Innehåll


Förord

Information från distrikt
-       Inbjudan till årets bowling 15 mars i Degerfors
-        Dans i Brunnsparken 9 mars
-        Information från podden
-        Uppslagsverk i punktskrift bortskänkes

Information från SRF Bergslagen
-        Årsmöte 1 mars på St Marys Kingsgård i Lindesberg

Information från SRF Karlskoga Degerfors
-       Bingo på Nickkällan 2 februari
-       Bowling 15 mars i Degerfors
-        Årsmöte 2 mars på Nickkällan

Information från SRF SYDnärke
-        Årsmöte 24 februari kl 10-12 på Sjöängen i Askersund

Information från SRF Örebro kommun
-       Årsmöte 14 mars
-       NYA-gruppen, bowling i Degerfors 15 mars
-       Studier i SRF Örebro kommun
-       Danskurs våren

Inkomna skrivelser
-        Beställ 100 års skriften

Slutord

Förord


Nu har vi börjat ett nytt år 2024. Ett år ligger framför oss med många möjligheter. Vad som finns bakom varje dag vet vi inte ännu. Vad vi vet är att vi kommer att börja året med årsmöten i våra lokalföreningar. Du kommer att få ett separat utskick med kallelse till årsmötet, men här i bladet får du lite förhandsinformation om när och var det hålls. Tveka inte heller att skicka in en motion till årsmötet samt att delta. Det är på det sättet du kan göra dig hörd i din förening. Du får också gärna engagerade dig i styrelsen eller kanske bara genom att hjälpa till med någon aktivitet. Du kanske kan koka kaffe eller baka något till ett möte, eller hjälpa till och handla inför ett möte eller ledsaga någon som behöver hjälp. Så känner du att du vill engagera dig mer i din förening så tveka inte att höra av dig till ordförande i din förening eller mig på kansliet. Vi blir starkare tillsammans!

Information från distrikt


Inbjudan till årets Bowling

Torsdagen den 15 februari kl. 18.00 till ca 20.30.
Bowlinghallen Stora Vallavägen 12, Degerfors
Vi bowlar och fikar.

Anmälan till Kristina Johansson 070-66 06 981 senast 8 februari
SRF betalar spelet. Var och en betalar fikat.

Välj på Räksmörgås 60 kr, köttbullsmörgås 55 kr, Ost- och skinka 25 kr. Kaffe 25 kr. 
VÄLKOMMEN!

Danssugen?

Lördag 9 mars kommer vi att träffas i Brunnsparken, Brunnsparken 1, Örebro för att dansa loss. Vi kommer att få ett eget bord där vi kan andas ut och ta något att dricka mellan danserna. Dansen börjar kl 19.00, men dörrarna öppnas för insläpp 18.30. Sedan håller vi på så länge vi själva vill, dock längst till 23.00 då dansen slutar. Kostnad för entré är 250 kronor. Föreningen står för din färdtjänstresa. Anmäl intresse till kansliet 076 005 39 96 senast 6 mars.

Information från podden.

Hej alla läsare!
Här kommer lite information om vad som kommer i poddens första avsnitt för året.

Roger testar att skapa ett middagstips med hjälp av AI som han också provlagar, Vi ger ett nyhetssvep där vi tar oss en titt på vad som händer och vad som är på gång, Roger recenserar en bok och så introducerar vi ”frågelådan” ett inslag där du som lyssnare kan ställa frågor och få svar.

Missa inte detta spännande avsnitt!
Vi hörs!

Uppslagsverk i punkskrift

Bortskänkes: Vi har fått ett antal uppslagsverk i punktskrift om någon är intresserad. Hör av er till kansliet vid intresse för mer information.

Information från SRF Bergslagen


Årsmöte
Årsmötet för 2024 kommer att äga rum på St Marys Kingsgård, Kungsgatan 31 i Lindesberg fredag 1 mars kl 14-16. Kallelse kommer i separat brev. Det är väldigt viktigt att ni kommer på årsmötet så att vi får ihop en styrelse, alla måste hjälpas åt. Kan du inte komma till årsmötet men kan ställa upp i styrelsen så hör av dig till Chivan telnr 076 173 52 52 eller Charlotte 076 005 67 58. För att kunna göra lite verksamhet i föreningen behövs det en styrelse som kan arbeta för att vi ska kunna få så bra verksamhet som möjligt så alla är viktiga. Har ni idéer om vad vi ska göra så hör av er till Chivan och Charlotte om ni inte kan komma till årsmötet.

Information från SRF Karlskoga Degerfors


BINGO

Fredagen den 2 februari kl. 14.00 på Nickkällan
Spel 30 kr/st. Kaffe 40 kr
Anmälan till Inger 073-035 08 59 eller Kristina 070-66 06 981 Senast den 29 januari.

BOWLING 

Torsdagen den 15 februari i Degerfors.
Inbjudan till alla i länet. SRF betalar spelen. Deltagarna betalar förtäringen. Anmälan till Kristina 070-66 06 981 senast 8 februari.

