Så är vi då inne i den, vad jag tycker, värsta månaden om året. Den är mörk och trist, kall och man vet aldrig hur vädret kommer att se ut följande dag. Är det ishalka eller snökaos, eller kanske flera plusgrader, regn och storm. Men, det är bara att härda ut för snart går vi in i, vad jag tycker, den bästa månaden om året nämligen december. Tänk vad härligt när man får tända utegranen, ljusstakarna i fönstren och börja med julpysslet. Innan det kommer så kan vi läsa november numret av SYNvinkeln.

Innehåll:

Info från distriktet med syntolkning av bland annat O´Helga natt och Solsidan samt inbjudan till jullunch på slottet.

Info från lokalföreningarna med inbjudningar till julbord.

Den bästa julkappen

Info från distriktet

MEDLEMMAR I SRF ÖREBRO LÄN HÄLSAS VÄLKOMNA TILL LANDSHÖVDINGENS RESIDENS PÅ ÖREBRO SLOTT
 

Den 12 december hoppas jag få hälsa Dig/och Din ledsagare välkommen på en lunchträff i residenset på Örebro slott där arbetsnämnden för synskadade i Örebro län bjuder på en enklare jultallrik med efterföljande kaffe.

Adress: Residenset, Örebro slott. Ingång i valvet mellan yttre och inre borggården. Tid: 12.00 – 13.30

Anmälan till träffen görs till SRF:s expedition på telefon 019-673 21 06 (mellan 09.00-12.00) eller per email till srf.orebro.lan@telia.com. Det finns endast ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller, dock senast den 5 december.  

 Meddela vid anmälan om Du behöver någon speciell kost på grund av allergi eller om det är något annat vi bör ta hänsyn till. Arbetsnämnden ersätter Dina resekostnader. OBS! Det är viktigt att du skickar in dina kvitton tillsammans med den blankett du erhåller vid lunchen för något annat godtar inte revisorerna.

Vid behov av hiss önskar vi besked i förväg.

Hjärtligt välkomna! Maria Larsson Ordförande 

O´Helga natt
Söndag 10 december klockan 17.00 - cirka 18.30 är det årets upplaga av O´Helga natt på Stortorget i Örebro. Även i år kommer den att syntolkas. Vi kommer att få en egen plats att stå på, i år har de lovat att den blir bättre än förra året. För att vi ska veta hur många som behöver ha utrustning vill vi att ni anmäler er till kansliet senast 6 december telefon 019/ 673 21 06. Efter anmälan så får ni också veta vilken tid och var ni ska samlas. 

Syntolkad bio
Torsdag 14 december kommer vi att live syntolka filmen ”Solsidan” på Filmstaden.  Det är Lotta Lagerman som syntolkar. Just nu går det inte att säga exakt tid när filmen går men räkna med att den börjar ca 18.00 och vi träffas 45 minuter innan. Tiden får ni efter er anmälan. Anmäl er till kansliet senast 13 december om du vill hänga med. 

Grattis Agneta
På kongressen i Malmö beslutades inte bara många beslut om hur vi ska arbeta kommande 3 åren utan det valdes även ny förbundsstyrelse. Håkan Thomsson fick nytt förtroende som förbundsordförande och gör nu sin sista period eftersom en förbundsordförande inte får sitta i mer än 9 år dvs 3 kongressperioder. Glädjande nog fick vi kvar vår egen Agneta Elfving i förbundsstyrelsen. Grattis Agneta och lycka till med det gedigna arbetet. 

Information från ombudsmannen
Säkra handikappersättningen!
Sedan informationen gick ut om att regeringen planerar att lägga ett förslag som innebär att handikappersättningen skrotas och ersätts med en Merkostandsersättning så har man haft möjligheten att skriva upp sig på en namninsamling samtidigt som vi på olika sätt försöker påverka beslutet.

Var med du också och säkra handikappersättningen.

Skicka ett e-postmeddelande med namn och ort till sakrahandikappersattningen@srf.nu

Du kan också ringa och det gör du då till nummer 08 39 92 07 

Vår kära punktskrift
Visst vore det härligt att kunna läsa en bok även när det är strömlöst, hitta rätt bland alla kryddor som finns i burkarna där hemma som känns likadana eller varför inte spela spel där du själv kan vara med på lika villkor och till exempel läsa frågor eller själv se vilken siffra du fick när du kastade tärningen?

Nu efterlyser jag intresseanmälningar till en studiecirkel i punktskrift.

För er som var med på inspirationsdagen om punktskriften på Syncentralen blir det en fortsättning medans för andra kan det bli en spännande utmaning?

Hör av dig till kansliet tel 019 673 21 06 men skynda dig! Antalet platser är begränsat.

När vi ändå pratar om studiecirklar vill jag också passa på att slå ett slag för Föreningskunskap.

