Trots en seg vår så blev det äntligen sommar. Utanför fönstret har nu ljudet av lekande barn tystnat eftersom sommarlovet startat. Jag kommer fortfarande ihåg förväntningen inför sommarlovet, vilken lång tid man hade ledigt. Nu, när man blivit äldre och vuxen tycker jag att tiden rinner iväg och man hinner egentligen aldrig riktigt färdigt. Här är lite skön sommarläsning:

Innehåll:

Info från distriktet samt lokalföreningarna

Thomssons nyhetsbrev nr 9

Första juni-dikten

Dagens Ros

Spel på travbanan.

Info från distriktet
Teater Nolby
För 3:e året har vi reserverat biljetter till syntolkad föreställning av pjäsen "Tartuffe" på teater Nolby, norr om Karlskoga. Eftersom vi har reserverat biljetterna får vi dem för samma pris som förra året. Biljetten kostar 150 kronor + picknickkorg med franskinspirerad mat kostar 80 kronor, sammanlagt 230 kronor. I år kör vi lördag 2 augusti kl. 17.00. Ni behöver vara på plats ca 1 timme innan föreställningen börjar för att få träffa skådespelarna och få introduktion om pjäsen. För alla ni som aldrig varit med kan jag varmt rekommendera ett besök på teatern. Det är tak över läktaren så oavsett väder sitter man torr. För att vi ska veta hur många vi blir så ska ni ringa till Kristina 0586- 414 12 före 11 juli och boka biljetter.

Studieombudsträff
Måndag 16 juni träffades distriktets studieombud tillsammans med studieorganisatör Margareta Rydemalm. I år slapp vi vara i Brukarhuset i Mellringe utan Margareta hade tagit oss till det vackra Sommaro, utanför Örebro. Där gick vi först bröllopsstigen som var en gåva från Örebro kommun till kronprinsses parets bröllop 2010. Under vandringens gång fick vi höra berättelser från olika delar av stigen. Dessutom hade vi med oss Tony Eriksson, Örebro, som kunde namnen på alla träd och blommor runt stigen. Efter en mycket välsmakande lunch träffades vi i trädgården för att prata lite om hur vi har det med studierna i våra lokalföreningar. Många idéer och tankar byttes. Tack Maggan för en trevlig dag.

Styrelsekonferens
Torsdag 21 augusti kommer alla styrelseledamöter bli inbjudna till en styrelsekonferens på Sollidens kursgård, utanför Örebro. Dagen kommer att innehålla mycket inför kongressen. Alla som är berörda får inbjudan via mail eller brev.

Brukarrådskonferens
Fredag 22 augusti fortsätter vi på Sollidens kursgård med en brukarrådskonferens där vi diskuterar hur brukarrådet ska arbeta i framtiden. Alla berörda får inbjudan via mail eller brev.

Semester
Ann har slutat på kansliet 18 juni för att ta ut sina semesterdagar innan hon slutar sin anställning 30 juni. Det här gör att kansliet har lite oregelbundna öppettider under vecka 26, men lämna meddelande på telefonsvararen så blir du uppringd så fort som möjligt. Kansliet är sedan semesterstängt vecka  27 - 31. Välkommen åter 4 augusti. Då hälsar vi också vår nya medarbetare Leif Stockhult välkommen. Mer om honom får ni läsa i nästa nummer av SYNvinkeln.

Vi vill passa på att tacka Ann för hennes arbete under de här 4 och en halv åren som gått. Vi önskar dej en skön sommar, njut av din ledighet.

Distriktstyrelsen vill också önska alla medlemmar i distriktets lokalföreningar en riktig skön sommar.