ÅRSMÖTE

Se kallelse i separat brev
Lördagen den 2 mars kl. 14.00 på Nickkällan

Sedvanliga förhandlingar. Vi bjuder på kaffe och semlor. Anmälan till Inger 073-035 08 59 eller Kristina 070-66 06 981 Senast 26 februari.
VÄLKOMMEN till ett nytt SRF-år 2024 Hälsar styrelsen

Julfest

Den 8/12 hade Karlskoga/Degerfors en riktigt trevlig julfest, med de traditionella tillbehören: glögg, jultallrik, maffig efterrätt, julklappar och lotterier.  Vi hade också ett ”eget” luciatåg: stjärngosse Ralph Härnklo, tomte Mikael Andersson, lucia Elisabeth Lindkvist, tärna Monika Lindkvist – Eriksson, ”tomte-tärna” Ingun Andersson. Gladiatorerna underhöll med sång och mjusik.

Vi var ca 40 personer. Av Anita Karlsson

Information från SRF Sydnärke


Årsmöte

Lördag 24 februari kl 10.00 kommer vi att ha årsmöte i föreningen för 2024 på Sjöängen, Drottning Kristinas väg 2, Askersund. Kallelsen kommer i ett separat brev. Det är viktigt att ni kommer för att vara med och forma vad föreningen ska syssla med under 2024. Vi behöver också ha några som vill ställa upp och vara med i styrelsen. Vill du ställa upp men inte kan komma till årsmötet så hör av dig till Charlotte 076 005 67 58. Vi kommer att avsluta årsmötet med att bjuda på smörgåstårta och dryck.

Information från SRF Örebro kommun


Årsmöte

Årsmötet äger i år rum på Föreningarnas hus torsdag 14 mars kl 16.30. Se separat brev för kallelse.

NYA-Gruppen

Inbjudan till årets Bowling
Torsdagen den 15 februari kl. 18.00 till ca 20.30.
Bowlinghallen Stora Vallavägen 12, Degerfors
Vi bowlar och fikar.
Anmälan till Kristina Johansson 070-66 06 981 senast 8 februari
SRF betalar spelet. Var och en betalar fikat.

Välj på Räksmörgås 60 kr, köttbullsmörgås 55 kr, Ost- och skinka 25 kr. Kaffe 25 kr.
VÄLKOMMEN!
SRF Karlskoga-Degerfors och Örebro kommun

Studier i SRF Örebro kommun

Vi planerar att starta en referensgrupp till Kommunala Tillgänglighetsrådet (KTR).

Anledningen är att fånga upp frågor som våra medlemmar tycker är viktiga angående tillgänglighet i staden, och att stödja våra representanter i rådet. Det är alltid lättare att driva en fråga när man har fler berörda i ryggen.

Vi kan göra en studiecirkel där vi går igenom och diskuterar SRFs viktiga frågor.

Det finns en massa bra information på Riksförbundets hemsida som alla cirkeldeltagare kan få att läsa i sin favoritform.
Anmäl ditt intresse till kansliet telnr 076 005 36 96.

Danscirkel i Örebro

Har du lust att dansa?
Vi tänker lära ut och öva på sällskapsdans i all enkelhet.
Det blir Foxtrot, Tango, Bugg och Samba.
Vi planerar att börja i slutet av februari och dansa på onsdagar
kl. 16.30-18.00
En gång i månaden.
Anmälan görs till kansliet.

Frågor besvaras av Dan Wakman 076 767 61 71 eller Cecilia Ramstedt 070 442 60 18

Läs också om dansen i Brunnsparken 9/3.
Välkommen att vara med!

Inkomna skrivelser


Beställ minnesskriften
Hundra år har gått sedan vårt distrikt bildades. Det firades den 9 september med en jubileumsfest på Örebro slott. Det har också framställts två häften om vår historia. Det ena häftet belyser distriktets historia, som framkommit i distriktets handlingar och protokoll som finns bevarade på Arkivcenter, Örebro län. Man kan ta del av de första stadgarna. Den första medlemsavgiften var 2 kronor per år. Den avgiften var ända fram till 1968. Man fick låna lastbilar från skofabriker för att åka på friluftsmöten. ”De Blindas Tidskrift” startades i vårt distrikt. ”De Blindas Riksförbund” bildades i vårt län. Örebro läns Arbetsnämnd för de blinda hjälpte de blinda hantverkarna. Hur styrelsearbetet och mötesverksamheten har varit samt annan verksamhet som funnits i vårt distrikt. Det häftet avslutas med en intervju av vår tidigare ordförande Ove Nilsson. I häfte två intervjuas vår nuvarande ordförande Dan Wakman och Karlskogas ordförande Kristina Johansson. Agneta Elfving och Maj-Britt Ryman (tidigare ombudsman i distriktet) minns vår verksamhet på 1990-talet.

Minnesskriften finns i storstil, punktskrift samt som talbok. Det går också att få den i PDF-fil. 

Beställ via distriktets kansli: Telefon 0760-05 39 96 eller via e-post: orebro.lan@srf.nu  

Slutord


Nu hoppas jag att ni har noterat datum för årsmötet i er lokalförening. Om ni har någon motion som ni vill att årsmötet ska ta upp så måste den vara inne hos kansliet senast en månad innan årsmötet är. Det är inte så svårt att skriva en motion. Skriv bara ner vad du har för förslag på ett papper så hjälper jag till med resten. Ha nu en skön månad i det bistra vädret så rådet just nu.