Protokoll

 

Art: Styrelsemöte Nr 3.
Datum: 9 september 2024
Tid: 16:30-20:00
Plats: Brukarhuse, Mellringevägen 120 B Örebro

Närvarande:
Dan Wakman, ordförande
Chivan Omar, vice ordförande/vice arbetsledare
Anna-Lena, sekreterare
Sandra Johansson, vice sekreterare  
Agneta Elfving, arbetsledare
Anders Eng, ledamot
Kai Marjeta, ledamot

Adjungerade:
Roger Alexanderson, ombudsman
Leif Stockhult, kansliet
Charlotte Åkerlind, verksamhetsstöd/utveckling (kansliet)

Frånvarande:
Margareta Rydemalm, kulturombud

§ 1 Mötets öppnande

Ordförande hälsade alla välkomna och öppnade mötet.  

§ 2 Godkännande av dagordningen

Beslut:
- att godkänna dagordningen.

§ 3 Utse protokolljusterare

Beslut:
- att välja till justerare Kai Marjeta.

§ 4 Föregående mötesprotokoll från 2024-06-12.

Beslut:
- att godkänna protokollet med redaktionella ändringar.

§ 5 Kansli och Personal

- Medlemsinformation

Leif informerar om att vi har fått lite nya medlemmar här under sommaren, vi har ökat med 6 stycken och det är Karlskoga och Örebro som har ökat med 3 stycken vardera, vilket är positivt. Örebro har 149 stycken medlemmar nu och Karlskoga 95 stycken medlemmar, varav två stödjande medlemmar och en synskadad medlem. I Örebro har vi fått en 4-årig pojke som är synskadad som ny medlem och stödjande är dennes mor och 2 äldre damer som är synskadade har tillkommit nu senaste dagarna, så sammanfattningsvis har Örebro ökat sitt medlemsantal med 4 stycken totalt här under sommaren.

Bergslagens och Sydnärkes medlemsantal kvarstår.

Det diskuterades hur nya medlemmar upptäcker oss och om vi ska ta reda på via ett formulär till exempel hur de upptäckte SRF för att vi ska veta vilka vägar majoriteten av nya medlemmar upptäcker oss.

- Rapport arbetsledarkonferens

Agneta informerar om att kansliet har startat upp igen för några veckor sedan, personalen ska träffas tillsammans med Agneta och Chivan 2024-09-11 hemma hos Charlotte för att ha APT (Arbetsplatsträff) och då är de inte anträffbara under hela den dagen.

Agneta och Chivan har pratat en del om förslag från FS (Förbundsstyrelsen) att ta bort Inrangeringsavtalet för personalen.

Roger flikar in att det talades en hel del om detta Inrangeringsavtal på Ombudsmannaträffen, Roger återkommer i frågan på sin punkt längre fram.

Agneta berättar vidare att det har kommit en skrivelse från ombudsmän som inte är förtjusta i att ändra på detta avtal.

Ändringen består bland annat av hur mycket tid man får då man har jobbat helg och att ta bort alla klämdagar. Under 2024 har det varit 5 klämdagar. Detta avtal är bra och har funnits sedan 80-talet.

Agneta informerar vidare om att FS ska ta upp frågan under nästa vecka då de har FS-möte. Ingenting är ännu bestämt.

Charlotte undrar varför arbetsgivaren tar frågan om detta avtal nu när det är en stor omorganisation 2025, varför väntar man inte? För det är ju mycket som dem har svarat på i FS i motioner att de vill vänta in organisationsförändringen och FS kan ju inte ta något beslut utan att förhandla detta med facket.

Agneta svarar att absolut måste FS förhandla med facket i frågan, men FS måste ha en diskussion om detta.

Roger flikar in med att det är inte en omorganisation under 2025 utan att det är organisationsutredningen som ska vara klar under 2025.

Roger säger vidare att vi ombudsmän ar reagerat på detta och undrar varför det är så bråttom.