Tack vare styrelsen i SRF Karlskoga / Degerfors initiativ så har jag haft äran att gå igenom hela materialet om föreningskunskap som alla i styrelserna fick ta del av på Styrelsekonferensen i våras som är ett bra material att använda i en cirkel.

Nu vill jag väldigt gärna se flera sådana cirklar i distriktet.

Är ni några medlemmar som vill engagera er men känner att det verkar lite svårt för att man inte riktigt har koll på de olika roller man har i en styrelse? Eller känner ni i lokalföreningsstyrelserna att ni vill gå igenom materialet och diskutera kring det?

Oavsett hur det ligger till så är du varmt välkommen att höra av dig med din intresseanmälan till kansliet så tittar vi på lämpliga startdatum.

Nu har jag vandrat runt i lite cirklar så jag avslutar väl på liknande sätt.

Slutligen vill jag också få in intresseanmälningar till en tänkt studiecirkel om ny teknik.

Så sent som idag den 14 november, när detta skrivs, läste jag på länstrafikens hemsida att man är i full färd med att byta ut betalkortsterminalerna i bussarna så att det är möjligt att genomföra så kallade kontaktlösa betalningar.

Detta betyder att du behöver inte sätta i ditt kort när du ska betala din biljett. Det enda du behöver göra är att hålla ditt kort intill terminalen.

Detta och mycket mer kommer cirkeln att innehålla men det hänger också på vilka önskemål som kommer in.

Välkommen till kansliet med din intresseanmälan

Ha en fortsatt trevlig läsning

Hälsar Roger, ombudsmannen 

Syntolkning teater
Länsteatern 2 december 2017

TUMMELISA

Av Erik Norberg och Christer Christensson, fritt efter H.C Andersen

Tummelisa är berättelsen om flickan som lärde sig att säga nej och ta makten över sitt eget liv. Mot sin vilja förs hon bort till den stora skogen, till djurens värld. Där finner hon en rolig sommarvän i busiga Svalan, men när vintern kommer försvinner han och Tummelisa lämnas ensam och försvarslös. Råttan tar sig an henne, men bara på villkor att hon förlovar sig med skogens härskare, den otäcka gamla Mullvaden. Och snart tillkänna ger Mullvaden att han tänker flytta ner i underjorden för evigt och ta sin unga brud med sig.

Syntolkas lördag 2 december kl. 15.00berättelsen om flickan som lär sig att säga Syntolkas av Lotta Lagerman

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019- 689 89 89.

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt att du har med ledsagare.

Inbjudan till vinter & skidvecka 2018
 SRF Östergötland bjuder in till en ny vintervecka 10 till 17 mars 2018. Platsen är liksom tidigare år Idrefjäll i Dalarna. Vi väljer att inte lägga denna resa under påsklovet. Av erfarenhet vet vi att det är något lugnare i backar och spår när det inte är lovvecka och det uppskattar man som synskadad.

Idrefjäll har många fina nedfarter och spår för både utförsåkning och längdskidor. Det finns också mycket annat att göra på anläggningen. Bland annat finns bowlinghall, simhall och gym. Kolla gärna på www.Idrefjall.se

Vi vänder oss till synskadade i alla åldrar inklusive familj. Det finns ledsagare och skidlärare med på resan. Familjemedlemmar kommer att få möjlighet till utbildning så att ni själva kan ledsaga på skidor - såväl under Idreveckan som senare hemma. Vi räknar alltså med att medföljande anhöriga/kompisar hjälper till som ledsagare.

 Vi bor i moderna 6 bäddstugor med bra läge nära backen utan biltrafik. Frukost äts i stugan. Lunch och middag äts gemensamt i storstugan mitt i backen.

Resan sker med abonnerad buss som avgår från Norrköping tidigt lördag morgon den 10 mars. Vi kan tyvärr inte stanna på andra ställen för av och påstigning i Östergötland.

För deltagare från andra län kan det finnas möjlighet att hoppa på om ni tar er till någon plats efter vägen. För mer information om bussresan kontakta Monica Ericsson 070-539 80 60.

Under resan upp stannar vi och äter lunch. Kvällsmat blir det när vi kommit fram till Idre.

Hemresan sker efter frukost lördagen den 17 mars och det innebär att vi är hemma igen under kvällen.

Vad kostar då kalaset?

För medlemmar i SRF Östergötland (för familjer räcker det med att en är medlem) Barn 4 till 15 år 2 000 kr, 16 år och äldre 3 500 kr, familj 9 000 kr.

Vi erbjuder även barn och ungdomar som ännu inte är medlemmar samt er som inte bor i Östergötland att delta. Då är priserna följande:

Barn 4 till 15 år 2 500 kr, 16 år och äldre 4 000 kr, familj 10 300 kr.

I priset ingår resa med abonnerad buss, mat, logi och skidinstruktioner. Liftkort ingår för synskadad och en ledsagare.

För er från Östergötland som känner att kostnaden blir för hög - hör av er snarast så kan vi tipsa om olika fonder. Om det blir problem med ledighet från skolan hjälper vi gärna till med intyg.

