Dans: En midsommarnattsdröm
Alexander Ekman/ Kungliga baletten

Lördag 1 juni kl. 14.00, Norrlandsoperan, Stora Scenen

Genom alla tider, samma längtan om den ljusa sommarnatten, en dröm om alltings ursprung, en natt fylld av kärlek och erotik. Gränsen mellan verkligheten och det övernaturliga suddas ut. Traditionerna förvränger, världen förändras och plötsligt vet vi inte – är allt en dröm?

Den hyllade svenske koreografen Alexander Ekman skapade 2015 det bejublade helaftonsverket Midsommarnattsdröm för Kungliga Baletten. Verket blev en stor succé på Kungliga Operan och turnérade med lika stor succé i hela världen. Musiken är komponerad av den New York-baserade Mikael Karlsson.
Målgrupp: Vuxna
Längd: 2 tim 10 minuter, inklusive paus
Syntolkningspris: 130 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Norrlandsoperan
Syntolk: Hans-Ola Stenlund
Bokas senast: 13 maj 2024

Gemensam transport: Vid intresse försöker vi samordna resor från Skellefteå till Umeå och dansföreställningen. Meddela detta iså fall vid din anmälan.

 


 

Teater: Spelman på taket.

Musikalen är en klassiker från 1964 som satts upp om och om igen runt om i hela världen, men den har nu fått en extra samtidsaktualitet i och med kriget i Ukraina då den judiska byn i pjäsen terroriseras av ryssar, som i slutet tvingar bort dem från sina hem.

Lördag den 15 juni kl. 15:00. Medleforsparken
Musikalen utspelar sig 1905 i Anatevka, en fiktiv shtetl (judisk by) i det judiska bosättningsområdet i Tsarryssland som idag hör till Ukraina. Huvudpersonen Tevje kämpar för att bevara de judiska traditionerna gentemot döttrarnas strävan och vilja att gifta sig med män som de själva valt. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter och förföljelser av judar.
Historien lyfter fram en familj och deras traditioner, trosuppfattning och kultur och skildrar förföljelserna de utsätts för pga. sin etnicitet. Den lyfter fram en del av den judiska historien som är mindre känd, ryska pogromer från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet som fick många judar att utvandra till Amerika.
- Det här är en berättelse om patriarkatets upplösning, döttrars revolt och en familj som splittras och tvingas på flykt. Samtidigt som den skildrar Tevje och hans familj med mycket humor och värme, visar den också på orättvisor, maktfullkomlighet och brist på humanism i en politiskt orolig tid, berättar regissören Ronny Danielsson.
Föreställningen i Medleforsparken kommer att bjuda på härlig välkänd musik, skratt och tårar. Det är en aktuell berättelse som trots att den utspelar sig för över 100 år sedan, lika mycket handlar om världen idag med ökad antisemitism och krig och förföljelse i länder runt omkring oss.
Årets ensemble kommer bestå av hela 23 agerande, sjungande och dansande personer varav 14 är amatörer - både barn och vuxna.
Målgrupp: Ungdom/vuxna
Längd: 2,5 timmar med paus
Syntolkningspris: Grupp pris 315 kr/person ordinarie
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Umeå Teaterförening, Västerbottensteater
Syntolk: Stina Lundin
Bokas senast: 30 april 2024

 

Anmälan & kontakt: 090-18 96 33, vasterbotten@srf.nu
Samling: 1 timme 15 minuter före start.

 

 

I samarbete med: Norrlandsoperan,
Umeå teaterförening, Västerbottensteatern, Skellefteå teaterförening.

 


För frågor eller bokning till samtliga evenemang:   
Vänligen kontakta oss.