Vi är nu inne i den mest tråkiga, deprimerande och tristaste månaden av alla, enligt mig. Men, det är bara att hålla ut, när vi kommer till 1:a advent så går vi in i en av de bästa tiderna på året, enligt mig, istället. Då tänder vi alla ljusstakar i fönstren och ljus i granen ute på balkong eller trädgård.

Detta nummer innehåller:

Info från distrikt med inbjudan till teater och bio med mera

Info från lokalföreningar

Ett barndomsäventyr av Åke Minsberg

Dikt: Vintertankar av Åke Minsberg

Thomssons nyhetsbrev nr 14 och 15

Info från distriktet
Syntolkad bio
Fredag 28 november på biograf Roxy syntolkas filmen "En duva satt på en gren och funderade". Här är vad som stod i Aftonbladet om filmen 6 september samt en recention av filmen 2 september i samma tidning:

"I tisdags kväll när Svenska Filminstitutet, Svenska Ambassaden i Rom och Studio 24 (Roy Anderssons filmbolag) hade fest för filmen, kom stora delar av tävlingsjuryn in på festen mot slutet, de hade ätit och druckit gott i restaurangen bredvid, och alla betygade Roy Andersson sin vördnad.

Ganska ovanligt beteende för en jury, om ni frågar mig.

Roy Andersson har hållt på i fyra år med sin 40 miljoner kronor dyra film, till största delen inspelad i hans egen studio på Sibyllegatan i Stockholm.

Första svenska vinnaren

Det är en slags fristående fortsättning till och gjord i ungefär samma stil som de två övriga filmerna i trilogin, "Sånger från andra våningen" (2000) och "Du levande" (2007). Den förstnämnda vann Juryns pris i Cannes.

I "En duva…" passerar en mängd människoöden revy i historien om två kantstötta män (Nils Westblom, Holger Andersson) som försöker försörja sig på att sälja skämtartiklar. En film som säger rätt mycket om livet i Sverige, i världen, och – framför allt – om att vara människa.

Det är första gången en svensk film tävlar om Guldlejoner i Venedig på 25 år.

Det är första gången någonsin en svensk film vinner priset.

– Det här var enormt, enormt, enormt. En fullsatt salong som jublade. Folk på trottoarerna som hurrade när vi kom ut ur salongen. En extrainsatt visning där inte minst en ung publik verkar ha fattat filmen. Det här slår allt, säger Roy.

På scenen sa han:

– Jag är lite skakig. Grazie mille! Tack så mycket! Det är en stor ära.

– Italien är ett land som har producerat så många mästerverk. Om jag inte hade sett dessa filmer så kanske jag inte hade varit filmregissör i dag. De Sicas "Cykeltjuven" är min absoluta favoritfilm med så många geniala scener som handlar om precis det filmen ska stödja, humanism och empati. Jag ska försöka fortsätta att göra lika bra filmer som "Cykeltjuven". Han fick ta emot priset av juryn som i år leddes av ordföranden Alexandre Desplat, välkänd filmkompositör.

– Ja, jag var rätt skakig, men fick sagt det jag ville ha sagt, säger Roy till Nöjesbladet, någon timme senare.

Hur firar ni vinsten?

– Efter photocall och presskonferens är det middag, han Barosso, EU:s ordförande, ska visst vara med också, förutom allt filmfolk här nere.

"Jag är lite av en retsticka"

Du har ju varit rätt kaxig hela tiden med att du ska vinna Guldlejonet, känns det skönt nu när du fick rätt?

– Jag är lite av en retsticka, det är gjort med humor. Inte minst är det kul att Ruben Östlund och jag retas lite med varandra nu. Efter min vinst här, får han räkna med att hamna i skuggan lite grann, ha ha.

Närmast åker Roy Andersson vidare till filmfestivalen i Toronto i dag. Om nu inte den strejk som orsakade kaos på Venedig flygplats under några timmar på eftermiddagen i går, utökas i dag, det finns risk för det.

Roy Anderssons film har Sverige-premiär 14 november."

Recension
"För de som har sett "Sånger från andra våningen" (2000) och "Du levande" (2007) väntar inga större överraskningar när regissören nu avslutar trilogin med "En duva…".

Filmen innehåller 39 scener. Eller tablåer. Fast kamera, det är folket i scenen som får röra på sig. Dystra färgskalor. Över huvud taget glåmiga miljöer. Öststaterna under kommunismen korsad med det svenska folkhemmet från 1950- eller 1960-talen. Människorna är föga attraktiva och fult klädda. De i centrum av scenerna är ofta lite vitsminkade.

Här finns flera scener som kommer att få klassikerstämpel i den svenska filmhistorien.

Tre syskon i en sjukhussal som bråkar om det kommande arvet från den döende modern. Fick skratt och rungande applåder vid första pressvisningen i Sala Darsena i Venedig.

Ett par scener på en bar där gästerna är ovanligt modernt klädda för att vara i en Roy Andersson-film. Plötsligt kommer några kavallerister in och beordrar alla kvinnor att lämna lokalen. Sedan rider Karl XII in för att få sig ett glas vatten och ta med den stilige manlige bartendern ut i krig, till slaget vid Poltava 1709. Det är en elva minuter lång scen, i en tagning, som är fullkomligt absurd, galen, rolig, tragisk, ja, allting, och hela tiden traskar eller rider soldater på väg ut i krig förbi utanför baren.

Senare i filmen återvänder Karl XII och soldaterna, bedrövade efter att ha förlorat slaget.

Två scener man inte glömmer i första taget.

Vad de betyder? Tja, säg det…

Åtskilliga scener lockar till skratt. Roy Andersson gisslar effektivt det svenska sättet att umgås, att prata med varandra utan att direkt säga någonting. "Jag är glad att du säger att ni har det fint", är en återkommande replik från folk som pratar med vänner eller släktingar i telefon.

Vad som skiljer "En duva…" från de tidigare två filmerna är att det finns en handling den här gången. Två totalt misslyckade försäljare (Nils Westblom, Holger Andersson) av skämtartiklar åker runt och försöker kränga vampyrtänder och skrattkuddar. De har lite grann drag av Helan & Halvan. Genom deras möten, får vi åskådare en inblick i en dyster tillvaro där folk är skuldsatta och mår allmänt dåligt. Flera miljöer och människor återkommer regelbundet.

Filmen inleds med textraden "Den sista filmen i en trilogi om att vara människa".

Roy Andersson har en härligt makaber humor, men under filmens andra hälft dominerar hans svartsyn på mänskligheten.

Rent filmtekniskt är "En duva…" till hundra procent en virtuost genomförd film. Från bildkompositionerna till det effektiva användandet av ett fåtal återkommande musikslingor.