Ni från övriga delar av landet som vill delta råder vi att ta kontakt med respektive SRF distrikt för vidare hjälp med ansökningar och intyg.

Anmälan görs till SRF Östergötlands kansli på 013-14 35 65 eller via E-post kansli@srfost.nu.

 Sista anmälningsdag är torsdagen den 25 januari 2018.

Observera: Efter detta datum är bokningen bindande och kan endast avbokas mot uppvisande av läkarintyg.

Bekräftelse med information om resan och faktura skickas i god tid innan avresa. Betalning ska vara oss tillhanda innan 10 mars.

Missa inte detta tillfälle - utan anmäl er snarast för det kan ju bli ont om platser, då gäller först till kvarn.

Är något oklart? Vill du veta mer? Eller har du några andra frågor? Hör gärna av dig till någon av oss:

Monica Ericsson 011-39 80 60 eller 070-539 80 60 E-post: ordforande@srfost.nu

SRF Östergötlands kansli 013-14 35 65 E-post: kansli@srfost.nu

Välkomna till en ny skidvecka i Idre med SRF Östergötland! 

Resekatalog
Nu finns SRF fritids resekatalog för 2018 ute. Om ni vill ha den via mail eller i svart så hör av er till kansliet så skickar vi den till er. 

Info från SRF Bergslagen

SRF Bergslagen inbjuder till det årliga julbordet torsdagen 14 december klockan 12 00 på Åkerby Kursgård. Kostnad 100kr. Icke medlem 300kr.

Anmälan senast 5december till Irene Tel. 0587 254 56

Varmt välkommen genom Irene

 SRF Bergslagen önskar alla SRFare en

GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

Styrelsen genom Irene 

Info från SRF Karlskoga
MUSIK-TRÄFF

Söndagen den 19 november klockan 14 30 på Nickkällan

Sång och musik. Kaffe 10 kr. Avslutning

 BINGO

Fredagen den 24 november klockan 14 30 på Nickkällan

Brickor 10 kronor gånger3 spel. Kaffe 30 kr.

Anmälan till Inger 073 035 08 59, Inga 0586 579 27 eller Margareta 0586 386 59. Senast den 21 november.

JULFEST

Fredagen den 8 december kl. 17.00 på Nickkällan

Luciatåg, Underhållning, lotteri med mera

Vi äter en kall jultallrik, kaffe m.m.

Pris 100 kr. Ta gärna med julklapp, ca 30 kr.

Anmälan till Inger 073-035 08 59, Inga 0586-57927 eller Margareta 0586-38659 senast den 3 december.

 

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA! Hälsar styrelsen

gm Kristina Johansson 0586 41412, 070-66 06 981 

Info från Sydnärke
En liten hälsning från Sydnärke!

Hej alla i höstmörkret huttrande synvinklare. Vi i Sydnärke var den åttonde oktober samlade till en träff på biblioteket i Kumla. Efter en stunds irrande i bibliotekets irrgångar så hittade vi vår lokal. Det var första gången vi hade vårt möte i dessa lokaler. Elva stycken var vi, som fick ta del av en mycket trevlig frågelek som Charlotte hade ordnat. En lagom blandning av svårt och lätt. Tack för den! Vi pratade också om vår nästa träff som blir den sjätte december på Kumla hotell, klockan tretton. Vi samlas kring god julmat och gemytlig samvaro. Vi har goda minnen från fjolårets festmåltid. Kostnad för julbordet är 150 kronor per person.

Anmälan om deltagande senast den tredje december, gärna tidigare. Anmäl till Berit telefon 019 57 81 36 eller Åke 019 57 85 59.

Ja detta var väl allt för denna gång. Vi ses väl i Fellingsbro?? Klart vi gör! Varm hösthälsning till alla från oss i Sydnärke genom Åke.

Info från SRF Örebro kommun
 Öppet hus 22 november

Den 22:e november Är det åter Öppet hus och då kommer Alf Rune och pratar om gamla Örebro.

Alf Rune har varit journalist på Nerikes allehanda och kan allt om Örebro förr och nu.

Aktiviteten äger rum på Föreningarnas hus Slottsgatan 13 A mellan klockan 14.00 – 16.00.

Alla är som vanligt varmt välkomna hälsar Fredrik. 

Julfest
Årets julfest blir i café Emanuel, Ekersgatan 15, ingång på gården lördag 9 december klockan 14 -16. Vi bjuder på kaffe/te samt saffransbröd och pepparkaka. Joybells kommer och lussar. Ta gärna med en julklapp för ca 50 kronor så vi får många vinster till vårt lotteri. Anmäl dig till kansliet 019/ 673 21 06 senast 6 december. Vid anmälan vill jag också att du anmäler om du behöver någon special kost. 

