centrum för att se hur mycket hinder det finns för oss synskadade. Naturligtvis bjuder vi på kaffe och smörgås. Anmäl dig gör du till Irene 0587/ 254 56 senast 7 oktober.

Information till synskadades Riksförbund
Länsstyrelsen arbetar med att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster. Det betyder att de tar reda på hur det fungerar med olika sorters betalningar och att ta ut kontanter. Betalningar kan exempelvis innebära att betala i en butik eller restaurang eller att betala räkningar via internetbank eller på något annat vis. När det handlar om att ta ut kontanter kan man till exempel undersöka tillgängligheten för uttagsautomater eller möjlighet att ta ut kontanter i butik. En gång om året rapporterar länsstyrelserna till näringsdepartementet hur betalningar och uttag fungerar i länet. Har du stött på problem när du betalat eller tagit ut kontanter så vill vi gärna att du berättar det för oss så att vi kan rapportera det. Har du företag eller är föreningsaktiv vill vi även veta om ni har några problem med att sätta in kontanter på ett bankkonto.

Länk till film: https://youtu.be/FGJu9c-bsC4

Kontaktuppgifter:

E-post: betaltjanster.orebro@lansstyrelsen.se

Telefon: Josefine Eklund 010-224 84 30 och Åsa Lindin 010-224 84 32

Studiecirkel ”Bornholm”
Vi är några stycken som tänker starta en studiecirkel med tema ”Bornholm”. Vi kommer att läsa om Bornholm för att sedan i vår göra en resa dit. Cirkeln kommer att vara i samarbete med ABF. Vi har ännu inte bestämt vilka datum vi ska träffas utan det gör vi tillsammans när vi vet hur många vi blir. Vill du vara med i cirkeln så anmäl dig till kansliet 019/ 673 21 06 senast 10 oktober.

Studiecirkel ” Poddradio”
Vill du vara med att starta i poddradio i regi SRF? Då är det här något för dig. Vi tänker starta en cirkel i hur man starta och driver en poddradio för att på så sätt nå ut till allmänheten med SRFs budskap. Vill du vara med och sätta din prägel på innehållet så anmäl dig till den här cirkeln. Vi samarbetar med ABF. Senast 10 oktober vill vi ha din anmälan till kansliet 019/ 673 21 06.

Köksgrupp
Syn- och hörselinstruktörerna undrar om det finns intresse för en köksgrupp?

Målet är att självförtroendet i köket ökat efter gruppens avslut.

 Gruppen kommer att vara på fem tillfällen och innehålla:

Behovsinventering och skärövningar

Att använda ugnen och att hitta på bord och tallrik

Att mäta och hälla

Att steka och att äta på restaurang

Uppföljning (några veckor efter 4:e gången)

 Tid ca 3 timmar och på förslag om vi ses på förmiddagen och avslutar att äta det vi gjort.

Tanken är att börja till hösten eller om vi snabbt får anmälningar till en grupp så kan vi börja tidigare. Återkommer med veckodag och plats till de som anmält intresse. Hör av er om ni har frågor eller vill göra en intresse anmälan till: Ingela 21 44 56 eller Sofia 019-21 42 40 eller synhorsel@orebro.se.

Laga mat i blindo

Den första kokboken som är anpassad för personer med synnedsättning. Boken fokuserar på matlagning och praktiska lösningar i köket. Recepten är enkla att följa även för nybörjare. Författarna är båda synskadade och har stor erfarenhet av matlagning.   Boken finns att beställa i Daisy och mp3-format, dessa innehåller matlagningsreportage med steg för steg instruktioner, inlästa recept och tips samt bonusmaterial. Det finns även bilagor i punkt- eller svartskrift. Dessa innehåller recept och tips.

Priset för boken är: Daisy/mp3-format: 250 kr Punkt/svartskrift: 150 kr

Kontakta Eva Fridh: 0722-51 50 78 eller maila jicefridh@gmail.com

Inbjudan till föreläsning Åldersrelaterad syn- och hörselnedsättning
I åldersgruppen 65+ drabbas många av åldersrelaterad syn- och hörselnedsättning. Dessa personer riskerar ohälsa, isolering och depression, vilket av omgivningen kan uppfattas som demens.

Program:

10.00 Inledning. Carina Dahl

10.10 Förekomster, orsak och konsekvenser, Claes Möller

10.55 Paus

11.10 Små insatser kan göra stor skillnad för personer med åldersrelaterad syn- och hörselnedsättning, PO Edberg

Datum: 24 oktober

Tid: 10-12

Plats: Bohmanssonsalen, b-huset USÖ

VÄLKOMMEN

Ett samarbete mellan region Örebro, Anhörigcentrum, FSDB, HRF och SRF.

Att vara anhörig till någon med åldersrelaterad syn- och hörselnedsättning
Välkommen till en utbildningskväll för dig som är anhörig till någon med åldersrelaterad syn- och hörselnedsättning.

Syn och hörsel är två av människans viktigaste sinnen. Förlust av något eller bägge av dessa sinnen gör det svårt att kommunicera med andra. Det blir också svårt att ta till sig nyheter och information samt orientera sig i miljön. Många äldre personer har en syn- och hörselnedsättning som inte är medfödd utan har kommit till senare i livet. Kombinationen av funktions-nedsättningarna kan medföra stora svårigheter.

Under kvällen får du som anhörig enkla och konkreta tips som kan underlätta i vardagen för den som har kombinerad syn- och hörsel-nedsättning. Du får även information om anhörigstöd och annat stöd du som anhörig erbjuds i föreningar, Region Örebro län samt Örebro kommun.

Innehåll

Kortare föreläsningar:

- När både syn- och hörsel sviktar…

-  Vad gör en Syn- och hörselinstruktör?

- Anhörigstöd, varför och för vem?

 Under kvällen finns även en bordsutställning där verksamheter och föreningar visar upp vad de kan erbjuda. Det kommer även ges möjlighet att prova hur det kan vara att leva med kombinerad syn- och hörselnedsättning

Tid och plats

Tisdag 7 november kl. 17 – 20

Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 8

 

Utbildningen är gratis och sker i samverkan mellan SRF, HRF, FSDB, Region Örebro län och Örebro kommun. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås.

