Den här månaden har jag fått lärt mej att livet kan förändras över en sekund. Helt plötsligt så måste man lära sej nya saker, se på saker med andra ögon för att kunna må bra. Då gäller det att ta fram den sida som ser möjligheter, inte hinder, varför det blev som det blev. För livet blir lättare om man försöker se positivt på det, det negativa får man skaka av sej och gå vidare. Vilken tur att det då kommer lite positiv läsning i den här tidningen.

Ur numret:

Info från distriktet med datakursen, punktskriftsdagen, 125 års jubileumet, Inbjudan till RP-träff,

Info från lokalföreningarna

Debattartikel

Riktlinjer för kö system från riksförbundet

Thomssons nyhetsbrev nr 4

Info från distriktet
Resa till Almåsa
SRF Bergslagen ordnar en resa till Almåsa onsdag 11 juni där alla medlemmar i de andra lokalföreningarna i distriktet är välkomna att följa med. Priset för resan, utan subvention, är 500 kronor, men varför inte subventionera lite för era medlemmar i er lokalföreningar? Bussen kommer att utgå från Örebro så ni måste ta er dit. I Priset ingår resa, fika förmiddag, lunch, fika eftermiddag. Ring till mej och anmäl senast 1 juni då även betalningen ska vara inne.

Datakursen
Äntligen börjar vi! Tisdag 8 april klockan 13 00 till 15 00 har jag bokat in oss i datasalen på ABF, Drottninggatan 38 i Örebro för en genomgång om vad vi ska ha med i vår datakurs. Alla ni som har anmält kommer att få ett brev hem med uppgifter på om kursen, men skriv in datumet redan nu så ni vet.

Punktskriftsdagen
Ni har väl inte glömt att vi har en eftermiddag tillsammans med syncentralen där vi får veta lite mer om punktskriften? Onsdag 26 mars klockan 14.00  till 17.00 träffas vi på syncentralen. Det finns platser kvar om du vill vara med. Hör av dej till kansliet 019/673 21 06 direkt om du vill ha någon av dessa platser.

125 års jubileumet
Sista chansen att anmäla sej till riksförbundets 125 års jubileum är nu. Det kostar 200 kronor och då ingår middag fredag kväll (som distriktet är värdar för), lunch och middag lördag samt många seminarium och annat roligt. Vill du inte vara med hela dagen så kommer du när du själv vill, huvudsaken är att vi vet när du vill delta. Ring in till Ann 019/673 21 06 och anmäl dej. Jag tror det blir roliga dagar.

Inbjudan till RP-träff
Tid: Torsdagen den 3 april 2014  klockan 18.00

Plats:Hos Margareta Rydemalm på Floragatan 6 i Örebro.

Mat och dryck kommer att serveras till självkostnadspris

.

Vi träffas och pratar igenom vad vi vill göra kommande träffar under året.

Anmälan senast den 31 mars 2014 till Inger Gustafsson,

mobil 070- 241 25 85. E-post: in.gustafsson@telia.com

eller Kristina Johansson 070- 660 69 81. E-post: kristina.jo@telia.com

Välkomna hälsar Maggan, Inger och Kristina

Årsmöte
Distriktets årsmöte kommer i år att hållas lördag 26 april på Karlskoga Folkhögskola. Så du som har blivit vald till ombud för din lokalförening skriv in datumet i din almanacka. Kallelse och årsmöteshandlingar kommer 2 veckor innan mötet.

Info från SRF Bergslagen
Efter årsmötet blev det inga förändringar i styrelsen utan alla jobbar kvar ett år till. Tyvärr förlorade vi många medlemmar förra året, så nu får vi ta nya tag för att se om vi kan få lite fler medlemmar istället. Både röstberättigade och stödjande personer är välkomna att komma på våra möten och se hur trevligt vi har.

SRF Bergslagen inbjuder både sina medlemmar samt resten av SRF:are i distriktet till en resa till vackra Almåsa onsdag 11 juni. Definitiv avgångstid kommer efter anmälningstidens utgång. På Almåsa får vi en god lunch och berättelsen om Almåsa. Vi får även strosa runt själva och insupa den vackra miljön. Pris: 300 kronor för medlemmar i SRF Bergslagen och 500 kronor för medlemmar i andra lokalföreningar i länet. Då ingår förmiddags fika, lunch och eftermiddagsfika. Anmäl dej till Charlotte senast 1 juni då du även betalar in avgiften. Vi ser fram emot en härlig dag tillsammans.