Agneta berättar vidare att frågan om att ändra på avtalet har kommit bland annat på grund av att kansliet i Stockholm inte har personer där under klämdagar och det är då medlemmar kanske passar på att ta kontakt och då finns det ingen att ta kontakt med.

Som sagt fortsättning följer, inget är ännu beslutat.

§ 6 Ekonomi

a)   Ekonomisk rapport.

Kassarapporten sändes ut 3 september.

Charlotte informerar om att det inte är så mycket att redovisa då det inte har hänt så mycket under augusti. 

Redovisning har berörda fått för både Parken Zoo och för resan till Almåsa. Resan till Almåsa gick back med 2 000 kronor för vi fick inte lika mycket som vi trodde från Stiftelsen i Stockholm.

Agneta undrar vad det var då som vi inte fick pengar för.

Det vet inte Charlotte då det inte framgår.

Agneta ska titta närmare på detta då hon sitter med i Stiftelsen.

Beslut:
- att godkänna rapporten.

b)   Övriga ekonomiska frågor

1.    Avrop på beviljad stiftelseansökan.

Charlotte informerar om att Dan med hjälp av henne skickat in att de har gjort ett avrop på grund av att de pengarna vi har på bankgirot kommer inte räcka till december i år. Avrop har gjorts på 300 000 så att vi klarar oss till årets slut.

Stiftelsen behandlar avropet 2024-09-10.

2.    Förslag för föreningsbidrag år 2025, bilaga 8.

Anders kan informera om detta då han har varit med när detta gicks igenom under 3 eftermiddagar i augusti. Anders berättar att det är 5 personer som har arbetat med detta. I år (2024) har man höjt det totala bidraget med 2, 4 procent. Det sänktes med 10 procent år 2023, det blir en ökning med 64 000 kronor utav den totala summan av 2, 9 miljoner (2 900 000). De flesta föreningarna har fått denna ökning på 2, 4 procent men inte vi för vi ligger högts, vi får en total summa om 62 000 och vi får mesta utav alla och vi ligger därför kvar på den nivån i dagsläget. Vissa handikapporganisationer har gjort sig av med sin personal och man nyanställer inte så mycket, men de har fått sina bidrag ändå men fortsättningsvis är det så att gör man sig av med personal då får man en sänkning av bidraget, gör man sig av med en personal får man en sänkning på 40 000 och gör man sig av med två personal får man en sänkning med 65 000. Personalkostnaden är ju den stora summan.

Det diskuteras att det är därför man har lagt till en kolumn som heter ”Tillägg för anställda”.

Anders berättar vidare om att det var diskussion om att många föreningar sitter med väldigt stora kapitalpengar och det har vi inte tagit någon hänsyn till som Örebro kommun gör som ger lägre bidrag till föreningar med stora kapital, man vet inte ännu hur man ska göra med detta i framtiden för en del har ju arv och det kan man inte räkna som kapital.

Det diskuterades om att SRF är den enda förening som har en Stiftelse.

3.    Portohöjning från 1 oktober.

Leif informerar om att vi har fått besked från Postnord att de kommer höja portot från 1 oktober i år och det gäller företag där vi är inräknade. Skickar vi en vanligt brev idag så kostar det 12, 50 och med höjningen kommer det kosta 14, 75 upp till 50 gram väger då brevet 100 gram då går det från 25 kronor till 28, 50.

Vi bör tänka på detta då vi lägger budgeten för 2025 om vi ska skicka ut till exempel Synvinkeln färre gånger per år för att hålla nere kostnaderna.

Lokalföreningarna har tidigare ringt runt och frågat om medlemmarna som får Synvinkeln per brev kan få den till mejl istället, men en del medlemmar har inte mejl.

Förslag från Chivan är att man kan skriva i början av Synvinkeln istället för i slutet där det står idag om man kan vill ha Synvinkeln i annat format.

§ 7 Kongress 2024

- Kongressinformation 2, se bifogad fil
- Kongressinformation 3, se bifogad fil
- Kongressinformation 4, se bifogad fil

Vi har haft ett tillfälle 2024-08-29 på ABF där vi har gått igenom en del av Kongressmaterialet.