Intresserad?

Anmälan gör du via Anhörigcentrum, senast 3 november. Begränsat antal platser, först till kvarn. Tel. 019- 21 32 30 eller e-post anhorigcentrum@orebro.se

Info från Bergslagen

I år står vi som värdar för Vita Käppens dag 15 oktober. Så låt distriktet se att vi är en levande lokalförening med många medlemmar. Kom till ABF-lokalen, Smedjegatan 9 kl 14 till 16 och delta. OBS! Glöm inte din vita käpp! Har du ingen så kom ändå. Anmäl dig till Irene 0 5 8 7 254 56.

40 års fest
Fredag 18 augusti samlades drygt 20 stycken personer på Christinas Gästgifveri i Ervalla för att fira föreningens 40 år. Vi fick god mat och trevlig underhållning av Sonja och Rosie som spelade lite blandad repertoar. Tack till styrelsen för att ni ordnade en trevlig kväll.

Info från Karlskoga Degerfors

MEDLEMSMÖTE

Fredagen den 22 september kl. 14.30 på Nickkällan

Information av konsumentvägledare Marianne Stenström

Kaffe 30 kr. Lotteri. OBS! Vi börjar i samlingssalen.

Anmälan till Inger 073-035 08 59, Inga 0586-57927 eller Margareta 0586-38659 senast den 19 september.

 MUSIK-TRÄFF Söndagen den 15 oktober kl. 14.30 på Nickkällan Sång och musik. Kaffe 10 kr. Ta med eget bröd

AUKTION

Söndagen den 22 oktober kl 14.00 på Nickkällan

Vi bjuder på kaffe och smörgås.

Ta gärna med gåvor till försäljning.

Anmälan se ovan senast 19 oktober

 Povel Ramel-föreställning

Söndagen den 29 oktober kl 13.00, samling 12.00.

Sparbanksbörsen, Lekeberg. Pris 375 kr inkl. mat o kaffe.

Anmälan senast 29 september till

Kristina 0586-41412, 070-66 06 981. Vi ordnar samåkning.

VÄLKOMNA hälsar styrelsen gm Kristina

0586-414 12, 070-66 06 981

 Info från Sydnärke

Hej alla solbrända, glada och utvilade synvinklare! Ja, även ni andra som inte orkat bli riktigt så alerta, nu är det dags att sätta igång igen.

I Sydnärke startade vi med en träff i Hallsberg. Vi var fjorton personer som träffades på Åsens Dagcentrer i Hallsberg. Där fick vi mycket bra information om civilförsvaret av Roland Eliasson. Han visste allt om lika hjälpmedel och hur de funkar i olika krissituationer.

Nästa gång vi samlas blir den femtonde september, då blir det 40-års jubileum på Kumla hotell, det blir festligt och det får vi berätta om i nästa nummer av tidningen.

Onsdagen den elfte oktober ordnar Bosse och Micke med bingo på Åsen i Hallsberg klockan 14 till 16. Glöm inte att anmäla ditt deltagande i god tid. Du kan bli utan den goda mackan! Anmäl till Bosse på telefon 070-689 0259 senast den 8 oktober.

Tack för nu och ladda för hotellet. Varm hälsning i det kommande höstmörkret. Kram från Sydnärke genom Åke.

40 års fest
Som ni förstår så har redan föreningens 40 års fest hållits. Mycket god mat och trevlig underhållning fick vi oss till livs fredag 15 augusti på Kumla hotell. Tack Berit för du ordnade allt så trevligt för oss.

Info från Örebro kommun

NYA-gruppen
Hej alla i länet

Första aktiviteten för hösten för hela länet som NYA Gruppen anordnar. Studiebesök på Sjukvårdsupplysningen 1177 27 september. Vi kommer att få veta vad som är skillnaden på att ringa dit och att söka själv på internet. Nu finns chansen att ställa frågor om sjukdomar av olika slag som man undrat över och dess verksamhet. Ni som kan surfa in på deras hemsida och kolla lite, och ge feadback på deras sida.

Vi samlas i deras lokaler och kikar runt hur det ser ut i verkligheten. Det börjar 18:00 och sluta när frågorna och fikat är slut ca 20:00 Vi kommer att vara på Storgatan 28 (obs träffas utanför) gamla skademyndigheternas lokaler.

Anmälan görs till kansliet 019-673 21 06 eller på email anmalnyagruppen@srforebro.se Ange i ämnesraden vilken aktivitet det gäller Anmälningstiden går ut 26/9 kl 12:00

Ledsagarutbildning

Även i år kommer vi att ha en ledsagarutbildning tillsammans med färdtjänstchaufförer och personal vid ögonmottagningen på USÖ. Vi samarbetar med Syncentralen.

Vi kommer att träffas fredag 13 oktober kl 17.30-20.00 på Föreningarnas hus. Vill du vara med och ställa upp så de har några att ledsaga eller att lära dig hur man ledsager så anmäl dig till kansliet, se ovan. Anmälningstiden utgår 12 oktober.

Välkommen ! NYA Gruppen / Dan

Hemmaloppis!
Nu inbjuder Marie-Louise Karlsson in er till ett hemmaloppis hemma hos sig på Tornfalkgatan 27 lördag den 14 oktober mellan klockan 14.00-16-00.

Anmäl er till Marie-Louise på telefon 073-040 82 36 senast fredag den 13 oktober.

Varmt välkommen / Marie-Louise

 

Syntolkning
Lekebergs revysällskap 29 oktober 2017
EN UPPKNÄPPT HYLLNING TILL POVELRAMEL

Lekebergs revysällskap dra nu igång säsongen på Sparbanksbörsen är det med en hyllning till Povel Ramel och med föreställningen ”En uppknäppt hyllning till Povel Ramel”

SRF har reserverat 24 biljetter till föreställningen söndag den 29 oktober klockan 13.00. Samling klockan 12.00 Biljettpris är 375 kronor inklusive mat. Drycker inhandlas i baren. Föreställningen spelas på Sparbanksbörsen i FjugerstaAnmälan senast måndag den 29 september. Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.