Rent känslomässigt blir det genast svårare. Här finns underbara scener, som när en hel krog stämmer upp i sång och allmänt kyssande, men också några scener för många som liksom bara rinner ut i sanden och där man inte riktigt förstår poängen med dem.

Det stiliserade spelet och stilen gör att det är svårt att riktigt engagera sig i människornas öden.

Det är på många sätt verkligen underbart att gå in i Roy Anderssons magiska filmvärld. Den liknar inget annat. Men den här gången hänger det fjärde plustecknet betydligt mer löst än i de tidigare två filmerna."

Skrivet avJan-Olov Andersson i Nöjesbladet 2 september

Därefter blir det bio tisdag 9 december igen. Då syntolkar vi filmen "Gentlemen" på Filmstaden. Så här står det om filmen på Filmstadens hemsida:

"Blåslagen barrikaderar sig författaren Klas Östergren i den excentriske Henry Morgans paradvåning på Hornsgatan i Stockholm där han hyr ett rum. Allt började ett år tidigare när Klas möter Henry på boxningsklubben Europa och dras in i hans osannolika värld. Henry, som med dödsförakt delar älskarinna med den ljusskygge affärsmannen Wilhelm Sterner, är nu spårlöst försvunnen och Klas fruktar för sitt liv. Desperat nedtecknar han krönikan om Henry Morgans fascinerande liv och äventyr. En storfilm efter Klas Östergrens kritikerhyllade och bästsäljande roman om excentrikern Henry Morgans osannolika liv. En virvlande och böljande berättelse, fylld av vapenhandel, människosmuggling, kärlek, Görings gamla säng och en begraven guldskatt. Gentlemen får världspremiär vid den internationella filmfestivalen i Toronto i den prestigefyllda sektionen Special Presentations, som har programförklaringen "High-profile premieres and the world's leading filmmakers"."

Hur dags filmen börjar kan jag inte säga i dagsläget men ni som brukar vara med på bio vet att det brukar vara mellan 18 och 18.30. Anmäl er om ni vill gå med senast måndag 8 december till kansliet 019/ 673 21 06 eller mig 019/ 673 21 05 eller mail srf.orebro.lan@telia.com eller charlotte.akerlind@telia.com

Kongressen 24 till 26 oktober 2014
Kongressombuden för SRF Örebro Län var Agneta Elving, Sandra Johansson och Ove Nilsson.

Ledsagare var vår Charlotte Åkerlind.

Kongressen genomfördes på Södra berget i Sundsvall.

Att ta sig till Sundsvall med tåg var inte så lätt om man inte åkte mitt i natten.

Vi valde att åka som många andra ombud redan på torsdagen. Vi kom fram ca klockan 21 00 på kvällen. Vi åt en middag och träffade andra ombud. Sen var det dags att gå till kojs.

Det var 82 röstberättigade ombud som deltog. Kongressen fattade många viktiga beslut. Totalt behandlades 92 motioner.

Det övergripande temat för den kommande kongressperioden,

2015 till 2017 är: Frihet i vår vardag. I den verksamhetsinriktning som fastställdes finns tre prioriterade områden: Tillgänglighet och användbarhet i synskadades vardag, information om synskadades livssituation och möjligheter samt att utveckla SRF. Verksamhetsinriktningens prioriterade områden måste brytas ner i mer konkreta delmål, anpassade till våra olika organisationsled och de politiska ansvarsnivåerna. Detta görs i årliga arbetsplaner. Förbundsstyrelsen kan komma att samordna delar av arbetet i kampanjform för att med kraft lyfta en fråga i hela landet.

Nya stadgar antogs också. Dessa träder i kraft den 1 januari 2015. I de nya stadgarna tas begreppet "röstberättigad medlem" bort. Istället talar vi om "synskadade" och "stödjande" medlemmar. De stödjande medlemmarnas inflytande stärks genom att de får motionsrätt. Rösträtt har alla synskadade medlemmar samt de stödjande medlemmar som är vårdnadshavare till synskadade barn som ej fyllt 18 år.

Vidare fastställde kongressen ett nytt principprogram och ett nytt etiskt program. Principprogrammet, det etiska programmet, verksamhetsinriktningen och de nya stadgarna kommer inom kort att kunna beställas från rikskansliet.

Medlemsavgiften ändrades så till vida att den förbundsavgift som distrikt och branschföreningar årligen ska erlägga till förbundet blir 50 kr för alla medlemmar, alltså såväl synskadade som stödjande medlemmar. Alla föreningar ska också använda vårt Surfa-register och central avisering av medlemsavgifterna.

Nämnas ska också att förbundsstyrelsen fick i uppdrag att ta fram en strategi för hur vi ska vända vår negativa medlemsutveckling. Förbundsstyrelsen fick också i uppdrag att se över det personella stödet till distrikt och lokalföreningar.

Håkan Thomsson omvaldes till förbundsordförande. Till ny första vice ordförande valdes Victoria Öjefors Quinn, och till ny andra vice ordförande valdes Niklas Mattsson. Två personer, Lars Nord och Kjell Emanuelsson, lämnade förbundsstyrelsen. Nya förbundsstyrelseledamöter blev Agneta Elfving och Maria Thorstensson. Det innebär att sju kvinnor och sex män nu ingår i förbundsstyrelsen.

Valet av plats för kongressen är som vanligt geografiskt bra för en del och sämre för en del.

Men ambitionen att flytta ut från Stockholmsområdet är bra.

Ombuden SRF Örebro Län

Information om teletal
Tjänsten Teletal erbjuder telefonstöd vid tal-, röst- och språksvårigheter då ena eller båda parter i samtalet har funktionsnedsättning och har behov av stöd för att genomföra samtalet.

Tjänsten innebär att en tolk, som kan tolka svårförstått tal, tolkar eller ger stöd i form av förtydligande, minnesstöd eller anteckningshjälp under telefonsamtal. Samtalen rings med en vanlig telefon och genomförs som ett trepartssamtal. Teletal är en kostnadsfri tjänst. Den finansieras av Post- och telestyrelsen.

Telefonnummer
Teletal nås på 020-22 11 44.

Öppettider
Tjänsten har öppet:
måndag till fredag kl. 8.00 – 20.00 
lördag, söndag och helger kl. 12.00 -16.00

Målgrupper
Tjänsten riktar sig till personer med:

kognitiv funktionsnedsättning,
rörelsenedsättning,
synnedsättning,
tal-, röst- eller språksvårigheter
samt till alla som är i kontakt med personer som har dessa funktionsnedsättningar.

Om att använda Teletal
Tjänsten är tillgänglig för alla. Ingen registrering behövs. För att underlätta för personen med funktionsnedsättning finns det möjlighet för dem som vill att registrera sig i en databas, där tolkarna ser den information som man kommit överens om.