Info från SRF Bergslagen
Resa till Almåsa
Onsdag 11 juni gick färden till Almåsa kursgård, utanför Stockholm. Med på bussen fanns representanter från alla lokalföreningar i distriktet, vilket var mycket roligt och trevligt. Efter en trevlig buss tur med fika stopp anlände vi till Almåsa i strålande sol. Lunchen som bestod av gulasch med ris och grönsaker var mycket god. Anders Springe berättade om Almåsa och hur den hamnade i SRFs ägo. När vi var klara i matsalen hade vi ca 1 timme på oss och strosa runt på kursgården för att se deras vackra natur. Vi kunde även få se träningslokaler och övriga lokaler inomhus, men de flesta gick ner till vattnet och runt stranden. Några hade önskat att få titta in i rummen man kan bo kvar i, men av förklaringa skäl kunde man inte göra det. Efter en timme verkade dem flesta vara nöjda och bussen ställde kosan hem.

Månadsträff
Föreningen startar upp sin verksamhet med månadsmöte på Uskavi torsdag 28 augusti klockan 14 00. Anmälningar till Irene telefon nummer 0587- 254 56 senast 20 augusti.

Styrelsen vill önska alla sina medlemmar en riktig skön sommar.

Info från SRF Karlskoga Degerfors
Styrelsen vill önska alla sina medlemmar en riktig skön sommar och också påminna om teater Nolby 2 augusti. Ring Kristina för biljettbokning 0586- 414 12.

Info från SRF Sydnärke
Hej alla glada synvinkelläsare!
Här kommer en hälsning från den stora sjöstaden Kumla.

Alla har väl hört talas om det gamla ordspråket: "Alla goda ting är tre".

Nu kan jag tala om för er att även goda händelser kan vara tre. Jag vet, för jag har varit med om detta.

Upplevelse nr 1 var när jag fick vara med på SRF:s 125-årsjubileum. Detta var möjligt tack vare en snäll flicka som heter Berit. Hon blev min ledsagare under två trevliga dagar. Örebro visade sig från sin soligaste sida. Sjuhundra deltagare från hela landet fick uppleva vad örebroare kan eller rättare sagt, när Örebro läns SFR-are bjuder till fest. Örebro sattes på kartan, så att säga.

Här träffade man både nya och gamla bekanta. Det bjöds på mycken god mat. Här hördes många trevliga tal. Bra underhållning och bra musik, som ibland var för hög för mina känsliga öron.

Ett roligt inslag var också när Ingvar Björk läste dikter av "Den blyge". Dock misstänker jag att det var en del som inte hängde med på alla närkingska orden. Men roligt var det. Han var duktig diktare han Levi Karlsson från Askersund. Ja, detta var händelse nr 1.

Då kan vi gå över till nummer 2. Det var kumla-gruppens årliga lunch-utflykt. Denna gick i år till Rosängens restaurang, som ligger i Adolfsberg i Örebro. Så det var inte så lång resa. Vi åkte med färdtjänst. Dom skötte sig bra. Vi var tolv personer, så det blev några bilar.

Den här gången hade jag hjälp av en snäll pojke som heter Per. En gammal arbetskamrat och god vän sedan mer än 45 år. En god kamrat är som en smekning för sinnet.

Men nu åter till vår resa. Liksom förra året hade vi ett strålande väder. Någon där uppe måste gilla oss.

Vi anlände till Rosängen vid tolv-tiden och i väntan på att alla skulle anlända gottade vi oss i solskenet. I matväg kunde vi välja fisk eller kött, jag tror de flesta valde fisken. Det fanns även ett fint salladsbord. En del soldyrkare ville sitta ute och det gick ju bra. Personalen var tjänstevilliga och vi hjälpte varandra så gott vi kunde.

Efter maten såg vi oss omkring på området. Där finns en del fina planteringar och några äldre fruktträd som var lite vanskötta. Så finns ett orangeri med stora växter. Det finns också en andrahandsaffär. Det var väl ingen som gjorde något större fynd. Jag köpte en VHS-film och en bok av Kerstin Thorvall.

Ett café finns med gott kaffe och jordgubbstårta, som man inte glömmer i första taget. Fantastiskt god! Vi satt i trädgården och njöt, lyssnade till fåglars sång och smektes av ljumma vindar. Och sjöng och hurrade gjorde vi för Nisse som passade på att fylla år just denna dag.