Syntolkas söndag den 29 oktober Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0586-41412, 070-660 69 81 eller e-post kristina.jo@telia.com

Länsteatern den 12 oktober 2017
JAG ÄR MIN EGEN FRU Av Doug Wright

Jag är min egen fru är berättelsen om Charlotte von Mahlsdorfs spännande levnadsöde. Med humor, kärlek till gamla ting och en speciell blick på världen lyckades hon leva sitt liv som transperson och queerklubbägare, rakt genom två repressiva samhällssystem. Ingen som träffade henne glömde henne. Nu vill dramatikern Doug skriva pjäsen om hennes liv – men får han verkligen veta hela sanningen?

Syntolkas torsdag den 12 oktober 2017 klockan 19,00 Syntolkas av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019-689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

Länsteatern den 2 december 2017
TUMMELISA

Nyskriven musikal av Erik Norberg och Christer Christensson, fritt efter H.C. Andersen

Tummelisa är berättelsen om flickan som lär sig att säga nej och ta makten över sitt eget liv. Mot sin vilja förs hon bort till den stora skogen, till djurens värld. Där finner hon en rolig sommarvän i den busiga Svalan, men när vintern kommer och han försvinner lämnas Tummelisa ensam och skyddslös. Råttan tar sig an henne, men bara på villkor att hon förlovar sig med skogens härskare, den otäcka gamla Mullvaden. Och snart tillkännager Mullvaden att han tänker flytta ner i underjorden för evigt, och ta sin unga brud med sig

Syntolkas lördag den 2 december 2017 klockan 15,00 Syntolkas av Lotta Lagerman

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019-689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

Tillgänglighet för alla

Varje gång jag ska in på apoteket blir jag lika frustrerad. Man får zick-zacka mellan olika ställ med allt från godis till smink och krämer. Det är som den värsta rean. Köp två och betala för en. Synd bara att detta inte gäller medicinerna också. Visserligen undrar jag om sådana produkter hör hemma på apoteket men det är främst uppställningen som är irriterande.   Det är svårt nog om man är synskadad att inte kollidera med något och med rollator eller rullstol får man verkligen trixa för att ta sig fram. Värre än i mataffären för där finns i alla fall utrymme för kundvagnarna. Sjukhusapoteket borde vara tillgängligt för alla men det är inte bättre där, snarare sämre eftersom det är större och fler varor ställs fram. Det är ingen skillnad på Apoteksbolaget jämfört med de privata apoteken. Lika uselt. Det här borde vara en prioriterad tillgänglighetsfråga eftersom alla måste till apoteket ibland.

Irriterad apotekskund

Birgitta Karlsson   

Tankar i tiden

Eftersom jag är intresserad av språk lägger jag märke till olika uttryck. Ett sådant är funktionsvariation som ibland sägs i media då man menar funktionshindrade. Jag undrar var det uttrycket kommer ifrån. Är det media eller handikapprörelsen som hittat på det? Jag hoppas att SRF inte hakar på den omskrivningen då det är ett diffust begrepp som inte anger typ av funktionshinder. Förresten är man funktionshindrad så har man väl ett handikapp som det uttrycktes förut. Begreppen varierar men synskadan består. Funktionsvariation tror jag inte blir något etablerat uttryck då det låter konstlat och diffust. Numera sitter jag i rullstol och är tacksam för att två hemska uttryck som invalid och krympling har försvunnit helt.

Något annat jag lagt märke till är att politiker och vanliga människor säger är att nu är det på riktigt. Ja, vadå? Har saker skett på låtsas förut i vår vardag. Kanske har det rätta engagemanget saknats förut och nu ska det alltså ske på riktigt.  Eller så har det bara varit en snackis som nu ska bli verklighet. Detta gäller kanske främst politiker som snackar och bygger luftslott.

När jag varit på sjukhus säger personalen ibland till varandra  att det var snyggt när någon gjort något bra. Snygg ballongsprängning doktorn, när det gäller ett förträngt kärl.  När sköterskan kommer direkt in i en åder så är det ett snyggt stick.

Nu ska jag med en funktionsvariation försöka göra ett snyggt avslut och på riktigt är det också.

Birgitta Karlsson

Några sommarminnen
Charlotte efterlyste lite sommarminnen. Jag har några som sticker ut lite extra. Det allra bästa var nog resan till Oljeön, där kan jag bara tillfullo instämma i vad som skrevs i förra SYNvinkeln. Helt fantastiskt. En av de bästa vi haft, tror jag. Jag hade en mycket bra ledsagare också. Tack Bertil.

En dag att minnas var min så kallade ”Skurudag”. Det är en dag då en av mina döttrar bjuder på en heldag på deras ställe som ligger i Ingeslby, vid Åmmelångens strand. Dagen börjar med att jag blir hämtad vid tio-tiden och så tar vi en fika, sitter och tittar ut över sjön. Så tar vi en tur runt ägorna. Här har en gång varit en plantskola så det finns många ovanliga träd och buskar. Min dötter är mycket trädgårdsintresserad och har två växthus, där hon odlar tomater, flera olika sorter, gurkor, citroner och vindruvor bland annat. Hon älskar pioner så det har hon många olika sorter, röda, rosa, gula och till och med en som är nästan svart.

Ett rikt djurliv är det också. Många fåglar både till sjöss och land, harar, ekorrar, rådjur och så finns det gott om fästingar och mördarsniglar. På mornarna går min dotter på jakt med saxen och det händer att hon klipper över trehundra sniglar på en dag. Det är ju ruskigt, nu får vi prata om något roligare.

Jomen, nu vankas det sill och färsk potatis samt jordgubbar med vispgrädde. Jag undrar, kan man ha det så mycket bättre? Knappast. Efter maten tar vi en sväng med båten ut på Ämmelången. När vi kommer åter så dyker en av sönerna upp och då får jag träffa två barnbarnsbarn också, det blev roligt för gamla morfar. Nu blev det mycket lek med barn, hund och katter, vilken Dag!