- Utskottsfördelning inför kongressen

Ombuden och reserver har fått datum och tid för att vara med på Teamsmöte i respektive utskott, Charlotte har även anmält desamma till Testkongress 30 september via Meetings.

§ 8 Arbetsutskottet

Vi har haft ett AU-möte 2024-08-13.

Protokoll från detta AU-möte har gått ut till berörda 2024-08-14.

§ 9 Rådet för funktionshinderfrågor – RFF

Anders informerar om att han har varit på två RFF-möten det var den 14 juni och den 26 augusti. Carina Dahl är ordförande och hon är med i Socialdemokraterna. Den 14 juni det information från en grupp som jobbar med datautveckling och AI i Regionen och man har höga förväntningar och förhoppningar om det här med AI att det ska kunna lösa många problem och att de ska kunna friställa administrativ personal. Patientnämnden informerade om att de har 6 personer som arbetar där och de har 3 000 ärenden per år, de flesta ärendena handlar om bemötande, att patienter är missnöjda med bemötande från vårdpersonal, det är flest kvinnor som lämnar in klagomål till Patientnämnden.
Anders har tagit upp SRF:s fråga angående serviceavgiften och i protokollet som var i juni så stod det ”SRF undrar vad som har hänt med den skrivelse då som handlar om serviceavgifter de tidigare har skickat till Hälso- och Sjukvårdvårdsnämnden?” Och då svarar man då i protokollet på Rådets presidium togs frågan upp om vad som händer med vit käpp och andra skrivelser som Rådet skickar till Regionstyrelsen och de olika nämnderna, som det ser ut verkar det som att det som sänds hamnar i en lista av inkommande dokument och presidiet beslutar att Carina Dahl ska ta upp frågan vidare.

Anders träffar Carina i oktober då de har möte igen så då får han höra sig för i frågan.

Anders berättar vidare att han inte deltog på det referensgruppsmöte som Rådet hade den 12 augusti men där tog de upp det här med klagomål på färdtjänsten att det behövs utbildning av chaufförerna, referensgruppen tillsatte en arbetsgrupp men det finns ju ett Kundforum som redan tar dessa frågor mot Länstrafiken annars blir det dubbelt jobb att bilda en grupp när Kundforum redan finns och jobbar med detta.

Roger informerar om att på mötet som han hade med Funktionsrätt om den kommande politikerträffen kom ju frågan om kollektivtrafiken i största allmänhet på tal, det är inte bara inom färdtjänsten det skulle behövas utbildningar utan det är ju även inom kollektivtrafiken, även detta är en fråga för Kundforum att ta i.

Anders informerar vidare om att det är klagomål på att den tillgänglighetsgrupp som bland annat Ove Nilsson ingår i, de träffas alltför sällan och blir inte inbjudna till att besöka till exempel den nya Vårdcentralen i Skebäck för att titta på tillgängligheten för funktionshindrade.

Den stora frågan är det här om baden som finns på USÖ, Karlahuset, Lindesberg och Karlskoga bland annat som utnyttjas av funktionshindrade och som är bra för dem, det pågår en utredning av en etikgrupp om vad som ska hända med dessa bad, om det är etiskt riktigt att stänga dessa bad och hur det kommer drabba de funktionshindrade som använder sig av baden, utredningen ska vara klar sista augusti, Anders var på möte 26 augusti så han vet inte ännu hur det har fallit ut, man hoppas på att politikerna lyssnar på etikgruppens utredning det vill säga om de kommer fram till att det är helt förkastligt att stänga dessa bad, fortsättning följer.

§ 10 Kundforum - Länstrafiken

Det finns inget att rapportera då nästa möte är någon gång i oktober, november.

Det diskuterades ändå om det här om man bommar en resa, det vill säga om man inte står där i tid eller glömmer avboka att man då får en bomavgift. Varför frågan har kommit upp är för att en del resenärer har återkommande bommar. Agneta informerar vidare att det är inte meningen att om resenären står på rätt ställe i rätt tid men chauffören inte hittar och åker fel är det inte meningen att resenären ska betala bomavgift.