Tjänsten nås på telefonnummer 020-22 11 44. Från utlandet nås tjänsten på telefonnummer  00468/ 21 11 19.
Läs mer och ta del av en film om tjänsten på Teletals webbplats.

Tre former av stöd
Tjänsten erbjuder tre former av stöd i samband med telefonsamtal.

Teletal erbjuder talstöd för personer med otydligt tal. Tolken finns då med under samtalet och förtydligar vad som sägs, vid behov.
Teletal erbjuder läs- och skrivstöd för personer med läs- och skriv- svårigheter. Teletals tolk kan hjälpa till med att föra minnesanteckningar under telefonsamtal. Efter samtalet postar, faxar eller e-postar Teletal anteckningarna till dig. Personer med nedsatt syn kan få anteckningarna i blindskrift.
Teletal erbjuder även minnesstöd för personer som kan ha svårt att hålla den röda tråden under samtalet. Tolken hjälper till med bland annat påminnelser och förtydliganden. Teletals tolk kan förbereda de här samtalen tillsammans med den som ringer.
Leverantör
PTS har upphandlat tjänsten av Riksfärdtjänsten A B.

Kontaktinformation
Kundtjänst
Telefon: 0240- 69 54 55
E-post: kundtjanst@teletalservice.se

Ansvarig för tjänsten är:
Jessica Norström, Riksfärdtjänsten Sverige AB
Telefon: 016- 15 05 50
E-post: jessica.norstrom@riksfardtjansten.se

Ansvarig handläggare PTS
Marlena Molak-Brindell
Telefon: 08-678 55 00
E-post: marlena.molak-brindell@pts.se

Recension om syntolkad teater från Sydnärkenytt:
Fars på Börsen syntolkas
I årets fars Störtlopp och familjelycka på Sparbanksbörsen i Fjugesta är det premiär för syntolkning. Initiativet har tagits av syntolken och eldsjälen Anita Karlsson från Karlskoga tillsammans med Synskadades Riksförbund Örebro län.

- Syntolkning innebär att syntolken med ord målar upp de bilder som den synskadade annars går miste om och att detta förmedlas genom hörlurar. Här på Sparbanksbörsen sitter tolken uppe på läktaren. Den synskadade får också träffa skådespelarna före föreställningen och höra deras röster när dem presenterar rollfigurernas karaktärer, kläder och utseende, förklarar Morgan Deile från revysällskapet.

2 bilder på Anita Karlsson. En ansiktsbild samt en bild där man ser när hon läser ur ett manus och har syntolkningsutrustningen på sig.

- Dom har också möjlighet att få känna på skådespelarnas hår, kläder, kroppsbyggnad och eventuell skäggväxt om dom vill, berättar han vidare.

En bild från scenen där en man och en kvinna står i ett rum och pratar med varandra.

- På genrepet var det cirka 20 personer i publiken med olika grad av synskada. En del helt blinda. När man står på scenen kan man säga att man själv är lätt synskadad eftersom man har starka strålkastare rakt i ögonen och ser inte längre än till scenkanten. Men man hör dom glada skratten som ett bevis på att publiken hänger med. Jag talade med Anita dagen efter föreställningen. Hon berättade att alla hade haft en jätterolig kväll och ätit god mat. Hon hälsade också att skådespelarna artikulerade bra så att alla skämt gick fram. Det känns bra, för vi i Lekebergs Revysällskap vill vara tillgängliga för alla, säger Morgan.

Inbjudan teater vid Sparbanksbörsen
Lekebergs revysällskaps seniorgrupp spelar farsen

"Hemvärn och påssjuka" …årets roligaste fars…

på Sparbanksbörsen.

Premiär lördag den 31 jan kl.18; söndag 1 februari kl.14,

lördag 7 februari kl.18 och söndag 8 februari kl. 14.

Det serveras ärtsoppa, smör och bröd. Pris 200 kr.

Biljettsläpp den 1:a december.

Bokning: tel 070- 536 17 87; www.lekebergsrevyn.se

(Syntolkning erbjuds alla förställningar, säg till om det önskas)

SRFs medlemmar inbjuds till syntolkad genrep

inklusive mat, torsdag den 29 januari kl. 18. Vi samlas där kl.17.Kostnad 100 kr. Bokning till kansliet senast 20 januari. Begränsat antal platser så först till kvarn. E-post: srf.orebro.lan@telia.com eller telefon 019/673 21 06 (månd - tors 9.00 – 12.00)

Välkomna!

Inbjudan punktskriftskurs
Lär dig punktskrift 2015!

Du som inte längre ser att läsa med synens hjälp! Du kanske har fått en synnedsättning som innebär stora svårigheter att läsa såväl med optik som med andra förstorande hjälpmedel. ! Då är det läge att börja med punktskrift! Du har ju fingrar du kan använda och punktskriften kan ge dig nya möjligheter både att läsa, skriva och på flera sätt få en bättre fungerande vardag! Med lite envishet och träning kan du ganska snabbt lära dig att använda punktskrift för kortare anteckningar, märka upp saker i hemmet och läsa kortare texter. Med lite mer träning kan du läsa en kortare artikel eller rent av en bok i punktskrift. Det är upp till dig och vad du vill. SRF startar under våren 2015 en ny omgång av kurser i punktskrift för nybörjare. För att du ska bli en så skicklig punktskriftsanvändare som möjligt så krävs det att du återkommer på flera kurser. Första kurstillfället är på fyra dagar, 9 - 12 februari 2015

Platsen är Wiks folkhögskola utanför Uppsala. Du betalar en kursavgift på totalt 500 kr vilket inkluderar alla kostnader för kursen även resor till och från Uppsala.

Anmälan: Du anmäler dig till Pia Lundborg på telefon 08-39 93 23 eller

pia.lundborg@srf.nu

Sista anmälningsdag är den 7 januari 2015.

För frågor om kursen eller hur man enklast reser till Uppsala , kontakta Bengt Troberg på telefon 08-39 91 24 eller bengt.troberg@srf.nu

Välkommen med din anmälan!

Julklappstips från Iris Hjälpmedel
Hushållsfoliehållare artikelnr 55017-00  295 kr

Julkort 4 st/förpackning artikelnr 52167  150 kr

Nålpåträdare artikelnr 55105  60 kr

Handväskinsats artikelnr 55612  245 kr/310 kr

Sminkspegel artikelnr 55566  110 kr

Svensktalande armbandsur

m flera funktioner artikelnr 51104 795 kr

Vardagstips för synskadade artikelnr 55583   30 kr

Ring telefonnummer 08- 39 94 00 för beställning.

Info från SRF Bergslagen
Även i år vill SRF Bergslagen bjuda alla sina medlemmar på jultallrik på Sollidens kursgård torsdag 11 december kl. 12.00. Adress: Långbyn 217, Örebro.