På kvällen blev det grillfest och sedan var den en trött men glad morfar som blev skjutsad hem i en Volvo pv modell 47. Det var nostalgi av klass.

Jag kan ta ett lite minne till. På min födelsedag i augusti kom alla mina fyra barn och två av barnbarnsbarnen och uppvaktade gamlingen. Det var riktigt kul. Sedan var jag med i Ekeby när Berit fyllde 70 år. Det var ett riktigt brakkalas! Ja, detta var lite om hur sommaren har varit för mej. Jag är nöjd, hoppas ni är nöjda med er. Tack och hej. Hösthälsningar från Åke Minsberg.

Giftemål och flyttlasset går!
Hej alla glada SYNvinkelläsare. Det drar mot höst. Jag hoppas sommaren har varit skön, med lagom blandning sol, bad och regn. Själv har jag haft det gott med nära och kära. Lite speciellt var det när jag hade min dotterdotter Josefin här i fyra dagar i mitten på juni. Den tjugoandra juni åkte hon till sin pojkvän i Australien på öppen biljett. Så nu vet jag inte när jag får se henne härnäst. Hennes syster Ida och hennes pojkvän var här i två dagar. Detta var mycket kära besök. Men nu till fortsättningen på min livsberättelse. Jag har varit i valet och kvalet huruvida jag skulle fortsätta. Tidigare har det mest varit jag, nu blir det mera vi och det är en viss skillnad. Men, jag tycker ju det är så roligt att ”picka” på min maskin. Så vi kör väl ett tag till.

I mitt senaste opus var det ju det här med krocken. Det var en händelse som satt i ett bra tag. Men livet måste ju gå vidare och det gör det ju också.

I trådgärden var det full fart på skördearbetet. Alla olika rotfrukter skördas och lagras för vintern. Frukterna skall plockas och in i fruktkällaren. Så arbete finns det gott om. Torglasset tar en stor del av fredagarna och affärerna vill ha sitt. Och kärleken vill ha sitt, så klart.

Margareta har flyttat från sommarstugan och fått ett hyresrum i stan så nu har hon gångavstånd till sitt arbete på lassarettet. Så nu stör jag grannarna med motorcykelknatter. Men, det är snälla och förstående grannar. Och snart är det dags att ställa in motorcykelåkandet. Innan vi gör det så gör vi en långtur. Vi åkte från Karlstad till Säffle, Åmål och så vidare till Årjäng på smala krokiga vägar. I Årjäng övernattade vi i en stuga på en campingplats. Nästa dag fortsatte vi mot Charlotteberg och Arvika. Sedan blev det Högerud och lilla prinsessan. Detta var en riktig långtur och jag lovar att det var två trötta rumpor som kom hem till Gustavsberg den kvällen! Men två glada rumpägare!

Två glada som under denna färd hade kommit på att dem kanske skulle ta och gifta sig. Jomen, så var det! Så fick det bli. Vi stegade iväg till prästen och tog ut lysning, det gjorde man på den tiden. Så fick man lysningspresenter. Av min chef fick vi en kaffeservis. Från Gustavsbergs porslinsfabrik, det passade ju bra när man jobbade på Gustavsbergs Handelsträdgård. En fin servis med bred guldkant som det idag bara finns gräddkannan kvar av. Efter sextionfyra år och aderton flyttningar. Den är ett kärt minne.

När man gifter sig så vill man bo ihop och då inte i drängkammare eller i ett inneboenderum. Nej, man vill ha en egen lägenhet så klart. Vid denna tid var det helt omöjligt att få tag på lägenhet till rimligt pris. Så vad gör man då? Jo, då går man till arbetsförmedlingen och söker jobb på annan ord. Och då kan ni tänka er, nu är vi där igen, det var bättre förr! Dem fixade det, dem förmedlade jobb. Men, vi lämnar det nu, kommer till det längre fram i texten.

Vårt beslut att gifta oss slog ned som en bomb. ”Men du slutar väl inte?” sa min chef. Nej, det hade jag inte tänkt göra. Att det sedan blev så berodde helt på den rådande bostadsbrisen. Det fanns nog lägenheter, men dem var inte i vår prisklass. Så det fick bli flytt till annan ort.

Nu blev det mycket att ordna med. Vi ville inta ha något stort ståhejigt kyrkbröllop. Det blev så ändå, fast ett enklare. Hur kunde det gå till? Jo, det var så att Margareta hade en ungdomskamrat från Lekvattnet som var pastor i pingstförsamlingen i Munkfors. Han hette Tyko Isaksson, hans fru hette Julia. Det är klart det skall bli kyrkbröllop sa dem, det ordnar vi. Och det gjorde dem. Så den nionde oktober 1954 stod vi där i våra hyrda högtidskläder och blev ett. En förtjusande brud med en brudbukett av rosor och liljekonvaljer. Bunden av en nordisk mästare i blomserbinderi. Jag hade ju bra kontakter i blombranschen.

I Värmlands Folkblad stod det som följer: ”I Filadelfiakyrkan vides på lördagen herr Åke Larsson, Mellerud och fröken Margareta Fritiofsson, Lekvattnet. Vigseln förrätades av kyrkoherde Bengt Westerberg. Akten inramades med sång och musik av församlingens ungdom. Efter vigseln följde samkväm varvid brudparet hyllades med tal av bland annat pastor T. Isaksson. Även ett stort antal telegrafiska hyllningar anlände.” Ja, så gick det till när drottning Margareta blev min på riktigt. Men varför det stod att jag var från Mellerud förstår jag inte. Det borde väl stått Karlstad, men skit samma, det blev väldigt bra ändå.

Ja, så gick det till och nu var man gift och stadgad karl. Nu skulle livet bli annorlunda. Nu tillbaka till arbetsförmedlingen. Jag hade tre jobb att välja på. Ett i Kristinehamn, men där var mest frilandsodlingar, ett utanför Helsingborg. En slottsträdgård, det låt ju bra, men var för långt bort. Så det fick bli det tredje, Ökna och låg i Tystberga, som i sin tur låg två mil från Nyköping, åt Stockholmshållet. Så där ja, då kan ni kanske placera det geografiskt.