§ 11 Stiftelsen

De har möte 2024-09-10 och då kommer avropet/bidragsansökan från oss behandlas bland annat. Det ser inte så bra ut men rapporten för augusti har inte kommit ännu. Att det är turbulent påverkar ju även Stiftelsens aktiefonder och räntefonder.

§ 12 Lokalföreningarna

Charlotte informerar om att hon pratade med Inger Gustavsson i Bergslagen igår för på senaste styrelsemötet beslutades det att de skulle ha en lunch på Grythyttans Gästgiveri, Inger sa att flera från Örebro vill delta på lunchen men den är subventionerad för Bergslagens medlemmar men det är ju toppen att vi kan umgås mellan lokalföreningarna och Charlotte har pratat med Sandra som också tycker det är bra om medlemmarna från Örebro kan delta.

Chivan informerar från Bergslagen om att de har haft styrelsemöte i augusti och de kommer ha här i september. De har olika aktiviteter framöver. Chivan tar upp det här med det gemensamma julbordet och det är bara Sydnärke som inte har återkopplat angående det.

Charlotte flikar in att de inte har haft något styrelsemöte ännu, men dem vill säkerligen vara med på julbordet. 

Chivan säger vidare att det kommer komma ut ett förslag om att det blir på Åkerby Herrgård igen.

Ibrahim från Bergslagen, Monika från Karlskoga/Degerfors och medlemmen Robert och Anna-Lena kommer gå funktionärsutbildningen 13 - 15 september på Hotell Stinsen i Hallsberg, Charlotte kommer vara med som ledsagare.

Chivan berättar vidare att han har blivit kontaktad av Lindesbergs kommun angående att vara med och titta på tillgängligheten då de ska göra om Kristinavägen i Lindesberg, huvudleden där, och det är väldigt positivt att vi blir tillfrågade under projektets gång och inte när det redan är klart och det inte går att påverka.

Roger flikar in med att det hör till ovanligheterna att en kommun bjuder in under en planeringsfas.

Roger och Chivan ska titta vidare på detta.

Några från Sydnärke har anmält sig för att vara med och åka folkrace 14 september.

Charlotte informerar om att Karlskoga/Degerfors har startat en ny studiecirkel om ögat och sjukdomar som de har haft tidigare också men nu startar de upp med en ny grupp eftersom de har fått önskemål om det.

Sandra informerar om Örebro kommuns lokalförening som kommer vara med på invigningen av MR-veckan (MR står för Mänskliga Rättigheter) de har gjort en affisch där Synskadades Riksförbund står med, så de kommer vara med den 22 oktober.

Charlotte flikar in med att frågan som Anders hade med sig från Ove Nilsson om MR-dagen är ju egentligen upptagen i lokalföreningen.

Ove har kontaktat Sandra angående att det har blivit ändringar där.

Anders tar Oves fråga nu istället för på övriga frågor. De har haft en arbetsgrupp med Ove Nilsson, Cecilia Ramstedt och Christer Johansson, Anders tror Eva Nielsen var med på ett hörn också, den 24 oktober ska de ha något på Risbergska skolan som kallas för Funkisdagen, de har SFI utbildning. Cecilia har hoppat av så Ove undrar om någon/några i distriktet kan vara med.        

Beslut: 
- att Roger är med på Risbergska den 24 september.

§ 13 Inkomna skrivelser (för kännedom via mejl)

a)   Ordförandenytt, se bifogad fil.

b)   Riksdagen röster ja till utredning om ledsagning, Bilaga 1.

c)    Inbjudan idrottshelg 2024 för synskadade ungdomar, Bilaga 2.

Beslut:
- att Charlotte skickar ut mejl till de synskadade barn och ungdomar i den ålder detta berör.

d)   Inbjudan – digital konferens i funktionshinderfrågor: Nationell samling för delaktighet 2024, Bilaga 3.

Den äger rum 27 – 28 november.

Beslut:
- att Roger anmäler sig, man deltar digitalt.

e)   Funktionärsutbildning, Bilaga 4.