Ja så blev det dags att åka hem och vi tackar Berit, Kerstin och Mari som hållit i det mesta. Vi tackar för en härlig dag. Och detta var den goda händelsen nummer 2, nu har vi nummer 3 kvar.

Den tredje händelsen var resan till Almåsa. En resa som anordnades av SRF Bergslagen och övriga föreningar i länet erbjöds att följa med. Så vi var tre från Kumla som nappade på detta förnämliga erbjudande. Vi åkte med färdtjänst till ett hotell på norr i Örebro, dit bussen kom vid halv tio-tiden. Vi var då ett 30-tal personer som drog iväg mot Stockholmshållet.

Första stoppet på resan blev redan i Götlunda, där serverades kaffe och en utsökt god smörgås. Glada fortsatte vi vår resa och vi höll oss på den breda vägen, men när vi närmade oss Stockholm slog vi in på en mera krussidullig väg, som den sista biten blev en sådan väg jag brukade leta efter när jag åkte motorcykel i ungdomens dagar.

Men jag tror nog att alla gick till den väntande lunchen med god aptit. Lunchen bestod av fräsch sallad, kalops, ris grönsaker och ett gott bröd. Efter lunch fick vi lite historik om Almåsa och om hur det fungerar i dag.

Det blev lite tid till en promenad till havet. Almåsa ligger ju precis vid havet, så det är klart vi gick dit för att få lite havsluft. Men några u-båtar det såg vi inte till!

Så blev det dags att äntra bussen för hemfärd. Det blev ingen kaffepaus, eftersom vi hade druckit kaffe efter maten, så det blev glasspaus i stället och det var gott.

Vi var tillbaka i Örebro klockan halv sju, helt enligt schemat.

Vi tackade "bergslagarna" för en innehållsrik dag och gick till färdtjänst-bilen helt nöjda med vår dag.

Ja, detta var berättelsen om tre goda händelser, nu är det bara för mig att önska alla läsare en varm och glad sommar!

Varma hälsningar från Åke Minsberg

Info från SRF Örebro
Sommaraktiviteter
Precis som förr om somrarna kommer syninstruktörerna att hålla i sommarprogrammet.

Juni

Onsdag 25                  Träffas vi på Ässundet, Glanshammar(Ingela,Sofia)

Juli

Onsdag 2                    Café Skogen, Glomman (Ingela)

Onsdag 9                    Karslundsmotionscentral,

Gäddestavägen 1-3(Ingela)

Onsdag 16                  Stängt

Onsdag 23                  Stängt

Onsdag 30                  Märtas Café, Skolgatan 10 (Sofia)

Augusti

Onsdag 6                    Stadsträdgården, Floragatan 1(Sofia)

Onsdag 13                  Naturens hus, Oljevägen 15(Ingela,Sofia)

Vid frågor ring Syn-hörselinstruktörerna:

Sofia: 076 - 551 44 97, Ingela: 076- 551 55 42

Ny lokal
Som styrelsen presenterade så kommer vi från hösten att flytta in i de nya lokalerna på Föreningarnas Hus, Slottsgatan. Mer info kommer i nästa nummer.

Styrelsen vill önska sina medlemmar en riktig skön sommar.

Thomssons nyhetsbrev nr 9
Senaste nytt om LSS
Den 3 juni hölls ett möte om insatsen ledsagning genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) på Socialstyrelsen. Från SRF deltog Leif Jeppsson och Håkan Thomsson, och FSDB (Förbundet Sveriges Dövblinda) representerades av Anne-Maj Magnström. Vi träffade bland andra projektledaren Ulla-Britt Blomquist.

Socialstyrelsen fick i januari i uppdrag av regeringen att göra en kartläggning av hur vissa insatser enligt LSS fungerar i kommunerna. Socialstyrelsen kan också vid behov lägga förslag på åtgärder. Regeringen vill ha en återrapportering senast den 15 februari 2015.

