Nätverk och intressegrupper
Nätverk och intressegrupper är arbetsformer på nationell nivå för att driva frågor av gemensamt intresse för medlemmar. Intresset kan till exempel vara ett fritidsintresse, intressepolitik eller en yrkesgrupp. Dessa arbetsformer är inte en organisationsform jämte lokalföreningar, distrikt och branschföreningar och har därför ingen särskild status eller representation vid beslutsorganen.
Nätverk
Våra nätverk är en arbetsform för att på nationell nivå driva frågor av gemensamt intresse för medlemmar. Intresset kan till exempel vara ett fritidsintresse, intressepolitik eller en yrkesgrupp. Nätverken är inte en organisationsform jämte lokalföreningar, distrikt och branschföreningar och har därför ingen särskild status eller representation vid beslutsorganen.
Förutsättningar för att bilda nätverk
För att ett nätverk ska kunna bildas krävs att minst tio röstberättigade medlemmar visar intresse av att ingå. Nätverkets medlemmar ska gemensamt utse en sammankallande person, vilken också blir förbundets kontaktperson. Då nätverket är rikstäckande, ska medlemmar från fler än ett distrikt vara representerat.
Att få mandat av SRF
Ett nätverk ska vara mandatgivet för att betraktas som bildat SRF-nätverk. Med mandatgivet menas att nätverkets syfte, mål och eventuella plan ska godkännas av förbundsstyrelsen. Nätverkets mål, syfte och eventuella plan samt det fält inom vilket nätverket ämnar arbeta, får inte strida mot av kongressen och/eller organisationsrådet fattade beslut.
Stöd i arbetet med nätverk
Riksförbundet erbjuder nätverk stöd genom att:
- tillhandahålla kommunikationsplattformar (Microsoft Teams och e-postlista) för att underlätta kommunikation mellan nätverkets medlemmar.
- Vägleda inom organisationen, till exempel hjälp med marknadsföring via Riksförbundets medier eller rådfrågan inom intressepolitiska sakfrågor.
Finansiering
Nätverkens verksamhet förutsätter en hög grad av självfinansiering, där de ingående medlemmarna deltar till självkostnadspris.
Riksförbundet har möjlighet att bidra med delfinansiering till en liveträff per år, som kopplas till att samtidigt föra ut förbundets budskap inom ett nätverks arbetsfält.
Intresserad av att skapa ett nätverk eller frågor som rör detta? Kontakta Robert Lindblom, handläggare för medlemsengagemang på robert.lindblom@srf.nu eller telefon 08-39 91 91
Intressegrupper
En intressegrupp är för dig som vill hitta likasinnade inom ett visst intresse, och få ett forum att utforska det i. Det kan till exempel vara vandring, skrivande eller digital teknik. Det viktigaste med intressegruppen är att kunna diskutera intresset med andra som också har en synnedsättning.
Stöd i arbetet med intressegrupper
Riksförbundet erbjuder stöd genom att:
- Tillhandahålla mötesplattform (Microsoft Teams) för att underlätta kommunikationen mellan gruppens medlemmar.
- Marknadsföra gruppen i förbundets sociala kanaler för medlemsrekrytering.
- Bidra med stöd till en aktivitet per år. Detta kan till exempel vara att ta in en föreläsare eller delfinansiering till en liveträff.
Hur bildar jag en intressegrupp?
Gruppen ska bestå av minst 3 medlemmar. Då intressegruppen är rikstäckande, ska medlemmar från fler än ett distrikt vara representerat.
Gruppen behöver utse en kontaktperson som har kontakten med Riksförbundet och kan ta emot nya medlemmar till sin grupp.
Vill du skapa en intressegrupp? Finna fler med samma intresse, eller har frågor om detta? Kontakta Robert Lindblom, handläggare inom medlemsengagemang på robert.lindblom@srf.nu eller tel: 08-39 91 91
Har du en fråga om nätverk eller intressegrupper?
Är du intresserad av att skapa ett nätverk, en intressegrupp eller har du andra frågor i ämnet? Kontakta Robert Lindblom, handläggare för medlemsengagemang. Du når honom på robert.lindblom@srf.nu eller 08-39 91 91.