Detta Ökna var ett stort gods men en stor herrgård som gjorts om till konvalescenthem och Lantmannaskola. Det betydde att där fanns en hel del ungdomar. Så det jobbet tog jag direkt och skulle börja första november. Så nu blev det bråda och svåra dagar, jag hade ju jobbat här i mer än sex år och skulle naturligtvis sakna allt och alla. Det skulle vara betyg, flyttningsbetyg och adressändring och flyttning av de saker vi hade. Jag hade inte så många egna saker, en litet nattduksbord som jag vunnit i ett lotteri, en massa böcker, mina kläder och så motorcykeln. Margareta hade en del möbler inhyrt i ett magasin på stan. En säng, en liten byrå och ett stort ärvt skåp med glasdörrar. I sanningen inte mycket att sätta bo med. Men, vi hade ju kärleken och det räckte lång. Det var inte stort flyttlass, men vi måste ha tag på någon som kunde köra iväg det. Det ordnade sig, han jag köpte motorcykeln av hade en lastbild. Han lovade att köra oss för tvåhundra kronor. En hiskelig summa med tanke på att vi drygt två år senare flyttade från Ökna till Askersund med möbelbuss för trehundra kronor! Jag glömde en sak när det gällde våra flyttgrejer. Margareta hade i sitt förråd lite köksattiraljer som var bra att ha så vi kunde laga mat. Aj då, nu glömde jag en grej till, vi hade varsin cykel också. Så, nu tror jag att jag fått med hela vårt lilla flyttlass.

En grå dag i slutet av oktober blev det ett tårdränkt avsked och lastbilen förde oss ut i det okända. När vi kom till Örebro sa vår chaufför att ni ville han ha halva beloppet för han skulle spela på några hästar på travbanan. Han fick det och var borta en dryg timma medan vi satt i bilen och frös. Han kom tillbaka och såg inte så glad ut, så det gick nog inte så bra med spelet.

Vår resa fortsatte och vi kom fram till Ökna sent på eftermiddagen. Där blev vi mottagna av trädgårdsmästaren och hans fru som bjöd på kaffe och goda smörgåsar. Därefter blev det dags för oss att åka till vår bostad. Det var bara en lite backe upp och där låg ett stort tvåvåningshus. Det kallades Fyrväpplingen för det var fyra likadana lägenheter i det. En i vardera hörnet på huset. Lägenheterna bestod av hall, kök och ett stort rum på nedre botten. På övre våningen en hall, ett sovrum, toalett och ett litet extra rum som skulle bli lilla prinsessan när hon lite längre fram i tiden kom till oss. Hon var kvar i Högerud än så länge.

Lägenheten var alldeles nyrustad, kanske sextio kvadrat och med elspis, dusch och toalett. Helt otroligt. Det var annat än utedass och bära vatten i hink. Ja, det var så fint och ovanligt att efter en tid så kom självaste landshövdingen med uppvaktning på besök för att se hur fint arbetarna kunde få det.

Jomen, så var det och hit kom vi med vårt enkla lilla bohag. Vi hade ingen köksmöbel. Första tiden satt vi på packlårar med byrån till bord, men efter en vecka så åkte vi in till Nyköping och köpte ett bort och fyra stolar, som inte finns kvar idag, bara minnet av dem. Det b ler mera möbler senare.

Ja, så var vi på vår nya plats och allt var nytt och obekant. Men, med tiden skulle det bli bra. Nu när vi lastat av vårt lilla flyttlass och sagt tack och adjö till vår flytthjälp så ordnade vi till för natten och somnade sött för att nästa dag möta en ny dag och nya människor.

Till mina läsare säger jag nu farväl för denna gång och önskar goda dagar inför sensommaren. Må gott och ta väl hand om varandra. Varm kram från Åke.

Slutord

Nu har du kommit till slutet av det här bladet. Mycket rolig läsning tycker jag det har varit i det här numret. Glöm aldrig att det är du som gör tidningen levande. Utan era texter, funderingar och tankar skulle inte tidningen bli det den blir. Så tveka inte skicka in boktips, filmtips, tankar eller minnen som du vill berätta för andra om. Vi blir fler och fler som läser tidningen och det är vi glada för.

THOMSSONS NYHETSBREV

THOMSSONS NYHETSBREV NR 13 2017-08-23

Innehåll

Ny LSS-utredare

Körkortskrav kan vara diskriminering

Kongresshandlingarna utsända

Bristande kvalitet på punktskrift

Aktuella direktsändningar i webbradion

Till sist lite personligt

Ny LSS-utredare

Kristdemokraten Désirée Pethrus lämnar överraskande sitt uppdrag som LSS-utredare. LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, och utredningen tillsattes i maj 2016.

Regeringen har utsett Gunilla Malmborg att ta över

LSS-utredningen. Hon har en lång erfarenhet från arbete i socialdepartementet och lämnade nyligen slutbetänkandet från sin hjälpmedelsutredning till regeringen.

Utredningen tittar brett på LSS, och hanterar bland annat frågan om att ledsagning för gravt synskadade, blinda och dövblinda, minskar. LSS syftar till att skapa goda levnadsvillkor och ett självständigt liv för personer med grava funktionshinder. Nästa möte i utredningen är inbokat till den 18 september. Regeringen vill ha utredningens slutbetänkande den 1 oktober 2018, och den tidplanen ligger fast.

Körkortskrav kan vara diskriminering

SRF:s 1:a vice ordförande Victoria Öjefors Quinn, som är utbildad skrivtolk, anmälde Västra Götalandsregionen till diskrimineringsombudsmannen, DO. Orsaken var att man i en upphandling krävde att skrivtolkarna skulle ha körkort. Victoria menade att det var upp till henne hur hon tog sig till sina skrivtolkuppdrag, och att körkortskravet därmed var diskriminering.

DO menade att Västra Götalandsregionen inte brutit mot diskrimineringslagen i det aktuella fallet, men att körkortskrav i upphandlingar i längden kan leda till diskriminering.