24 april spelar vi bingo i Nora i D H R-lokalen. Sista anmälningsdagen 17 april till Irene 0587- 254 56.

Info från SRF Karlskoga – Degerfors
Fredagen den 4 april klockan 14.30 spelar vi bingo på Nickkällan i Karlskoga. Brickor 10 kr, Kaffe 30 kr Anmälan till Kent tel. 592 07 eller Inga tel. 579 27 senast den 1 april.

VÅRFEST!

Fredagen den 25 april klockan 17.00 på Nickkällan Karlskoga. Vi firar våren med underhållning, mat och kaffe. Pris för medlemmar 100 kr, övriga 120 kr. Lotterier

Anmälan till Kent tel. 592 07 eller Inga tel. 579 27 senast den 21 april.

ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Vi tar tacksamt emot gåvor, lotterivinster med mera

Bli medlem i SRF. Endast 175 kr per år. Det finns plats för både synskadade och stödjande.

hälsar styrelsen genom Kristina Johansson ordförande

0586- 414 12, 070- 660 69 81.

Info från SRF Sydnärke
Hos SRF Sydnärke och grupperna i Kumla och Hallsberg går verksamheten vidare. Vi hoppas vi kan komma med lite mer info i nästa nummer.

Info från SRF Örebro Kommun
Årsmötet blir 29 mars klockan 14.00 i lokalen Lasse-Maja, Mellringevägen 102. Tyvärr var ingen annan lokal ledig, men vi får göra det bästa av situationen så det blir ett bra möte. Har ni inte anmält er ännu så se till att göra det så fort som möjligt så ni inte blir utan landgång och kaffe.

Resa till Vinön
Styrelsen vill inbjuda alla medlemmar i föreningen till en dagsresa till Vinön. Vi tar färjan över för att äta lunch på värdshuset och sedan få en guidad tur över ön. Vi avslutar med att dricka eftermiddagskaffe på Vinöns nya café. Vi åker tisdag 3 juni klockan 9.30 från resecentrum i Örebro. Priset är 200 kronor per person. Resten subventionerar föreningen. Anmäl er till kansliet 019/ 673 21 06 före 22 maj samtidigt som du sätter in pengarna på plusgiro 9 15 79 – 3. Välkommen.

Öppet Hus
9 april träffas vi för sista gången under våren på Rostahemmet, Rostagatan 34 klockan 14.00 till cirka 16.00. Den här gången spelar vi bingo. Varmt välkomna.

NYA-gruppen
NYA-gruppen träffas också onsdag 9 april för att höra om hur det är att vara uppfinnare. Var vi ska vara kommer info om längre fram.

Onsdag 23 april kör vi folkrace och grillar korv. Även där kommer information till alla som finns med på maillistan för NYA-gruppen.

Debattartikel
Denna artikel är skriven av en ledarskribent på Dagens nyheter och publicerades som ledare den 15 februari. Synskadades Riksförbund har bjudit in skribenten och chefredaktören till ett mörklagt frukostmöte men de har tackat nej till detta. Synd för skribenten saknar helt insikt om funktionshindrades situation och är dessutom raljerande och sarkastisk. Läs och begrunda! Vad tycker DU?

Artikel:
Färdtjänst: Jobbigt att behöva trängas med andra
Om det är viktigt att vara på rätt plats vid rätt tid händer det att man tar en taxi – för att slippa oroa sig för eventuella störningar i kollektivtrafiken. Är det lite mindre viktigt planerar man kanske att ta en extra tidig buss för att skapa marginaler för det oväntade. Nu och då kommer man helt enkelt för sent för att tidtabellen inte håller vad den lovar. Det är liksom livet för de flesta av oss.

Färdtjänsten är ett substitutför kollektivtrafiken. Den som på grund av funktionshinder inte kan hoppa på bussen, spårvagnen eller tunnelbanan ska inte behöva vara hänvisad till anhörigas hjälpsamhet och dyra taxiresor. Det är en god ordning och hör till välfärdsstatens mest basala uppgifter: att garantera att alla medborgare oavsett fysiska förutsättningar har möjlighet att besöka vänner och familj, ta sig till arbete eller fritidsaktiviteter, gå på restaurang eller besöka Arbetsförmedlingen.