Det som kommer att göras är dels en genomgång av kommunala riktlinjer angående LSS, dels en genomgång av befintlig statistik, dels en rättslig analys och dels en enkät till kommunerna med konkreta frågeställningar. SRF och FSDB lyfte fram att behovet av insatser enligt LSS bedöms olika från kommun till kommun, och till och med inom kommundelar av samma kommun förekommer olika bedömningar. Rättsläget är oklart. Det finns kammarrättsdomar där synskadade ansetts tillhöra personkretsen för LSS, medan en dom i högsta instans säger att en gravt synskadad person inte tillhörde personkretsen. Vi menade att kammarrättsdomar som inte överklagats av kommunen måste vägas in i den rättsliga analysen. Dessutom ska ju LSS prövas individuellt, och då kan man inte dra alltför långtgående slutsatser av en enda dom i högsta instans.

Vi har känslan av att det blivit svårare att få insatser enligt LSS de senaste åren. Det vore intressant att få statistik på om det är så, och om det i så fall är tydliga skillnader mellan kommunerna. Den viktigaste frågan är dock hur man gör bedömningen av behov av ledsagning. Vi menade att endast det som är relevant för insatsen ledsagning bör vägas in vid bedömningen. Huruvida man kan klä på eller tvätta sig själv har ju inget med orienteringsförmåga att göra. Här skulle det nog behövas ett förtydligande i lagen.

Det är positivt att Socialstyrelsen nu kommit igång med arbetet med regeringsuppdraget, och vi kommer att följa detta noggrant. Samtidigt kommer utbildningar av LSS-handläggare att påbörjas under hösten, något som borde leda till en mera rättssäker bedömning.

Träff med Socialdemokraterna
Den 28 maj deltog SRF:s intressepolitiska chef Urban Fernquist i en träff med socialdemokrater från riksdagens arbetsmarknadsutskott. Mötet kom till stånd efter begäran från tisdagsaktionen. Syftet var att peka på bristerna i regeringens lagförslag om otillgänglighet som diskriminering.

Efter mötet menade Urban att inga tydliga besked lämnats. Socialdemokraterna har intagit en försiktig hållning, jämfört med V och MP som skrivit tydliga motioner på propositionen, där de krävt att begränsningar av kravet på tillgänglighet ska tas bort. Förslaget slutbehandlas i Riksdagen den 23 juni.

Ny ordförande i Lika Unika
Bengt Olsson, vice ordförande i Neuroförbundet (före detta NHR) är ny ordförande i Lika Unika. Han vann ordförandevalet mot Victoria Öjefors, SRF, med röstsiffrorna 14 - 9.

Lika Unika är en samarbetsorganisation mellan sex funktionshindersförbund: Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB), Hörselskadades Riksförbund (HRF), Neuroförbundet, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Synskadades Riksförbund (SRF). Samarbetet har fokus på mänskliga rättigheter och basen är FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Vid årsmötet, som hölls i Enskede den 27 maj, gjordes en stadgeändring som innebär att styrelsen nu består av en ordinarie och en ersättare för varje medlemsförbund, plus att man väljer en ordförande från något av förbunden, det vill säga att styrelsen har sju ordinarie ledamöter och sex ersättare. Ersättarna har närvaro- och yttranderätt på styrelsemötena.

Att en ordförande utses utöver de ordinarie styrelseledamöterna är nytt för Lika Unika. Ordföranden får ett arvode som motsvarar 20 procent av en heltidslön. Och det fanns alltså två kandidater. SRF hade nominerat Victoria Öjefors, och stödde hennes kandidatur, men valberedningen förordade Bengt Olsson. Och vid den slutna omröstningen visade det sig att majoriteten gick på valberedningens förslag. Bengt Olsson är 61 år och bosatt i Malmö. Han har ett förflutet som aktiv inom facket, och har bland annat varit vice ordförande i Unionen. Sedan cirka tio år har han MS, och har på så sätt blivit aktiv inom Neuroförbundet.