Nu har Västra Götalandsregionen ändrat sina upphandlingsregler så att körkort inte längre krävs av skrivtolkar. Rent juridiskt är det så att om Västra Götalandsregionen nekat henne en anställning, då kunde det ha räknats som diskriminering. Men nu var det ett företag som inte kunde erbjuda uppdrag, på grund av körkortskravet, och därför friar DO.

– Det är en brist i lagen att den inte täcker in upphandlingsregler som man påverkas av, säger Victoria Öjefors Quinn till Radio Gotland.

Victoria menar ändå att hon nått en framgång genom att Västra Götalandsregionen ändrat sina upphandlingsregler.

Kongresshandlingarna utsända

Handlingarna till årets SRF-kongress är nu framtagna och utsända till ombuden. Om man fått handlingar på fel läsmedium eller om någon handling saknas, eller om någon önskar beställa ytterligare exemplar av kongresshandlingarna, så kontakta

kontorsservice@srf.nu

Handlingarna har tagits fram på storstil, punktskrift och i inläst form. Materialet kan också fås via e-post. Kongresshandlingarna finns dessutom på SRF:s hemsida:

www.srf.nu

Inför kongressen hålls utskottsarbeten via telefon. Utskotten kan besluta om yrkanden som sedan behandlas i plenum vid kongressen.

Bristande kvalitet på punktskrift

SRF har vid ett flertal tillfällen påtalat för Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) att kvaliteten på punktskriften brister i böcker som producerats på uppdrag av MTM. Vi har efterlyst korrekturläsning utan att få gehör. Nu uppmärksammas problemet i en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter. Även i nyhetssändningarna i Sveriges Radio i morse (den 23 augusti) togs detta upp, och i P4 Extra medverkade SRF:s handläggare Henrik Götesson och MTM:s generaldirektör Magnus Larsson.

SRF:s hållning är att punktskriftsböcker ska vara lika fria från tryckfel som andra böcker. Nästa vecka har SRF ett möte med MTM inbokat, och vi kommer då åter att diskutera frågan om hur punktskriftens kvalitet kan säkras.

 

Aktuella direktsändningar i webbradion

Nu stundar ett antal aktuella direktsändningar i SRF:s webbradio. Den 1 september sänds organisationsrådet som startar kl 10.00, och den 21 september sänder webbradion från SRF:s syntolkningskonferens.

Inför kongressen blir det sju direktsända program:

Måndag 18 september kl 18.00-19.30, program 1, stadgar med motioner
Onsdag 20 september kl 18.00-19.30, program 2, ekonomiska frågor, arvoden, medlemsavgift, långtidsbudget med motioner
Måndag 25 september kl 18.00-19.30, program 3, rapport och strategi för jämställdhet och likabehandling
Onsdag 27 september kl 18.00-20.00, program 4, verksamhetsinriktning med motioner
Måndag 2 oktober kl 18.00-19.30, program 5, rapport och strategi för medlemsutveckling med motioner
Onsdag 4 oktober kl 18.00-19.30, program 6, övriga motioner och rapport om funktionshindersamarbetet
Onsdag 18 oktober kl18.00-19.30, program 7, Intervjuer med kandidater inför valen

 

För att lyssna på sändningarna så gå in på www.srf.nu/radio

Till sist lite personligt

Den 15 augusti firade jag och min fru Gunilla silverbröllop! Vi gifte oss alltså den 15 augusti år 1992, och då bytte jag efternamn från Karlsson till Thomsson.

Vi firade vårt jubileum med en resa till Island och Canada i månadsskiftet juli/augusti. Bland annat tillbringade vi några dagar i Toronto, och passade då på att besöka World Blind Union (WBU) som har sitt kontor där, i lokaler som tillhör CNIB (Canadian National Institute for the Blind).

WBU-kontorets chef Penny Hartin var på semester, men vi fick träffa administratören Ianina Rodriguez samt Terry Mutuku och Trisha Utomi som arbetar med kommunikation. WBU representerar 285 miljoner synskadade i 190 länder. Vi pratade om betydelsen av internationellt samarbete, Marrakeshavtalet, och jag berättade lite om SRF.

Penny Hartin ska för övrigt gå i pension. Rekrytering av ny chef för WBU-kontoret pågår.

Efteråt besökte vi också CNIB:s hjälpmedelsbutik. Detta var ett spännande inslag i en fin semesterresa!

THOMSSONS NYHETSBREV NR 14 2017-09-13

Innehåll

Nya LSS-utredaren har träffat SRF

Möte med MTM

Besök i Ljubljana och Sarajevo

Färdtjänsten i framtiden

Årets andra organisationsråd

Utbytet med Åland fortsätter

Påminnelse: Webbradio inför kongressen

Nya LSS-utredaren har träffat SRF

LSS står ju för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I somras lämnade Désirée Pethrus uppdraget som utredare, och hon har ersatts av Gunilla Malmborg.

Den 6 september kom den nya LSS-utredaren till SRF, där hon träffade vår vikarierande intressepolitiska chef Eva Björk samt förbundsstyrelseledamoten Annika Östling. Här fick Malmborg en genomgång av SRF:s syn på LSS-frågan och de svårigheter som uppstått då högsta förvaltningsdomstolen vid två tillfällen bedömt att synskadade inte tillhört den personkrets som lagen gäller. Å andra sidan finns kammarrättsdomar som gynnat synskadade och som inte överklagats av kommunerna.

LSS-insatsen ledsagning kan bidra till att ge synskadade möjlighet att leva som andra, exempelvis när det gäller att handla dagligvaror, motionera eller att fungera som förälder. En LSS-insats bygger alltid på en individuell prövning, men rättsläget skapar oklarheter. Därför kräver SRF ett förtydligande i lagtexten.

Den 11 september hade LSS-utredningen ett möte för experter och sakkunniga. Detta möte hade med kort varsel flyttats från den 18 september. På mötet diskuterades främst texter kring huvudmannaskapet för personlig assistans samt eventuella ändringar i personkretsarna gällande vem som omfattas av LSS. En viktig fråga är hur omfattande hjälpbehov man ska ha för att kunna räknas till personkretsen. Nästa möte med utredningen är inbokat till den 4 december.