För att vi ska veta hur många ni blir så vill vi att du anmäler dej till

Irene 0587- 254 56 eller Charlotte 019 - 673 21 05 senast 4 december.

Info från SRF Karlskoga Degerfors
MEDLEMSMÖTE

Fredagen den 21 november kl. 14.30 på Nickkällan

Information om Lions verksamhet.

Kaffe 30 kr. Lotteri

Anmälan till Kent 592 07 eller Inga 579 27

senast den 18 november.

SNART ÄR DET JUL IGEN = JULFEST!

Fredagen den 12 december kl. 17.00 på Nickkällan

Lucia, Underhållning m.m.

Vi bjuder alla medlemmar på jultallrik, dryck o kaffe.

Övriga betalar 200 kr.

Ta gärna med en julklapp till lotteri, kanske tomten kommer.

Anmälan till Kent 592 07 eller Inga 579 27 senast den 7 dec.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

hälsar styrelsen genom Kristina Johansson

0586- 414 12, 070- 660 69 81

Vi har plats för flera medlemmar

Medlemsavgift 175kr/år, synskadad eller stödjande.

Info från SRF Sydnärke
Den 26 november är det pratmöte på Åsen kl. 14.00.

Välkomna. Ulla-Brith.

Välkommen till Rosendals Festgård söndagen den 7 december kl. 14.00. Då står Julbordet dukat för oss med alla dess läckerheter.

Pris 150 kronor per person inklusive dryck (till viss del). Transport till och från Rosendal ordnas. Var och när meddelas senare. Rullstolsburna tar Färdtjänst. Hel ersättning fås.

Anmälan till Ulla-Brith på telefon 0582- 13 119

Anmälan senast den 27 november

Väl mött till en trevlig söndagseftermiddag.

17 december kl. 15.00 är det gröt och skinksmörgås på Knuten. (Nytorgsgatan 6 Hallsberg).

Pris 35 kronor. Underhållning. Lotteri.

Anmälan till Ulla-Brith telefon 0582- 13 119 senast 9 december.

Info från SRF Örebro
Även i år kommer vi att ha vårt traditionella luciafirande i Vasakyrkan, Vasagatan 5. I år blir det på själva luciadagen lördag 13 december kl.14.00. Vi gästas av Joybells som spelar och sjunger för oss. Vi bjuder på kaffe, saffransbröd och pepparkaka. I år kommer vi även att försöka ordna ett lotteri. Ta gärna med en julklapp till lotterivinst (max 30 kronor). För att vi ska veta hur många som kommer vill vi att ni anmäler er till kansliet 019/ 673 21 06 (månd - torsd 9.00 -12.00) senast 8 december. Ta med släkt och vänner till en trevlig eftermiddag.

Inbjudan till Julbordsknytis
NU är det dags att börja förbenada SRF Örebro lokalförenings årliga Julbordsknytis. Den här gången är vi ute i god tid så alla hinner vara med och delta i förberedelserna och med det hoppas vi att allt kommer att bli hur bra som helst.

Onsdag den 3 december bjuds det på Julbordknytis i Hyresgästföreningens lokal på Västra vintergatan 208 (mitt emot munkaffären i stjärnhusen på västra Vintergatan) Hyresgästföreningens skyllt finns över dörren.

Vi kommer att vara i lokalen från klockan 16.30 för iordningställande av lokal, tillagning och framplockning av mat och dryck.

I lokalen finns det ett mindre pentry med spis för lite lättare tillagning och värmning av mat och dryck (glögg), men ingen diskmaskin. Lokalen har plats för cirka 20 personer.

Det finns en brant rullstolsramp ned till lokalen.

Julbordet anordnas i knytkalasets anda.

För att veta vad alla kommer att ha med sig för maträtt till julbordet så ring till kansliet 019/673 21 06 och berätta eller maila adress nedan. Vill du ha lite tips så kan du också ringa.

Vill man inte bidra med något från så kostar Julbordsknytisen 75,- kronor per person.

Vi anordnar även denna gång ett julklappsbyte.

Vill man vara med på julklappsbytet köper man en Julklapp för cirka 50,- kronor (Könsobunden julklapp).

Anmälan görs så fort du vet att du vill vara med på vårt årliga Julbordsknytis, anmäl dig senast måndag den 1 december klockan 22.00. Anmälan görs till NYA Gruppens mail anmalnyagruppen@srforebro.se eller till kansliet på telefon 019-673  21 06.

I anmälan anger du ditt namn samt vad du tänker ta med till julbordet, vill du betala för julbordet så anger du det.

Alla är varmt välkomna!

NYA Gruppen.

Intresse anmälan till ABBA cirkel.
En förfrågan om att starta en ABBA cirkel har kommit från några medlemmar. En cirkel där vi läser och fördjupar oss mer om ABBA. Exakt hur vi ska lägga upp det kan vi bestämma tillsammans. Målet med denna cirkel är att lära oss något mer samt att avsluta cirkeln med att besöka ABBA museet.

Är du intresserad av att vara med i cirkeln så hör av dig till kansliet 019/ 673 21 06 eller kontakta Sandra Johansson på telefon nummer 070/370 14 36.

Hoppas vi blir ett gäng!

Med vänliga hälsningar Sandra.

Ett barndomsäventyr
Hej alla lyssnare och läsare!

Jag skall nu för er förtälja ett barndomsäventyr, som kunde blivit mitt sista. Detta drama utspelades i slutet av 30-talet. Jag, mina syskon och föräldrar bodde på en ö som hette Henriksholm, ligger i sjön Ånimmen, i Åmåls kommun. Här bodde vi i två år. Två år som var fyllda av äventyr av olika slag.

Ön är 3 kilometer lång och en kilometer bred. Ungefär mitt på ön finns ett stort hus som på den tiden var mer som ett slott, med två höga torn som numera är borttagna. Nu ser det mera ut som en större gård med en igenväxt park. Då, i gamla tiden fanns en fin trädgård med mycket fina träd och blommor. Där har bott många fina släkter. I ena änden av ön fanns en liten kyrkogård och ett litet kapell. Ibland kom det turister till ön och då var jag med och visade.

Att bo på en ö har både goda och dåliga sidor. Man lär sig respektera sjön och ta vara på sig själv. Vi var fem syskon och tre av oss gick i skolan och måste över sjön. På sommarhalvåret blåste det för hårt ibland, då fick vi vara hemma. Hur det var på vintern kommer jag inte riktigt ihåg. När isen bar så kunde vi ju gå över med skidor eller spark. Det fanns en liten färja i ena änden av ön, kanske tog vi den, men då fick vi gå drygt två kilometer från den till skolan. Jag tror nog det var så vi gjorde.