 

NYA-gruppen
Nya gruppens årliga julknytis kommer i år att vara på Skäpplandsgatan 25 onsdag 6 december klockan 18 - cirka 20. Hör av dej till anmälannyagruppen@srforebro.se om du vill vara med samt vad du tar med dej för gott att äta. Senast 4 december vill vi ha din anmälan så vi kan se vad föreningen behöver köpa in. 

Rapport från Öppet hus 25 oktober
Den 25 oktober hade Öppet hus träff där Anita Köning medverkade som Selma Lagerlöf.

12 deltagare infann sig på Föreningarnas hus där vi fick uppleva ett intressant och bra program från att Selma Lagerlöf var 3 år till när hon blev gammal.

Bland annat bar hon på en tjusig hatt som vi fick känna på.

Hennes program varade i 45 minuter och efteråt gick vi till caféet och inhandlade fika som smakade bra.

Vi umgicks till dess att alla som hade beställt färdtjänst fick sina bilar.

Sammanfattningsvis var det en bra och trevlig eftermiddag.

Vid tangenterna Fredrik Sterner 

Den bästa julklappen!
Hej alla glada. Nu är det dags igen för lite nostalgi. Och nu stämmer tiden för skrivandet med varandet om man säger så. Här på Ökna är det slutet av november. Det snöar och snöar mest varenda dag. Det är inget ovanligt för oss som kommer från Värmland, men här är dem inte beredda för sådana mängder, en natt kom det nästan tre decimeter. All denna snön låg inte kvar, det kom regn- och töväder. Vid jultiden var det nästan barmark. Det fanns dem som var riktigt gladda för all snön. Det var barn och skidåkare. På Lantmannaskolan ordnades med skidtävling för både stora och små. Några andra som var glada var bastubadarna. Huset närmast oss var bostad för skolans vaktmästare och där var tvättstugan och bastu. Så där kunde vi sitta vid vårt köksbord och se när bastubadarna sprang ut och rullade sig i snön. Det ni, det var grejer det. Detta hände en gång när vi en helg i slutet av november hade besöka av Julia Isaksson, hon som var värdinna på vårt bröllop. Där satt vi med våra kaffekoppar när Julia skrek till ”nej men titta utanför”. Där kom det fyra nakna karlar ut från bastun och tumlade om i snön. Det ni, det blev nåt att komma till Munkfort och berätta! Tänk så det kan bli.

När det närmade sig Lucia-tiden ordnade eleverna på skolan en hejdundrande fest med Luciatåg och tomtar. Det var en rolig tillställning med både sång och roliga sketcher. En utspelade sig i trädgården. En elev kom till ”Mäster” med lite fröer som han inte visste vad det var. Jo, ”Mäster” skulle så dem och sade till eleven att komma tillbaka om fjorton dagar så kunde man nog se vad det skulle bli av dem där fröna. Eleven kom och blev en aning snopen när det stack upp en rad fiskhuvuden. Ånej, den gubben lurade dem inte! Skolans rektor kom inte undan, hans kunskaper skulle också testas. Han skulle skilja på tio olika fröer som användes på gården. Han klarade åtta av dem. Det fick han stora applåder för. Flera av eleverna var duktiga sångare och musikanter, så detta var ett välkommet avbrott i vintermörkret. Rektorn höll ett fint tacktal till sina duktiga elever och personal på skolan.

Det här var roligt i vinterns mörka tid. Det hände andra saker i vintertid också. Sånt som gärna händer lite hastigt. Natten före julafton väcktes jag av Margareta som sa att nu var det dags att dra iväg till lasarettet i Nyköping. Det var något som trängde på! Jag måste ha tag på en bil. Konvalescenthemmet hade en Standard Vagnard herrgårdsvagn. Jag hade bara kört den en gång förut, nu vågade jag inte det så jag fick väcka upp vaktmästaren. Så bar det iväg med väldig fart. På självaste julaftonseftermiddag kom det en liten prinsessa. Det var en julklapp som fick heta Lena Ellinore Margareta. Det ni, en drottning, en stor prinsessa och nu en liten prinsessa till. Vilken julklapp, vilket kungarike!

På juldagen gick jag tre kilometer till stora vägen, där det skulle komma en buss till Nyköping. Nu fanns inga blomsteraffärer öppna, men vi sjukhuset kunde jag köpa en bukett rosor och nu skulle jag så se underverket. En glad drottning och en liten prinsessa, så liten och så söt. Inte kommer jag ihåg hur lång eller tung, men hon var underbar, det var hon. Till julafton i år fyller hon sextiotre! Visst är det konstigt att en så lång tid kan gå så fort? Men en lång räcka av härliga minnen är det.