Det är sådant som våra skattepengar går och bör gå till. Men det är också, just det, skattefinansierat. Den som frekvent utnyttjar färdtjänsten får rejält subventionerade resor ända fram till dörren.

I går rapporterade Ekot att många brukare anmäler sitt missnöje. Det kan gälla bilar som inte dyker upp på rätt tid, otrevligt bemötande från chaufförerna eller samåkning som gör att resan tar längre tid än nödvändigt.

En synskadad kvinna uttryckte irritation över att chaufförerna inte alltid visste hur man skulle ta sig till angiven destination. Ja, det låter jobbigt. Det är också jobbigt om jag någon gång råkar ta fel t-banelinje, eller om bussen kört fast i snömodden och lämnar mig uppgivet väntande på hållplatsen.

Det låter helt enkelt som att färdtjänsten är ganska lik den kollektivtrafik den är tänkt att vara ett alternativ till.

I morgon sänder P1-programmet "Kaliber" en granskning av färdtjänsten. Utmärkt. Den, liksom alla offentligt finansierade verksamheter, ska förstås granskas. Men de som anser att färdtjänsten ska fungera som en välsmord taxiservice har fått saken om bakfoten. Liksom de som inte inser att otrevligt bemötande ibland reflekterar det egna uppträdandet.

Signerat – Susanna Birgersson.

Riktlinjer för tillgängliga kösystem
Antagna av förbundsstyrelsen 2014 02 08 -09

Kösystem i affärer, på banker, apotek landsting och vårdcentraler är ofta otillgängliga för personer med synnedsättning. Några av våra problem i dag är att hitta platsen där vi kan få vår kölapp, hitta och veta vilken knapp vi ska trycka på för att bli betjänade, veta vilket nummer vi får och vilket det aktuella numret som betjänas är samt att veta vart vi ska gå när det väl är vår tur.

Det beror även på otillgängliga lösningar som för seende kan verka enkla. Som till exempel pekskärmar.

Som synsvag kan man använda en pekskärm om den har god kontrast mellan bakgrund och text, stora tecken och tydlig layout. Men som gravt synskadad eller blind blir det systemet helt otillgängligt om det inte har en fullt fungerande talsyntes.

För att kösystemen ska vara tillgängliga behöver man därför göra en del anpassningar.

Våra behov är:

Att kunna finna kösystemet med tydliga visuella och taktila ledstråk.
Att kösystemet är tillgängligt för gravt synskadade/blinda (tydligt kännbara samt uppmärkta knappar och tal).
Att kösystemet har talsyntes som läser upp det nummer vi fått, men även alla nummer som betjänas.
Att varje kassa har ett eget blinkande, ej bländande, ljus och en högtalare som ropar ut aktuellt nummer.
Ny teknik
Kösystem utvecklas kontinuerligt efter beställares krav och önskemål. Idag finns det möjligheter med pekskärmar och appar till smartphones. Synskadades Riksförbund är inte emot ny teknik, men det är viktigt att man redan i upphandlingsskedet tänker på att göra de ovan nämnda anpassningarna i de nya systemen så att kösystemen blir tillgängliga för alla användare.

Thomssons nyhetsbrev nr 4
Seger för torsdagsaktionen
Måndagen den 3 mars presenterade Erik Ullenhag (FP) regeringens förslag till lag om otillgänglighet som diskrimineringsgrund. Förslaget ska behandlas av riksdagen före sommaruppehållet. Lagen kan då träda i kraft den 1 januari 2015.

Att ett lagförslag nu läggs fram är en seger för torsdagsaktionen, som krävt just detta genom flygbladsutdelning inför varje regeringssammanträde. Torsdagsaktionen är ett utmärkt exempel på hur handikappsamverkan kan bedrivas effektivt i sakfrågor, utan påbyggnad av paraplyorganisationer. Vid en träff med funktionshinderrörelsen, där bland annat SRF:s intressepolitiske chef Urban Fernquist deltog, framhöll Ullenhag att torsdagsaktionen spelat en avgörande roll för att lagförslaget skulle komma till stånd.