Men nu till äventyret som jag skulle berätta om. Det var så att min far som var byggnadsarbetare jobbade i Åmål och kom till ön bara över helgerna. Han skulle då hämtas med båt. Vi hade en liten eka och vi barn var ju vana med båt och sjö så vi brukade ofta ro över och hämta honom. Den här dagen jag skall berätta om blåste det väl lite mer än brukligt var och Mor sa att hon skulle ro över själv. Vi sa att vi klarar det, vi hade ju varit ute i blåsväder förr. Mor gav med sig. Två karska sjömän, jag var nio år och min bror var sju.

Vi rodde ut och det gick fint men när vi var mitt på så tog vinden i lite mera och svängde om och vi fick mera motvind, min bror ställde sig på knä och sköt på för nu gick det tyngre att ro. Vi blev till slut väldigt trötta och kom just ingenstans. Mor och far stod på var sin strand och såg att detta började gå på tog. Mor fick springa till gården och låna en båt, ro över och hämta far som kom över i vår båt. Han kom över till två sjömän som inte var så karska nu. Hur detta hade slutat om vi inte haft tillgång till en båt till det kan man bara spekulera i.

Ja, det var den händelsen som kunde slutat mycket sorgsamt. Det hände mycket på den där ön, både roligt och mindre roligt. På "slottet" spökade det. Jo, det är säkert, men det kan vi kanske ta en annan gång. Slut för nu och en solig hälsning från Åke Minsberg.

Vintertankar av Åke Minsberg
Så kom den då,

Den bistra vintern

Som så många väntat på.

Ack ja, den skall väl gå

Vi har ju den sköna våren att vänta på.

Februari är så kort,

Den kan vi glömma bort.

I mars då börjar våren,

Dem som vill kan då följa Gustav uti spåren.

Man kan även stilla sitta

Och på teven titta.

Om man tycker det är tok

Så kan man sig sätta med en bra bok.

Thomssons nyhetsbrev nr 14
Positiv regeringsförklaring
När statsminister Stefan Löfven presenterade regeringsförklaringen lyftes funktionshindersfrågorna fram på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt. Att dessa frågor blir synliggjorda är mycket viktigt. Detta tog SRF upp med Löfven när vi träffade honom i Almedalen i somras, och tydligen har han lyssnat.

Skärpt lag om otillgänglighet som diskriminering, funktionshindrades arbetsmarknadssituation samt ohälsoproblematik är frågor som den nya regeringen lovar att arbeta med. Torsdagsaktionen och vårt arbete i valrörelsen, bland annat i Almedalen, har givit tydligt avtryck i regeringsförklaringen - mycket bra!

Mycket aktivitet på vida käppens dag
Den 15 oktober firades den vita käppens dag över hela världen. Runt om i Sverige skedde massor av SRF-aktiviteter, och många av dem uppmärksammades i massmedia.

Själv var jag i Uppsala, där distriktet ordnade en käpp parad genom stadens gator med ett 50-tal deltagare. Sedan samlades vi på Stora torget för tal och aktiviteter. Här visades punktskrift, gavs möjlighet att pröva att gå med ledarhund samt ordnades mörkerpromenader med vit käpp för inbjudna politiker. Ett tiotal politiker dök upp.

På andra håll i landet inventerades övergångsställen. Det materialet kommer vårt tillgänglighetsnätverk att gå igenom, och det kan användas för att kräva förbättringar lokalt.

Under den vita käppens dag hade vi god massmediabevakning. Vi visade återigen att SRF är en vital och stark organisation!

Välbesökt Seniormässa
På Stockholmsmässan i Älvsjö var det Seniormässa den 14 -16 oktober, och SRF fanns på plats med en monter. Detta var ett samarbete mellan riksförbundet och Stockholmsdistriktet. Seniormässan är ett viktigt forum för att nå pensionärsorganisationer och äldre människor. Vi kan få nya medlemmar, men framförallt skapa ökad kännedom om SRF.

Trafikrådsrepresentanter bygger nätverk
SRF-representanter från Trafikverkets nationella och regionala tillgänglighetsråd träffades den 23 september för att utbyta erfarenheter och diskutera hur råden fungerar. En slutsats från träffen är att vi har stor nytta av kontinuerliga kontakter, och att vi ska återuppväcka det nätverk som funnits. En mejllista håller på att skapas. Är man ledamot i ett av Trafikverkets regionala tillgänglighetsråd så kan man anmäla sig till e-postlistan. Mejla till jimmy.pettersson@srf.nu

Generaldirektör besökte SRF
Den 30 september besökte Anne Holm Gulati, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet (MFD) vårt rikskansli. Hon var inbjuden av SRF eftersom myndigheten är en ny konstruktion och hon är ny som generaldirektör. MFD startades den 1 maj i år och är en ombildning av Handisam, där också en del av tidigare Hjälpmedelsinstitutet inordnats.

Vid besöket presenterade vi SRF. Vi diskuterade också den nya myndighetens roll och arbetssätt.

Nytt från det nordiska samarbetet
Den första till andra oktober hade nordiska samarbetskommittén (NSK) och nordiska kvinnokommittén (NKK) möten i Helsingfors. Här diskuterades bland annat den utvidgade nordiska konferensen som ska hållas på Island nästa år. Tema blir inkludering med inriktning på utbildning, övergången skola/arbetsliv samt arbetsmarknad. Mikael Ståhl är svensk representant i planeringsgruppen.

NKK ägnade stor del av sitt möte till utvärdering av kvinnokonferensen i Malmö i juni. Den hölls ju som en del av årets stora Kvinnoforum. Detta var första gången som konferensen varit integrerad i ett så stort arrangemang, och det ansågs ha varit mycket positivt. På kvällen den 1 oktober firades att NKK nu funnits i 20 år.

I Danmark har Coop haft märkning i punktskrift av mejeriprodukter, men detta har upphört sedan man bytt förpackningsleverantör. På danskt initiativ gjordes en gemensam skrivelse från NSK till Coop på nationell och nordisk nivå, där vi framhöll att vi ville se produktmärkning i punktskrift.

Kartläggning av LSS-ledsagning pågår
Den 29 september deltog undertecknad (Håkan Thomsson) i ett referensgruppsmöte ordnat av Socialstyrelsen angående uppdraget de fått från regeringen att se över vissa insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Socialstyrelsen har genomfört en kartläggning av kommunernas riktlinjer. Av det preliminära resultatet framgår att det finns stora skillnader i tillämpningen. Detta är ju något som vi från SRF:s sida hävdat, och det bekräftas alltså. Överhuvudtaget kan man fråga sig om kommunerna ska anta riktlinjer för tillämpning av en rättighetslag. Riktlinjerna är många gånger detaljerade på ett sätt som kan sätta den individuella prövningen ur spel.

Som uppföljning av sammanställningen av riktlinjerna kommer en enkät att sändas till kommunerna med speci­ficerade frågeställningar. Parallellt görs en analys av vad rättstillämpningen säger om insatserna. Brukarsynpunkter fångas upp vid referensgruppens möten.