Tredjedag jul fick jag låna bilen och det var en stolt far som kom hem till fyrväpplingen, där lillan blev allas lilla gullegris. Mest av den danska familjen där pappan kallade henne ”Mösingen”, det fick hon heta hela tiden vi hade kontakt med familjen. Deras flicka tyckte så mycket om henne, hon var som en liten mamma. Här var hon trygg också om vi skulle åka någonstans och inte kunde ta henne med. När vi senare flyttade från Ökna till Askersund så sade Evald, som dansken hette, ”ja , ni kan åka men lilla Mösingen hon stannar hos mej!” Så kär var han i vår lilla prinsessa. Men så kan man ju inte göra, så gullungen hon fick följa med oss hon. Ja, så var det, men där är vi inte än.

En snöande vinterdag skulle jag åka till Tystberga och hämta ett paket vid järnvägsstationen. På hemväg snöade det så jag såg inte så bra utan jag missade vägen och åkte ner i diket. Där stod jag i allt det vita. Inga bra vinterdäck, ingen mobil. Vad gör man? Jag gick ut ur bilen och hörde yxhugg i skogen. Jag tryckte på bilens signalhorn och de hörde. Det var två grabbar från skolan som fällde timmerträd. De sköt på men hjulen bara snurrade. Det fanns inga riktiga vinterdäck på den tiden. Vi fick lägga granris under drivhjulen och så kom jag loss. Tackade för hjälpen och kom ganska mycket försenad tillbaka till trädgården, där ”Mäster” undrade vad jag hade sysslat med. Han, som jag, var glad att det inte var värre. Jag kunde ju slagit runt med bilen. Det kanske var den där skyddsängeln som var med igen. Så kunde det vara.

När man flyttar omkring som vi gjorde så får släkt och vänner se delar av vårt land som de kanske inte fått se annars. Att våra barn fått byta skola flera gånger har väl inte varit så roligt alla gånger. Det vet jag mycket väl. Det är på gott och ont, som mycket annat här i livet.

En av de allra första besök vi hade var när min yngsta syster Ulla kom, det var redan i november. Hon arbetade på sjukhuset i Flen, så hon hade inte så lång resväg. Så hade vi min bror Stig och mon storasyster Elsa i Stockholm. De kom flera gånger, roligt för dem att få komma ut och andas frisk lantluft.

När man sitter så här och skriver glimtar av livet önskar man att man hade fört dagbok lite mera noggrant. Nu sitter man där med många blanka dagboks sidor och får säga som Monica Zetterlund, det får bli ”Hågkomster från ett dåligt minne”. Men, jag har många brev och många bilder i mina gamla album, så ganska rätt blir det nog. Det jag närmast funderar på är när jag hämtade hem lilla Elisabeth från Högerud i Värmland. Jag tror det var i början på februari. På tåget sjöng hon för alla medpassagearer och belönades med karameller och glada leenden. Hon har alltid tyckt om att sjunga och har varit med i Kumla kyrkokör i mer än 40 år.

Stora prinsessan tyckte mycket om den lilla prinsessan Ellinore och ville gärna vara med och sköta om henne. När den långa vinter äntligen tog slut var det roligt att gå ut med barnvagnen. Nu när allt det där vita var borta kunde man se vilken fantastisk vacker natur här var. Stora gröna fält, en skogsdunge här och var. En bergknalle, där man kunde sitta med en kaffekorg och se ut över den ganska stora sjön. Båten fick man låna och så kunde man fiska och se Ökna från sjösidan. Sjön var en tillgång för lantbruket och trädgården. Fält och grödor kunde ju få vatten om det blev en torrperiod.

När våren kom var det roligt att få ta fram motorcykeln, meka med den och ta en premiärtur. Det kändes bra, så bra att turen blev längre än vad jag tänkt. Jag drog iväg till Nyköping. Där tog jag en fika. När jag kom hem fick jag möta en orolig och något förargad drottning som var helt säker på att det hade hänt något allvarligt. Det är klart att det var dumt. Nästa tur fick hon följa med och känna själv hur kul det var. Då var jag helt förlåten.

Våren kom med all sin prakt. Korna släpptes ut. Det var en lustiger dans. Idag heter det ko släpp och är mäkta populärt. Det var en härlig syn när lillkalven kesar och korna rusar vilt omkring. Så kommer sommaren med lust och färgring stor. Ängar och hagar blommar, dikeskanterna är fulla med smultron som träs på strån. I den här tiden, ni vet den där gamla goda, då var det gott om dikeskanter och gott om smultron. Nu är de flesta diken igenlagda och åkrarna stora, stora fält för den ensamma bondens stora, stora maskiner. Det är synd om alla barn som inte får plocka smultron på timotejstrå. Ack ja, vad hjälper det att sörja.