Möte med MTM

Punktskriftens kvalitet blev huvudfrågan på det sedan länge inbokade mötet mellan SRF och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Mötet ägde rum måndagen den 28 augusti, och bland annat deltog produktionschefen Richard Stones samt Björn Westling från punktskriftsnämnden.

Av punktskrifts­produktionen kommer texterna till 70 procent från förlagens källfiler och till 30 procent är det inskannade texter. Skanningsfel kan uppkomma. Ett annat problem är fel vid utskrifterna, alltså printerfel. De senare är svåra att komma åt då felen kan variera från utskrift till utskrift. MTM upphandlar nu en tjänst för att öka kvalitetssäkringen. En enkät ska gå ut till punktläsare för att försöka skapa en tydligare bild av felens karaktär och hur ofta de förekommer.

Särskilt för studerande kan snabb leverans vara mycket viktigt. Att korrekturläsa punktskriften tar tid, och det blir också dyrt. Därför vill MTM inte korrekturläsa i någon större utsträckning. SRF underströk att det ändå är viktigt att det sker en kvalitetshöjning i punktskriftsproduktionen.

Vidare diskuterades dagstaltidningarnas upplägg, framförallt att taltidningen så mycket som möjligt ska ha samma upplägg som den tryckta tidningen. Projektet ”Talboken kommer”, där personer med taltidningsspelare kan få en talbok hemskickad via spelaren efter kontakt med sitt lokala bibliotek, fortsätter att utvidgas. Målsättningen är att tjänsten ska finnas i hela landet vid årsskiftet. Notera att ”Talboken kommer” alltså bara gäller för de som fått daisyspelare för att läsa dagstidning.

SRF meddelade att diskussioner pågår som syftar till att låntagare med automatik ska kunna få punktskriftsförsändelser hem till sin dörr. SRF håller kontakt med Post- och telestyrelsen och Post Nord i frågan. MTM instämde i att en lösning är angelägen.

Besök i Ljubljana och Sarajevo

En åtta personer stark delegation från SRF reste i början av september till Slovenien och Bosnien-Hercegovina för utbyte med våra systerorganisationer. Från SRF deltog förbundsstyrelseledamöterna Ann Jönsson, Niklas Mattsson, Håkan Thomsson och Victoria Öjefors Quinn, chefen för internationella frågor Neven Milivojevic, vår intressepolitiska handläggare Cecilia Ekstrand samt ledsagarna Guy Lööf och Cecilia Thomsson.

Först kom vi till Ljubljana för att träffa den slovenska synskadeorganisationen UBPSS. Måndagen den 4 september besökte vi deras bibliotek. Kassettband används fortfarande för talböcker, men sedan två år har man börjat läsa in böcker i daisyformat. Punktskriften produceras på tryckeriet som ligger i anslutning till organisationens kontor som vi också besökte. Bland andra träffade vi UBPSS:s ordförande Matej Znuderl och verksamhetschefen Azra Serazin. Vi berättade för varandra om situationen i Sverige respektive Slovenien. Dessutom diskuterade vi gemensamt agerande i EU, bland annat vad gäller Marrakeshavtalet och tillgänglighetsfrågor. På kvällen fick vi en rundvandring i centrala Ljubljana med UBPSS:s förre president Tomaz Wraber som guide. Det hela slutade med middag på en restaurang som heter Druga Violina och där det arbetar personer med Downs syndrom.

Tisdagen den 5 september fortsatte SRF-delegationen till Sarajevo. SRF har sedan ungefär 20 år haft ett internationellt utvecklingssamarbete med synskadeföreningen i Sarajevodistriktet. Detta projekt har SRF Stockholms och Gotlands län ansvarat för.

Vi blev mycket väl mottagna, och även här ägnades en hel del tid åt utbyte kring situationen för synskadade i våra respektive länder. Föreningens verksamhetschef Fikret Zoko var tillsammans med oss under så gott som hela vistelsen i sarajevo. Vi träffade hela föreningsstyrelsen, och kvinnorna i vår delegation hade ett möte med Sarajevos kvinnokommitté.

Vidare gjorde vi besök på den specialskola som ligger strax utanför centrala Sarajevo. Här går ungefär 70 elever från motsvarande lågstadie- till gymnasienivå. Skolan blev förstörd under kriget på 1990-talet, men har byggts upp igen. Sedan ett par år har man bland annat en modern sporthall. Det finns synskadade elever som går i vanliga skolor, men dessa kan inte få särskilt mycket stöd. Målet för specialskolan är att ge alla elever förutsättningar efter deras önskemål, såväl utbildningsmässigt som genom rehabilitering.

Arbetsmarknadssituationen för synskadade i Bosnien-Hercegovina är mycket besvärlig. Nära specialskolan finns ett företag som har som huvuduppgift att anställa synskadade och andra funktionshindrade. Här har man bland annat verkstad, servettillverkning, hantverk med butik, fysioterapi samt restaurang med egen odling av grönsaker. Ungefär tre fjärdedelar av de anställda har en funktionsnedsättning och några är synskadade, bland annat chefen Veselin Rebic som sitter i styrelsen för synskadeföreningen. Han gav oss en rundvandring i företagets lokaler.

Under vistelsen i Sarajevo besökte vi också talboks- och punktskriftsbiblioteket, som bland annat ger ut en månatlig taltidning på ljud. Dessutom deltog vi då synskadeföreningen träffade en minister på distriktsnivå (motsvarande ett svenskt landstingsråd) samt i ett möte med tjänstemän med ansvar för funktionshinderfrågor på federationens regeringskansli. Vid båda dessa möten framhöll vi vikten av ekonomiskt stöd från samhället till funktionshinderorganisationer samt att man måste satsa på att öka tillgängligheten för synskadade i samhället.