Från SRF framfördes bland annat att eftersom LSS är en lag som bygger på individuell bedöm­­ning så måste redovisningen av rättstillämpningen omfatta flera domar, inte bara Högsta Förvaltningsdomstolens dom från 1998 där en blind man inte ansågs tillhöra personkretsen för insatsen han sökt. Det är vidare orimligt att det råder så stor skillnad mellan hur LSS tillämpas i olika kommuner. Slutsatsen SRF drar är att det behövs ett förtydligande i lagstiftningen så att det klart framgår att blinda och gravt synskadade ska anses tillhöra "personkrets 3", och därmed kunna få insatsen ledsagning enligt LSS.

Vikarie tillsatt på Lika Unika
Lika Unikas federationssekreterare Lotta Sondell är föräldraledig i ett år. Nu har Charlotta ("Lotta") Göller anställts som vikarie. Hon har tidigare arbetat på FSDB och HRF.

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Thomssons nyhetsbrev nr 15
Kongressen 2014
Den 24 - 26 oktober genomfördes SRF:s kongress på Södra berget i Sundsvall med 82 röstberättigade ombud som huvudpersoner. Kongressen fattade många viktiga beslut. Totalt behandlades 92 motioner.

Det övergripande temat för den kommande kongressperioden, 2015 - 2017, är: Frihet i vår vardag. I den verksamhetsinriktning som fastställdes finns tre prioriterade områden: Tillgänglighet och användbarhet i synskadades vardag, information om synskadades livssituation och möjligheter samt att utveckla SRF. Verksamhetsinriktningens prioriterade områden måste brytas ner i mer konkreta delmål, anpassade till våra olika organisationsled och de politiska ansvarsnivåerna. Detta görs i årliga arbetsplaner. Förbundsstyrelsen kan komma att samordna delar av arbetet i kampanjform för att med kraft lyfta en fråga i hela landet.

Nya stadgar antogs också. Dessa träder i kraft den 1 januari 2015. I de nya stadgarna tas begreppet "röstberättigad medlem" bort. Istället talar vi om "synskadade" och "stödjande" medlemmar. De stödjande medlemmarnas inflytande stärks genom att de får motionsrätt. Rösträtt har alla synskadade medlemmar samt de stödjande medlemmar som är vårdnadshavare till synskadade barn som ej fyllt 18 år.

Vidare fastställde kongressen ett nytt principprogram och ett nytt etiskt program. Principprogrammet, det etiska programmet, verksamhetsinriktningen och de nya stadgarna kommer inom kort att kunna beställas från rikskansliet.

Medlemsavgiften ändrades så till vida att den förbundsavgift som distrikt och branschföreningar årligen ska erlägga till förbundet blir 50 kr för alla medlemmar, alltså såväl synskadade som stödjande medlemmar. Alla föreningar ska också använda vårt Surfa-register och central avisering av medlemsavgifterna.

Nämnas ska också att förbundsstyrelsen fick i uppdrag att ta fram en strategi för hur vi ska vända vår negativa medlemsutveckling. Förbundsstyrelsen fick också i uppdrag att se över det personella stödet till distrikt och lokalföreningar.

Undertecknad (Håkan Thomsson) omvaldes till förbundsordförande. Till ny första vice ordförande valdes Victoria Öjefors Quinn, och till ny andra vice ordförande valdes Niklas Mattsson. Två personer, Lars Nord och Kjell Emanuelsson, lämnade förbundsstyrelsen. Nya förbundsstyrelseledamöter blev Agneta Elfving och Maria Thorstensson. Det innebär att sju kvinnor och sex män nu ingår i förbundsstyrelsen.

Det valdes också granskningsutskott, valberedning och revisor. Ny sammankallande i granskningsutskottet är Margaretha Häll-Assarsson, och ny sammankallande i valberedningen är Kenneth Jägsander. Från och med verksamhetsåret 2015 byter riksförbundet revisionsbyrå till Grant Thornton.

Tyvärr var det några ombud som ansåg sig behöva resa hem innan kongressen avslutats på söndagen. Detta ställer frågor om huruvida valet av plats eller längden på kongressen var fel. En utvärdering av kongressen kommer givetvis att göras, och en enkät går nu ut till distrikt och branschföreningar. Hjälp oss att göra nästa kongress ännu bättre genom att besvara den enkäten.

Inga storsatsningar i budgetproppen
Det blev inga storsatsningar på funktionshindersfrågorna i regeringens budgetproposition. Den största besvikelsen är att genomförandet av FunkA-utredningens förslag, däribland höjning och indexreglering av lönebidragen, får vänta. Men kanske är det väl tidigt för storsatsningarna. Regeringen tillträdde ju bara för en månad sedan. SRF ser fram emot kompletterande förslag i vårbudgeten.

Seminarium om Trafikanalys förstudie
Onsdagen den 22 oktober ordnade Näringsdepartementet ett seminarium kring myndigheten Trafikanalys förstudie om ökad samordning av "särskilda persontransporter", det vill säga färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjutsar. Trafikanalys hade också tittat på möjligheterna att samordna "de särskilda persontransporterna" med den allmänna kollektivtrafiken.

Trafikanalys hade fått sitt uppdrag från den förra regeringen. Näringsdepartementet ville nu ha in synpunkter kring frågan. Detta som ett underlag när den nya regeringen ska bedöma om man vill gå vidare med förslagen och göra en mera omfattande utredning.

Från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) vill man se en ökad samordning av olika persontrafik, och en svagare lagstiftning. Från SRF:s sida vill vi se stärkta rättigheter för resenären och en högre kvalitet i resandet. Om en utredning ska göras så bör den ha ett tydligt resenärsperspektiv. Hela resekedjan måste fungera.

Många olika synpunkter framfördes under seminariet. Det är i dagsläget svårt att veta hur regeringen kommer att agera. SRF sänder denna vecka in en skrivelse till Näringsdepartementet med våra synpunkter.

Färdtjänstdebatt på Persontrafikmässan
Tisdagen den 28 oktober deltog undertecknad i en diskussion kring färdtjänsten vid Persontrafik 2014 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Arrangör var Svenska Taxiförbundet, och i diskussionen deltog förutom arrangören även färdtjänstpolitikern Karl Henriksson (KD) samt representanter för SRF och Neuroförbundet.

En viktig orsak till kvalitetsproblemen inom färdtjänsten är hur upphandlingarna sker. Kvalitetskrav måste läggas in som skallkrav i upphandlingarna. Priset får inte vara så pressat att det innebär orimlig stress hos chaufförerna. Bonusar och viten kan vara styrmedel. Det skulle behövas brukarerfarenhet och brukarkompetens när upphandlingsunderlagen skrivs. Detta var synsätt som panelen i princip kunde enas kring.