I Lika Unikas styrelse representeras SRF nu av Håkan Thomsson som ordinarie med Victoria Öjefors som ersättare. Annika Östling, SRF, utsågs till ledamot i valberedningen.

Årsmötet föregicks av ett seminarium där några personer berättade om hur Lika Unika, tillsammans med Handikappförbundens Samarbetsorgan följt och försökt påverka den granskning som gjorts av hur Sverige implementerat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. FN har en särskild övervaktningskommitté som i april lämnade sin rapport. Där kritiseras regeringen på ett flertal områden. Bland annat tar man upp att Sverige inte har någon oberoende institution för mänskliga rättigheter. Det liggande lagförslaget om otillgänglighet som en form av diskriminering kritiseras också hårt för de begränsningar som föreslås i lagen.

Färdtjänstens kvalitet hotad
Det pågår just nu en utredning hos myndigheten Trafikanalys, som syftar till att det ska bli lättare för landsting och kommuner att samordna färdtjänsten med andra samhällsbetalda resor, såsom skolskjutsar och sjukresor. SRF ser med oro på utredningen. För färdtjänstanvändarna kan den leda till längre restider och resvägar samt ökade svårigheter att passa tider.

Den 27 maj var en delegation från SRF på ett möte med Trafikanalys. Det var dock svårt att få några tydliga besked om vad utredningen skulle föreslå. Det är viktigt att vi fortsätter bevaka denna fråga. Samtidigt är det viktigt att distrikt och lokalföreningar bevakar vad som händer med färdtjänsten inom sina respektive län och kommuner.

Iris Förvaltnings bolagsstämma
Iris Förvaltning AB ägs till 100 procent av Synskadades Stiftelse, som i sin tur är nära anknuten till SRF. Den 21 maj genomfördes Iris Förvaltnings ordinarie bolagsstämma på Almåsa.

Iris Förvaltning förvaltar fastigheterna i Enskede där bland annat SRF har sitt rikskansli. Iris Förvaltning äger i sin tur Almåsa. Företaget har också delägande i några bolag, däribland Bonnier Audio.

År 2013 blev ett bra år för Iris Förvaltning, och 4 Mkr gjordes nu i aktieutdelning till Synskadades Stiftelse. Styrelseledamoten Josefin Lundmark lämnade sin plats, och hon ersattes av SRF:s förbundsstyrelseledamot Ulla Bergeros.

Efter bolagsstämman har Iris Förvaltnings styrelse följande sammansättning: Henrik Bonde, ordförande, Ulla Bergeros, Renée Berglund, Roland Gustafsson och Carina Rick.

Angående att ta med ledarhunden utomlands
SRF:s förbundsstyrelse antog i april en policy för vad som gäller när man tar med ledarhunden utomlands. Där står:

"Ledarhundsförare som planerar att resa utomlands till­sammans med sin ledarhund skall alltid först ta kontakt med SRF:s veterinär, eftersom det kan finnas annan infor­mation om sjukdomar i ett visst land som föraren bör känna till före resan. Dessutom skall Föraren även inhämta skrif­tligt intyg från SRF att hunden kan medtagas utomlands."

SLHF (Sveriges Ledarhundsförare) har reagerat mycket negativt på den nya policyn. I sociala medier har enskilda ledarhundsförare använt begrepp som passtvång och reseförbud. Detta kan tyckas vara en överreaktion, men det finns alltid anledning att fundera över om regleringar är befogade eller inte.

Förbundsstyrelsens utgångspunkt för formuleringen i policyn var att ledarhunden är ett levande hjälpmedel vars hälsa vi måste ta ansvar för. En olycklig rubriksättning i Perspektiv nr 3 2014 där SLHF:s uttalande besvaras, ger sken av att situationen skulle vara mera låst än den är. Rubriken sattes av redaktionen och ingick inte i det svar undertecknad skrev.