På SRF har vi ännu inte hunnit analysera lagförslaget i detalj. Det innehåller väsentliga avgränsningar, bland annat att företag med upp till tio anställda undantas från tillgänglighetskrav. Lagen bygger på individens rätt till tillgänglighet. Man kan kräva ekonomiskt skadestånd om man diskrimineras. Sammanfattningsvis kan man säga att lagen ser ut att förbättra funktionshindrades situation, men att det fortfarande återstår mycket arbete för att uppnå full delaktighet och jämlikhet i samhället.

Intetsägande svar från SJ
Med anledning av SJ:s avveckling av talsvarstjänsten och den pågående nedläggningen av resebutiker har SRF i ett brev till SJ:s styrelse och verkställande ledning ställt ett antal frågor. Vi har nu fått ett svar från Claes Lindholtz, som är chef för affärsutveckling på SJ.

I sitt svar skriver Lindholtz att SJ inte har för avsikt att upphöra med biljettförsäljning ombord på tågen. Servicen ombord ska inte påverkas av neddragningarna i övrigt.

Mera oroande är att Lindholtz i sitt svar skriver följande: " I vårt arbete med att anpassa SJ:s organisation och hur vi kommer att möta våra kunder i framtiden arbetar vi med att försöka möta alla kunders behov. Vi tar inte fram egna planer för kunder med funktionshinder, utan ser till att de behoven finns med i alla ordinarie planer.

I den förändring vi nu genomför ser vi inte att vi kommer försämra för era medlemmar. Redan idag är det så att väldigt många av de stationer som SJ trafikerar inte har någon resebutik idag."

Det är givetvis en god ambition att allt ska fungera för alla, men så arbetar ju inte SJ i praktiken. Man har en mycket svåranvänd hemsida, och det alternativ som funnits för tidtabellsupplysning och avbokning via talsvar har nu avvecklats. Biljettautomaterna fungerar inte för synskadade och så vidare. Hur SRF ska gå vidare för att få till stånd ett tillgängligare SJ får vi diskutera, men vi nöjer oss inte med svaret från Lindholtz.

Förslag till kongressen: verksamhet, stadgar och etik
Nu har förbundsstyrelsens förslag till verksamhetsinriktning 2015 - 2017, förslag till stadgeändringar samt förslag till nytt etiskt program skickats ut i SRF-organisationen. Förslaget till intressepolitiskt program kommer inom kort. Dessa handlingar kan beställas på önskat läsmedium från vår kontorsservice, tfn 08-39 92 20; kontorsservice@srf.nu.

Vill du påverka innehållet i förslagen så skriv en motion! Den sänds till registrator@srf.nu senast den 30 april.

Träff med Anders Wallner
Den 26 februari besöktes SRF kansliet av Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner. Han var inbjuden som ett led i vårt arbete att föra in synskadefrågor i valrörelsen.

Det var vår andre vice ordförande Victoria Öjefors och vår intressepolitiske chef Urban Fernquist som träffade Wallner. Förutom överlämnandet av SRF:s valplattform så diskuterades bland annat otillgänglighet som diskriminering. Miljöpartiet har nu när regeringsförslaget blivit offentligt kommenterat att förslaget bara når halvvägs.

Organisationsrådet 24 mars
Måndagen den 24 mars genomförs årets andra organisationsråd. Det blir en spännande dag som äger rum på Sjöfartshotellet vid Slussen i stockholm. Tema är "Utveckla SRF" med fokus på medlemsrekrytering och organisationsutveckling.

De distrikt och branschföreningar som ännu inte anmält deltagare uppmanas att göra det omgående till Paulina Korbak: paulina.korbak@srf.nu

Håkan Thomsson

Tfn 08-39 91 11

E-post hakan.thomsson@srf.nu

Slutord
Så har ännu en tidning blivit klar med lite blandad kompott. Är det något ni saknar i tidningen så hör av er så får vi försöka se om vi kan få med det. Jag saknar fortfarande lite historier från er läsare. Nog har ni varit med om något som är värt att berätta för andra? Känn inte att " det där är ingen intresserad av". För så är inte fallet. Storytelling har ju varit ett projekt i SRF och alla berättelser är värda att lyssna på, även din.

Redaktör: Charlotte Åkerlind

Telnr: 019 673 21 05

e-post. charlotte.akerlind@telia.com