Likaså betonade vi betydelsen av utbildning av förare och beställningsmottagare. Lokalkännedom är viktigt. Insiktsutbildningar, som funktionshindersorganisationerna håller i, är ett nödvändigt komplement till annan utbildning.

Jag lyfte också tanken på ett aktivt kundval inom färdtjänsten. Ett valfrihetssystem skulle kunna införas, där vi resenärer själva väljer den utförare vi tycker bäst lever upp till våra krav. Detta kräver en lagändring, men det är faktiskt helt realistiskt. Det finns stora pengar att tjäna på att få bort dyra beställningscentraler och IT-system, och istället utnyttja den infrastruktur och kompetens som redan finns i taxiväxlarna. Olika servicenivåer inom färdtjänsten diskuterades också.

Konferens om att utveckla SRF i januari
Fredag till söndag den 23 - 25 januari ordnar riksförbundet en stor konferens om hur vi ska komma vidare med vårt organisationsutvecklingsarbete. En inbjudan om detta kommer inom kort att gå ut i SRF-organisationen. För ytterligare information så kontakta Karin Hjalmarson, tfn 08-39 91 55 eller via e-post karin.hjalmarson@srf.nu

Nästa organisationsråd
Nästa organisationsråd kommer att hållas i Gotlandssalen i Stockholm fredagen den 6 februari. Det blir en dag där vi bland annat ska fördjupa oss i de prioriterade områden som kongressen pekat ut för SRF-arbetet. Kallelse och förslag till dagordning skickas till distrikt och branschföreningar i december. /Håkan Thomsson

Thomssons nyhetsbrev nr 16
Uppvaktning hos Åsa Regnér

Onsdagen den 5 november genomförde SRF en uppvaktning hos socialminister Åsa Regnér (S). Det var Neven Milivojevic, Håkan Thomsson och Åsa Nilsson som träffade den nya ministern och hennes politiskt sakkunniga Guy Lööv.

Vi presenterade Synskadades Riksförbund, och tog sedan upp ledsagning enligt LSS. Det var angeläget att sätta in den nya ministern i hur vi ser på LSS-ledsagning för synskadade inklusive det uppdrag som Socialstyrelsen fick av den förra regeringen.

Såvitt jag kan bedöma fick vi positiv respons från Åsa Regnér. Hoppet lever alltså, vad gäller att få till stånd ett förtydligande av LSS så att gravt synskadade ska ha rätt till insatsen ledsagning.

Som avslutning överlämnade vi tre uttalanden från kongressen i handen på ministern.

Dialog med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Den 6 november ordnade SRF ett dialogmöte med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Arbetsförmedlingen deltog med Thomas Hagman från ledningsstaben och Henrietta Stein, chef för rehabiliteringsenheten. Försäkringskassan representerades av generaldirektören Dan Eliasson.

Budgetpropositionens förslag diskuterades, även om det ju i dagsläget är svårt att veta om minoritetsregeringen får igenom sitt budgetförslag. Försäkringskassan beskrev sitt nya arbetssätt, där man koncentrerar sig på att verka för en tidig återgång i arbete bland de sjukskrivna där det är realistiskt. Arbetsförmedlingens tankar på att kraftigt minska antalet kontor och ändra sitt arbetssätt diskuterades också.

Syftet med mötet var att lite mera informellt diskutera synskadades livssituation och möjligheter på arbetsmarknadsområdet. Detta var tredje året som ett dialogmöte ordnats på detta vis, och en ny dialog planeras äga rum hösten 2015.

Inspirerande ekonomikurs

Ett 30-tal personer, såväl anställda som förtroendevalda i distrikt och branschföreningar, samlades den 13 november för en tvådagarskurs i Ekonomi. Dag 1 höll vi till i SRF-huset i Enskede, och dag 2 på Almåsa.

Sektionschefen på Allmänna Arvsfonden, Per Callermo, berättade om hur Arvsfonden arbetar och hur ansökningar bedöms. Uffen Redhe föreläste på ett vältaligt och omtumlande sätt om att hitta finansiering för den verksamhet man vill bedriva och gav handfasta råd. Henrik Bonde fördjupade våra kunskaper i kapitalfövaltning. Vidare togs det interna ekonomiska stödet, KMA samt grunderna i årsredovisning upp.

Efter de två intensiva dagarna reste deltagarna hem fulla av energi och nya idéer. Tänk att ekonomi kan vara så roligt …

Nytt möte med Socialstyrelsen

Den 11 november var undertecknad på möte med Socialstyrelsens referensgrupp för kartläggningsarbetet med vissa insatser i LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att se över vissa insatser, däribland ledsagning, och eventuellt komma med förslag på åtgärder. Uppdraget ska redovisas för regeringen den 15 februari 2015. Projektledare är Ulla-Britt Blomquist.

Socialstyrelsen har nu gått igenom de 166 inkomna rikt­linjerna från landets kommuner. En enkät med komple­tterande frågeställningar har gått ut till 150 utvalda kommuner/stadsdelar, och sista svarsdag på enkäten är den 2 december. Dessutom görs intervjuer med 21 utvalda kommuner. Dessa intervjuer är I det närmaste klara. Brukarsynpunkter tas in genom referensgruppen, där jag representerar SRF. En genomgång av rättspraxis ska också göras.

Det är svårt för Socialstyrelsen att se statistiskt att antalet synskadade som får insatsen ledsagning enligt LSS har minskat. Deras kartläggning är tyvärr för trubbig. De kan dock se att antalet som beviljas ledsagning och som tillhör personkrets 3 har minskat tydligt.

Vid referensgruppsmötet pekade jag på problemet att det finns en ologiskhet när domstolarna prövar personkrets­tillhörigheten. De väger in faktorer som inte är relevanta för insatsen. Relevant för insatsen ledsagning är att man har svårigheter att orientera sig, men om man kan klä på sig själv eller äta själv borde inte vara relevant att väga in i bedömningen enligt SRF:s sätt att se på personkretstillhörigheten. Jag fick starkt stöd från övriga funktionshinderrepresentanter för detta synsätt.

Dags att söka internt ekonomiskt stöd

Det är nu hög tid att söka administrativt stöd och utvecklingsstöd från Riksförbundet för verksamhetsåret 2015. Dessa stödformer vänder sig till distrikt och branschföreningar, och sista ansökningsdag är den 30 november.

Projektstöd, till arbetet med de tre områden som kongressen prioriterat, ska sökas senast den 28 februari.

Stöden söks på särskild blankett. För att få blanketter eller ytterligare information om de interna ekonomiska stöden så kontakta Gunilla Thomsson, tfn 08-39 91 66 eller på e-post gunilla.thomsson@srf.nu

100-årsjubileum i Göteborg

Nu har vi fått ännu en 100-åring inom SRF-familjen! SRF Göteborg firade sin födelsedag med festmiddag, tal och dansmusik på Arken på Hisingen lördagen den 8 november. Det var då på dagen 100 år sedan en förening bildades för synskadade i Göteborg, Bohuslän och Halland.