Vid ledarhundsverksamhetens brukarråd den 5 juni diskuterades denna fråga. Tanken har aldrig varit att ställa till det eller försvåra för ledarhundsförarna. För vissa länder i närområdet är det kanske onödigt byråkratiskt att SRF ska utfärda intyg. Därför kommer policyn att tas upp i förbundsstyrelsen igen, för att se om vi kan hitta en hantering som känns bättre för ledarhundsförarna men som ändå sätter ledarhundens hälsa i centrum.

Håkan Thomsson, Tfn 08-39 91 11. E-post hakan.thomsson@srf.nu

Första juni – dikt av Alf Henriksson
Var glad min själ åt vad du har

Nu har du hundra sommardar

Och detta är den första

När solens lopp till ända tar

Då har du nittionio kvar

Och någon blir den störst

Giv noga akt på var du står

Imorgon blir med ens igår

Det går så fort att vandra

Lägg märke till vad du får

Är hundra sommardar per år

Imorgon är den andra.

Dagens Ros
Dagens Ros går till Syncentralen och deras personal, framför allt Kerstin Hull och Catarina Colin samt Viktoria, praktikant från Universitetet från Gun Karlberg, Karlskoga. Gun har varit på deras kurs för nysynskadade. Innan kursen mådde hon dåligt för sin situation men blev verkligen upplyft av träffarna och när kursen var slut mådde hon toppen. Viktoria var en väldigt bra tjej som alltid hjälpte till och såg vad man behövde nästan innan man behövde det. Lycka till i dina fortsatta studier. När man kommer till SC, säger Gun, blir man alltid trevligt bemött och man känner sej alltid välkommen.

Spel på travbanan
För en tid sedan såg jag ett program på TV om en man som spelat på hästar i 71 år. Han har besökt Sveriges alla travbanor utom den i Boden. Då när jag såg detta program kom jag att tänka på mitt första besök på en travbana. Detta hände sig i början av 50-talet. Jag jobbade i en trädgård utanför Karlstad så det blev på Färjestads travbana som jag skulle göra mina första erfarenheter av spel och dobbel.

Det var en dryg halvmil att cykla och motvind var det, det kommer jag ihåg, cykelkedjan hoppade av, det kommer jag också ihåg, kom för sent till första loppet gjorde jag också. I tidningen hade jag sett ut en häst just i första loppet och det var nummer sju, som är en av mina tursiffror. Vilken häst tror ni det var som vann? Just det, nummer7!

Skam den som ger sej, tänkte jag, jag tar den i nästa lopp. På den tiden kunde man spela två kronor vinnare och fem kronor plats, så jag gjorde det. Hästen hette någonting på Stål, Stålfuxen eller om det var Stålfaxen så jag tänkte att svenska stålet biter. Efter halva loppet ledde han med ungefär en hästlängd. Han var inte så mycket spelad på, så jag tänkte; Nu blir det pengar, till en fattig trädgårdsdräng som tjänar 25 kronor om dagen. Jo tack, kraken kom näst sist.

Jag spelade inte mera på nummer sju. Det var ingen sjuturdag. Så det blev lite andra nummer men bra gick det inte. Så jag tog min mats ur skolan och cyklade hem. Tio kronor fattigare och en erfarenhet rikare. Tog jag lärdom av detta? Nej, det gjorde jag inte. Jag återkom gång på gång men rikare blev jag inte. Nu har jag inte varit på en travbana på 35 år. Numera spelar jag bara på Keno. Det går ialla fall inte sämre. Nu säger jag hej och så akta er för speldjävulen.

Kram och varma sommarhälsningar från Åke Minsberg.

Slutord
Och så närmar sej semestertider. I år tänker jag vara ledig i 5 hela veckor så när jag kommer tillbaks 4 augusti är jag pigg och utvilad igen och ser fram emot en ny, spännande höst med mycket roligt. Nu vill jag passa på att önska alla läsare en riktig skön sommar. Passa på att samla på er sommarminnen som ni sedan skickar till mej så får vi en tidning full med sommaren även till hösten.

Redaktör Charlotte Åkerlind,

Telenr: 019 673 21 05,

E-post: charlotte.akerlind@telia.com