Sommaren kom och då gjorde vi en resa till Stockholm och Skansen. Där hade vi stämt möte med min storasyster Elsa, som var hemsyster och med min mellanbror Stig, som jobbade hos L. M. Eriksson i Stockholm. Det blev en väldigt lyckad dag. En varm, solig och rolig dag. Bäst som vi gick omkring där så var det någon som ropade ”Hej Margareta”. Då var det Margaretas hyresvärdinna sen Margareta jobbade på lasarettet i Karlstad. Tant Eva kallade vi henne. Det var oväntat och trevligt sammanträffande. Hon sade att nu måste vi sätta oss  ner och prata ett tag så det gjorde vi. Hon bjöd på kaffe, saft och wienerbröd. Vi sa att nu måste vi träffas flera gånger, att hon måste komma ut till oss och se det riktiga landet. Men, det blev aldrig så. Tre månader efter Skansen besöket så dog hon i en hjärtinfarkt, mycket sorgligt var det. Det blir inte alltid som man önskar eller planerar, så är det med livet. Men nu planerar jag att avsluta mitt ”knackande” på den här maskinen för denna gång. Jag gör det och skriver ”lev väl och må gott tills nästa avsnitt.

Stor kram från historieberättaren Åke.

Slutord
Så har vi kommit till slutet av det här numret av tidningen. Som vanligt så uppmanar jag er alla att skicka in era berättelser till mig så vi får läsa mera härliga historier. För visst är det väl roligt att vänta på vad Åke ska berätta om den här gången? Jag längtar redan till nästa nummer. Ha det bra i höstmörkret till nästa månad.

Redaktör: Charlotte Åkerlind, telefon 019 /673 210 5, 072- 544 50 84 eller e-post: charlotte.akerlind@telia.com

Kansliet: Leif Stockhult, telefon019/ 673 21 06, e-post: srf.orebro.lan@telia.com eller leif.stockhult@srforebro.se

Ombudsman: Roger Alexanderson, telefon 072- 738 04 50, e-post: roger.alexanderson@srforebro.se

 

BILAGA 1
THOMSSONS NYHETSBREV

NOVEMBER
THOMSSONS NYHETSBREV NR 17
Innehåll

Säkra handikappersättningen

Uppläst textremsa via mobilapp

Synstöd lanseras som ny LSS-insats

Kort från kongressen 2017

Säkra handikappersättningen

Säkra handikappersättningen är nu en så kallad hashtag på sociala medier. SRF har dragit igång ett intensivt arbete för att bevara handikappersättningen och säkerställa att samhället även fortsättningsvis erkänner och tar ansvar för de merkostnader som uppstår till följd av de särskilda hjälpbehov vi har på grund av vår synskada.

SRF har träffat ett antal riksdagsledamöter, och fler möten är inplanerade. Genom att skriva brev till socialminister Annika Strandhäll kan var och en uppmärksamma frågan. På sociala medier argumenterar vi för handikappersättningen, och även här behöver vi fler som hjälper till att sprida diskussionerna. Delta också gärna i SRF:s namninsamlig för handikappersättningen genom att skicka ett mejl till: sakrahandikappersattningen@srf.nu

Kongressen antog ett skarpt uttalande i frågan. Låt oss nu ge järnet fram till den 9 november då regeringen väntas lämna sitt förslag till lagrådet. Om regeringen inte ändrat sitt förslag fortsätter vårt arbete. Allas olika aktiviteter behövs i denna kamp!

Uppläst textremsa via mobilapp

Nu har Sveriges Television (SVT) lanserat funktionen ”uppläst text” i sina mobilappar för SVT Play. Det gäller för iPhone och android. Uppläst text kommer även snart att finnas i webbspelaren.

I dagsläget gäller tjänsten enbart för direktsända kanaler, inte för efterhandstittning. Den upplästa texten fungerar i stort sett för allt material på andra språk än svenska. Det gäller alltså även nyhetssändningar.

För att komma i gång, välj fliken Kanaler i spelaren. Starta en kanal. Leta sedan upp knappen ”hjälpmedel och undertexter”, precis som man gör om man vill ha syntolkning. Markera ”uppläst text”.

Även om denna teknik för närvarande inte kan nyttjas av alla så är detta ett viktigt steg framåt! SRF fortsätter att verka för fullt tillgängliga lösningar även i SVT:s marknät.

Synstöd lanseras som LSS-insats

I direktiven till den pågående LSS-utredningen uttrycks att träffsäkerheten i olika insatser ska utvärderas. LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Den insats som synskadade oftast söker är ledsagning.

SRF menar att ledsagningens innehåll bör vidgas så att enklare vardagssyntolkning, hjälp i butiker, hjälp att använda olika automater och dylikt innefattas. Men även i hemmet har vi särskilda svårigheter på grund av vår synskada. Postläsning, att sortera tvätt, viss städning, internettjänster med mera är sådant som kan vara svårt eller omöjligt för många gravt synskadade, blinda och dövblinda.

Därför menar SRF att insatsen ledsagning bör omvandlas till ett ”synstöd”, där man kan få hjälp med sådant som är svårt att göra själv just på grund av synskadan. Denna idé har lanserats vid träffar med åtta riksdagsledamöter under oktober månad. De vi träffat är Maj Karlsson (V), Ann-Britt Åsebol (M), Emma Henriksson (KD), Bengt Eliasson (L), Mikael Dahlqvist (S), Stefan Nilsson (MP), Jan Lindholm (MP) och Per Lodenius (C). Hittills har vi enbart mött försiktigt positiva reaktioner på idén. Den ska nu skriftligt föras fram till LSS-utredningen.