Undertecknad fick möjlighet att delta i detta trevliga jubileum. Ett stort grattis till de 100 åren av viktig verksamhet!

Håkan Thomsson

Uppvaktning hos Åsa Regnér

Onsdagen den 5 november genomförde SRF en uppvaktning hos socialminister Åsa Regnér (S). Det var Neven Milivojevic, Håkan Thomsson och Åsa Nilsson som träffade den nya ministern och hennes politiskt sakkunniga Guy Lööv.

Vi presenterade Synskadades Riksförbund, och tog sedan upp ledsagning enligt LSS. Det var angeläget att sätta in den nya ministern i hur vi ser på LSS-ledsagning för synskadade inklusive det uppdrag som Socialstyrelsen fick av den förra regeringen.

Såvitt jag kan bedöma fick vi positiv respons från Åsa Regnér. Hoppet lever alltså, vad gäller att få till stånd ett förtydligande av LSS så att gravt synskadade ska ha rätt till insatsen ledsagning.

Som avslutning överlämnade vi tre uttalanden från kongressen i handen på ministern.

Dialog med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Den 6 november ordnade SRF ett dialogmöte med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Arbetsförmedlingen deltog med Thomas Hagman från ledningsstaben och Henrietta Stein, chef för rehabiliteringsenheten. Försäkringskassan representerades av generaldirektören Dan Eliasson.

Budgetpropositionens förslag diskuterades, även om det ju i dagsläget är svårt att veta om minoritetsregeringen får igenom sitt budgetförslag. Försäkringskassan beskrev sitt nya arbetssätt, där man koncentrerar sig på att verka för en tidig återgång i arbete bland de sjukskrivna där det är realistiskt. Arbetsförmedlingens tankar på att kraftigt minska antalet kontor och ändra sitt arbetssätt diskuterades också.

Syftet med mötet var att lite mera informellt diskutera synskadades livssituation och möjligheter på arbetsmarknadsområdet. Detta var tredje året som ett dialogmöte ordnats på detta vis, och en ny dialog planeras äga rum hösten 2015.

Inspirerande ekonomikurs

Ett 30-tal personer, såväl anställda som förtroendevalda i distrikt och branschföreningar, samlades den 13 november för en tvådagarskurs i Ekonomi. Dag 1 höll vi till i SRF-huset i Enskede, och dag 2 på Almåsa.

Sektionschefen på Allmänna Arvsfonden, Per Callermo, berättade om hur Arvsfonden arbetar och hur ansökningar bedöms. Uffen Redhe föreläste på ett vältaligt och omtumlande sätt om att hitta finansiering för den verksamhet man vill bedriva och gav handfasta råd. Henrik Bonde fördjupade våra kunskaper i kapitalfövaltning. Vidare togs det interna ekonomiska stödet, KMA samt grunderna i årsredovisning upp.

Efter de två intensiva dagarna reste deltagarna hem fulla av energi och nya idéer. Tänk att ekonomi kan vara så roligt …

Nytt möte med Socialstyrelsen

Den 11 november var undertecknad på möte med Socialstyrelsens referensgrupp för kartläggningsarbetet med vissa insatser i LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att se över vissa insatser, däribland ledsagning, och eventuellt komma med förslag på åtgärder. Uppdraget ska redovisas för regeringen den 15 februari 2015. Projektledare är Ulla-Britt Blomquist.

Socialstyrelsen har nu gått igenom de 166 inkomna rikt­linjerna från landets kommuner. En enkät med komple­tterande frågeställningar har gått ut till 150 utvalda kommuner/stadsdelar, och sista svarsdag på enkäten är den 2 december. Dessutom görs intervjuer med 21 utvalda kommuner. Dessa intervjuer är I det närmaste klara. Brukarsynpunkter tas in genom referensgruppen, där jag representerar SRF. En genomgång av rättspraxis ska också göras.

Det är svårt för Socialstyrelsen att se statistiskt att antalet synskadade som får insatsen ledsagning enligt LSS har minskat. Deras kartläggning är tyvärr för trubbig. De kan dock se att antalet som beviljas ledsagning och som tillhör personkrets 3 har minskat tydligt.

Vid referensgruppsmötet pekade jag på problemet att det finns en ologiskhet när domstolarna prövar personkrets­tillhörigheten. De väger in faktorer som inte är relevanta för insatsen. Relevant för insatsen ledsagning är att man har svårigheter att orientera sig, men om man kan klä på sig själv eller äta själv borde inte vara relevant att väga in i bedömningen enligt SRF:s sätt att se på personkretstillhörigheten. Jag fick starkt stöd från övriga funktionshinderrepresentanter för detta synsätt.

Dags att söka internt ekonomiskt stöd

Det är nu hög tid att söka administrativt stöd och utvecklingsstöd från Riksförbundet för verksamhetsåret 2015. Dessa stödformer vänder sig till distrikt och branschföreningar, och sista ansökningsdag är den 30 november.

Projektstöd, till arbetet med de tre områden som kongressen prioriterat, ska sökas senast den 28 februari.

Stöden söks på särskild blankett. För att få blanketter eller ytterligare information om de interna ekonomiska stöden så kontakta Gunilla Thomsson, tfn 08-39 91 66 eller på e-post gunilla.thomsson@srf.nu

100-årsjubileum i Göteborg

Nu har vi fått ännu en 100-åring inom SRF-familjen! SRF Göteborg firade sin födelsedag med festmiddag, tal och dansmusik på Arken på Hisingen lördagen den 8 november. Det var då på dagen 100 år sedan en förening bildades för synskadade i Göteborg, Bohuslän och Halland.

Undertecknad fick möjlighet att delta i detta trevliga jubileum. Ett stort grattis till de 100 åren av viktig verksamhet!

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Slutord
Det här numret blev ett ganska tjockt nummer, men det är roligt att kunna förmedla många nyheter och mycket information till er alla ute i lokalföreningarna. Jag blir glad varje gång jag öppnar posten eller öppnar min mailadress och ser att ni tagit er tid och skickat in berättelser eller annat som ni vill ha in i tidningen. Kom ihåg att ni kan även låna böcker av varandra eller tidningar eller kanske sälja något som ni inte har nytta av längre. Det är meningen att tidningen ska leva och ni gör den levande. Ha det bra i höstmörkret.

Redaktör Charlotte Åkerlind

Telnr: 019/673 21 05, kansliet 019/673 21 06 (öppet måndag – torsdag 9.00-12.00)

e-post. charlotte.akerlind@telia.com eller srf.orebro.lan@telia.com