Vi hann också med ett besök på MyRights kontor, där vi fick höra om gemensamma aktiviteter för organisationer som får stöd genom MyRight. Bland annat hade man gjort en alternativrapport till FN-kommittén som granskat hur Bosnien-Hercegovina lever upp till konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lördagen den 9 september reste vi hem efter intensiva och intressanta dagar som givit oss ökade insikter och ny kunskap om synskadades situation i Bosnien och Slovenien.

Färdtjänsten i framtiden

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över möjligheten till samordning av så kallade ”särskilda persontransporter”, det vill säga färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjutsar. Den 30 augusti besökte utredaren Anita Johansson SRF-kansliet tillsammans med sina medarbetare Lisa Ahlström och Pernilla Sandgren. Här träffade hon SRF:s intressepolitiska handläggare Jimmy Pettersson och Mikael Ståhl.

Utredningen fick sina direktiv hösten 2016, men det dröjde innan den kom igång. Meningen är att den ska lämna sina förslag senast den 30 november 2017, men Anita Johansson hoppas få förlängd tid fram till juni 2018.

Uppdraget är att titta på organisatoriska frågor och hitta en lämplig balans mellan att staten lagstiftar så att samordning sker på samma sätt i alla kommuner, och de olika kommunernas ekonomi och geografi. Den kommunala självstyrelsen är en av de viktigaste aspekterna för utredningen. En annan viktig utgångspunkt är att kvaliteten för brukarna inte ska försämras, men samtidigt ska det offentliga inte betala mer än vad som faktiskt behövs. De kommuner där samordning av olika typer av ”särskilda persontransporter” skett, uppgavs ha sett tydliga ekonomiska fördelar. Även egenavgifter behandlas i utredningen.

SRF överlämnade vår plattform för färdtjänst och riksfärdtjänst. SRF framförde att riksfärdtjänsten försämrats sedan staten lämnade över ansvaret till kommunerna, och att den numera fungerar mycket olika runt om i landet. Vidare redogjorde SRF:arna för vår syn på vad kvalitet är inom färdtjänsten. Här pekades på aspekter som att få ta med sig ledsagare och barn, beställningsvillkor, tidspassning, antal resor samt att ledarhundar kan åka med i bilen på ett tryggt sätt.

Några svar på hur det blir med färdtjänsten framöver gavs inte, men det var positivt att vi kunde genomföra detta möte med utredaren.

Årets andra organisationsråd

Den 1 september sammanträdde organisationsrådet i Gotlandssalen på Södermalm i Stockholm. Här gavs bland annat en lägesrapport från LSS-utredningen, och företaget Orcam förevisade ett nytt portabelt läshjälpmedel.

Ett beredningsutskott för kongressen 2017 valdes. Beredningsutskottets arbete sker dels före kongressen, dels jämsides med förhandlingarna. Utskottet ska föreslå valberedning samt arvode till denna. Dessutom ska utskottet utforma förslag på kongressuttalanden.

Till beredningsutskott valdes Kicki Lundmark, Umeå (sammankallande), Ronny Blidberg, Uddevalla, Urban Eriksson, Tullinge, Sirkka Husso, Stockholm, Bo Lang, Åhus, Grazyna Svensson, Ljungby, och Peter Tjernberg, Sundsvall.

Förslag som man vill att beredningsutskottet behandlar kan sändas till Kicki Lundmark:

kicki.lundmark@innertavle.se

Eller handläggare Henrik Götesson:

henrik.gotesson@srf.nu

Eftermiddagen ägnade organisationsrådet åt tankeutbyte om vilka frågor SRF bör driva inför de allmänna valen 2018. Många idéer kom fram. En arbetsgrupp har tillsatts, och den får jobba vidare med idéerna. Det poängterades att det också är tid för distrikt och föreningar att planera sitt valarbete på landstings- och kommunnivå.

Utbytet med Åland fortsätter

Den 24 augusti kom Ålands Synskadade på besök till Enskede. Det var en grupp på nio personer. Först var de hos Iris Hjälpmedel, och sedan bjöd SRF dem på lunch.

Efter lunchen hade vi ett litet möte. Från SRF deltog Karin Hjalmarson, Åsa Nilsson och Håkan Thomsson. Vi berättade om rikskansliet och om vår strategi för medlemsutveckling. Många av utmaningarna i att engagera nya medlemmar är gemensamma. Särskilt diskuterade vi svårigheten att få med yngre i verksamheten. Vidare pratade vi om det positiva med ett utbyte över nationsgränserna.

Vi förklarade också sambandet mellan SRF, Synskadades Stiftelse, Iris Förvaltning och Almåsa samt att företag som Iris Hjälpmedel och Iris Hantverk inte längre ägs av Iris Förvaltning trots att de fortfarande har ”Iris” i sina namn. Efter detta möte fortsatte ålänningarna till Iris Hantverk.

Påminnelse: Webbradio inför kongressen

Inför kongressen blir det sju direktsända program i SRF:s egen webbradio:
Måndag 18 september kl 18.00-19.30, program 1, stadgar med motioner
Onsdag 20 september kl 18.00-19.30, program 2, ekonomiska frågor, arvoden, medlemsavgift, långtidsbudget med motioner
Måndag 25 september kl 18.00-19.30, program 3, rapport och strategi för jämställdhet och likabehandling
Onsdag 27 september kl 18.00-20.00, program 4, verksamhetsinriktning med motioner
Måndag 2 oktober kl 18.00-19.30, program 5, rapport och strategi för medlemsutveckling med motioner
Onsdag 4 oktober kl 18.00-19.30, program 6, övriga motioner och rapport om funktionshindersamarbetet
Onsdag 18 oktober kl18.00-19.30, program 7, Intervjuer med kandidater inför valen 
Det kommer att vara möjligt att ringa till programmen och ställa frågor och diskutera med förbundsstyrelseledamöter. För att lyssna på sändningarna så gå in på www.srf.nu/radio

 

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefon 019 673 21 05 eller 072 544 50 84, e-post: charlotte.akerlind@srforebro.se

Kansliet: Leif Stockhult, telefon 019 673 2106, e-post: leif.stockhult@srforebro.se

 

Ombudsman: Roger Alexanderson telefon: 072 738 04 50, e-post: roger.alexanderson@srforebro.se