Funktionärsutbildningen talades det om tidigare i protokollet.

Charlotte informerar om att förutom henne är det två deltagare till som kommer vara med på Funktionärsutbildningen 13 – 15 september.

f)     Nominera ledamöter till Valberedningen, Bilaga 5.

Om någon är intresserad av att sitta i Valberedningen under perioden 2025-2027 så ska vi nominera men de nominerade måste vara tillfrågade och ha accepterat nomineringen.

g)   Välkommen utställare på Anhörigdagen den 8 oktober, Bilaga 6.

8 oktober ska vi vara med på Anhörigdagen på Kulturkvarteret på eftermiddagen till klockan 16:00, klockan 13:00 är det invigning i foajén, sedan är det bordsutställning, klockan 16:00 är det föreläsning. De från oss är där från klockan 12:00.

Beslut:
- att Dan, Roger och Anders ska vara med på Anhörigdagen.

h)   Inbjudan till föreläsningar om föräldraskap och tonår, Bilaga 7.

Beslut:
- att Charlotte skickar ut detta samtidigt via mejl till synskadade berörda barn och ungdomar i den ålder detta berör.

§ 14 Arbetsgrupper

a)   Intressepolitiska gruppen – Rapport ombudsman

Roger informerar om att de har haft två möten i den grupp som från början jobbade med manifestationen mot avgiftshöjningen för färdtjänst men som nu också jobbar med att få till en politikerträff, för vi kände att varför överlåta frågan till Funktionsrätt om det inte händer någonting, vi skapar förutsättningarna för en politikerträff och sen så får Funktionsrätt vara med, dem har ju varit med på ett möte nu som vi hade 2024-08-21, vi delade in oss i två grupper om tre personer, en som skulle arbeta med inbjudan som gjordes och har skickats iväg till Regionen. Den andra gruppen arbetade med olika frågeställningar som vi såg att vi redan hade, de tittade på det med baden, vad kan man hänvisa till för artikel och paragrafer i konventionen vad kommuner bör leva upp till då, och i den gruppen ingick bland annat Robert Lundström. Nästa möte är 2024-09-05, och då är det så att jag behöver en bisittare en moderator som ser om någon vill ställa en fråga och räcker upp handen, så det är en av frågorna och vi ska även jobba vidare med dem här frågeställningar då som vi har fått till oss i måndags berättar Roger.

Roger berättar vidare att ska man ha ledsagning i Askersunds kommun ska man ha hemtjänst, i Askersund är Rådet den 1 oktober då denna fråga kommer lyftas. I Hallsberg är syn- och hörselfrågan en följetång, vi är noga med att lyfta den för att se om det händer något där, frågan ska kommunen lyfta i en samverkansgrupp mellan kommunerna, om kommunerna kan gå ihop så skulle det blir en vinst för syn- och hörselskadade, nästa råd i Hallsberg är 2024-09-12.

Roger talade också om Brukarrådskonferensen 2024-09-18.

På Riksförbundet har Fredrik Stockhaus börjar arbeta han ska arbeta med statistik, vilket är efterlängtat eftersom det är statistik man tittar på som beslutsfattare, det är svårt för många distrikt att få tag på statistik därför är detta välkommet.

Det talades även om Inrangeringsavtalet där en skrivelse har formulerats, den gick ut 2024-09-04, det är lite information som har gått ut där vi som personal har kunnat diskutera för- och nackdelar, det är ett av skälen till att vi vill att FS pausar frågan, vidare berättar Roger att vi personal som är runt om i landet har ingen gemensam företrädare i form av en fackklubb eller så och det försvårar ju för oss fortsätter Roger.

Charlotte flikar in med att det är konstigt att man ska förhandla om ett avtal som gör det sämre för arbetstagarna.

Roger berättar vidare att det man ser som en omedelbar konsekvens om detta genomförs är att det måste kompenseras lönemässigt och det kommer ju få direkta konsekvenser för dem distrikt och lokalföreningar med ansträngd ekonomi som har anställda.