Kort från kongressen 2017

Självständighet ger styrka. Det är tema för SRF:s verksamhetsinriktning 2018-2020 där habilitering och rehabilitering är prioriterade områden. Även medlems- och organisationsutveckling prioriteras, och år 2019 ordnas ett stort medlemsforum dit alla medlemmar bjuds in.

Det var den 26-29 oktober som SRF:s kongress genomfördes på Quality hotel View i Hyllie, Malmö. Kongressen samlade 85 ombud för distrikt och branschföreningar. Dessutom fanns förbundsstyrelsen, granskningsutskottet, valberedningen, observatörer för Unga med Synnedsättning, personal och inbjudna gäster på plats.

En hel del ändringar av stadgarna genomfördes. Bland annat blir det fortsättningsvis organisationsrådet som årligen ska ta ställning till riksförbundets årsredovisning och besluta i frågan om ansvarsfrihet för förbundsstyrelsens ledamöter. Granskningsutskottet avskaffas och ersätts med tre förtroendevalda verksamhetsrevisorer. Möjlighet till familjemedlemskap införs för barnfamiljer där minst en person är synskadad. Årsavgiften för ett sådant familjemedlemskap blir 300 kr. Det omdiskuterade förslaget om att branschföreningarna skulle ha minst 50 synskadade medlemmar för att få rösträtt på kongressen och organisationsrådet antogs inte.

SRF:s ögonvårdspris tilldelades Sten Andreasson, Lund, och Gun Olsson, Kalmar. Bland de gäster som besökte kongressen kan nämnas Madeleine Harby Samuelsson som är statssekreterare på socialdepartementet. Arnt Holte från Norges Blindeforbund höll ett mycket uppskattat seminarium om habilitering och rehabilitering. Flera utställare fanns också på plats, bland annat Almåsa, tre hjälpmedelsföretag samt Bankomat AB.

Strategier antogs för medlemsutveckling samt för jämställdhet och likabehandling. Sju uttalanden antogs. Bland dessa kan nämnas ett till försvar för handikappersättningen och ett som krävde en rättssäkrare asylprocess där hänsyn tas till eventuella funktionsnedsättningar.

Kongressen valde också ny förbundsstyrelse. Denna har följande sammansättning:

Håkan Thomsson, ordförande, Niklas Mattsson, 1:a vice ordförande, Maria Thorstensson, 2:a vice ordförande, Alireza Ghanbar Alipour, Agneta Elfving, Roland Gustafsson, Per Karlström, Jenny Näslund, Laoko Sardar Abdulla, Maria Sjötång, Anita Svenningsson, Peter Tjernberg och Annika Östling.

Som SRF:s auktoriserade revisor utsågs Svante Nylén från Grant Thornton, med Johan Andersson från samma firma som ersättare. Till verksamhetsrevisorer valde kongressen Margaretha Häll Assarsson, sammankallande, Tommy Andersson och Per Karlsson med Eva Söderström som ersättare.

Till valberedning valdes Eva Björk, sammankallande, Robert Balte, Dan Jonsson, Petter Lindström, Lise-Lott Naess, Camilla Svensson och Elvira (”Vispen”) Sjöblom.

Vid kongressmiddagen på lördagskvällen avtackades Monica Ericsson för ett långt engagemang vid SRF:s barnläger. Här avtackades också vår medarbetare Eva Björk som arbetat vid riksförbundet sedan 1983, först som ombudsman och senare som chef.

Lokaler, ljud och personlig service kring arrangemanget fungerade mycket bra. Dock var serveringen vid middagarna onödigt långsam. Debatterna var stundtals hårda, men de fördes på ett sakligt och positivt sätt. Stort tack till ombud, mötesfunktionärer, personal, ledsagare och övriga kongressdeltagare för fyra fina dagar! Nästa ordinarie SRF-kongress går av stapeln hösten 2020.

 

BILAGA 2
SYNTOLKNINGS EVENEMANG 2017-2018
NOVEMBER 2017
Länsteatern den 2 december 2017


TUMMELISA

Nyskriven musikal av Erik Norberg och Christer Christensson, fritt efter H.C. Andersen

Tummelisa är berättelsen om flickan som lär sig att säga nej och ta makten över sitt eget liv. Mot sin vilja förs hon bort till den stora skogen, till djurens värld. Där finner hon en rolig sommarvän i den busiga Svalan, men när vintern kommer och han försvinner lämnas Tummelisa ensam och skyddslös. Råttan tar sig an henne, men bara på villkor att hon förlovar sig med skogens härskare, den otäcka gamla Mullvaden. Och snart tillkännager Mullvaden att han tänker flytta ner i underjorden för evigt, och ta sin unga brud med sig

Syntolkas lördag den 2 december 2017 klockan 15,00
Syntolkas av Lotta Lagerman

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019-689 89 89
Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

Karlskogarevyn Görskoj 13 januari 2018
Nyårsrevyn ”I vått och torrt”

Årets nyårsrevy I Vått och Torrt med Karlskoga revyn Görskoj.

 

SRF har reserverat biljetter till föreställningen lördag den 13 januari klockan 15.00. Samling klockan 14.00

Biljettpris 240 kronor. Betalas vid ankomst.
Kaffe med bröd serveras, betalas när man betalar biljetten.
Föreställningen spelas på Musikpalatset, Bergrumsvägen 3
 i Karlskoga

 Anmälan senast söndag den 10 december

Syntolkas lördag den 13 januari klockan 15.00, samling 14,00
Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0586-41412.
070-660 69 81eller på e-post kristina.jo@telia.com

 

Karlskogarevyn Görskoj 20 januari 2018
Nyårsrevyn ”I vått och torrt”

Årets nyårsrevy I Vått och Torrt med Karlskoga revyn Görskoj.

 

SRF har reserverat biljetter till föreställningen lördag den 20 januari klockan 15.00. Samling klockan 14.00

Biljettpris 240 kronor. Betalas vid ankomst.
Kaffe med bröd serveras, betalas när man betalar biljetten.
Föreställningen spelas på Musikpalatset, Bergrumsvägen 3
 i Karlskoga

Anmälan senast söndag den 10 december

Syntolkas lördag den 20 januari klockan 15.00, samling 14,00
Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0586-41412.
070-660 69 81eller på e-post kristina.jo@telia.com

Lekebergs revysällskap 11 februari 2018
SÖDERKÅKAR

Lekebergs Revysällskaps Seniorgrupp framför ett klassiskt folklustspel av Gideon Wahlberg

 

SRF har reserverat biljetter till föreställningen söndag den 11 februari klockan 14.00. Samling klockan 12.45

Biljettpris 300 kronor inklusive mat.

Föreställningen spelas på Sparbanksbörsen Dammgatan 5 i Fjugersta

 Anmälan senast onsdag den 10 januari
Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.

Syntolkas söndag den 11 februari klockan 14.00, samling 12.45
Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0586-41412
eller 070-660 69 81

Lekebergs revysällskap 13 februari 2018
SÖDERKÅKAR

Lekebergs Revysällskaps Seniorgrupp framför ett klassiskt folklustspel av Gideon Wahlberg

 

SRF har reserverat biljetter till föreställningen tisdag den 13 februari klockan 14.00. Samling klockan 12.45
Biljettpris 250 kronor utan mat.
Föreställningen spelas på Sparbanksbörsen Dammgatan 5 i Fjugersta

 Anmälan senast onsdag den 10 januari
Betalning ska avtalas med Kristina Johansson i samband med bokning.

Syntolkas tisdag den 13 februari klockan 14.00, samling 12.45
Syntolkas av Anita Karlsson

Biljetter bokas hos Kristina Johansson telefon 0586-41412
eller 070-660 69 81

Länsteatern den 22 februari 2018
BLÄCK ELLER BLOD

Nyskriven musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg

Sverige 1789. Gustav III skräms av den franska revolutionen. Han drar in tryckfriheten och gör sig enväldig, vilket får den rasande adeln att kräva republik. Förvisad till sitt slott i Skåne gör den upproriske baronen Macklean sin egen svenska revolution: medeltida livegenskap byts mot skolor och ett modernt jordbruk. Men löftena om frihet och jämlikhet sätts på prov när husan Kajsa blir kär i både förnyelsen och den unge magistern Samuel. Och baronens släkting Ribbing vill ha hjälp att mörda kungen.

Syntolkas torsdag den 22 februari 2018 klockan 19,00
Syntolkas av Arne Holmberg

Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019-689 89 89
Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.

Länsteatern den 3 maj 2018
I MORGON ÄR NU 

En berättelse om 1900-talet av Lucas Svensson

Vårens stora satsning är ett brett upplagt epos som tar oss genom Örebros nittonhundratalshistoria. Med utgångspunkt i en gruva och en skofabrik vid förrförra sekelskiftet får vi följa ett par familjer genom generationerna. Det blir en dramatisk resa genom kärlek och sorg, det stora och det lilla under ett århundrade när samhället förändras i grunden. Vi följer många livsöden genom folkrörelsernas, frikyrkans och de totalitära rörelsernas framväxt, genom en stad som förändras från industricentrum till handelsplats.

Syntolkas torsdag den 3 maj 2018 klockan 18,00
Syntolkas av Arne Holmberg

 Biljetter bokas på Länsteaterns telefon 019-689 89 89

Tala om vid bokning att du vill få en biljett med syntolkning samt om du har med ledsagare.