Agneta trycker på att det är ett ovanligt bra avtal och att det är inte många arbetsplatser i landet som har så här bra avtal och det är väl därför det har kommit upp från ledningsgruppen i Stockholm, det är därifrån det har kommit säger Agneta.

Roger kommer med goda nyheter från ett avstämningsmöte för färdtjänst och ledsagning som hölls sista onsdagen här i augusti, för i Värmland har man lyckats att få till en riktigt bra färdtjänst som det ser ut nu, men alla delar är inte klara på grund av överklagande i en upphandling som drar ut på tiden, sammanfattningsvis är avgifterna de samma som den allmänna kollektivtrafiken, möjligheten finns att göra kortare stopp till exempel för att lämna ler hämta barn, det kan vara en timmes väntetid om du ska åka från ena änden av länet till det andra, åker man lokalt är väntetiderna betydligt kortare. Det kommer finnas möjlighet till ledsagning vid centrala knutpunkter inom kollektivtrafiken, där man kan få ledsagning mellan buss, bil och tåg och detta finns inte på speciellt många ställen. Det kommer också finnas linjetrafik från alla kommuner och in till sjukhuset i Karlstad och där kan man få ledsagning.

b)   Rehabgruppen – Brukarråd

Sandra berättar att nästa Brukarråd är 2024-09-16.

2024-08-27 ägde ett referensgruppsmöte rum via Teams, vi tar med oss åtta frågor till Brukarrådet, de flesta handlar om kuratorer, det är en viktig fråga som vi dessutom fick till oss i en av motionerna på årsmötet.

Vi diskuterade om Anna-Lena ska ta över som sammankallande istället för Sandra och som ordinarie istället för Nalimi och att Nalimi blir ersättare, men inget är ännu beslutat.

Det diskuterades också om att vi vill bjuda in tillverkaren/leverantören av vita käppar till ett möte där vi kan framföra våra åsikter om käpparnas kvalité och så vidare, eftersom det är mycket annat som står på agendan nu som Kongressen och så vidare flyttar vi fram detta till någon gång på våren 2025.

c)    Digitala gruppen

Dan informerar om att Smarta telefoner startade 2024-08-29 och det finns några inbokade tillfällen framöver.

2024-08-29 var vi hela tio personer som deltog, kanske blev fler intresserade efter Anna-Lenas tack till Dan i Synvinkeln, hur som helst väldigt positivt att vi kan lära varandra.

Dan informerar om att Länsstyrelsen har bjudit in till lunchmöte 2024-09-20 som handlar om AI bedrägerier.

d)   Kultur och studiegruppen – ABF

Charlotte informerar om att Kulturgruppen var på Nostalgibyn 2024-08-31, de var åtta stycken.

e)   Coach grupp

Det finns inget att rapportera.

f)     Ungdomsgruppen

Charlotte informerar om att det finns 5 – 6 barnfamiljer som vi kan bjuda in till en träff för att höra vad dem skulle vilja göra.

g)   Nya medlemmar

Leif har redovisat nya medlemmar tidigare i protokollet.

h)   Medlemsdag

23 november 2024 ska medlemsdagen äga rum.

Charlotte kollar upp med Scandic Grand hotell om vi kan få lunch där och kostnader och så vidare.

Dan kollar upp angående underhållning om någon kan komma och spela musik, så tar vi upp det på nästa styrelsemöte 2 oktober.

§ 15 Övriga rapporter

-       Barnbarn projekt, Digitala faddrar.

Charlotte informerar om att hon har fått ett mejl från Linus Johansson som ska utbilda lärare i projektet digitala barnbarn, det har varit svårt att få deltagare men nu har de fått en utbildare ifrån Örebro plus en som kan tänka sig att åka till länet och utbilda.

§ 16 Övriga frågor

Ingen övrig fråga.

§ 17 Nästa möte

Beslut:
- att nästa styrelsemöte blir onsdag den 2 oktober på Brukarhuset, Mellringevägen 120 B.

§ 18 Mötets avslutning

Ordförande Dan Wakman tackade för visat intresse och förklarade mötet avslutat.